imetettävä vauva pakolla yökylään?

  • Viestiketjun aloittaja yksi äiti
  • Ensimmäinen viesti
yksi äiti
Lasten isän kanssa on erottu ja kuopus on 9kk ikäinen. Vauva on ollut vain minun kanssani 2kk iästä lähtien. Isä ei ole osoittanut minkäänlaista kiinnostusta hakea vauvaa luokseen aiemminkaan, kahta isompaa on hakenut silloin tällöin. Tapaamissopimuksissa lukee että sovitaan keskenään miten milloinkin tapaamiset järjestetään.
Imetän edelleen vauvaa, joka ei ole yökyläillyt koskaan. Isä ei ole edes isompia lapsia tuodessa tai hakiessa vauvaa pahemmin hoidellut. Joskus pitänyt vähän aikaa sylissä ja joskus vain kurkannut ovensuusta kun on ollut kiire omiin menoihin. Isä ei ole siis ollut vauvan elämässä mukana juuri lainkaan.
Nyt isällä on uusi nainen jonka kanssa asuu (tai oli jo erotessa...) ja on siis tuonut lasten elämään jo heti aivan vieraan ihmisen. Ja nyt vasta halusi ensimmäisen kerran ottaa vauvaa luokseen pariksi tunniksi, tietysti piti saada näyttää vauva tälle naisellekin.
Sitten isä ilmoittaa vauvaa takaisin tuodessaan että hakisi kaikki lapset yökylään parin päivän päästä. Eli siis vauva on ollut isänsä kanssa kaksi tuntia ja se on isän mielestä riittävä aika, että vauva olisi nyt samantien valmis yökylään! Sanoin että eiköhän aluksi päiväkyläily riitä että vauva tutustuu uuteen paikkaan ja isäänsä jota ei oikeastaan edes tunne. Ja isä uhkaili vaan ottaa yhteyttä lastenvalvojalle jos en anna vauvaa yöksi. Siinä meidän sopimuksessa ei kyllä mainita mitään että olisi pakko yökyläillä, ja missä on tämän tyypin järki... Kyseessä kuitenkin vauva, jonka äiti on hoitanut yksin yli puoli vuotta. Isä sanoo vaan ajattelevansa lasten parasta ja oikeutta tavata isäänsä. Sehän se onkin lapselle parasta että isä vie sen outoon paikkaan itkemään yöksi ja seuraavaksi päiväksi.
Eihän mun tarvi sitä todellakaan antaa ennenkuin ovat päiväkyläilyillä tutustuneet ja lopetan imetyksen mutta pakko oli nyt johonkin purkautua.
Ei vauva sentään onneksi pahemmin vierasta, mutta yöt tuskin sujuu vieraassa paikassa kovin hienosti kun toinen nukahtaa aina tissille ja nukkuu äitinsä kainalossa..
 
"a.p"
No jos vaikka siksi kun päiväuniltakin herätessä säikähtää ja huutaa jos joku vähänkin vieraampi menee hakemaan vauvaa sängystä, esim. isovanhempi jota ei ole vähään aikaan nähnyt. Ja on tottunut yönsä nukkumaan äitin kainalossa tissi suussa.
 
vauvan paras
Isä ei varmaan ymmärrä asiaa, jos ei kerran tunnekaan vauvaa kunnolla. Älä anna isälle yökylään vielä, se ei tosiaan ole vauvalle hyväksi vaan heikentää perusturvallisuuden kehitystä. Ihan sama vaikka veisi asian lastenvalvojalle, eiköhän lastenvalvoja ymmärrä tilanteen eikä suostu asiaan.
 
Yöllinen
Jos isä on todellakin noin etäinen ja lapsi noin pieni, niin ei mielestäni voi vaatia yökylään. Aika kamalaa, jos lastenvalvoja voi pakottaa siihen :(. Keskustele nyt lastenvalvojan kanssa, että miten tällaisissa tapauksissa pitää toimia. Tuntuu kyllä todellakin kohtuuttomalta noin pientä lasta antaa lähes vieraalle ihmiselle yökylään. Päiväkylässä ensin voisivat tutustua toisiinsa ja sitten hiljalleen pidentää vierailuja, mutta ei yhtäkkiä yöksi pois äidin luota, hui. Toivottavasti kaikki järjestyy parhain päin!
 
Lapsen edun pitäisi mennä kyllä näissä asioissa etusijalle. WHO'n imetyssuositus on 6kk täysimetystä jonka jälkeen osittaisimetys 2-vuotiaaksi. Tuohon voi jo helposti vedota mikäli aletaan uhkailemaan ja vaatimaan imetettyä lasta yöhoitoon.
Tuskinpa lastenvalvoja on samoilla linjoilla lapsen isän kanssa.
 
