Hyvät ensikengät???

Minkälaiset ja minkämerkkiset ensikengät ostit lapsellesi? Osoittautuivatko ne hyviksi? Mihin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota kenkäostoksilla? Ostin muutama viikko takaperin tytölleni (1 v 2 kk) ekat kengät mutta jäin pohtimaan mitä ominaisuuksia on hyvillä lastenkengillä. No, koon täytyy tietysti olla oikea (käsittääkseni 1,5 - 1,7 cm kasvuvaraa) ja kenkien täytyy tukea nilkkaa ja kantapäätä, mutta mitä muuta? Ja mikä on ero "ensiaskelkenkinä" markkinoitujen kenkien ja "tavallisten" lastenkenkien välillä? Ulkoapäin eroa on kyllä vaikea nähdä...
 
meillä on pojalla sekä Eccon että Cirafin kengät. Eccot ei pysy jalassa mitenkään jollei ole housunpuntissa renksua kengän ympäri, Cifarit pysyy aina. Eccot taisi olla ensiaskelkengät ja Cirafit tavalliset. ei kai niissä mitään eroa ole? molemmissa pohja on taipuisa, ei kova. Eccoissa on varsi lyhyempi, ehkä senkään takia eivät pysy jalassa.
 
Hyvän (ensi)kengän ominaisuudet:
1. Tukeva kantakappi (etusormi ja peukalo painattaessa hieman uppoavat, mutta eivät mene yhteen)
2. Päkiästä taipuva pohja sivusuuntaan (ei liian pehmeä, ei liian kova, ei taivu keskeltä)
3. Pituussuuntaan kiertojäykkä (eli kun kääntää eri suuntiin pohjaa, taipuu vähän, vaan ei älyttömästi)

Tämän lisäksi ensiaskelkengässä on nauhakiristys, jotta kengän saa tukevasti jalkaan. Tuon käynti- ja kasvunvaran tiesitkin.

Kun kenkää sovitetaan, ei kysellä lapselta, tuntuuko hyvältä. Lapsi ei osaa sitä kertoa. Kenkiä ei soviteta esim. rattaissa istuvalle, vaan lapsi laitetaan seisomaan irrotettavan sisäpohjan päälle (tämäkin yksi hyvän kengän ominaisuuksista). Silloin näkee oikeasti, miten jalka leviää pohjan päälle ja näkee oikean koon.

Yleensä lapsilla on liian pieniä kenkiä, joten kannattaa mittailla usein. Itselläni on lapsen jalan pahvimalli aina mukana, joten osaan joskus ostaa kengät jopa sovittamatta.

Mitään merkkiä ei voi varmasti sanoa, että ovat takuuvarmasti hyvät. Sen sijaan esim. Cirafilta en vielä ole yhtään hyvää kenkää löytänyt. Tepsut ovat olleet meidän jalkaan hyvät: tarpeeksi leveä ja myös korkea lesti ensikengäksi ja muutkin hyvän kengän kriteerit täyttyvät.

Juhlakengät voivat hyvin olla käytetytkin: ovat niin vähän jalassa (tai varakengät). Kenkiä kannattaa vaihdella, joten esim. kahdet kengät/per kausi olisi hyvä olla.

Onnea kenkäostoksille:)

 
Me ostettiin suomalaiset Tepsut ja olen kyllä ollut tosi tyytyväinen. Hintaa oli, mutta tyttö lähti niillä heti kävelemään ulkona ja samalla sisäkävelykin sai vauhtia. Nyt omat kengät on niin rakkaat että niitä halitaan ja kanniskellaan joka paikkaan mukana. Kas kun on niin ihanaa kun saa kävellä ulkona!
 
Me ollaan tykätty Super Fit -merkkisistä kengistä. Kannattaa ehdottomasti ostaa sellaisesta kenkäkaupasta, josta saa palvelua ja jossa on asiantunteva myyjä. Ainakin itse maksoin ilomielin vähän enemmän noista kun saatiin kunnon opastus oikean kengän valintaan: Myyjä mm. katsoi tarkkaan oikean koon pohjallisen perusteella (itse en olisi osannut arvioida kokoa oikein) ja katsoi vielä taaperon kävellessä, että miten kenkä lestiltään sopii jalkaan eli onko liian löysä tai kireä tms.,lapsillakin kun on eri malliset jalat. Nuo SuperFitit sopivat kapealle jalalle, Eccoja kokeiltiin myös ja jotain ruotsalaista merkkiä (nyt en muista tarkkaan nimeä ), mutta ne olivat liian leveitä.

Itse luottaisin siis kenkäkaupan myyjän ammattitaitoon, varsinkaan jos ei ole aiempaa kokemusta lapsen kenkien valinnasta. Kengät ovat kuitenkin sen verran tärkeä juttu, että ne jos ovat huonot niin se vaikuttaa koko kroppaan. Itsellä on tästä karvaita kokemuksia...
 
Peesailen lähes täysin viuvauvouta. Meillä on lapsella nyt kahdet kengät ollut. Talvikengät olivat Richter -merkkiset ja nämä käppäilykengät ovat SuperFitit. Molemmat on hankittu K-Kengästä ja asiantuntevan myyjän osaamiseen ja palveluun olen luottanut. Meillä lapsella on juurikin tuollainen hoikka ja pieni jalka, johon ei esim. tarrakengät istu lainkaan, koska niitä ei saa tarpeeksi tukevasti kiinni. Nauhalliset kengät pitää olla ja kengän tulee lestiltään olla kapeaa mallia.
 
