jouluisia ohjeita pinoon!

ite kaipailisin jotain uutta meidän joulupöytään eli meille tulee kinkku,laatikot,jotain kalaa(?) ja muut onkin vielä avoinna eli mitäs teillä on joulupöydässä jotain erikoisempaa???
ja sit sitä herkkupuolta kanssa kakut ja muut myös namit?itelle kaipaisin jotain kevyttä herkku suolaista sekä makeaa!
eihän anneta tämän tippua ennen joulua :xmas:
 
Kanelikakut

2 munaa
200g sokeria
200g voita
2rkl kermaa
2tl kanelia
1tl hirvensarvisuolaa (apteekista)
425g vehnäjauhoja

1. Munat ja sokeri vatkataan, voi vaahdotetaan.
2. Kaneli ja hirvensarvi suola yhdistetään jauhoihin.
3. Sekoita ainekset varovasti keskenään.
4. Taikina kaulitaan ja siitä otetaan sydänmuotilla pipareita.
5. Voidellaan munalla ja keskelle ripotellaan hieman sokeri-kaneliseosta.
6. Paistetaan.
7. (Taikina hieman hankala käsitellä, mutta piparit ovat sitäkin maukkaampia)

Porkkanalaatikko

1 kg porkkanoita
1,5 dl kermaa
3/4 dl mannasuurimoita
1 tl suolaa
1/4 tl muskottipähkinää
1 dl keitinlientä

1. Keitä porkkanat kypsiksi.
2. Soseuta.
3. Lisää soseeseen muut aineet.
4. Paista 150 asteessa noin 1,5 tuntia.

Hämäläinen perunatuuvinki eli imelletty perunalaatikko

2,5 kg hyvin soseutuvia perunoita
vettä
50-100g voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
7-10 dl maitoa
noin 3 tl suolaa

1. Pese perunat ja keitä suolattomassa vedessä kuorineen.
2. Kun kypsiä, kaada vesi pois ja pidä kattilaa vielä sen verran liedellä, että kosteus haihtuu perunoiden pinnalta pois.
3. Kuori höyryävän kuuman perunat vikkelästi kulhoon.
4. Survo perunat kuumina soseeksi.
5. Sekoita soseeseen välillä voi- tai margariinikimpaleita.
6. Kun sose vähän jäähtynyt, sekoita joukkoon lusikallinen vehnäjauhoja ja pari lusikallista myöhemmin. Anna survoksen imeltyä muutaman tunnin ajan tai illalla keitetyn aamuun.
7. Lisää maitoa niin paljon, että survos on löysähköä puuroa.
8. Mausta suolalla.
9. Kaada seos voideltuun vähintään 3 litran vetoiseen vuokaan tai pariin pienempään (kiehuu helposti yli).
10. Pakasta raakana
11. Kypsennä 150 asteessa noin 3 tuntia.

Juuressoselaatikko

500g porkkanoita
300g lanttua
1 iso sipuli
150g juuriselleriä
200g palsternakkaa
noin 5dl vettä
1tl suolaa
2dl kuohukermaa
1dl kulutusmaitoa
150g punaleima Emmental-raastetta
2 munaa
0,5 dl siirappia
1,5tl piparkakkumaustetta
1/4 tl valkopippuria
1 tl suolaa
1/2 dl korppujauhoja

pinnalle kypsennettäessä:
1/2 dl korppujauhoja

1. Kuori ja paloittele juurekset.
2. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
3. Soseuta liemineen.
4. Kuumenna kattilassa kerma-maitoseos.
5. Sulata siihen juustoraaste.
6. Jäähdytä hieman.
7. Lisää juuressoseeseen kaikki aineet.
8. Sekoita hyvin.
9. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.
10. Ennen paistamista ripota pinnalle korppujauhoja ja tee lusikalla pintaan kuvioita.
11. Kypsennä 150-175 asteessa noin 2 tuntia.

Kaurakeksit

25 g sulatettua voita
1 dl kauraryynejä
1 dl sokeria
1 muna
1 rkl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

1. Kaada voisula kuumana kauraryynien sekaan.
2. Lisää sokeri, kevyesti vatkattu muna ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
3. Nostele taikinasta pieniä nokareita leivinpaperin päälle pellille.
4. Nokareet saavat olla melko kaukana toisistaan, sillä ne leviävät.
5. Paista 225 asteessa noin 6 minuuttia.

Joulumakeiset

1½ dl sokeria
1 dl siirappia
100 g tummaa suklaata
1 rkl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
60-100 g manteleita, osa jauhettuna ja osa rouhittuna
2 rkl voita

1. Rouhi suklaa.
2. Sekoita sokeri, siirappi ja suklaarouhe paksupohjaisessa kattilassa.
3. Kiehauta seos, vähennä lämpöä ja keitä noin 20 minuuttia kunnes seos on puuromaista. Heiluttele kattilaa välillä, mutta älä sekoita liikaa, ettei seos paakkuunnu. Seos on sopivan sakeaa, kun muutama pisara jähmettyy kylmässä teelusikassa.
4. Ota kattila liedeltä. Lisää vaniljasokeri, tomusokeri, mantelit ja voi. Sekoita voimakkaasti.
5. Kaada seos öljyttyyn vuokaan (15 cm x 25 cm). Leikkaa jähmettynyt levy neliöiksi.
6. Vihje: Manteleita ei tarvitse kuoria. Aika vain parantaa makeisten makua.

