jos rakennuttaa talon, mitä kaikkea pitää muistaa, kuluja jne?

siis tontti tietenkin, vesi - ja sähköliittymät, rakennusluvat, talo(paketti) jnejne...

kertokaa nyt ääliöllä, mitä kaikkea pitää muistaa ja paljonko on budjetti koko hommalle, noin suurinpiirtein.
 
No, meillä tuli sit ainakin mm lainhuudatusmaksut, kun kiinnitettiin talo lainojen vakuudeksi. Sitten myös lohkomis ja maanmittauskulut, kun ei ollut valmiiksi lohkottu tontti. Omaa tietä jouduttiin tekemään tontille aika pitkä pätkä, kunta teki vaan rajalle asti. Ainakin tollasia nyt alkuun tuli mieleen.
 
Minusta sitä lopullista budjettia on mahdoton sanoa, ellei ole aivan "valmistalo". Minut yllätti se, miten paljon rautakauppaan palaa rahaa, vaikka on kyseessä talopaketti. Ei olla vielä edes uskallettu laskea sinne mennyttä rahaa. Autotalli/varastoon meni varmaan puolet enemmän rahaa mitä ihmiset puhuivat että se maksaisi. Riippuu tietysti ihan tallista ja onko kylmä vai lämmin jne. Kaikkea ei muista budjettiin millään ottaa mukaan, vaikka olisi kuinka tarkka. Mekin ollaan yritetty olla aika tarkkoja, mutta sanoisin, että mitä enemmän on kymppitonneja vararahana, sitä parempi, valitettavasti. Kulostan varmaan tylsältä, mutta omasta kokemuksesta puhun. Onhan niitäkin, joilla on rahaa jäänyt ylikin, mutta itse en tunne yhtäkään tällaista perhettä.

Riippuen millainen teidän tontti on, talon perustuksiin voi mennä ihan kauheasti rahaa soran- ja hiekanajoineen, kalliine pohjaharkkoineen, betonit ym.

Muoks. Niin ja tietysti työn hinta!! Yhdenkin timpurin palkkaaminen on kallista puuhaa, sitten sähkömiehet, putkimiehet, kaivurimiehet ym. ja tietysti sähköurakka, lvi-urakka, kalusteet...
 
Jatkan listaa: valvova mestari, erilaiset piirustukset, meillä esim sähkö ja lvi piirustukset...
sit pitää pihakin yleensä saada jonkun moiseen kuntoon, toisilla paikkakunnilla on tarkat määräykset vihersuunnitteluunkin.. (onneks ei meillä =) )...
 
Alkuperäinen kirjoittaja Pinki:
siis tontti tietenkin, vesi - ja sähköliittymät, rakennusluvat, talo(paketti) jnejne...

kertokaa nyt ääliöllä, mitä kaikkea pitää muistaa ja paljonko on budjetti koko hommalle, noin suurinpiirtein.
Näillä tiedoilla ei voi sanoa yhtään mitään budjetista. Keskiarvo on kai 1500-3000?/asuinneliö...

Suuntaa antavia kustannusarvioita saa mm. TaloPeli ohjelmalla ja ainakin OP:lla oli joskus budjettilaskuri. Muistettavaa on tosi paljon, ihan mahdotonta tässä alkaa luettelemaan. Esim. tontin ja liittymien kustannuksiin vaikuttaa onko oma vai vuokratontti, onko kaava-alueella vai haja-asutusalueella mm. "Yllättäviä" kustannuksia tulee mm. piirustusten kopioinnista, suunnittelijoiden palkkioista, nostureiden ja telineitten vuokrasta, rakennustarkastuksista jne jne...
Projektin lähtiessä liikkeelle ja tontin ostettuanne palkatkaa vastaava mestari joka neuvoo. Ja kun teette sopimuksen mestarin kanssa sopikaa, että hän on käytettävissä myös neuvonantajana!

