Salmonellan tarttuvuudesta
Salmonella on bakteeritauti, joka tarttuu ruuan välityksellä. Se ei tartu pisaroista. Verrattuna moniin muihin
samalla tavalla tarttuviin tauteihin salmonellan tarttuvuus on huono. Salmonellan tarttuminen edellyttää, että bakteeria sisältävä elintarvike on riittävän kauan huoneenlämmössä (muutama tunti), jotta bakteerit pääsisivät lisääntymään riittävästi aiheuttaakseen tartunnan. Tartuttava annos on 1000-10.000.000 bakteeria. Esimerkiksi shigellan ja EHEC:n osalta tartuttava annos on 10-100 bakteeria. Nämä bakteerit voivat tarttua myös pisaratartuntana.
On vielä korostettava, että salmonellankantajalla on salmonellaa vain suolistossaan - ei esimerkiksi suussaan tai ihollaan. Käytännössä ainoa tartuntareitti käy WC:n kautta. Kun käsienpesu jää vaillinaiseksi, bakteereita jää käsiin. Jos tämän jälkeen valmistaa likaisilla käsillään jotain kylmää ruokaa (majoneesi, salaatti, kermakakku jne.), on tartunnan mahdollisuus olemassa.
http://www.health.fi/tartuntatautiliitto/salmonel.html#Salmonellan%20tarttuvuudesta