Tryffelit

175-200 g taloussuklaata
2 rkl voita
2 keltuaista
2 rkl kermaa
2 rkl konjakkia tai brandyä
(50 g pähkinärouhetta)

1. Pilko suklaa kulhoon.
2. Sulata suklaapalat ja voi vesihauteessa, ts. aseta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle.
3. Sekoita keltuaiset, kerma ja konjakki.
4. Lisää suklaan joukkoon ja vatkaa, kunnes seos sakenee.
5. Täytä tryffelimassalla pienet makeisvuoat (noin 40 kpl).
6. Jäähdytä, säilytä viileässä ja tarjoa jouluisen kahvipöydän herkkuna.

Nekut

2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 dl siirappi
1/2 dl korppujauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 rkl voita

1. Valmista mantelirouhe itse tai käytä kaupasta saatavaa valmiiksi rouhittua.
2. Mittaa kerma, sokeri ja siirappi paksupohjaiseen teräskattilaan.
3. Keitä aineksia koko ajan pohjia myöten sekoittaen, kunnes seos alkaa tulla paksuksi.
4. Massa on valmista, kun kylmään veteen tiputettu tippa pysyy koossa ja siitä saa muovailtua sormien välissä pallon.
5. Lisää massaan sitten korppujauhot ja mantelirouhe sekä lopuksi voi ja sekoita kunnolla.
6. Voi tekee nekuista liukkaita, jolloin ne irtoavat paperista.
7. Kaada kuuma massa pieniin vekattuihin karkkivuokiin tai leivinpaperista käärittyihin tötteröihin, jotka voi asetella pystyyn lumella täytettyyn astiaan.
8. Nekuista syntyy aitoja tikkunekkuja, kun laitat vielä hammastikun pystyyn tötteröön.

Suklaakaramellit
(n. 60 kpl)

3-4 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
3 dl kuohukermaa

1. Sekoita kaikki aineet kattilassa ja keitä hiljaisella tulella koko ajan hämmentäen noin 45 minuuttia.
2. Tee jähmettymiskoe tiputtamalla seosta lusikalla kylmään veteen. Jos se jähmettyy hyvin, on karamelliseos valmista, muutoin jatka keittämistä.
3. Kaada seos matalaan, öljyttyyn astiaan ja anna jäähtyä.
4. Leikkaa paloiksi ja kierrä ne sellofaanipalojen sisälle.

Suklaa-riisimakeiset

150 g kookosrasvaa
1 muna
1½ dl pölysokeria
2-2½ rkl kaakaota
3½-4 dl riisimuroja

1. Kookosrasva sulatetaan ja annetaan jäähtyä.
2. Muna ja sokeri vatkataan kuohkeaksi ja lisätään kaakao ja kookosrasva vähän kerrallaan.
3. Riisimurot lisätään seokseen ja se levitetään noin 2 cm paksuiseksi levyksi tasaiselle alustalle pannuun voipaperin tai alumiinifolion päälle.
4. Massa saa jähmettyä viileässä ja jähmettyneenä se leikataan nelikulmaisiksi paloiksi.
5. Makeisia on paras säilyttää viileässä sillä ne sulavat helposti.

Jääsuklaa
(n. 50 kpl)

200 g tummaa suklaata
100 g kookosrasvaa
2-4 tippaa piparminttuöljyä

1. Sulata suklaa ja kookosrasva erikseen ja jäähdytä niitä hetken aikaa.
2. Sekoita suklaa ja rasva keskenään ja mausta piparminttuöljyllä.
3. Kaada seos pieniin makeisvuokiin ja pane ne kylmään kovettumaan.

Sinappiresepti

1 1/4 dl sinappijauhetta
1 1/2 dl sokeria
1/2 rkl perunajauhoja
1 pss (150 g) Aura-muruja
1 muna
2 dl ruokakermaa
1/2 dl omenamehua
1 tl omenaviinietikkaa (joku muukin viinietikka käy)

1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
2. Lisää muut, paitsi etikka.
3. Kuumenna vesihauteessa koko ajan sekoittaen kunnes sakenee ja murut vähän sulavat (tämä kuuluukin sitten kyllä jäädä vähän "kokkareiseksi").
4. Lisää lopuksi etikka ja jos mössö tuntuu liian tönköltä, laita vielä vähän omppumehua sekaan.

Minttusuklaapikkuleivät

2 ½ dl vehnäjauhoja
¾ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
125 g margariinia
¾ dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
6 kpl Marianne-karkkeja
1 tl vanilliinisokeria

1. Hienonna karamellit.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Nypi rasva jauhoihin sekä lisää joukkoon karkinmurut.
4. Sekoita mukaan sokeri ja kaakaojauhe.
5. Sekoita taikina tasaiseksi.
6. Anna jäähtyä jääkaapissa.
7. Muotoile tanko ja jaa 24 osaan.
8. Pyöritä palloiksi.

