Kilpailuvirasto sakottaa lastentarviketta

  • Viestiketjun aloittaja uskomatonta
  • Ensimmäinen viesti
uskomatonta
Kilpailuvirasto esittää, että markkinaoikeus määräisi Lastentarvike Oy:lle 100 000 euron seuraamusmaksun EU:n kilpailusääntöjen ja kilpailunrajoituslain vastaisesta menettelystä lastenvaunujen ja -rattaiden jälleenmyynnissä. Lastentarvike sisällytti useiden vuosien ajan jälleenmyyjiensä kanssa tehtyihin sopimuksiin ehtoja, jotka estivät näitä myymästä Lastentarvikkeelta hankkimiaan lastenvaunuja ja -rattaita toimialueittensa ulkopuolisille kuluttajille. Lisäksi ehdot estivät valtuutettuja jälleenmyyjiä myymästä ja markkinoimasta ao. tuotteita internetissä ja valtakunnallisissa erikoislehdissä. http://www.kilpailuvirasto.fi
 
noin
Ei jotenkin yllätä, sen ketjun toimintatavat on ollut niin outoja. Reklamaatioita joutuu hoitaa kuluttaja-asiamiehen avustuksella ja liikkeessä käydessäni myyjät on puhelleet mitä ovat nettipalstoille kirjoitelleet ja haukkuuvat surutta kilpailijoiden tuotteet ihan surkeaksi. Ei oo ikinä vaikuttanut kovin moraaliselta firmalta.
 
noin
Aika rankka sakko kylläkin, kertoo rikkeen vakavuudesta. Toivottavasti tästä eteenpäin kilpailu paranee ja tiputtavat niitä hintojaan irti tuosta monopolihinnoittelusta.
 
juude
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.11.2006 klo 21:45 vieras kirjoitti:
todellakin hyvä asia. tuon takia suomessa on tuotteiden hinnat korkealla. kartelli on tehnyt tietyistä lastenvaunu merkeistä tunnettuja, mutta samalla hinnat ovat kohonneet pilviin.
Sitä on tullut ihmeteltyäkin että miten Briot ja Emmaljungat on Ruotsissa niin samanhintasia mutta Suomessa Briot on paljon halvempia kuin Emmaljungat! Se on siis johtunut ahneesta maahantuojasta!
 
LiinasStiina
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.11.2006 klo 21:56 juude kirjoitti:
Sitä on tullut ihmeteltyäkin että miten Briot ja Emmaljungat on Ruotsissa niin samanhintasia mutta Suomessa Briot on paljon halvempia kuin Emmaljungat! Se on siis johtunut ahneesta maahantuojasta!
Viitsitkö laittaa missäpäin suomea nuo briot on halvempia...tai muutkin voi kyllä kertoa jos omalla paikkakunnalla näin on. Sitä olen kovasti ihmetellyt kun täällä keskustelupalstalla kovasti väitetään näin, mutta ainakin täällä paikkakunnalla jolla minä asun Brio:n ja Emmaljungan vastaavat mallit (ainakin kuomurattaissa/kombi-yhdistelmissä) on olleet melkein 10 euron tarkkuudella samat. Onko niin että meidän lähin Brion myyjä siis pitää hintojaan korkealla, vai mikähän tässä nyt oikeen on? Ihan vaan uteliaisuuttani, kun monesti tähän väitteeseen törmään, mutta mitään konkreettista näyttöä en ole asiaan saanut. Vai pyydetäänkö sitten jossainpäin suomea Emmaljungista ylinmääräistä?
 
iisa
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.11.2006 klo 23:55 LiinasStiina kirjoitti:
Viitsitkö laittaa missäpäin suomea nuo briot on halvempia...tai muutkin voi kyllä kertoa jos omalla paikkakunnalla näin on. Sitä olen kovasti ihmetellyt kun täällä keskustelupalstalla kovasti väitetään näin, mutta ainakin täällä paikkakunnalla jolla minä asun Brio:n ja Emmaljungan vastaavat mallit (ainakin kuomurattaissa/kombi-yhdistelmissä) on olleet melkein 10 euron tarkkuudella samat. Onko niin että meidän lähin Brion myyjä siis pitää hintojaan korkealla, vai mikähän tässä nyt oikeen on? Ihan vaan uteliaisuuttani, kun monesti tähän väitteeseen törmään, mutta mitään konkreettista näyttöä en ole asiaan saanut. Vai pyydetäänkö sitten jossainpäin suomea Emmaljungista ylinmääräistä?

Ainaskin itäsuomessa Emmaljungan Duo-mallisesta vaunusta pyydettiin yli 750euroa ja Brion vastaavasta 590?. Me ei löydetty niistä olennaisia eroja ja ostettiin Briiot, siitä huolimatta että Emmaljunga-myyjä niitä koko ajan rivien väleistä haukkui.
 
