Huomio yhteen suomen vaarallisempaan eläimeen, punkkiin...

Itse en tiennyt punkkien vaarallisuudesta mitään ennen uutta työpaikkaani helmikuusta alkaen. Eli näen päivittäin mitä kärsimystä punkin tartuttama borrelioosi aiheuttaa ihmiselle. Tämä tieto voi auttaa sinua ja lähipiiriäsi, joten kiitos sinulle ajastasi, jonka käytät tämän viestin lukemiseen...

http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/tiedeteema-punkkien-ilta

Näin kevään ja mökkikauden tehdessä tuloaan on syytä tietää tarkemmin -> www.borrelioosi.net

Näin suojaudut punkilta:
- Liikkuessasi heinikossa /metsässä, pukeudu pitkähihaiseen paitaan ja pitkiin housuihin.
- Tutki itsesi aina mökillä ollessasi tai metsässä /lenkillä käytyäsi. Aina ennen sisälle menoa. Voi olla, että et heti huomaa punkkia vaatteestasi /ihossasi ja se ehtii pudottautua ennen iltaa. Siellä se sitten ryömii seinänrakoon sulattelemaan ja iskee uuteen uhriin joku yö.
- Samasta syystä tutki lemmikkisi aina ennen, kun päästät sen sisälle. Niihin tarttuu vielä paljon enemmän punkkeja, kaikki varmaan ovat joskus nähneet punkin koirankarvoissa. Pitkäkarvaisten kissojen ja koirien kanssa tulee olla erityisen tarkka.
- Mökillä nukuttuasi tutki päänahkasi ja hiusrajasi, sinne punkki hakeutuu ohuen ihon vuoksi.
- Käytä punkkikarkotteita, kuten suihkeita, öljyjä ja pyyhkeitä. Pian myyntiin PunkkiStop-karkoituspyyhkeitä. Myös apteekin valikoima kannattaa katsastaa.
- Hanki lemmikillesi punkkipanta.
 
Keittiönoita
Kuopus sairasti borrelioosin alle 2-vuotiaana. Olen erittäin kiitollinen sille eläkkeelle jäämässä olevalle neuvolan terveydenhoitajalle, joka aavisti taudin oikein, vaikka lääkäri olikin aiemmin sanonut, että "ei tämä ainakaan sitä borrelioosia ole".
 
Kaikki borrelioosiin sairastavat törmäävät siihen, että nauretaan "sulla on vaan päässä vikaa" Siitä tarina huomisessa iltasanomissa. HipHei; surullista tuollainen...

Keittiönoita; Ihaninta ikinä, että olette heti löytäneet ihmisen, joka tietää mistä on kyse. Valitettavan vähän lääkärit tietävät borrelioosista suomessa, tehdään vaan lähetteitä psykologille, kun ei tiedetä mikä on.

Sairaudesta tietoiset luulevat monesti borrelioosin esiintyvän vain ahvenanmaalla ja saaristoissa. Borre on levinnyt kauttaaltaan Suomeen ja Ahvenanmaan kannan lisäksi meille on tullut agressiivisempaa kantaa Venäjältä (taiga-punkit).
 
htr
Siis miten joku voi olla tietämättä punkkien vaarallisuudesta? :eek: No ehkä jos asuu pelkän betonin keskellä, mutta kyllä mä joka kesä joudun repimään niitä koirasta, lapsista ja itsestäni irti kymmenittäin... Ja aina pelottaa nuo, mitä ne saavat aikaan
 
Vierailija
Ilman mitään hysteriaa kannattaa suhtautua varovasti. Itselläni todettiin borrelioosi keskushermostosta vuonna 2000. Täysin ennalleen en palautunut, mutta onneksi vaivat, kuten tinnutus ja kasvojen tuntemukset, jäivät lieviksi.
 

Yhteistyössä