Jos ei huoli tuttia...

Hei vaan!

Meidän neiti ei ainakaan vielä (1kk) ole huolinut tuttia. Isosiskollakin meni aikaa ennen kuin oppi. Nyt kysynkin, että mitä hyötyä ja haittaa teille on ollut siitä, jos lapsi ei ole oppinut tuttia? Onko vauva koko ajan tississä kiinni ja rauhoittuuko vaan tissille? Miten auto/kauppamatkat ovat onnistuneet ilman tuttia?
 
Meidän neiti kohta 10 kk, eikä ole tutista välittänyt koskaan. En tiedä ottaisiko nyt jos antaisi, en ole kokeillut koska ei meillä tutteja enää olekkaan. Minusta ei tutittomuudessa ole ollut mitään haittaa. Peukkua imeskeli pienempänä vähän mutta sekin on unohtunut kokonaan. Joskus, kun on ollut levoton olen miettinyt olisiko tutti auttanut, tuskinpa.
 
Meidän 4,5 kk tyttö ei ole myöskään syönyt tuttia. 1-2 kk iässä tarjoiltiin sitä, erityisesti iltaisin ja tissin tilalle, mutta koskaan ei huolinut. Opimme elämään ilman enkä ole nyt sitä kaivannutkaan, eikä tyttökään. Kun ei ole siihen oppinut, ei sitä kaipaakaan ja rauhoittuu hyvin ilmankin. Jossain vaiheessa söi nukahtaessaan niin tiiviisti sormiaan, että ahdistuin jo tutittomuutta, mutta sekin loppui itsestään pian.
 
Meillä tyttö 2 vee nyt,ei syönyt vauva-aikana lainkaan tuttia eikä myöskään mitään mitään tiettyä sormea.
Ei ollut mitään ongelmaa,no-joskus huusi ja kovaa tovin esim kaukalossa taikka rattaissa.
Imetin vuoden ikäiseks mutta ei tissi ollut kyllä tuttina.

Nyt poju 5 kk eikä hänkään syö tuttia eikä sormea.Nukahtaa laulaen "unilaulua" ja ihan nätisti nukkuu koko yön.Samaten tyttö nukkui yöt läpeensä,tää oli mulle uutta sillä 3 aiempaa söi tuttia ja sitä tutitusta oli läpi yön tuosta 3 kk iästä alkaen.

Mun neuvo olis yöunien perusteella että ole iloinen jos vauva ei syö tuttia!!
Nä kaks viimeistä nimittäin on nukkuneet yöt masullaan ja ilman tuttia ja tosi hienosti nukkuneetkin!
 
Meillä esikoinen ei ihan pienenä huolinut tuttia. Vaunuissa ei saanut huutoa loppumaan millään ja muuten poika piti rintaa tuttina. Tutti alkoi kelvata kun poika rupesi syömään kiinteitä. Tutista luovuttiin jo 11 kk iässä ilman ongelmia kun sitä annettiin vain "hätään" ja nukkumaan käydessä, eikä siis ollut kaiken aikaa tutti suussa. Vinkkinä vielä että kannattaa kokeilla erilaisa tutteja jos tuntuu ettei kelpaa. Meillä ei kelvannut kova perussilikonitutti vaan piti olla luonnonkuminen tai sitten mam soft silikoni. Kuopukselle (nyt 2,5 kk) tutti sen sijaan kelpaa jo nyt.
 
Meillä tyttö ei huolinut tuttia vaikka yritin erilaisia tutteja. Silloin kun oli kovat ilmavaivat olisin toivonut siitä helpotusta itkuun, mutta ei huolinut. Mahavaivojen loputtua ei tutilla ainakaan meillä olisi ollut mitään virkaa. Silloin kun tyttö löysi sormensa menivät ne tietysti suuhun, mutta kun oppi ottamaan tavaroita lattialta jäi sormien syönti. Nyt syö sormiaan kun on väsynyt tai käy nukkumaan. Joten meillä ei ole ainakaan ollut mitään haittaa siitä, että ei ole saanut tuttia. eipä ainakaan tarvitse mennä yöllä sitä laittamaan takaisin suuhun. tutkimusten mukaanhan tutti saattaa ehkäistä kätkytkuolema riskiä.
 
ei meilläkään ollut tutittomuudesta mitään haittaa.olishan se vähentänyt tissittelyä ehkä mutta jälkeenpäin ajateltuna ihan hyvä ettei tuttia huolinut sen kummemmin.vuoden ikäisenä alkoi syömään tuttia hampaiden puhkeamisen yhteydessä mutta silloinkaan ei yöllä eikä koko aikaisesti.kun hampaat puhkes jäi tuttikin.
kauppareissut meni ihan hyvin,jos huuto ei lakannut niin sit pysähdyttiin tissille(vauvana siis)
 
Unohdin kommentoida noita kauppareissuja ja automatkoja. Meillä siis tyttö aina nukkunut autossa joten sen puoleen ei mitään ongelmaa. Ja kauppareissut ovat menneet ihan hyvin kunhan on ollut masu täynnä. Jos siis kaupassa on itkenyt on ollut nälkä tai kuuma.
 
