Jos esikoinen allerginen, aloitko kuopuksen kohdalla vältellä tiettyjä ruoka-aineita kuinka pian?

Meidän 1,5-vuotiaalle tytöllemme syntyi pikkusisko viikko sitten.
Olenkin tässä miettinyt, että kuinkahan todennäköisesti allergiataival on hänenkin kanssaan edessä.. Vaikka turhahan sitä on etukäteen kovin paljon murehtia. Mietin kuitenkin, että jos vatsanväänteitä alkaa enemmälti tulla, niin ainakin maito on varmaan hyvä jättää omasta ruokavaliosta pois.
Esikoisen kanssa yritin pitää tiukkaa imetysdieettiä, josta ei hänen kohdallaan ollut mitään hyötyä. Kiinteiden aloitusvaiheessa hän olikin allerginen aivan kaikelle. Joten ei ihme ettei dieetti purrut.

Kuinka te muut olette toimineet? Kuinka pian olet huomannut allergiaoireisiin viittaavaa kuopuksen kohdalla ja mitä ruoka-aineita olet jättänyt ruokavaliostasi?

Itse syön ja juon kaikkea tällä hetkellä, en ainakaan jätä mitään pois "varmuuden vuoksi". Katsotaan mitä tästä seuraa =)
Sen vaan huomaan, että alitajunnassa mietin jatkuvasti mitä voin suuhuni laittaa. Täytyy oikein pakottaa itsensä syömään kaikkea. Jotenkin vaan esikoistytön imetysaika puskee voimakkaasti tajuntaan..

Kesäterkuin Helmiina
 
Meillä kolme lasta, joista esikoisella ei oo ollu ikinä oireita mistään.....porkkanasta tuli ihan pienenä vähän näppyjä ja mansikka alko sopimaan parivuotiaana, muuten on voinu syödä mitä vaan. Kakkosella sen sijaan on ollu kans yliherkkyys melkein kaikelle. 1v 2kk ikään mennessä ei sopinu muuta ku bataatti, riisi, possu, nauta, kana, ananas, perskka ja aprikoosi. Nyt kakkonen on 1v 8kk ja enää täytyy välttää vain tavallisia maitotuotteita ja esim omenaa ja vadelmaa....eli menee jo tosi hyvin! Kolmonen on nyt reilu 4kk ja vielä ainakaan ei oo tullu mistään mitään, syöny kiinteitä jo noin kuukauden runsaan maidonjuonnin takia. Listalla on jo peruna, porkkana, maissi, riisi, päärynä, banaani, persikka, ananas, aprikoosi, mustikka, vadelma, ruusunmarja, luumu.....kakkosella on lisäks paha refluksi, muilla ei....

Kolmosen odotusaikana sanottiin neuvolasta, että nyt tiedetään paremmin tarkkailla, jos kolmoselle tulee masuvaivoja tai jotain, refluksilla ja allergioilla kun on tapana vaivata turhan usein saman perheen lapsia :( mitään ei kuitenkaan kannata ennalta välttää, koska on paljon mahdollista, ettei seuraavat lapset oo millekään allergisia.
 
Meillä myös kolme lasta. Esikoinen (nyt 10 v.) oli vauvana vaikeasti moniallerginen. 2,5 vuotiaana sai vain NutriJunioria, valkoista riisiä ja ruusunmarjaa. Sai pahimmillaan sisäisiä verenvuotoja kokeiluista kun suolisto oli niin huonossa kunnossa. Kun erikoiskorvike vaihdettiin Neocateen alkoi suoli toipua ja ruoka-aineet sopimaan. Todennäköisesti väärä korvike piti yllä suolen tulehdustilaa.

Keskimmäisellä (tyttö nyt 8v.) oli vain kananmuna ja kala-allergia. Kala on vieläkin pois menusta.

Kuopus on nyt 5,5kk ja meillä alkoi oireilut siinä kun kiinteiden kanssa tehtiin ensimmäiset kokeilut (reilu 2 viikkoa sitten). Sitä ennen en varonut mitään omassa ruokavaliossani. Korviketta en ole koskaan antanut. Pidin ruokapäiväkirjaa ja huomasin mm. kalan, mansikan, pähkinöiden ja kaakaon aiheuttavan oiretta (mahavaivoja, oksentelua). Ensin jätin siis nuo ja tilanne rauhoittui. Kiinteistä aloitettiin päärynä ja kesäkurpitsa. Sitten alkoi taas oireilut.. nyt jätin maidon pois itseltäni (kolmas päivä menossa) ja toistaiseksi oksentelu, mahakivut, pahat ilmavaivat ja ummetus on ohi. Allergologi on varattu.

Kaikki lapset siis hyvin erilaisia allergioidenkin suhteen. Mä tietty toivon, että meillä olisi kyseessä tytöllä vain "sopeutumista" mut jo se, että reagoi äidinmaidon kautta kertoo et näin ei välttämättä ole. Mutta toivossa on hyvä elää.

Tsemppiä sinulle!
 
Kiitos vastauksista Vattihattu ja Fiia!
Kuten teidänkin esimerkkine vahvistaa, kovin ovat tosiaan kaikki vauvat näissä allergia-asioissakin yksilöitä..
Vattihattu : Miten teidän lapsellanne tuo refluksi oireili? Esikoisen refluksi oli silentia, joten muusta en tiedä..

Fiiu :Toivotaan kovasti, että teidän pienellä kyseessä olisi tosiaan vain sopeutumista!!
Jos näin ei ole, niin ainakin helpottaa tieto, että allergologiaika odottaa varattuna ja pääsette heti hoitamaan tilannetta oikeaan suuntaan!