Chili-hillo

10 jalapenoa
2 paprikaa
3,5 dl etikkaa
13,5 dl sokeria
vajaa 1 dl sitruunamehua (halutessa vihr. karamelliväriä)
½-1 dl hillosokeria

1. Soseuta paprikat ja jalapenot, keitä etikan kanssa n.10 min.
2. Lisää sokeri ja sitruunamehu, anna kiehahtaa.
3. Purkita.
4. Älkää kysykö paljonko tuota hillosokeria menee, en tiedä tarkkaa mittaa laitoin käsi tuntumalla

Kurkkusalaatti

tuorekurkkua
smetanaa
minttua
sitruunamelissaa
ruohosipulia
pippuria suolaa

1. Raasta kurkku karkealla terällä.
2. Sekoita kastikeainekset ja kurkku.
3. Anna maustua puolisen tuntia.

Graavilohta ja appelsiinikermaa

graavilohta viipaleina
kuohukermaa
appelsiinimehua
sinappia
ruisleipää voita
lehtisalaattia

1. Vaahdota kerma.
2. Lisää varovasti appelsiinimehua ja hieman sinappia.
3. Voitele leipä voilla.
4. Laita leivän päälle lehtisalaattiviipale ja lohesta kääritty ruusuke.
5. Kruunaa leipä appelsiinikermalla.

Mantelirosolli

perunaa (kypsää)
punajuurta (kypsää)
porkkanaa (kypsää)
lanttua (kypsää)
omenaa
sipulia
mantelilastuja tai -rouhetta

1. Kuutioi kaikki ainekset ja sekoita.
2. Lämmitä pannulla ja tarjoa lisäkkeenä.

Duchesseperunat

perunamuusia
ruohosipulia
munankeltuainen
muskottipähkinää

1. Sekoita ainekset keskenään kuohkeaksi ja pursota vuokaan.
2. Paista uunissa 200 asteessa, kunnes muusi on ruskistunut hieman päältä.

Linnapaisti

naudanpaisti (noin kilo)
pippuria
suolaa
soijaa
sipulia
anjovista
piparkakkuja

1. Ruskista paisti ja pilkottua sipulia padassa.
2. Lisää vettä niin että noin puolet paistista peittyy.
3. Lisää muutama anjovis ja niiden lientä sekä mausteet.
4. Muserra 4-5- piparkakkua liemeen.
5. Paisti uuniin, lämpötila n. 175 astetta, paistomittarin näyttäessä 65-70 astetta paisti on kypsä.

Boolihyytelö

1 plo mansikkaviiniä
2,5 dl sekamehua
loraus mansikkalikööriä
3 dl vettä
4 rkl liivatejauhetta.

1. Sekoita aineet.
2. Anna hyytyä viileässä 2-3 tuntia.

Marinoidut valkosipulinkynnet

3-4- kokonaista valkosipulia
vettä

Liemi:
1,5 dl etikkaa
1 dl vettä
1,5 dl sokeria
pala inkivääriä
6-8 musta/valkopippuria
1 laakerinlehti
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä
oreganoa

1. Kiehauta valkosipulit ja kuori kynnet.
2. Kiehauta liemen aiheet ilman öljyä ja oreganoa.
3. Lisää joukkoon valkosipulin kynnet.
4. Anna kiehua viisi minuuttia.
5. Siirrä kynnet tölkkeihin, poista liemestä mausteet.
6. Kaada myös se tölkkeihin.
7. Lisää myös öljy ja oregano.
8. Anna maustua viikon verran välillä ravistellen.

Helppo joulukakku

2 dl piimää
200 g sulatettua voita
2 dl omenasosetta
1 dl sokeria
2 munaa
1 dl rusinoita
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1-2 tl kardemummaa
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
korkillinen konjakkia

1. Sekoita piimä, voi, omenasose ja munat keskenään.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita muihin aineksiin.
4. Kaada korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
5. Paista 175 asteessa noin tunnin verran.

Täytetyt paprikat/tomaatit

Tomaatteja
paprikoita

täyte:
herkkusieniä
sipulia
muskottipähkinää
yrttimaustetta
aromisuolaa
valkoviiniä
pippuria
juustoraastetta

1. Koverra paprikat ja tomaatit.
2. Hienonna sipuli ja sienet.
3. Kuumenna niitä pannulla.
4. Ripottele päälle vehnäjauhoja.
5. Kaada päälle lämmintä maitoa niin että seoksesta tulee paksuhkoa.
6. Lisää mausteet ja täytä paprikat seoksella.
7. Päälle juustoraastetta.
8. Kypsennä uunissa 225 astetta 15-20 minuuttia.

Tuhti konjakkisinappi

1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuumaa vettä
2 rkl etikkaa
½ tl suolaa
loraus konjakkia

1. Sekoita kattilassa sinappijauhe ja sokeri hyvin.
2. Lisää kuuma vesi, etikka ja loraus konjakkia.
3. Mausta suolalla.
4. Hauduttele tunnin ajan hiljaisella tulella.

Aika tuhti hunajasinappi

2 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
2 rkl hunajaa
2 dl kuohukermaa
1 tl perunajauhoja
2 kananmunaa
2 rkl etikkaa
suolaa

1. Sekoita etikkaa lukuun ottamatta kaikki aineet kattilassa.
2. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
3. Nosta jäähtymään.
4. Lisää etikka.

Hernetuuvinki eli laatikko

2,5 dl herneitä
7,5 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl kermaa
2-3- rkl voita
suolaa
sokeria

1. Liota herneitä yön yli.
2. Keitä kypsäksi liotusvedessä.
3. Sekoita vehnäjauhot veteen.
4. Lisää suuruste siivilän läpi seokseen.
5. Mausta suolalla, sokerilla ja voilla.