No lastentarvike on niin iso firma että tommonen pikkusumma sitä ei heilauta suuntaan eikä toiseen. Toki jos useasti joutuu sen maksamaan, niin ehkä sitten miettivät ehdot uudestaan. Oon aina vähän ihmetelly, et siellä ei koskaan saa alennusta tai kaupanpäällisiä, toisin kun Brioa myyvissä liikkeissä. Mutta jos kerta se on kiellettyä niin ihmekö tuo.
 
Hinnoissa täytyy aina muistaa, että Ruotsissa liikkeet saavat ostaa Emmaljungat suoraan siitä firmasta ja Suomessa vapaat, siis tarkoitan niitä Emmaljungamyyjiä, jotka eivät ole Lastentarvikkeen omistuksessa, joutuvat ostamaan tuotteet maahantuojalta eli Lastentarvikkeelta.

Silloin Lastentarvikkeen omissa liikkeissä on hirveät katteet ja muut liikkeet kituvat. Siitä kai tässä sakossa oli myös kysymys. Lastentarvike määrää ne korkeat hinnat ja kilpailu on kielletty ja silloin niiden omat myymälät lihovat ja kansa maksaa.

Samassa tilanteessa on tietysti kaikki liikkeet jotka joutuvat ostamaan muita merkkejä maahantuojan kautta. Hinta nousee pakostakin.

Minkähän takia Suomessa saa maahantuojat yleensä pitää omia myymälöitä. Rättipuolellahan merkkiliikkeet ovat franchising myymälöitä ja itsenäisten kauppiaiden omistamia. Silloin ei kilpailu vääristy tällä tavoin.


 
Ihan oikein. Lastentarviikkeessa onkin jotenkin ollut mätää koko palvelukin. Pyysin esim. tarjousta (Joensuussa) turvakaukalosta ja isofix alustasta niin myyjä ei suostunut kertomaan mitä niille tulisi yhteishinnaksi. No menimpä sitten toiseen liikkeeseen ja sieltä tuli tarjous muutamassa minuutissa. Voitte vaan arvata kummasta ostan tuotteeni jatkossakin Joensuussa käydessäni. Saman olen täällä Helsingissä myös huomannut. Lastentarvikkeen palvelu on nihkeää kuin muissa liikkeissä ihan erilaista.
 
uutisointi
asiasta on uutisoitu aika paljon ja kohu nousee asiasta. tässä mtv3:n uutisointia

Lastentarvike Oy:lle halutaan tuntuvat sakot kilpailun rajoittamisesta.

Kilpailuvirasto esittää, että markkinaoikeus langettaisi Lastentarvike Oy:lle 100 000 euron sakkoa kilpailun rajoittamisesta lastenvaunukaupassa. Virasto pitää tapausta vakavana.

Lastentarvike on Kilpailuviraston mukaan asettanut vuosien ajan jälleenmyyjilleen ehtoja, jotka ovat olleet omiaan pitämään lastenvaunujen ja -rattaiden hinnat korkeammalla kuin kilpailun vallitessa olisi tapahtunut.

Ehdot estivät valtuutettuja vähittäismyyjiä myymästä Lastentarvikkeen toimittamia lastenvaunuja toimialueidensa ulkopuolisille kuluttajille. Rajoitukset vähensivät Kilpailuviraston mielestä jälleenmyyjien keskinäistä kilpailua.

Jälleenmyynnin salliminen vapaasti kuluttajille olisi pakottanut myös Lastentarvikkeen omat myymälät vastaamaan lisääntyneeseen kilpailuun, Kilpailuvirasto arvioi tiedotteessaan.

Lisäksi ehdot estivät jälleenmyyjiä markkinoimasta vaunuja internetissä ja valtakunnallisissa erikoislehdissä.

Kilpailuvirasto painotti, että Lastentarvikkeen valikoiva jakelujärjestelmä on kilpailusääntöjen mukaan aina kielletty. Lisäksi Lastentarvikkeen asema alan markkinajohtajana on vahvistanut haitallisia kilpailuvaikutuksia.

Virasto kertoi puuttuneensa toistuvasti asiaan ennen kuin yritys muutti käytäntöään.