Vauva kipuili vatsaansa selvästi viime yönä, ei itkenyt, mutta ähräsi ja vääntelehti kovasti. Vain äidin sylissä ja viekussa tuli uni. Ihan mahdoton on myös puklaamaan. Ei ole ainakaan tähän mennessä vielä itkenyt pukluja, ne tulevat ihan varoittamatta. Vaatteita saa heitellä pyykkikoriin ahkerasti. Puklut tulevat välillä aika paineella, ovat sellaista "piimittynyttä", välillä taas enemmän pelkkää lämmintä maitoa.
Neuvolassa kyselin onko normaalia, että pieni puklaa noin paljon.. Paino oli kuitenkin noussut hyvin, joten eipä sieltä muuta osattu sanoa. (minkä etukäteen kyllä tiesinkin).

Täytyy nyt vaan seurailla tilannetta.. Päivällä ainakin nukkuu kuin tukki. Nytkin on vedellyt unta palloon puoliltapäivin (eli kohta 6h!!) Pari kertaa herännyt syömään ja vaipan vaihtoon, sitten taas uni vienyt voiton. Nukkukoot nyt, jos yöllä vaikka masu taas pientä vaivaa.

Mukavaa kesän jatkoa!
 
Esikoinen oli erittäin laaja-alaisesti allerginen, joten odottelin samaa myös kakkosellakin - toki toivoin kovasti muuta. Etukäteen ilmoitin sairaalaan, että korviketta saa antaa vain hätätapauksessa ja sitä varten otin mukaan oman Neocate-purkin.

Synnärillä huomasin heti, että leukaan tuli pieni punainen läikkä imetyksen jälkeen, joten epäilin (vaikka lääkäri sanoi, että on vain hankautunut) allergiaa. Ristiäisiin asti meni kuitenkin melko hyvin ja omasta ruokavaliostani jätin siihen mennessä pois vain kahvin, kokiksen ja mansikat, jotka selvästi aiheuttivat vatsavaivoja. Ristiäisten jälkeen (söin kakkua oikein reippaasti) kuopus huusi monta yötä ja kasvoihin tuli ihottumaa, joten aloitin sitten imetysdieetin jättämällä maidon ja kananmunan pois ja myöhemmin sitten myös kotimaiset viljat kauraa lukuun ottamatta. Oireet kuitenkin jatkuivat ja dieetti laajeni lähes yhtä paljon kuin esikoisella aikanaan, joten lopetin imetyksen heti nelikuisena ja korvikkeista sopi lopulta ainoastaan Neocate.

Ja muutenkin allergiat ovat olleet kiinteiden osalta lähes yhtä laajat kuin esikoisella (nyt 1,5-vuotiaana on kuitenkin noin 15 kiinteää, kun esikoisella oli tässä vaiheessa alle kymmenen ja nekin rotaatiolla), mutta onneksi oireilu on ollut helpompaa eli iho-oireista ja reaktiot tulleet vuorokauden sisällä. Ainoa isompi ongelma on ollut vaikea astma ja ilmavälitteinen oireilu kananmunalle. Esikoisella iso ongelma taas olivat jatkuvat yöitkut ja -huudot sekä ripuli eli mistä tahansa kokeilusta tuli kolmantena päivänä lähes viikon kestävät vatsavaivat ja yöitkut, joten kakkkosen kanssa tämä kaikki on ollut paljon helpompaa. Ja toki nyt osaa ryhtyä oikeisiin toimiin heti oireiden ilmettyä:)
 
Hei itsellä 2v poika jolla ei enää allergioita. Olen neuvolassa töissä ja usein saan uusia äitejä opastaa. Yrittänyt opiskella uusimmat asiat allergioista. Eli uuden allergiaohjelman mukaan mitään allergia tai imetysdiettejä ei suositella rutiinisti. Mahdollisimman laaja ruokavalio on hyvästä ja ehkäisee allergioita. Näin siis perusperiaate. Itse en supistaisi omaa ruokavaliota imettäessä mutta aina on toki poikkeuksia jos vauva oireilee tosi voimakkaasti. Silloin varmaan yrittäisi kaikkea. Ne imetysdietit kokeillaan sitten vasta erikoislääkärin valvonnassa. Allergioihin viittaa huono kasvu ja laaja ihottuma ja suolistooireet.
Myös maitohappobakteerit esim Relatipat voivat estää allergioita. Mulla on atopia, lapsi allergiat olleet ja astma ja tähän asti oma poika ollut terve. Aloitin maitohappobakteerit jo raskausaikana gynekologin suosituksesta. Tämä on vain tosin yksi tapaus.
Sitten jos allergiaa epäillään niin perusruoka-aineilla tehdään altistuksia. Siihen asti siis normaali laaja ruokavalio. Jos jostain ruokaaineesta iho lehahtaa niin sen voi jättää pois ja parin viikon tai kuukauden jälkeen taas kokeilla. Näitä iho oireita on lähes joka vauvalla jossain vaiheessa. Edes todettu allergia ei pahene jos silloin tällöin tätä ruokaa saa, enää ei aina pyritäkään täysin välttämään vaikka allergia on.
Sitten on erikseen sellaiset tosi allergiset joilla on vakavat oireet. Heillä on ohjeena tarkka ruokavalio. Mutta edes tuolloin ei siis perheen uusila jäsenillä...
Tässä minun ajatuksia.
 

Yhteistyössä