Hyviä ja herkullisia puuro-ohjeita vailla!

Tattari-puolukkapuuro
(gluteeniton, maidoton, munaton)

1/2 l vettä
1 1/2 dl puolukkasurvosta
1 dl tattarisuurimoita
1 dl sokeria
suolaa

1. Huuhtele tattarisuurimot.
2. Sekoita ainekset kattilassa ja anna puuron hautua välillä sekoittaen noin 1 1/2 tunnin ajan.
3. Tattari-puolukkapuuro sopii mm. keliaakikoille, vilja-allergisille ja maitoallergisille.

Nami-appelsiinimanna

6 dl appelsiinimehua
3/4 dl tummia mannasuurimoita
2 appelsiinia pieninä kuutioina
1 dl creme vanillaa
manteli-ja pähkinärouhetta

1. Kuumenna mehu kattilassa, lisää mannasuurimot.
2. Keitä hiljaisella lämmöllä 7 minuuttia välillä sekoittaen.
3. Sekoita jäähtyneeseen puuroon puolet appelsiinikuutioista.
4. Vatkaa puuro kuohkeaksi.
5. Vatkaa creme vanilla vaahdoksi ja lisää puuron joukkoon.
6. Tarjoile jälkiruokakulhoista ja lisää pinnalle loput appelsiinipalaset ja rouhittua mantelia tai pähkinää

Lappapuuro

1 l vettä
n. 200 g puolukoita
1¾ dl mannaryynejä
sokeria
ripaus suolaa

1. Kiehauta litra vettä ja lisää puolukat.
2. Keitä puolukat pehmeiksi.
3. Lisää mannaryynit ja keitä puuro kypsäksi.
4. Anna puuron jäähtyä ja vatkaa kuohkeaksi.
5. Lisää ripaus suolaa ja sokeria maun mukaan.

Luumuvispipuuro

1 l vettä
1½ dl mannasuurimoita
200 g kivettömiä luumuja
1 dl sokeria
1 tl kanelia
loraus maitoa

1. Liota luumuja vedessä noin tunnin verran.
2. Keitä vedestä puuro, keittoaika n. 7-8 minuuttia.
3. Anna puuron jäähtyä.
4. Sekoita luumut puuroon.
5. Vatkaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella.

Omenariisipuuro

6 dl vettä
2 omenaa
1-2 tl suolaa
1 rkl sokeria
ripaus kanelia
sahramia/currya
2-3 dl puuroutumatonta riisiä
(raastettua sitruunan kuorta)

1. Laita riisi, pienehköksi pilkotut omenat sekä mausteet kiehuvaan veteen.
2. Keitä hiljaisella tulella kunnes riisi on kypsää.

Mustikkavispipuuro

1 l vettä
1,5 dl mannasuurimoita
300 g mustikoita
ripaus suolaa
1,5 dl sokeria

1. Lisää kiehuvaan veteen mustikat ja mannasuurimot.
2. Keitä n. 5 minuuttia.
3. Mausta suolalla ja sokerilla.
4. Vispaa kuohkeaksi.

Ohrasuurimopuuro uunissa

2,5 dl kokonaisia ohrasuurimoita
1 1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1,5 l maitoa

Vuoan voiteluun:
voita tai margariinia

1. Voitele 2,5 litran uunivuoka.
2. Mittaa suurimot, maito, suola ja sokeri vuokaan.
3. Kypsennä noin 2 tuntia 150 asteessa.
4. Tarkista, että maito on imeytynyt suurimoihin.
5. Tarjoa puuro maidon ja kanelin tai kylmän marjakeiton kanssa.

Luumuohrauunipuuro

2 dl rikottuja ohrasuurimoita
2 dl suikaloituja luumuja
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 1/2 l maitoa

1. Pane kaikki kuivat aineet voideltuun vuokaan ja kaada maito joukkoon.
2. Kypsennä 175 asteen lämmössä noin 1 1/2 tuntia.
3. Sekoita puuroa pari kertaa kypsymisen alkuvaiheessa.
4. Nauti maidon kanssa.

Kiireisen immeisen ruismustikkapuuro

4 dl pikaruishiutaleita
1/2-1 dl sokeria
3 dl mustikoita
1/2 tl suolaa

1. Sekoita kiehuvaan veteen ruishiutaleet, sokeri , mustikat ja suola.
2. Keitä noin 3 minuuttia.
3. Hauduta 2 minuuttia.
4. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä maidon kanssa.

Kaura-omenapuuro

1 l maitoa
5 dl kaurahiutaleita
3-4 omenaa raasteena tai
pieninä kuutioina
1/4-1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa

1. Sekoita kaurahiutaleet kiehuvaan maitoon.
2. Keitä hiljaisella lämmöllä 7-10 minuuttia välillä sekoittaen.
3. Lisää keittämisen loppupuolella omenaraaste tai -kuutiot.
4. Anna kiehua vielä hetki.
5. Mausta puuro sokerilla ja suolalla.
6. Tarjoa maidon ja kanelin kanssa.

