Jo väistyneiden ruoka-aineallergioiden palaaminen taaperolle

Onko kellään ollut vastaavaa? Meidän 2,5 v lapsi oli vauvana moniallerginen ja lisänä refluksitauti. Allergiat väistyivät vuoden ikään mennessä, samoin refluksilääkitykset päästiin purkamaan 1,5 vuoden iässä. Viime keväänä alkoi siitepölyallergia joka nyt tänä keväänä huomattavasti pahempi. Pari kuukautta sitten sai vakavan allergisen reaktion pähkinästä ja tänään kananmunasta. Molempia on syönyt aeimminkin. Pähkinäreaktion jälkeen kävimme prick-testeissä, joissa voimakas reaktio pähkinöiden lisäksi sinappijauheelle ja päärynälle. Myös monet muut ruoka-aineet oireilivat testissä, mutta ruokavaliossa eivät ole aiheuttaneet oireita. Kananmunaa ei tuolloin testattu.

Nyt äitiä hirvittää, että kaikki ruoka-allergiat palailevat takaisin. Yleensähän tässä 2-3 vuotiaana ruoka-aineallergiat alkavt väistyä. Onko kenellekään käynyt samoin ja kuinka paljon allergioita on palannut?
 
Varmaan tiedätkin että siitepölyallergia voi aiheuttaa ristiinreagointia tiettyjen ruoka-aineiden kanssa. Esim. koivuallergikko voi koivun kukinta-aikana saada oireita omenasta, päärynästä, porkkanasta, perunasta, tomaatista, paprikasta, erilaisista mausteista (myös sinapista), pähkinöistä jne. Olisiko sinunkin lapsellasi kyse tästä? Koivun kukinta-ajan ulkopuolella näistä ruoka-aineista ei sitten yleensä aiheudu oireita.

Meillä koivulle allerginen lapsi ei tällä hetkellä voi syödä paprikaa lainkaan vaikka normaalisti se käy.
 
MI
Reilusti D-vitamiinia joidenkin tutkimusten mukaan helpottaa allergioita. Heinäallergiani ainakin lievittyi D:n aloitettua niin ettei antihistamiineja tarvitse enää kuin ehkä kerran viikossa entisen 2-3 kpl / kesäpäivä.
 

Yhteistyössä