 
Listan jatkoa.. maaperätutkimukset, salaojaputkitukset, kaatopaikkakustannukset, riippuen millanen tontti - tontin raivaus, jyrsintä tms.

Pitkästä tavarasta rakennutetun talon kustannuksia ei mitenkään voi listata. Tavaraa pitää hankkia niin järjetön määrä, että siihen jätän vastaamatta.
 
Siis nettiyhteys tulee meille maksamaan aivan käsittämättömiä, koska lankoja ei enää vedetä sinne.. Joudutaan ostamaan joku ihme antenni tai mikä lie vahvistinkin... ja ne oli aivan järkyttävän hintasia. Meille puhelinlaitos veti kyllä kaapelit vuoden alussa, mutta nyt kun näitä linjoja puretaan, niin nekin puretaan, vaikka ne ei ole ollut edes käytössä. Tosta kannattaa kysellä, mutta se on varmaan enemmän haja-as alueen ongelma kuitenkin. Mutta yllätti meidät aivan täysin, miten monimutkaista on meille saada netti toimimaan.
 
Alkuperäinen kirjoittaja tipityy:
Näillä tiedoilla ei voi sanoa yhtään mitään budjetista. Keskiarvo on kai 1500-3000?/asuinneliö...

Suuntaa antavia kustannusarvioita saa mm. TaloPeli ohjelmalla ja ainakin OP:lla oli joskus budjettilaskuri. Muistettavaa on tosi paljon, ihan mahdotonta tässä alkaa luettelemaan.

Kirjoitan tänne ensimmäistä kertaa ja toivon vinkkejä budjetin laskemiseen. Meillä on jo tontti ostettuna ja olemme laskeneet, että maksimibudjetti kaikelle muulle (perustukset, kaksikerroksinen talo, yhden auton talli+varasto) olisi 300.000 euroa. Nyt kun ollaan selailtu eri talotoimittajien mallistoja niin vaikuttaisi siltä, että tuolla summalla irtoaisi sellainen max 160 neliöinen (huoneistoala) talo. Kuitenkin tässä ratkaisussa esim. lasten huoneet vaikuttavat aika pieniltä (reilu 10 neliötä per huone) ja minua kiinnostaisi kovasti tietää, olisiko meillä mahdollisesti kuitenkin varaa hiukan suurempaan taloon. Emme osaa paljoakaan rakentaa itse mutta olemme kuitenkin varautuneet olemaan raksalla "apumiehinä" mahdollisimman paljon omien töiden ohella.

Kertoisitteko hiukan esimerkkejä siitä, paljonko teidän rakentamisenne on oikeasti maksanut (mainitkaa myös rakennettu pinta-ala niin saa paremmin hahmotettua mitä on tehty)? Ja jos jollain on ylhäällä ihan huonekohtaisia arvioita niin olisin kiitollinen.

Olen kyllä tutustunut noihin talopeleihin ym. mutta silti tuntuu vaikealta laskea talon budjettia etukäteen.



 
Budjettia on tosiaan vaikea laskea, ellei mitään kokemusta rakentamisesta ole. Hintaan vaikuttaa talon koon lisäksi tontin perustamisolosuhteet, talon rakennusmateriaali, lämmitysmuoto, sisäpintojen laatu, kodinkoneiden ja keittiökalusteiden "laatu" jnejne. Parhaiten kustannusarvion tekemisessä auttaa hyvä vastaava mestari. Kysykää suosituksia omalta paikkakunnaltanne ja palkatkaa mestari jo suunnitteluvaiheessa. Tuo 2000?/neliö tarkoittaa n. 160m2 taloa teidän budjetillanne, mutta kuten sanottu, kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Niin joo, meillä rakentaminen maksoi sellaiset 1000?/kokonaispinta-alaneliö tai 1500?/huoneistoalaneliö, omaa työtä oli paljon.
 