Lanttulaatikko
8 annosta

1 kg lanttua
vettä
suolaa
2 rkl voita
1-2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa, kermaa tai lanttujen keitinlientä
ripaus suolaa
sokeria tai siirappia
valkopippuria
1 muna
korppujauhoa

1. Lohko ja kuori lantut.
2. Paloittele ne kattilaan, ja lisää vettä niin, että lantut peittyvät.
3. Lisää veteen suolaa ja keitä lantut pehmeiksi.
4. Kaada vesi mittakannuun ja survo lantut.
5. Lisää lanttujen joukkoon rasva ja jauhot vähän kerrallaan ripotellen ja vatkaten.
6. Lisää maito, kerma tai keitinliemi ja mausteet.
7. Lisää muna, kun seos on jäähtynyt.
8. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle korppujauhoa ja paina pintaan lusikan kärjellä kuvioita.
9. Kypsennä laatikkoa uunin keskiosassa 200 asteessa 40-50 minuuttia.

Maksalaatikko 1
1 suuri vuoka

500 g jauhettua naudanmaksaa
1 l maitoa
2 dl riisiä
1 muna
50 g voita
1 sipuli
1 dl rusinoita
½ dl siirappia
2 tl suolaa

1. Keitä riisisuurimot maidon kanssa puuroksi ja jäähdytä puuro kylmäksi.
2. Hienonna sipuli ja kuullota se pehmeiksi vähässä rasvassa.
3. Sekoita kädenlämpöiseksi jäähtyneeseen puuroon jauhettu maksa, sipuli, rusinat, kevyesti vatkattu muna, siirappi ja suola.
4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 50-60 minuuttia.

Maksalaatikko 2

2 dl puuroutuvaa riisiä
4 dl vettä
1,2 l maitoa
3 tl suolaa
2 sipulia
50 g voita
1-2 dl rusinoita
4 rkl siirappia
1 tl valkopippuria
1 tl meiramia
1 muna
300 g jauhettua naudanmaksaa

1. Pane riisit kiehuvaan vesi-maitoseokseen ja keitä löysäksi puuroksi.
2. Kuori ja silputut sipulit ja kiehauta rasvassa.
3. Sekoita jäähtyneeseen puuroon maksa, sipulisilppu, rusinat, mausteet ja muna.
4. Seos saa olla varsin löysää.
5. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja pane pinnalle muutamia voinokareita.
6. Paista laatikko kauniin ruskeaksi keskilämpöisessä 175-asteisessa uunissa noin 1,5-2 tuntia.
7. Tarjoa voisulan ja puolukkasurvoksen kera.

Jouluglögi

4 dl vettä
3 dl sokeria
4 neilikkaa
1 kanelitanko
4 rkl rusinoita
1 plo punaviiniä
2 sitruunaa
1 appelsiini
mantelilastuja

1. Kiehauta vesi, sokeri, mausteet, ja rusinat.
2. Lisää punaviini ja hedelmämehut.
3. Kuumenna mutta älä keitä.
4. Lisää kuppiin mantelilastuja.

Kermahedelmät

appelsiinia
omenaa
päärynää
cocktailkirsikoita
kuohukermaa
sokeria
hunajapaahdettuja kookoshiutaleita
sitruunamehua

1. Viipaloi hedelmät ja asettele ne kauniisti lautaselle, päälle hieman sitruunamehua.
2. Vatkaa kuohukerma.
3. Mausta se kirsikoilla ja kookoshiutaleilla.
4. Kaada kermaa päälle.

Liekitetyt konjakkibanaanit

6 banaania
½ dl rusinoita
3 ananaskiekkoa
50 g voita
½ dl sokeria
3 rkl ananaslientä
1 dl konjakkia

1. Liota rusinoita vedessä 15 minuuttia.
2. Kuori banaanit ja paista kokonaisena voissa kauniin ruskeaksi.
3. Kuutioi ananas, valuta ja kuivaa rusinat.
4. Lisää molemmat pannulle.
5. Sirottele sokeri pannulle.
6. Anna hieman sulaa.
7. Lisää ananaslientä.
8. Lisää konjakki pannulle ja sytytä.
9. Tarjoa liekehtivänä.
10. Muista paloturvallisuus!

Lohta ja parsaa valkoviinissä

kirjolohta
parsaa
sipulia
valkoviiniä
valko- ja mustapippuria
voita
suolaa
tilliä
ruohosipulia

1. Ripottele kuumalle pannulle suolaa.
2. Hiillosta kalasta leikatut fileet/perhoset.
3. Kaada päälle valkoviiniä.
4. Lisää paloiteltu parsa ja sipuli, lisää myös pippuria.
5. Anna hautua kypsäksi ja lisää nokare voita ja hakattua tilliä.
6. Liemen voit suurustaa tarvittaessa suurusteella.

Omena-rusinapitko

voitaikinalevy
rusinoita
omenoita
sokeria
aprikoosisosetta

1. Kauli taikina n. 10 cm leveäksi.
2. Levitä rusinat levylle ja asettele omena lohkoina päälle.
3. Ripottele pinnalle sokeria ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
4. Ota pois uunista ja levitä aprikoosisosetta päälle.

Perunaruusut

1 kg perunansosetta
2-3 munankeltuaista

1. Sekoita munankeltuaiset löysähköön muusiin.
2. Puserra pursottimella muusi vuokaan.
3. Kypsennä 250 asteissa kunnes pinta ruskettuu kauniisti.