Jjjjjjjj
Miten ex-miehesi nainen voi olla lapsillesi täysin vieras, jos he ovat kuitenkin olleet yhdessä jo 7kk ajan? Kirjoituksesta kuulostaa aika katkeralta entistä miestäsi kohtaan.
 
Lastenvalvoja ei varmastikaan edes vahvistaisi sopimusta, jossa käytännössä lapselle täysin vieras isä saisi lapsen yökylään, ihan lapsen parhaaksi. Mulle lv sanoi että siinä 5-6-vuotiaana lapsi voi mennä isänsä luokse yöksi (KUN ISÄ EI TAPAA LASTA säännöllisesti, ei nyt puhuta ns. normaalista tilanteesta). Oma nuorimmaiseni on 2-vuotias ja tavannut nyt isäänsä muutaman kerran päivällä, ei ole ollut mitään puhetta yökyläilystä eikä meillä edes ole tapaamissopimusta.
 
joku muu
Mun mielestä järkevintä että isä tapaisi/hoitaisi vauvaa päiväaikaan niin, että pidennätte kokoajan väliä. Ja 1 vuotiaana sitten yökylään yhdeksi yöksi niin, että isä hakee lapsen illemmalla ja palauttaa ajoissa. Ei mun mielestä lapsen edun mukaista että heti alotetaan yökyläilyt, mutta tuskin siitäkään suurta haittaa lapselel syntyy jos isä jatkossa on läheisessä tekemisessä vauvan kanssa. Jos isä vaatimalla vaatiii yökylään niin sano että ensin pitää tutustua lähemmin ja hoitaa päiväsaikaan, että katsotaan sitten muutaman viikon/parin kuukauden päästä.
 
joku muu
Voisit muuten antaa isälle luettavaksi, jos löydät jostain suosituksia tuon ikäisten hoitoaikoihin ja kiintymyssuhteeseen liittyen. Ja selittää että tämän takia ei voi aloittaa yökyläilyä heti, vaan että ensin pitää olla vauvalle todella tuttu
 
"a.p"
Miten ex-miehesi nainen voi olla lapsillesi täysin vieras, jos he ovat kuitenkin olleet yhdessä jo 7kk ajan? Kirjoituksesta kuulostaa aika katkeralta entistä miestäsi kohtaan.
No tuota... Kyseinen pariskunta kerkesi erota jo välillä muutamaksi kuukaudeksi kunnes taas olivat yhdessä. Lapset tuleva ex-mieheni (ollaan edelleen naimisissa) esitteli naiselleen ihan vasta muutama viikko sitten. Eivät ole olleet yhdessä nyt edes kahta kuukautta... Vaikka tämä nyt oli vähän sivuraiteilla asiasta. Eli nainen on täysin vieras hoitamaan meidän vauvaa, joka on yhden kerran tämän naisen nähnyt.
Ja muille, kiitos vastauksista. Itsekin ajattelin että kyllä lapsen parasta on varmaan lastenvalvojankin mielestä tuttu ja turvallinen yö äidin kanssa varsinkin imeväiselle ja isompana sitten yöksi.
 
"minä vaan"
Moi! Elä huoli, lastenvalvoja ei missään nimessä pakota tai edes suosittele yön yli kestäviä tapaamisia noin pienelle, saatika rintaruokinnassa olevalle. Erosin lasten isästä kuopuksen ollessa alle 2kk ja silloin lastenvalvoja suositti useita lyhyitä tapaamisia viikossa LÄHIVANHEMMAN KOTONA, jotta kiintymyssuhde pääsee syntymään ja lapsi ja isä tulevat tutuiksi keskenään. Toki tuo vaati itseltä melkoista hampaan puremista ja tapasinkin poistua kotoa näitten tapaamisten aikana joksikin aikaa; salille, kauppaan, jumppaan, uimaan, kahville ystävän kanssa etc. Sain samalla vähän itselle arvokasta hengähdysaikaa:). Isä kävi meillä siis säännöllisen epäsäännöllisesti parisen kertaa viikossa ja 10kk:n iässä alkoi vauveli olla isän kotona päivävierailuilla isosiskon (tuolloin 4v) ollessa siellä vuoroviikonlopuin. Yksveenä sitten aloitti yhden yön kyläilyt ja kun niissä ei ongelmia ollut siirtyi samaan vuoroviikonlopputahtiin siskonsa kanssa n. 1,5 vuoden iässä. Mutta ei ois TODELLAKAAN onnistunut ilman sitä että isästä ois jo vauva-aikana tullut niin tuttu lapselle! Pikkuhiljaa, tsemppiä:)
 

Yhteistyössä