Meillä neiti kärsi kovasti ilmavaivoista ja yritimme kovasti tuttia tarjota, jotta vähentäisi itkua. Tyttö ei myöskään nukkunut päivällä kuin 5-10 min ja senkin vain rinnalla, joten tuttia yritettiin tarjota aina muutaman päivän välein. Kun vihdoin tutti kelpasi n. 4 kk iässä, oli helpotus suuri. Neiti rauhoittui suhteellisen helposti tutilla. Meillä ei tyttö ole koskaan nukkunut autossa ja lyhyetkin automatkat ennen tuttia olivat yhtä raivokasta huutoa.
Nyt tyttö on jo 8 kk ja syö tuttia päiväunilla ja yöllä. Yöt ovat tosi levottomat ja tuttia saa käydä laittamssa useamman kerran yössä. Nytpä onkin siis edessä tutista luopuminen, mutta en silti kadu yhtään, että tutittelemaan opetettiin. :)
 
Ole onnellinen, jos tutti ei sovi. Meillä poika nyt kohta 5kk ja edellisiltä päiväunilta herättiin ulkoa huutaen kuin joku olisi syöksynyt vaunuihin ja henkeä viedään.. :/ Menin ja katsoin, niin tutti oli KOKONAAN pojan suussa ja jumissa tosi syvällä!!!!! :( En meinannut saada sitä ensin irti, mutta kun sain, lensi myös veri.. :( Meillä ainakin jäi tutti nyt kertaheitolla pois, olkoonkin mitkä hulinat vaan tiedossa! :(
 
kertokaa minulle miksi lapselle pitää antaa/opetta tutti? itsellä on kaksi poikaa, kumpikaan ei ottanut tuttia mikä oli helpotus. Tarjosin pari kertaa ja sillä hyvä. Eivät huolineet. Pikkasen kova äänisempiä tietty mutta so what? Siitä eroon pääseminen on tuskaa ja jos se jonnekkin jää, voi hyvä luoja sitä huutoo....kattelen kavereitani ja ei käy kateeks. Yöt ovat pirstaleina kun lapsi ettii tuttia tai huutaa sitä kurkku suorana myöhemmässä vaiheessa.
Silllei..
 
Agapi: Ajattelin alun perin, että ei anneta tytölle (kohta 4 kk) tuttia ollenkaan, ettei tulisi ihan tuttiriippuvaista ja huutaisi sen perään.

Pyörsimme kuitenkin päätöksen seuraavista syistä:

- Vaunulenkeillä piti pysähtyä monta kertaa kesken kaiken imettämään, kun vauva huusi. Tämä onnistui hyvin kesällä, mutta ilmojen kylmettyä hankalampi imettää ulkona. Tutin kun antaa suuhun, niin rauhoittuu olemaan vaunuissa ja päästään paikasta a paikkaan b sujuvasti sekä kauppareissut sujuvat ilman huutoa.

- Automatkoilla vauva ei nukahda kaukaloon, kyllästyy pian siinä olemiseen ja alkaa huutaa. Rauhoittui vain kun antoi sormen suuhun. Ajattelin, että se on aika vaarallista touhua: jos tulee äkkijarrutus, niin sormi on lapsen kurkussa. Tutti ratkaisi ongelman.

- Bussissa sama juttu. Vauva alkaa huutaa vaunuissa. Mitä tehdä? Silloin kun tutti ei ollut vielä käytössä, niin jäin bussista pois imettämään pysäkille vaikka tiesin, että vauva ei ole nälkäinen. VAuvan rauhoituttua sitten seuraavalla bussilla matka jatkui pari pysäkinväliä, kunnes huuto alkoi taas. Ok, tällä kertaa sormi lapsen suuhun, jolla rauhoittui. Taas ajattelin, että ei taida olla kovin turvallista liikkuvassa kulkuvälineessä pitää sormea vauvan suussa. Nykyään tutin kanssa bussimatkat sujuvat ongelmitta.