Liha-perunasoselaatikko
(4 annosta)

6 dl perunasosetta
400 g jauhelihaa
1 kpl sipulia
1 tl basilikaa
0,75 tl suolaa
0,25 tl pippurisekoitusta
2,5 dl Crme Bonjour Cuisine Tomaatti & Välimeren yrttiä

Voiteluun:
1,5 rkl Flora Culinessea

1. Valmista perunasose kätevästi pakastetusta perunasoseaineksesta tai käytä tähteeksi jäänyt valmis perunasose hyväksesi.
2. Ruskista jauheliha paistinpannulla.
3. Lisää hienonnettu sipuli ja jatka paistamista vielä hetki.
4. Mausta basilikalla, suolalla ja pippurisekoituksella.
5. Sulata joukkoon Crème Bonjour Cuisine.
6. Sekoita perunasose ja jauhelihaseos keskenään.
7. Kaada voideltuun uunivuokaan.
8. Paista uunissa 200 °C:n lämpötilassa noin 20 minuuttia.
9. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.
a. Halutessasi voit ripotella vuoan pinnalle korppujauhoja tai juustoraastetta.

Liha-makaronilaatikko
(6 annosta)

400 g makaroneja
1 kpl sipulia
500 g paistijauhelihaa
1 rkl Knorr vasikkaliemitiivistettä
0,5 tl valkopippuria

Liemi:
8 dl rasvatonta maitoa
3 kpl kananmunaa
0,25 tl suolaa
0,5 tl paprikajauhetta

Voiteluun:
1 rkl Juokseva Becel Kasviöljyvalmistetta

1. Keitä makaronit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Lisää joukkoon lusikallinen Juoksevaa Beceliä, jotta makaronit pysyvät irtonaisina.
3. Ruskista hienonnettu sipuli ja jauheliha paistokasarissa.
4. Mausta liemitiivisteellä ja pippurilla.
5. Sekoita jauhelihaseos makaronin joukkoon.
6. Levitä seos voideltuun uunivuokaan.
7. Sekoita muna-maidon ainekset keskenään ja kaada vuokaan.
8. Paista uunissa 200 °C:n lämpötilassa noin tunnin ajan.
a. Halutessasi voit lisätä laatikon pinnalle korppujauhoja ja Becel nokareita.
b. Tarjoa liha-makaronilaatikko raikkaan salaatin kanssa.

Allun perunalaatikko

6-7 isoa perunaa
150 g pekoniviipaleita
2 keskikokoista sipulia
400 g jauhelihaa
3 dl vettä
2 dl ruokakermaa
2 munaa
1 lihaliemikuutio
4-5 valkosipulinkynttä
mausteita (pippurisekoitusta, cayannepippuri, chiliä, suolaa)

1. Kuori ja viipaloi perunat.
2. Pilko kaksi keskikokoista sipulia.
3. Paloittele pekonit pienemmäksi.
4. Ruskista
5. sipulit ja pekonit kevyesti paistinpannulla.
6. Ruskista ja mausta jauheliha (suola+pippurisekoitus+chili+cayannepippuri).
7. Pilko valkosipulit pieneksi.
8. Sekoita jauhelihat, sipulit, pekonit ja valkosipulit.
9. Laita voideltuun, uuninkestävään vuokaan kerroksittain perunaviipaleita, jauhelihaa-sipuli-pekoni-sekoitusta.
10. Alimmainen ja päällimmäinen kerros perunaa.
11. Liuota lihaliemikuutio veteen, lisää kerma ja munat.
12. Kaada seos vuokaan.
13. Kypsennä uunissa 200 asteessa
14. noin puolentoista tunnin ajan.

Maksalaatikko

2 dl puuroriisiä
7 1/2 dl vettä
2 tl suolaa
5 dl maitoa
1 rkl voita tai margariinia
1 sipuli
350 g jauhettua naudan maksaa
1 muna
1 1/2 dl rusinoita
4-5 rkl siirappia
1/4 tl valkopippuria
1 tl meiramia

Pinnalle:
voinokareita

1. Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia.
2. Hienonna sipuli ja kuullota rasvassa.
3. Ota kattila pois liedeltä.
4. Lisää kylmä maito, kuullotetut sipulit, maksa, muna, rusinat ja siirappi.
5. Mausta seos valkopippurilla ja meiramilla.
6. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja laita muutama voinokare pinnalle.
7. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti 15 minuuttia.

Sienisalaatti

suolasieniä, karva- ja haaparouskut ovat parhaita
sipulisilppua n. 1/4 -1/3 sienien määrästä
ranskankermaa tai smetanaa tai molempia
vähän jotakin vaaleata etikkaa
mustapippuria

1. Jos sienet ovat kovin suolaisia, liota niitä vedessä liian suolan poistamiseksi.
2. Poista sienistä neste puristelemalla sekä sen jälkeen silppua sienet pieniksi palasiksi.
3. Ota sopiva astia ja pane sienet ja sipulit siihen.
4. Lisää tarpeeksi ranskankermaa, smetanaa tai molempia sekä rouhi myös pippuri.
5. Lorautta tilkka etikkaa sekaan.
6. Sekoita perusteellisesti.
7. Älä säästele kastiketarpeissa.
8. Jos talossa on tuoretta persiljaa tai kirveliä, voit heitellä niitä salaattiin koristeiksi. Sen jälkeen vie herkku ässittymään viileään paikkaa vuorokaudeksi.

Herkullinen sinappi
(10 annosta)

1,5 dl sinappijauhetta
2,5 dl Flora Ruokaa
3 kpl kananmunaa
1,5 dl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
0,5 dl sherryä

1. Sekoita sinappijauhe, Flora Ruoka, kananmunat ja hunaja kattilassa.
2. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
3. Mausta suolalla ja sherryllä.

