Hylätyt nimet 2016

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Ammu, Hukka ja Karhukuningas – Katso lista nimistä, joita ei hyväksytty lapsille 2016
Kotimaa Julkaistu 18.03.2017 07:15

Nimilautakunta joutui viime vuonna hylkäämään useita nimiä. MTV Uutiset


Ainutlaatuinen lapsi tarvitsee ainutlaatuisen nimen. Välillä ainutlaatuisuus on vaan niin villiä, että nimilautakunta joutuu hylkäämään suomalaisvanhempien ehdotuksia.

Eläinmaailman innoittamana poikalapselle ehdotettiin esimerkiksi viime vuonna nimeksi Karhukuningasta. Tytöille taas toivottiin nimeksi Hukkaa ja Ammua.

Oikeusministeriön alainen nimilautakunta ei kuitenkaan innostunut erikoisista nimistä, vaan hylkäsi sekä Karhukuninkaan että Hukan ja Ammun sekä lähes parikymmentä muuta nimeä. Hylkäyslausunnon saivat myös muun muassa nimet Ravenheart ja KingJames.

Villit nimiehdotukset hylättiin, koska ne eivät noudata Suomen nimilakia. Suomessa lapsen nimistä päättävät maistraatit, jotka konsultoivat erikoisissa nimiehdotuksissa oikeusministeriön alaista nimilautakuntaa.

Nimilautakunnan varapuheenjohtaja Eeva Attilan huomion mukaan uniikkeja nimiä halutaan yhä enemmän.

– Selkeästi on havaittavissa nimenannon yksilöllistyminen. Halutaan antaa yksilöllisiä ja mielellään uniikkeja nimiä. Myös kansainvälistyminen näkyy nimissä, Attila kertoo.

Viime vuonna nimilautakunta hylkäsi nämä aikuisille ja lapsille tavoitellut nimet:
Hylätyt poikien/miesten nimet:
Saurus

Soulio

Rontti

Lexx

Jubileum

Rolandaxis

S.

Haades

Moolok

KingJames

Southerncross

Lyricpoet

Karhukuningas

Greed

Pasintero

Hylätyt tyttöjen/naisten nimet:
Toisaa

Ammu

Ravenheart

Hukka

Matti-tyttöä ei hyväksytä
Uniikit nimet voidaan hyväksyä, mikäli ne täyttävät nimilain vaatimukset. Lain mukaan suomalaista ei voida nimetä sopimattomalla tai kotimaisen nimikäytännön vastaisella nimellä.

Sopimattomaksi luokitellaan nimet, jotka esimerkiksi loukkaavat jotakin ihmisryhmää tai jos nimen ajatelleen aiheuttavan nimettävälle harmia.

Lapsen etunimeksi ei myöskään kelpaa sukunimi eikä sama nimi kuin lapsen sisaruksella. Tytölle ei saa antaa pojan nimeä eikä poikaa saa nimetä tytön nimellä.


– Lähtökohtaisesti ei voi olla tyttöä nimeltä Matti. Erikseen ovat sitten tietenkin sukupuolineutraalit nimet, jotka eivät vielä ole vakiintuneet kummankaan sukupuolen nimiksi, Attila selittää.
 
vierailija
Tämänkertainen hylätty Ammu on ihan supisuomalainen, ja hänen tädillään (tms) oli taiteilijanimenä Ammu ja siksi nyt lapsellekin haluttiin Ammu-vainaan nimi. Tästä vanhemmat taistelevat oikeudessa asti. Lapsiparka.
 
vierailija
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005122540.html

Ammu ei kelvannut tyttölapsen etunimeksi, Helsingin hallinto-oikeus linjasi hiljattain. Raaseporin Pohjankurussa asusteleva Ervastin perhe pettyi oikeuden päätökseen, ja se vie asian korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltäväksi.
Ervastien ensimmäinen yhteinen lapsi syntyi 29.12.2015. Ann-Katri Ervastille ja Roope Ervastille oli tärkeää, että tytön toiseksi etunimeksi olisi tullut Ammu.

Vanhemmat halusivat kunnioittaa nimenvalinnalla Roope Ervastin isoäitiä, jota kutsuttiin taiteilijapiireissä ja ystävien keskuudessa vuosikymmenten ajan Ammuksi. Tätä nimeä läänintaiteilijana tunnetuksi tullut isoäiti käytti itsekin mieluummin kuin virallista rekisteröityä nimeään.

– Mieheni isoäiti oli läänintaiteilija ja häntä kutsuttiin Ammu-nimellä. Sieltä se ajatus sitten tuli, kun meidän tytär syntyi. Halusimme lapsen nimeksi Myrsky Ammu Emilia, Ann-Katri Ervasti sanoo Ilta-Sanomille.