Minnepäin skare olet rakentamassa? Meillä on 170 neliön aivan uusi 1,5-kerroksinen puutalo, iso autotalli-varasto (lämpimät). Piha on vielä kokonaan tekemättä ja 300 000 tulee kaikkineen menemään rikki. Omaa työtä on jonkin verran. Materiaalit meillä ovat mielestäni keskihintaista, jotkut hieman kalliimpaa.
 
Ei olla ihan tarkkaa menolaskuria pidetty, mutta meidan taloprojekti on niellyt kaiken kaikkiaan noin 215 000-220 000 euroa tähän mennessä ja talousrakennus (autotalli, -katos, varasto, työhuone) tekemättä. Tarkoitus kuitenkin olisi, että noin 15 000 eurolla saataisiin se tehtyä, jos mies tekee sähkötöitä lukuunottamatta itse eli meillä jäädään toivottavasti alle 250 000 euron kokonaisbudjetin (siihen sisältyy siis KAIKKI)... Mielestäni olemme päässeet suht edullisesti ottaen huomioon sen, että tontti on iso, meillä jouduttiin teettämään tontille oma pikku tienpätkä (n.100m) ja lisäksi porakaivo ja imeytyskentät ym. jätevesisysteemit on teetetty, koska asumme siis haja-asutusalueella, talo teetettiin osittain valmistalona ja asumisneliöitä tulee olemaan kaikkiaan 175m2. Hintaa on laskenut suhteessa se, että olemme tehneet ulkovuorauksen, terassit, yläkerran ja pihatyöt lähestulkoon itse. Pihatöihin emme ole upottaneet paljoa, vaikka meillä on iso piha. Pari kuormaa multaa, on jonkin verran perennaistutuksia, omenapuita, luumu- ja kirsikkapuu, marjapensaita...Olemme käyttäneet oman tontin isoja kiviä pihalla pengerryksissä, laattaa on käytetty vain vähän, tontilla osa luonnontilassa (peltoa, metsää), osa murskekiveä ja osa nurmikkoa. Pari tonnia on mennyt ehkä kaiken kaikkiaan multiin, istutuksiin, laattoihin ym.
 
Kiitoksia vastauksistanne! Kyllä tässä suunnittelussa menee pää aika pyörälle... tipityyn vinkki mestarin palkkaamisesta kuulostaa järkevältä. Tosin vaikuttaisi siltä, että kaikki vastaavat mestarit joita meille on suositeltu ovat jonkun talotehtaan leivissä tai ainakin kytköksissä. Mutta ehkä sillä ei ole merkitystä heidän mielipiteisiinsä.

Reilun 1000 neliön tonttimme on Pirkkalassa (tontin hinta ei ole mukana tuossa mainitsemassani rakennusbudjetissa).

polka, onko teillä talopaketti? Minkä toimittajan? Kokoluokka kuulostaa suunnilleen samalta kuin meillä. Onko tuo 170 huoneistoalaa vai kerrosalaa? Ja minkä kokoinen autotalli/varasto on? Tuo teidän projektinne kuulostaa kaikenkaikkiaan suunnilleen samanlaiselta kuin meidän, tosin meidän on tarkoitus tehdä talo kaksikerroksisena eikä puolitoista.


 
skare: Meillä on Vieskan elementin (Alavieska) talopaketti, tosin aika raakaversiona otettu. Harkitsimme myös varsinkin Jukkataloa. Aika paljon teimme malliin muutoksia. Pinta-ala 170 on tämä käytännössä oleva huoneiden pinta-ala eli onkos se nyt sitten huoneistoala? :ashamed: Meillä on aika iso autotalli/katos/varasto, n. 70 neliötä kaikkineen ja sekä tallista että varastoista tulee lämpimät. Talomme on 1,5-keroksinen, mutta viiston seinän osuus on hyvin pieni, joten käytännössä talo on melkein 2-kerroksinen.
 

Yhteistyössä