Muuta:
Sherryn tilalla voit käyttää madeiraviiniä. Säilytä sinappia jääkaapissa.

Pippurista sinappi

2 dl vispikermaa
1 dl sinappijauhetta (Colmans)
2 dl sokeria
2 Omega kananmunaa
3 rkl punaviinietikkaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl rosepippuria
1 rkl viherpippuria
1 tl mustapippuria

1. Kiehauta kerma.
2. Sekoita sinappijauhe ja sokeri keskenään kattilassa.
3. Lisää joukkoon kiehuva kerma.
4. Riko kananmunien rakenne ja sekoita haaleaan sinappiseokseen.
5. Lämmitä seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
6. Jäähdytä hieman ja lisää etikat ja mausteet.
7. Annostele jäähtynyt sinappi pieniin purkkeihin (3-4 kpl).
8. Säilytä viileässä.

Kotisinappi
n. 4 dl

1 1/4 dl (45 g) sinappijauhetta
1 1/4 dl sokeria
1 muna
2 dl Valio ruokakermaa
1 pussi (150 g) Valio Kippari murua
1 tl omenaviinietikkaa

1. Yhdistä sinappijauhe ja sokeri kattilassa.
2. Lisää loput aineet.
3. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes juusto on sulanut.
4. Kaada sinappi pieniin kannellisiin lasipurkkeihin.
5. Sulje ja jäähdytä.

Muuta:
Sinappi sakenee jäähtyessään. Sinappi säilyy jääkaapissa muutaman viikon.

Ketsuppi
noin 5 dl ketsuppia

6 suurta kypsää tomaattia (noin 1,5 kg) pilkottuna, ilman siemeniä ja kuoria
1 sipuli pieneksi hakattuna
3 rkl tummaa kidesokeria
2 valkosipulin kynttä pilkottuna
1 laakerinlehti murskattuna
pari hyppysellistä sellerinsiemeniä, maustepippuria ja kanelia
hyppysellinen jauhettua neilikkaa
¾ dl omenaviinietikkaa

1. Keitä tomaatit ja sipuli kypsiksi kannen alla hiljaisella lämmöllä noin 20-25 min.
2. Hämmentele vähän väliä.
3. Soseuta ja laita takaisin kattilaan.
4. Lisää sokeri, valkosipuli, laakerinlehti, sellerinsiemenet, mustapippuri, kaneli, neilikka ja viinietikka tomaattisoseeseen.
5. Kuumenna kiehumispisteeseen.
6. Anna kiehua hiljalleen ilman kantta 35-40 minuuttia usein sekoittaen, kunnes ketsuppi on sopivan kiinteää.
7. Säilytä valmis maustekastike suljetussa purkissa jääkaapissa.
8. Säilyvyys 2 viikkoa.

Dijonsinappi
noin 1,5 dl sinappia

50 g sinappijauhetta (valintamyymälöistä)
1 tl sokeria
4 rkl kuivaa valkoviiniä
2 rkl öljyä

1. Sekoita ainekset kulhossa tasaiseksi seokseksi.
2. Pane kannelliseen purkkiin ja jääkaappiin.
3. Sinappi säilyy noin 6 viikkoa.

 
Ja lisää:

Manteliriisi

basmatiriisiä
vettä
suolaa
öljyä
mantelilastuja

1. Freesaa riisiä öljyssä hetken ajan.
2. Lisää vesi ja suola.
3. Keitä hiljaisella tulella.
4. Lisää mantelilastut keittämisen loppuvaiheessa.

Pekoni-lohi-omenakääryleet ja sinappikastike

Lohta sivuina
pekonia siivuina
omenoita
currya
sitruunapippuria

1. Laita lohi- ja pekonisiivut päällekkäin.
2. Ripottele mausteet päälle ja kääri siivut parin sentin paksuisen omenalohkon päälle.
3. Paista pannulla, grillissä tai uunissa.

Sinappinen kurkkukastike

sinappi-kurkkusalaattia
ranskankermaa
ruohosipulia
mustapippuria
lime-mehua

1. Sekoita ainekset.
2. Anna maustua ennen tarjoilua

Friteerattu mozzarella-juusto

mozzarella-juustoa
vehnäjauhoja
kananmunaa
korppujauhoja
öljyä
hilloa

1. Pyöritä paloiteltu juusto ensin vehnäjauhoissa, sen jälkeen kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa.
2. Taputtele kuorrutus huolella.
3. Paista friteerauskeittimessä muutaman minuutin ajan.
4. Tarjoa hillon kera.

Ps. voi tehdä tavallisella paistinpannullakin.

Boolihyytelö

1 pll mansikkaviiniä
2,5 dl sekamehua
loraus mansikkalikööriä
3 dl vettä
4 rkl liivatejauhetta.

1. Sekoita aineet.
2. Anna hyytyä viileässä 2-3 tuntia.

Kalkkunaa mustaherukkakastikkeessa

kalkkunafileetä
1 sipuli
1 paprika
purjoa
3-5 rkl mustaherukkahyytelöä
lihafondia tai lientä
soijaa
pippuria
suurustetta
1-2 l vettä
kirsikoita
öljyä/voita/margariinia

1. Freesaa sipuli, paprikat ja purjo rasvassa.
2. Lisää pippuria ja loraus soijaa.
3. Kaada kattilaan vettä.
4. Anna kiehua hetken aikaa.
5. Suurusta kastike.
6. Lisää pilkottu kalkkuna
7. Anna hautua hetken aikaa, tarkista maku
8. Lisää tarjoiltaessa kastikkeen päälle pilkottuja kirsikoita.

