Huoli 5-vuotiaan tytön käytöksestä :(

  • Viestiketjun aloittaja "maikku"
  • Ensimmäinen viesti
"maikku"
Eli meillä on kaksi lasta, 5v ja 1,5v. Nyt varmaan kuukauden päivät tämä 5v on käyttäytynyt pääsääntöisesti todella huonosti. Huutaa, lyö, potkii, tönii pikkusiskoaan etc. Mitään kieltoja ei pysty ottamaan vastaan ilman itkupotkuraivaria. Olen hyvin johdonmukainen kieltojen suhteen, eli jos tehdään jotain mitä ei saa tehdä, se kyllä tehdään selväksi. Mutta tuloksena on aina ovien paiskomista, lyömistä, typerää murinaa ja naamanvääntelyä.

Joskus kun pikkusisko on vaikkapa mummilassa, tyttö käyttäytyy oikein mallikelpoisesti. Myös tarhassa tätien mukaan tyttö on kiltti ja hyväntuulinen.

Voiko sisaruussuhde rassata noin paljon? Mitä asialle voi tehdä? Meillä ei ole tällä hetkellä mitenkään stressaava elämäntilanne, eli ei voi heijastella tuo käytös siitäkään.
 
"kaunis"
Oiskohan sillä mukulalla ihan vaan uhma menossa? Hakee teidän huomiota? Sisarukset on kautta aikain muksineet toisiaan ettei siinä mitään ihmeellistä ole.

Meillä on välillä omalla meninki tuommosta, et ovet menee ainoastaan paiskomalla kiinni ja jalkaa poljetaan lattiaan jo sen takia et äiti muka katsoi väärässä kulmassa häneen päin.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";27932815]No meillä pääsee epäkunnioittavastakin käytöksestä omaan huoneeseen miettimään, ei paiskota ovia ei väännellä naamaa jne.[/QUOTE]

Ellei oma huone riitä, sitten menee karkkipäivä, luvattu reissu, kyläily jne.
 
5n äiti
Meillä on 5 lasta joista 4 on nyt ohittanut tuon 5n vuoden rajapyykin ja jokaisella on se 5s ikävuosi ollut haastava. Rajoja ja rakkautta... Äkkiä se 1 vuosi ohi menee. Tsemppiä!
 
"mmm"
[QUOTE="maikku";27932673]Eli meillä on kaksi lasta, 5v ja 1,5v. Nyt varmaan kuukauden päivät tämä 5v on käyttäytynyt pääsääntöisesti todella huonosti. Huutaa, lyö, potkii, tönii pikkusiskoaan etc. Mitään kieltoja ei pysty ottamaan vastaan ilman itkupotkuraivaria. Olen hyvin johdonmukainen kieltojen suhteen, eli jos tehdään jotain mitä ei saa tehdä, se kyllä tehdään selväksi. Mutta tuloksena on aina ovien paiskomista, lyömistä, typerää murinaa ja naamanvääntelyä.

Joskus kun pikkusisko on vaikkapa mummilassa, tyttö käyttäytyy oikein mallikelpoisesti. Myös tarhassa tätien mukaan tyttö on kiltti ja hyväntuulinen.

Voiko sisaruussuhde rassata noin paljon? Mitä asialle voi tehdä? Meillä ei ole tällä hetkellä mitenkään stressaava elämäntilanne, eli ei voi heijastella tuo käytös siitäkään.[/QUOTE]

Heippa. Kuulostaa minusta normaalilta. Onko hän jo lähempänä kuuden vuoden ikää? Katso esim. MLL vanhempainnetin sivuilta 6-vuotiaan kohdalta. Esim. "Tunne-elämä muuttuu ailahtelevammaksi ja ristiriitaiseksi. Lapsi uhmaa vanhempia ja kodin sääntöjä ja haluaa uudenlaista itsenäisyyttä, mutta toisaalta hän kaipaa rakkautta ja läheisyyttä. "

Meillä on kaikilla kolmella ollut tuossa iässä jonkinlainen uhmaikä. Lapsi ei ole enää niin pieni, mutta ei kovin isokaan. Meidän tytöillä varsinkin vähän aikaisemminkin. Tähän auttoi meillä kahdenkeskinen aika, sellaiset "isojen" jutut kuten vaikka kynsien lakkaaminen ;)
 
"vieras"
meidän likalla oli 5vuotiaana sama juttu.olin jo ihan helisemäs sen kans ja mietiin et pitääkö varata aika johonki perheneuvolaan :D ihan järkyttäviä raivokohtauksia ja itkuraivareita sai.mutta alle puoles vuodes meni ohi.koita vaan jaksaa ja anna muksulle mahd. paljon sitä kahdenkeskistä aikaa.
 
Puhutaan, että kuusivuotiailla on ns. ensimmäinen murkkuikä, jolloin tekevät vanhempiin lievää "hajurakoa". Anna lapselle paljon positiivista huomiota, eli jätä tuo negatiivinen käytös mahdollisimman vähälle huomiolle ja kannusta positiiviseen käytökseen ja anna hänelle siitä paljon huomiota. Näin hänen ei tarvitse hakea huomiota huonolla käytöksellä, kun saa sen tarvitsemansa hyvällä käyttäytymisellä.
 

Yhteistyössä