Tällä nimellä tyttö ehdittiin myös kastaa. Pariskunta arveli, ettei nimi mene välttämättä nimilautakunnassa ja maistraatissa läpi.

– Tiesimme samoin tein, ettei tämä etene mitenkään yksioikoisesti, Ervasti sanoo.

Ja niin kävi. Maistraatilta tuli ilmoitus, ettei Ammua hyväksyttäisi tytön toiseksi etunimeksi.

Roope Ervasti ja hänen rakas tyttärensä.
Roope Ervasti ja hänen rakas tyttärensä. (KUVA: Ervastien kotialbumi)

Maistraatin mielestä Ammu oli nimilain vastainen, koska se olisi voinut aiheuttaa lapselle ilmeistä haittaa. Maistraatti totesi, että Ammu on vakiintunut eläimen nimeksi. Kielitoimiston sanakirjan mukaan Ammu on myös lasten kielessä lehmän nimitys.

Ervastit valittivat asiasta Helsingin hallinto-oikeuteen. Oikeuden mielestä ”ehdotonta estettä” Ammu-nimen hyväksymiselle ei ollut. Sen mielestä nimi ei olisi myöskään aiheuttanut ”ilmeistä haittaa”, eikä se olisi ollut sen takia sopimaton nimi.

Hallinto-oikeuden mukaan nimi oli kuitenkin merkityssisällöltään kotimaisen nimikäytännön vastainen. Oikeuden mielestä vanhempien esittämä peruste nimen hyväksymiselle ei ollut siis riittävä. Oikeus hylkäsi siten vanhempien vaatimuksen.

Ann-Katri Ervasti ja hänen rakas tyttärensä.
Ann-Katri Ervasti ja hänen rakas tyttärensä. (KUVA: Ervastien kotialbumi)

Päätös syntyi tuomariäänin 3–0. Jutun tuomareille esittänyt esittelijä olisi hyväksynyt vanhempien valituksen, ja hän jätti ratkaisusta eriävän mielipiteen.

Ervastit valittavat asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Jatkamme prosessia korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

– Meillä oli heti ajatuksena, että katsomme asian loppuun asti, Ervasti sanoo.

Ervastien tytär täyttää tässä kuussa vuoden ja kolme kuukautta. Hänellä ei ole vieläkään virallisesti rekisteröityä nimeä. Vanhemmat halusivat ensin odottaa hallinto-oikeuden päätöstä.

Ervastien tytär täyttää tässä kuussa vuoden ja kolme kuukautta.
Ervastien tytär täyttää tässä kuussa vuoden ja kolme kuukautta. (KUVA: Ervastien kotialbumi)

– Emme alun perin rekisteröineet nimeä, kun odotimme, saammeko sen (Ammu) nimen vai ei.

Vanhemmat rekisteröivät lapsen kuitenkin lähitulevaisuudessa Myrsky Emilia Ervastiksi. Perhe lähtee pian ulkomaan reissulle, ja lapsi tarvitsee viralliset asiakirjat.

– Olemme lähdössä reissuun ja tarvitsemme henkkarit hänelle. Meidän täytyy rekisteröidä hänet Myrsky Emilia Ervastiksi ja odotamme sitten, miten sen Ammun kanssa tapahtuu, että saadaanko se toiseksi nimeksi vai ei, Ervasti sanoo.

Hallinto-oikeuteen asti etenevät nimiriidat ovat hyvin harvinaisia.
 
Vähän on tiukkapipoista minusta. Tuo ammuhan olisi mennyt toiseksi nimeksi, eikä siis (ilmeisesti) kutsumanimikäyttöön. Toisaalta en ihan ymmärrä esim. Moolokin hylkäämistä, Molokhan on vanha Lähi-idän jumalahahmo, kansainvälisestihän erinnäisten jumalien nimet ovat hyvin edustettuina (Jesus, Venus jne.)
 
Ammu Moolok
Vähän on tiukkapipoista minusta. Tuo ammuhan olisi mennyt toiseksi nimeksi, eikä siis (ilmeisesti) kutsumanimikäyttöön. Toisaalta en ihan ymmärrä esim. Moolokin hylkäämistä, Molokhan on vanha Lähi-idän jumalahahmo, kansainvälisestihän erinnäisten jumalien nimet ovat hyvin edustettuina (Jesus, Venus jne.)
Moolok on iso roskis. Ymmärrän täysin, ettei lasta voi kutsua roskikseksi.
 

Yhteistyössä