Eli tässä meidän perustelut tutin käytölle. Tutti otettiin käyttöön aluksi noissa tilanteissa, mutta aika pian "lipsuttiin" tutin käyttämiseen myös nukuttamisen yhteydessä. Enkä ole huomannut siitä olevan ainakaan vielä mitään haittaa. Nukahtamisen jälkeen tutti tippuu yleensä pois suusta ja vauva jatkaa uniaan ilman. Yöllä jos herää (ja tiedän kellonajasta, ettei ole vielä nälkäinen) niin laitan sen takaisin vauvan suuhun, jonka jälkeen jatkaa uniaan. Eikä siitä vaivaa ole, kun vauva nukkuu vieressä.


 
Meillä kuopus 9kk ei ole koskaan huolinut tuttia, mä tätä ennen lähes luulin että kaikki vauvat syö tuttia, mutta tulipa opittua ettei näin todellakaan ole ;) . Hän ei siis ole ikinä alkanut sitä imemään, oli sitten minkä mallinen tahansa. Esikoisen kanssa tutti oli aikoinaan ehdoton, tai siis lapselle todella tärkeä ja pelasti monet kauppareissut ja nukuttamiset. Mutta kuopuksen kanssa ei noissa tilanteissa ole tuttia sitten kaivattukaan, hän vaan ei kaipaa suuhunsa mitään joten on tyytyväinen ilmankin. Ei ole siis vastaan tullut tilanteita, jolloin tuttia olis tarvittu. Eikä hän yölläkään herää tutin tippumiseen, niinkuin esikoinen teki.

Uskon tämän olevan hyvin pitkälti lapsikohtaista. Kuopusta ei saanut opetettua tutille sitten millään, mutta esikoinen taas todella kaipasi sitä ja imemisen tarve oli selvästi voimakkaampi. Kuopuksen kanssa ei automatkat tms. ole olleet itkuisia, vaan hän on muutenkin hyvin tyytyväinen vauva...kuten esikoinenkin oli; tyytyväinen heti kun vain sai tutin suuhunsa =)
 
...yhteenveto: rintaa heti suuhun jos vaan huutaa? Mitäs ne tekee jotka ei anna tuttia sitten? Imettää 24/7? Mun mielestä jos lapsi nyt huutaa välillä se on ihan tervettä, eikä kaikkea huutoa tarvitse tukkia tutilla tai tissillä.
Se on tätä nykyaikaa....lapsenrytmistä tissittelyä (siis koko ajan jos vauva vähän inahtaa) tai tutti heti suuhun..ja jos ei vauvalle heti se maistu, sitä tyrkytetään niin kauan kunnes luovuttaa! Kaikki on kiinni organisointi kyvystä ja kyvystä kehittää vauvalle kunnon rytmi heti 1.pvästä jotta hänen ei tarvitse turhaan itkea.
Mun omat ipanat ei ole koskaan itkenyt muuta kun sitä että on tullut ruoka ehkä pikkasen liian myöhään tai jos johonkin sattu. Se ei maailmaa kaada pikku itku jos siihen on just tulossa apu.
Se on sitä kun imettää/syöttää miten sattuu niin sitä ei koskaan tiedä koska se nälkä tulee ja ei pysty mitenkään planeeraan päivänsä.
Ei pahalla, tää on mun näkökulma asiasta.
Tulet huomaamaan tulevaisuudessa mitä tarkoitan.
 
Agapi. Meillä molemmilla pojilla on (ollut) niin hirveä imemisen tarve että jatkuvasti saisi olla tissi tuttina jos ei huutoa haluaisi kuunnella, joten minulle oli helpotus kun tämä kuopus suostuu sitä jo heti alkuun syömään. Rintamaidon lisätarpeesta ei taatusti ole kyse ollut kun molemmat kasvavat painon suhteen reilusti plussakäyrillä. Meillä ei tutin unohtuminen/katoaminen ollut kummallakaan ongelma, kun sen ei ole annettu olla koko ajan suussa. Tosiaan kuten jo aiemmin mainitsin esikoiseltakin saatiin (sitten kun suostui sitä alkamaan syömään) tutti pois ilman yöhuutoja jo 11 kk iässä. Tuo yöllä jatkuva tutin suuhun laittaminen oli muuten yksi suurimpia syitä miksi siitä silloin vieroitettiin. Kun poika ei rintaa/pulloakaan imenyt enää 11 kk iässä, niin miksi olisi pitänyt tuttiakaan.
 