Kuohkea puolukkapuuro

1 l vettä
1,5 dl mannasuurimoita
1/4 tl suolaa
1 1/4 dl sokeria
2 dl puolukoita
1 tl vanilliinisokeria

1. Vispilöi kiehuvaan veteen mannasuurimot.
2. Lisää suola ja sokeri.
3. Anna puuron kiehua 10 minuuttia välillä sekoittaen.
4. Jauha puolukat hienoksi esim. tehosekoittimella ja sekoita puuroon.
5. Keitä vielä pari minuuttia.
6. Jäähdytä, lisää vanilliinisokeri ja vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.
7. Nauti maidon kanssa tai sellaisenaan kermalla koristeltuna.

Ruispuolukkapuuro

1 l vettä
2 dl puuroruisjauhoja
2 dl puolukkasurvosta
1/2-1 dl sokeria
1/2 tl suolaa

1. Lisää puolukkasurvos, sokeri, suola ja puuroruisjauhot kiehuvaan veteen.
2. Keitä 45 minuuttia välillä sekoittaen.
3. Tarjoa lämpimänä maidon kanssa.

muuta:
Ruispuolukkapuuro saa erityisen aromikkaan ja imeltyneen maun, mikäli valmistat sen uunissa, miedossa 150 asteen lämmössä. Puuroa kannattaa paistaa kolmisen tuntia.

Omenainen marjapuuro

1 l vettä
3-4 omenaa
3-4 dl punaherukoita
2 dl kauraleseitä
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa

1. Kuori omenat ja leikkaa ne kuutioiksi.
2. Lisää omenat ja viinimarjat veden sekaan kattilaan.
3. Kun seos kiehuu, sekoita joukkoon kauraleseet.
4. Anna kiehua noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen.
5. Mausta valmis puuro sokerilla ja suolalla.
6. Tarjoa puuro vähän haaleana tai kylmänä maidon kanssa.

Pehmeä porkkanapuuro

500-600 g porkkanoita
1 l vettä
1 dl mannasuurimoita
3/4-1 dl tummaa tai
tavallista sokeria
ripaus suolaa
2-3 rkl sitruunamehua

1. Keitä paloitellut porkkanat kypsiksi vedessä.
2. Soseuta porkkanat sauvasekoittimella tai monitoimikoneella.
3. Kaada sose takaisin kattilaan liemen joukkoon.
4. Kuumenna seos kiehuvaksi.
5. Vatkaa joukkoon mannasuurimot.
6. Keitä seosta miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen noin 5 minuuttia.
7. Mausta puuro sokerilla ja ripauksella suolaa sekä sitruunamehulla.
8. Anna puuron jäähtyä kylmäksi ja vatkaa se kuohkeaksi.
9. Tarjoa puuro pehmeäksi vatkatun, sokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Tuorepuuro

2 dl rouhittua vehnää
2 dl kylmää vettä
1 omena
2 dl piimää tai jogurttia
kourallinen viinirypäleitä

1. Liota vehnää kylmässä vedessä 6-12 tuntia.
2. Raasta omena ja sekoita raaste sekä piimä tai jogurtti liotetun vehnän sekaan.
3. Halkaise viinirypäleet, poista siemenet ja lisää puuron sekaan.
4. Nauti sellaisenaan.

Herkkupuuro

1 l vettä
2 dl puolukkasurvosta
2 omenaa
kanelia
3 1/2 dl kaurahiutaleita
sokeria

1. Mittaa vesi ja puolukat kattilaan.
2. Lisää kuoritut, kuutioidut omenat.
3. Keitä hetki.
4. Lisää kaneli ja kaurahiutaleet.
5. Anna hautua hiljaisella lämmöllä 20-30 minuuttia.

Mansikka-raparperipuuro

1 l vettä
2-3 dl pieniä raparperipaloja
1 dl kauralesettä
1½ dl mannasuurimoita
noin 1 dl sokeria
½-3/4 tl inkivääriä tai vanilliinisokeria
(ripaus suolaa)
5-6 dl mansikoita

1. Kuumenna vesi ja raparperipalat kiehuviksi.
2. Vatkaa seokseen kauraleseet ja mannasuurimot.
3. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen noin 10 minuuttia.
4. Puuro on tässä vaiheessa melko paksua, mutta löystyy sopivaksi sokerin ja mansikkasoseen lisäyksestä.
5. Mausta valmis puuro sokerilla ja inkiväärillä tai vanilliinisokerilla sekä halutessasi suolalla.

6. Survo mansikat sauvasekoittimella tai haluamallasi tavalla ja lisää puuron joukkoon.
7. Puuro säilyy hyvänä kylmässä muutaman päivän, siksi sitä kannattaa kerralla keittää vähän suurempi annos.

Pihlajanmarjapuuro

3 dl pihlajanmarjoja
1 1/2 dl vettä
2 omenaa
1 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 rkl perunajauhoja

1. Kuori omenat ja poista siemenkodat.
2. Keitä pihlajanmarjoja, lohkottuja omenia ja sokeria vedessä muutama minuutti.
3. Vispaa joukkoon ruisjauhot.
4. Anna puuron kypsyä hiljalleen noin tunti.
5. Sekoita välillä.
6. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja lisää kypsän puuron joukkoon.
7. Anna kiehahtaa.
8. Tarjoa maidon kera.