Helppo joulukakku

2 dl piimää
200 g sulatettua voita
2 dl omenasosetta
1 dl sokeria
2 munaa
1 dl rusinoita
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1-2 tl kardemummaa
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
korkillinen konjakkia

1. Sekoita piimä, voi, omenasose ja munat keskenään.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita muihin aineksiin.
4. Kaada korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
5. Paista 175 asteessa noin tunnin verran.

Jouluglögi

4 dl vettä
3 dl sokeria
4 neilikkaa
1 kanelitanko
4 rkl rusinoita
1 plo punaviiniä
2 sitruunaa
1 appelsiini
mantelilastuja

1. Kiehauta vesi, sokeri, mausteet, ja rusinat.
2. Lisää punaviini ja hedelmämehut.
3. Kuumenna mutta älä keitä.
4. Lisää kuppiin mantelilastuja.

Juustotangot

voitaikinaa
kananmunaa
juustoraastetta

1. Voitele taikinalevyt munalla.
2. Painele niin juustoraastetta.
3. Leikkaa nauhaksi, kierrä spiraaliksi.
4. Paista uunissa 225 noin 10 minuuttia.

Kardemummakahvi

Vahvaa kahvia
maitokahvia pikakahvijauheesta
kardemummaa
sokeria

1. Sekoita maitokahvi ja perinteinen kahvi suhteessa 1:1.
2. Lisää kuppiin n. 1/1 tl kardemummaa ja sokeria maun mukaan.
3. Anna seistä hetki.

Kermahedelmät

appelsiinia
omenaa
päärynää
cocktailkirsikoita
kuohukermaa
sokeria
hunajapaahdettuja kookoshiutaleita
sitruunamehua

1. Viipaloi hedelmät ja asettele ne kauniisti lautaselle, päälle hieman sitruunamehua.
2. Vatkaa kuohukerma.
3. Mausta se kirsikoilla ja kookoshiutaleilla.
4. Kaada kermaa päälle.

Kylmä sinappikastike

1 prk kermaviiliä
3 rkl sinappia
mustapippuria
persiljaa
suolaa

1. Kaikki ainekset sekaisin.
2. Laita vähäksi aikaan jääkaappiin.


 
Kenkägiikki
Tuli tuosta Jaanuskan yhdestä ohjeesta mieleen oma, huippuhelppo chilihyytelö ohje:

Osta Salsa-kastiketta lasitölkillinen. Dippaa siihen maissilastuja, syö koko purkki loppuun (apuvoimia toki tarvitaan, ja useampi leffailta). Pese ja keitä, yritä saada oooikein puhtaaksi.

Keittele sitten puolukkahyytelö oman reseptisi mukaan. Purkita. Kun avaat hillon ja alat sitä syömään, huomaat pisteliään mausteen maun :LOL: :LOL: :LOL:

Oikein hyvää, jos tykkää tulisesta ;)

Lapsille ei vain tahdo maistua... Mutta on jouluisen väristä ja kinkun kyljessä meni rattoisasti koko purkki. :D
 

Omenainen joulutee

7,5 dl vettä
2,5 dl omenamehua
0,5 dl Lipton Joulutee
0,5 dl sokeria
1 kpl omenaa


Mittaa vesi ja omenamehu kattilaan. Kiehauta. Lisää tee ja hauduta 5 minuuttia. Siivilöi tee ja lisää sokeri. Laita omenakuutioita kuppien pohjalle ja kaada tee päälle. Voit käyttää myös päärynäkuutioita. Tarjoa omenainen joulutee höyryävän kuumana alkudrinkkinä.
 
Jälkkärinä:

Luumurahka
(neljälle)

200 g maitorahkaa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
150 g makeutettua luumusosetta tai -marmeladia/ kiisseliä
1 tl vaniljasokeria
¾ dl sokeria

1. Vaahdota kerma, lisää rahka ja mausta sokereilla.
2. Sekoita luumu joukkoon kevyesti nostellen.
3. Lopputulos on kauniimpi, jos luumu ei ole aivan tasaisesti rahkan joukossa.
4. Annostele jälkiruokamaljoihin tai -kulhoon.
5. Koristele esimerkiksi yrtinoksilla ja/tai punaisilla säilykekirsikoilla.

Luumurahka 2

1 pss (227 g) kuivattuja, kivettömiä luumuja yms.
2 ½ dl vettä
1 prk (2 dl) kuohukermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

1. Keitä luumuja miedolla lämmöllä kannen alla kunnes ne pehmenevät (noin 10 minuuttia).
2. Soseuta haarukalla, jäähdytä.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi.
4. Sekoita luumusose rahkaan ja kääntele joukkoon kermavaahto.
5. Makeuta sokerilla mieleiseksi.

Riisipuuro sekahedelmäkiisselillä
(neljälle)

1,5 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 l maitoa
1,5 tl suolaa
nokare voita

1. Kiehauta riisit vedessä paksupohjaisessa kattilassa.
2. Kaada maito joukkoon.
3. Keitä sekoitellen kypsäksi.
4. Varo polttamasta pohjaan.
5. Mausta kypsä puuro suolalla ja nokareella voita.
6. Tarjoa lämpimänä kylmän sekahedelmäkiisselin kera.