Meillä tytöllä myös ollut SuperFit-kengät kaikista parhaat jalkaan. Myös hänen jalkansa ovat kapeat, joten useissa kengissä lesti on liian leveä eikä tukea ole tarpeeksi. Onneksi löytyi nuo SuperFitit. Sekä kesä- että talvikengät ovat olleet aivan loistavat ja vaikka kengistä onkin saanut maksaa, ovat ne kyllä olleet koko rahan arvoiset!
 
Tässä jotain vinkkiä vielä:

Kasvu+käyntivara ea-kengässä 9-12mm.

"Varrellinen" tai siis nilkkurimallinen pitäis olla eli siis tukee myös nilkkaa. Olen nähnyt matalia kangaskenkiä myytävän ensiaskelkenkinä, eivät niitä todellakaan ole. Joissain malleissa myös vartta, mutta kantakappi ei koko varren mittainen, ei hyvä.
Ensiaskelkengissä ainoastaa juhlakengät ovat varrettomia, mutta niitähän käytetään todella vähän.

Nauhalliset parhaat tukevuudeltaan ja puettavuudeltaan (riippuu vähän jalasta), vaikka ovatkin vähän työläämmät kuin tarralliset.
 
Meillä vannotaan tepsujen nimiin, pysyy jalassa, on tosi hyvä laadultaan. täyttää kaikinpuolin hyvän kengän ominaisuudet ja hyvänä plussana on kaikenlisäksi kotimainen kenkä.
Kaikki halppismerkit kierrän kaukaa, joskus jos tepsuista joutuu luopumaan, niin varmasti sitten suunnataan kunnon kenkäkauppaan, nyt kun on hyödynnetty tepsujen tehtaanmyymälää.
 
No meillä on nuo Richterin nauhalliset ensiaskelkengät. Ostettiin ne K-Kengästä ja niitä sovitettiin ihan asianmukaisesti niin että lapsi seisoi ja katsottiin siinä, että kasvunvaraa on riittävästi. Mutta kun silloin kyselin lestistä, myyjä vastasi että kaikissa ensiaskelkengissä on varsin samanlaiset lestit kun siinä vaiheessa erityyppisille lesteille ei ole vielä niin tarvetta. Kun teidän vastauksianne lukee, niin ilmeisesti asia ei ole ihan niinkään. Ihan hyviltä nuo Richterit kuitenkin vaikuttavat, vaikka maallikkona en ole paras arvioimaan.

Noista Tepsuista kyselisin että missä muualla niitä myydään kuin tehtaanmyymälässä?
 
Meille on ostettu Tepsuja Stockalta ja Prismasta.En tämän vuoden tilannetta tosin tiedä.
Citymarketin Napero merkillä ollut joskus hyviä ensiaskelkenkiä myös.Valmistajana ihan suomalainen yritys jolla vankka tausta Pioni merkin puitteissa.
Tuostakaan en tämän vuoden tilannetta osaa sanoa,mutta aikaisempina vuosina noin.
Olikohan valmistaja veljekset Jyrkiäinen.
 
Meilläkin on SuperFitin kengät, jotka ovat olleet käytössä hyvät ja taapertajan mieleiset. Kengät eivät ole ikinä lähteneet jalasta ja tyttö oppi kävelemään niillä saman tien, vaikka oli oppinut ylipäätään kävelemään muutamaa päivää ennen kenkien ostoa.

Ostimme kengät lapsimessuilta tänä keväänä, jolloin asiantunteva myyjä avusti meitä ensikertalaisia. Kengät eivät olleet edes pahan hintaiset, sillä messuhinta oli 40 e ja pienen likanaarmun ansiosta saimme vielä kympin alennuksen, joten hintaa jäi 30 e. Joskus näyttää onni käyvän. =) Stockalla näyttivät maksavan 50-60 e.
 
...ja lisäksi myös matalajalkaiselle hyvät on olleet Naturinot =)
Ensiaskelkenkien tulisi olla nahkaa ja nilkkamalliset, kasvuvaraa n.1cm, isommilla voi olla enemmän mutta ensiaskelkengissä ei saa olla liikaa tilaa, ettei jalka vaan hölsky kengässä.
Nauhakengät parhaat ensiaskeleihin, mutta kyllä muutakin paljon käytetään. Sandaalithan ei ole nauhalliset mutta niissä voi olla esim.useampi säädettävä solki jalkapöydän päällä. Kaverin lapsella pullea ja korkea jalka. He ovat löytäneet Bundgaard merkistä jotkut mallit, jotka on sellaisille jaloille hyvät. Ei tosin kaikki, koska meidän kapeajalkaisella isommalla lapsella on myös ollut Bundgaardin normaalilestillä varustetut kengät ja hyvät on ollut!
 
suosittelen ECCOn kenkiä, ne on tehty hyviksi jalkaan jo pienestä pitäen. Meillä kävellään ECCOilla ja ne tukevat hyvin pienen tepsuttajan jalkaa. Tosin ovat aika hintavia (65? viimiset kengät) mutta ehdottomasti sen arvoisia.
 
Suomalaiset Tepsu merkkiset kengät on parhaat. Tukevat nilkkaa ja lesti on leveä. Kengissä irrotettavat pohjalliset mihin saa sovittaa lapsen jalkaa.

Eccot yms on kapealestisiä. Ainakin omalla lapsella on sen verran leveyttä jalassa että muut olisivat olleet liian kapeita. 1 vuotias on kovasti tykännyt Tepsuista ja hakenut ja laittanut jalkaa niitä alusta asti. Turussa niitä myydään Stockmannilla.
 

Yhteistyössä