Mustikkapuuro

1 l vettä
2-2,5 dl tummia mannasuurimoita, graham- tai karkeita spelttijauhoja
0,5-1 l pakastemustikoita
sokeria tai hunajaa
(pinnalle mantelirouhetta)

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi.
2. Vispilöi sekaan jauhot.
3. Hauduta 10-20 minuuttia jauhoista riippuen miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.
4. Lisää mustikat joukkoon vähän jäisinä.
5. Sekoita ja makeuta hunajalla tai sokerilla.
6. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä sellaisenaan tai maidon tai jogurtin kanssa jälkiruuaksi, väli- tai aamupalaksi.

Mansikkavispipuuro
7 annosta

1 l marjamehua (laimennettua)
2 dl tummia mannasuurimoita
2 dl mansikkasurvosta tai 4 dl mansikoita

1. Sekoita mannasuurimot kiehuvaan liemeen.
2. Keitä välillä sekoittaen n. 10. min.
3. Lisää jäiset mansikat.
4. Vatkaa jäähtyneenä kuohkeaksi.

Vispipuuro

5 dl vettä tai mehua (mehu ei saa olla kovin hapanta)
n. 1 dl mannasuurimoita
0,5 dl sokeria
n. 1 dl marjasurvosta (viinimarjoja, vadelmia, puolukoita, mansikoita)

1. Vatkaa mannasuurimot kiehuvaan nesteeseen.
2. Hauduta noin 10 minuuttia.
3. Lisää marjasose ja sokeri valmiiseen puuroon.
4. Jäähdytä.
5. Vatkaa vaaleaksi ja kuohkeaksi.

Ohraryynipuuro
(6 annosta)

2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
5 dl vettä
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa

1. Liota kokonaisia ohraryynejä kylmässä vedessä yli yön.
2. Siivilöi ryynit tilavaan (noin 4 l) kannelliseen kattilaan, jonka voi panna uuniin.
3. Lisää vesi ja keitä ryynejä, kunnes saostuvat.
4. Lisää maito ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan pohjia myöten hämmentäen.
5. Sulje kansi.
6. Nosta kattila uunin alimmalle tasolle 150 asteeseen ja kypsennä noin kaksi tuntia.
7. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana.
8. Mausta kypsä puuro suolalla ja piilota joukkoon kaltattu manteli.
9. Tarjoa maidon ja kanelin, sekahedelmäkeiton tai puolukkakastikkeen kanssa.

Kaurapuuro
(4 annosta)

1 l vettä
1 tl suolaa
4-5 dl kaurahiutaleita

1. Sekoita kaurahiutaleet kiehuvaan suolalla maustettuun veteen.
2. Keitä 5 minuuttia.
3. Hauduta kannen alla muutama minuutti.

Mannapuuro
(4 annosta)

1 l maitoa
1 1/2 dl mannasuurimoita
1 tl suolaa

1. Vispilöi mannasuurimot kiehuvaan maitoon.
2. Keitä puuroa hiljalleen välillä sekoittaen n. 10 min.
3. Mausta puuro suolalla.
4. Tarjoa se kuumana maidon tai mehukeiton kanssa.

Puolukkapuuro
(4 annosta)

1 1/2 l vettä
n. 1 l puolukoita tai
1/2 l puolukkasurvosta
1 1/2 - 2 dl sokeria
4-5 dl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa

1. Kuumenna vesi.
2. Lisää marjat ja jauhot ripotellen kiehuvaan suolalla maustettuun veteen.
3. Keitä noin 1 tunti.
4. Mausta sokerilla ja keitä vielä, kunnes sokeri on liuennut puuroon.
5. Tarjoa sokerin, kylmän maidon ja esimerkiksi kinkku- tai juustoviipaleilla päällystettyjen karjalanpiirakoiden kanssa.

Riisipuuro
(4 annosta)

2 dl vettä
2 dl riisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa

1. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä n. 2 min.
2. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen n. 35 min. välillä sekoittaen.
3. Mausta valmis puuro suolalla.
4. Valmista velli samoin, mutta käytä riisiä 1 dl.

Ruispuolukkapuuro

1 l vettä
3/4 dl sokeria
1/4 tl suolaa
3-4 dl puolukoita
3 dl ruisjauhoja

1. Kiehauta vesi, sokeri ja puolukat.
2. Vatkaa joukkoon ruisjauhot.
3. Hauduta puuro kypsäksi välillä sekoittaen.
4. Kypsymisaika 45-60 min.
5. Halutessasi voit lisätä puuroon tehosekoittimella hienoksi jauhetut puolukat vasta kypsymisen viime vaiheessa.
6. Tarjoa puuro haaleana tai kylmänä maidon kanssa.

Ruispuuro

1 l vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja


1. Vatkaa ruisjauhot kiehuvaan suolalla maustettuun veteen.
2. Hauduta puuro kypsäksi välillä sekoittaen.
3. Kypsymisaika 45-60 minuuttia.
4. Tarjoa puuro maidon tai voisilmän kanssa.

 

Yhteistyössä