Agapi, anteeksi vain, mutta pidän mielipidettäsi aika järkyttävänä. Kuinkahan moni oikeasti on kaltaisesi superäiti, joka kykynee kehittämään vauvalle rytmin heti ensimmäisestä päivästä lähtien ;)

Pienen vauvan tarpeisiin pitää vastata mahdollisimman pian, aina se ei toki ole samalla sekunnilla mahdollista, mutta ei se ole mitään nykyajan hömpötystä. Rintaa (tai tuttia) saa kyllä antaa joka inahdukseen, se luo vauvalle turvallisen tunteen.

AP:lle:
Meidän keskimmäisemme oli tutiton vauva, ja tässä hyviä puolia:
- vauva ei isompana heräillyt monta kertaa yössä siihen että tutti tippuu suusta
- nuhaisena vauva pystyi hengittämään suun kautta, tutin kanssa voivat yöt olla hankalia kun samaan aikaan ei voi hengittää suun kautta ja imeä tuttia
- säästyy tutista vieroitukselta, joka voi lapsesta riippuen olla vaikeaa

Esikoiseni söi tuttia, mutta ei autossa eikä vaunuissa, ainoastaan nukkuessaan sängyssä. Kumpaakaan lasta ei ole tarvinnut imettää hankalissa paikoissa muuten kuin nälän tullessa. Iltaisin ovat kyllä saattaneet roikkua rinnalla, mutta se ei ole haitannut. Tälle kolmoselle olen tuttia pari kertaa kokeilumielessä tarjonnut ja se on kelvannutkin, mutta en ole oikeastaan keksinyt miksi hänelle sitä tuttia pitäisi tarjota. Siispä se on jäänyt (vauvalla ikää nyt 4 viikkoa).

Toisilla vauvoilla on niin kova imemisen tarve, että tutti on paikallaan ettei ala imeä peukaloa. Ja rauhoittumiseenkin tutti on hyvä, jos vauva tosiaan on sellainen että huutaa kaupassa ja autossa. Mutta toisaalta, ei kuski saisi autossa tuttia vauvalle laittaa, vaan pitäisi keskittyä ajamiseen. Etenkin jos kaukalo on takapenkillä (kuten usein on nykyautoissa airbagin takia), on ikävää kun vauva alkaa huutaa kun tutti tippuu suusta eikä kukaan sitä hänelle voi antaa (jos ainoa aikuinen on kuskin paikalla).

Meillä tutittomuus toimi siis oikein hyvin!
 
Agapi: Ilmeisesti viimeisin viestisi oli tarkoitettu minulle? Mielenkiintoista, miten pitkälle teit johtopäätöksiä imetysrytmeistäni ja organisointikyvystäni sen perusteella, että kirjoitin antaneeni vauvalle heti rintaa hänen itkiessään. Kirjoitit lopuksi: "Tulet huomaamaan tulevaisuudessa mitä tarkoitan." Hmmm. Vanhin lapseni on 12-vuotias enkä ole huomannut mitään erityisen huolestuttavaa tähän mennessä.

Mutta itse ap aiheeseen: Täälläkään ei esikoisella ollut tuttia ja hyvin pärjättiin. Siksi ajattelin etten antaisi kuopuksellekaan tuttia, mutta toisin kävi. Ovat niin eriluontoisia. Lisäksi tämän toisen kanssa minulla on suihkutissit, joten tutin avulla vauva voi tyydyttää imuhalujaan sen jälkeen kun nälkä on ohi, mutta rinnoista tulee edelleen maitoa.

Itse en antaisikaan tuttia vauvalle automaattisesti, kyllä sen huomaa jos sille on tarvetta. Ja varmasti ilmankin pärjää vaativammankin vauvan kanssa, jos niin on päättänyt, mutta en olisi niin ehdoton. Kuopuksen kanssa totesin, että tutista on enemmän hyötyä kuin haittaa ja siksi se on käytössä. En kuitenkaan antaisi tuttia ensimmäisten viikkojen aikana, mikäli on tarkoitus imettää vauvaa, jotta vauvan imuote rinnalla ei kärsisi. Tutti ei saisi olla myöskään läheisyyden korvike.

Autoilusta sen verran, että liikun vauvan kanssa autolla joko sen verran lyhyitä matkoja, että hän jaksaa viihtyä takapenkillä kaukalossa ilman tuttiakin tai sitten päiväuniaikaan, jolloin nukahtaa auton lähdettyä liikkeelle (ei kaipaa tuttia, jos se nukahdettuaan tippuu suusta). Pitemmillä matkoilla meillä on autossa aina joku takapenkillä vauvan seurana.
 

Yhteistyössä