Sekahedelmäkiisseli
(puuron kanssa tämä määrä riittää kuudelle- kahdeksalle)

200 g kuivattuja sekahedelmiä
1 l vettä
sokeria (maun mukaan)
hiven suolaa
1 kpl kanelitanko
5 rkl perunajauhoja

1. Kiehauta vesi, lisää hedelmät ja kanelitanko.
2. Keitä haudutellen, kunnes hedelmät ovat pehmenneet ja turvonneet.
3. Pyri säilyttämään hedelmät mahdollisimman ehjinä.
4. Poista kanelitanko, mausta sokerilla ja poista veden maku hippusella suolaa.
5. Suurusta vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla (lisää ohuena nauhana varovasti sekoitellen, anna pulpahtaa kuumalla levyllä, älä enää sekoita).
6. Ripottele sokeria pinnalle ja jäähdytä.

Puolukkapaistos punssivaahdolla
(8 annosta)

10 dl puolukoita
100 g keksejä
0,75 dl Juokseva Becel kasviöljyvalmistetta tms.
1 rkl sokeria
2,5 dl Flora Vanillaa
0,3 dl punssia oman maun mukaan

1. Sekoita puolukat (300 g), murskatut piparkakut (varaa pari piparia koristeluun), Juokseva Becel ja sokeri kulhossa.
2. Laita seos uunivuokaan ja paista 200 °C:n lämpötilassa 10 minuuttia.
3. Jäähdytä seos.
4. Jaa se jälkiruokamaljoihin.
5. Vaahdota Flora Vanilla ja mausta vaahto punssilla.
6. Annostele vaahto puolukkaseoksen päälle ja koristele jälkiruoka puolikkailla pipareilla.
7. Voit myös tarjota puolukkapaistoksen myös kuumana.
8. Tarjoa tällöin punssivaahto erikseen.

 
no siis meillä hitti tämmönen rosolli

punajuuria
porkkanaa
suolakurkkua
omenaa

yksinkertaisuudessaan maistuu kaikille!!

silli - ei käy kala-allergikolle
perunaa - en tykkää ite kylmästä
sipuli - kuopus ei syö sipulia

siks ollaan päädytty tämmöseen, sitä kyl sit meneekin
kippo kaupalla ja on kevyttä :p
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 28.11.2006 klo 22:09 hiirimatto kirjoitti:
Heh, menin vanhoja viestejä katsomaan ja tämä löytyi!

Ehdottomasti kannattaa kokeilla Jaanuskan porkkana- ja lanttulaatikkoja näillä ohjeilla. Njam. :p
Kiittää ja kumartaa :flower:
 
Namii
\
Alkuperäinen kirjoittaja 20.12.2005 klo 16:54 vieras kirjoitti:
no siis meillä hitti tämmönen rosolli

punajuuria
porkkanaa
suolakurkkua
omenaa

yksinkertaisuudessaan maistuu kaikille!!

silli - ei käy kala-allergikolle
perunaa - en tykkää ite kylmästä
sipuli - kuopus ei syö sipulia

siks ollaan päädytty tämmöseen, sitä kyl sit meneekin
kippo kaupalla ja on kevyttä :p
No nami!! Tätä teen!
 
Ei äkkiseltään osunu silmiin niin pakko laittaa mun suosikkijälkkäri tänne eli glögipäärynät. :p Eli päärynät glögiin maustumaan yön yli. Oon itte käyttäny säilykepäärynöitä. Valuta päärynöistä ylimääräinen neste pois ja tee glögistä kiisseli. Anna jäähtyä ja kaada kiisseli päärynöiden päälle tarjoilukulhoon. Tarjoa vaniljavaahdon tai kermavaahdon kanssa. Tosi hyvää, mikäli tykkää glögistä! :p :xmas:
 
Alkuperäinen kirjoittaja matami78:
Missäs ne suklaa herkut on :eek: Nekin kuuluu jouluun!! :p :xmas:
http://keskustelu.kaksplus.fi/haku?q=karkki&searchoptions=18

jos linkki ei toimi niin voin lähettää karkkiohjeita sekä suklaisia ohjeita zipattuna tarvitset winzip purkuohjelman tai sit lähetän word tiedostona. Meilaa siis jaanuska@gmail.com
 
Glögijuustokakku
Pohja:
150-200g piparkakkuja
75-100g margariinia

Täyte:
200g maustamatonta tuorejuustoa
2dl vispikermaa tai vastaavaa
0,5dl sokeria
2 munaa
0,5tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
5 liivatelehteä
1 dl punaista, laimentamatonta glögitiivistettä

Kiille:
2 dl punaista, laimentamatonta glögitiivistettä
1 dl vettä
4 liivatelehteä
 
Alkuperäinen kirjoittaja Jaanuska:
Jälkkärinä:

Luumurahka 2

1 pss (227 g) kuivattuja, kivettömiä luumuja yms.
2 ½ dl vettä
1 prk (2 dl) kuohukermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

1. Keitä luumuja miedolla lämmöllä kannen alla kunnes ne pehmenevät (noin 10 minuuttia).
2. Soseuta haarukalla, jäähdytä.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi.
4. Sekoita luumusose rahkaan ja kääntele joukkoon kermavaahto.
5. Makeuta sokerilla mieleiseksi.
Tämän tyyppinen jälkkäri on tullut meillä joulusuosikiksi. Luumusoseeseen lisään rommi- tai konjakkiesanssia ja kanelia. Ja kauniimpi tulee, kun ei täysin sotke aineita, vaan luumu jää raidoiksi vaaleaan rahkakermaan.
 

Yhteistyössä