hypospadia

Pojallamme todettiin synnytyksen jälkeen hypospadia eli siittimen alahalkioisuus. Urologin vastaanotto on puolen vuoden iässä ja käsittääkseni jonkinlainen leikkaus tullaan suorittamaan noin vuoden iässä. Onko muilla kokemuksia samasta asiasta? Minkälainen leikkaus oli? Ja mikä oli lopputulos? Miten paraneminen? Kokemuksista kuulisin mielelläni!
 
Meidän lapsella myös hypospadia ja vaikea sellainen. Ikää on jo yli vuosi. Leikkaukseen piti päästä vuoden iässä, mutta lastenklinikan hoitajapulan takia, joutuivat sulkemaan leikkaussaleja ja nyt toivotaan, että päästäisiin syksyllä. Toki sairaala-aika jännittää, mutta kun olen lukenut muiden kokemuksista, luottavaisin mielein kuitenkin ollaan sinne menossa.
 
Hip hei
Korjausleikkaus pyritään tekemään noin vuoden iässä. Mitä nuorempana sen parempi, kiire ei ole kuitenkaan. Leikkauksessa pippeliä ja virtsaputkea korjataan niin, että virtsasuihku tulee normaalisti pippelin päästä. Leikkaus kestää noin muutaman tunnin vähän hypospadian vaikeusasteesta riippuen. Pikkupotilas toipuu osastolla noin viikon- kahden viikon verran vuodepotilaana. Tämäkin riippuu vaikeusasteesta, normaali aika on noin viikko. Joissakin tapauksessa lapset saavat nousta rattaisiin istumaan muutaman päivän jälkeen vuodelevon lisäksi eli ns.rataslupa. Erittäin harvat potilaat pääsevät leikkauksen jälkeen kotiin toipumaan sidoksen ja katetrin kanssa (riippuu vaikeusasteesta).

Leikkauksen jälkeen pippelissä on paksu sidos, jota aika ajoin kostutellaan parafinrasvalla. Pissa tulee erillisestä pissakatetrista joko suoraan pippelistä tai vatsanpeitteiden päältä tulevasta letkusta. Joissakin tapauksissa saattaa olla molemmat letkut.

Yleensä kivut häviävät lapsella päivän/kahden jälkeen leikkauksesta. Kipulääkettä annetaan säännöllisesti ja tarvittaessa lisää jos tarve vaatii. Kivun hoito on hyvää ja riittävää. Haasteellisemmaksi usein tuleekin se, että miten lapsen saa pysymään viikon vuodelevossa ja viihdytettyä häntä =) .

Lapset tottuvat vuodelepoon aika pian. Kädet ja jalat sidotaan varmuuden vuoksi (jottei lapsi pääse repimään letkuja tai nousemaan ylös) yöksi ja silloin kun ei ole koko ajan valvovan silmän alla. Yöllä saattaa tulla aluksi pientä levottomuutta, kun lapsi ei pääsekkään kääntyilemään kuten ennen. Vanhempi saa yöpyä lapsen vierellä ja osallistua hoitoon 24h/vrk.

Ongelmana on monesti myös makuuasennosta johtuen kakkavaivat. Makuullaan syöminen, liikkumattomuus ja makuulleen kakkaaminen tuottaa monesti ilmavaivaa ja kakkavaivaa. Näitä oireita voidaan vähentää leikkausta ennen saatavalla Mikrolaxilla ja kuitupitoisella ruoalla sekä ulostelääkkeillä. Syömisiin kannattaa kiinnittää siis huomiota JO ennen leikkausta. Kaikki hoitotoimet onnistuvat sängyllä hyvin ja hoitajien opastuksella vanhemmat on pian tosi omatoimisia.

Leikkaus onnistuu yleensä hyvin. Joskus saattaa tulla ns.fisteli (eli virtsaputki aukeaa uudelleen väärään/vanhaan kohtaan). Tällöin vaaditaan uusintaleikkausta. Se on toimenpiteenä helpompi vaikka vaatii miltei samanlaisen uuden ruljanssin.

Eiköhän tässä "tiivistettynä" kaikki.
 

Yhteistyössä