(MTV3-STT)
 
on siitä ilmoitettu paljon. isompi juttu, sillä artikkeli löytyi suoraan mm. näiden nettisivuilta ja lehdistä.

iltalehti
taloussanomat
mtv3
nelonen
talouselämä
etelä-suomen sanomat
turun sanomat
helsingin sanomat
 
oho
Taitaa tosissaan olla aika vakava rike kyseessä. Ahne firma, kuluttajat eniten kärsii tosta että kilpailua ei sallita ja hinnat täytyy pitää korkeella. Hyvä että asia saa näkyvyyttä.
 
lakinainen
Lastentarvike on myös toistuvasti rikkonut sääntöjä markkinoinnissaan. Ilmoittavat mm. Helsingin Sanomissa jatkuvasti alennuksista. Todellisuudessa jos tuotetta ei koskaan myydä suositushinnalla vaan tällä ns. alehinnalla, niin kyseessä ei ole alennettu hinta vaan heidän liikkeensä todellinen myyntihinta. Tällä johdetaan harhaan kuluttajia. Seuratkaapa tarkasti kuinka kauan sama ratasmalli pysyy alennettuna. Epäilen itse, että läpi vuoden.
 
niinpä,se onkin ihmeellistä että "jotkut"asiakkaat kehuvat saaneensa ko.liikkeestä alennusta joistakin tuotteista esim.rattaista,yksi tuttavani oli soittanut ko.liikkeeseen ja sanonut että ostaa toiselta paikkakunnalta samanlaiset rattaat koska heidän myymänsä rattaat ovat kalliita?!!!niin tämä myyjä oli vakuuttanut pudottavansa hintaa jos tuttavani ostaakin häneltä ja antanut vielä kaupan päälliseksi vaikka mitä,mutta kun minä menin kysymään samoja rattaita ko.liikkeestä,eipä alennusta herunut vaikka olen ollut ko.liikkeen asiakas aiemminkin,liekkö syynä ollut muutaman vuoden tauko ja omistajan vaihdos???olen niin pettynyt tähän liikeeseen,että mieheni kanssa suunittelemme perustavamme oman liikkeen kilpaillaksemme ja joka ei ole lastentarvike liikkeen alainen,eli pitäisi kallistua saksalaiseen.???kommentoikaa jos teillä on samanlaisia kokemuksia :xmas:
 
En millään tavalla halua puolustella Lastentarvikkeen toimintaa tässä kartelliasiassa, mutta kehuja he kyllä ansaitsevat palvelusta. Toisin kuin moni täällä väittää.

Olen asioinut sekä Vantaalla että Oulussa useampaan otteeseen ja saanut todella ystävällistä palvelua kummassakin liikkeessä. Ja kaupanpäällisiä ja hinnan alennuksia on myös tullut molemmissa :)

Matkarattaiden renkaiden kanssa oli ongelmia ja liikkessä vaihdettiin samantien kaikki renkaat ja aisa, kun asiasta soitin. Ja päiväksi sain heiltä rattaat käyttöön, jotta ei tarvitsisi ilman rattaita olla.

Turvaistuinta etsiessämme saimme esitteitä mukaan ja hinnat, joilla tuote heiltä saadaan. Myyjä kehotti ystävällisesti tutustumaan muihinkin mahdollisuuksiin kaikessa rauhassa, koska päätös on kuitenkin pitkäikäinen ja suhteellisen kallis. Ei siis "pakkomyyntiä" eikä mustamaalausta muista merkeistä/firmoista.Kierroksen tehtyämme totesimme, että hinnat ovat samat heillä ja muilla.
 
Salama hiiri
Yksi asia jota tässä ketjussa ei vielä kukaan ole ottanut esiin on ainakin viimeisen kahden vuoden aikana virheellinen mainonta heidän omassa lehdessää (vauva-uutiset) ja lehtimainoksissa että Akta Cragon cosmic xtp -turvaistuin valmistettaisiin mukamas suomessa. Eli vain ja ainoastaan tämä yksi kyseinen malli (ei siis muita Akta Cragon istuimia/malleja).
No jo sanoo maalaisjärkikin että jos pelkää yhtä mallia muualla valmistetaan kuin muut mallit, niin outoa ja todella epätaloudellista on, saatika että suomessa valmistetaan jossa on kallista valmistaa tuote kuin tuote. Ei kukaan hullu siihen lähtisi. No mistään rekisteristä ei edes löydy tuollaista firmaa, saatika kukaan myyjä ei osaa sanoa missä kyseinen tehdas edes suomessa sijaitsee. Että tasan on virheellistä mainontaa! Kuluttajaa vedätetään taas ihan yks nolla.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 20.11.2006 klo 21:08 VIERAS kirjoitti:
En millään tavalla halua puolustella Lastentarvikkeen toimintaa tässä kartelliasiassa, mutta kehuja he kyllä ansaitsevat palvelusta. Toisin kuin moni täällä väittää.

Olen asioinut sekä Vantaalla että Oulussa useampaan otteeseen ja saanut todella ystävällistä palvelua kummassakin liikkeessä. Ja kaupanpäällisiä ja hinnan alennuksia on myös tullut molemmissa :)

Matkarattaiden renkaiden kanssa oli ongelmia ja liikkessä vaihdettiin samantien kaikki renkaat ja aisa, kun asiasta soitin. Ja päiväksi sain heiltä rattaat käyttöön, jotta ei tarvitsisi ilman rattaita olla.

Turvaistuinta etsiessämme saimme esitteitä mukaan ja hinnat, joilla tuote heiltä saadaan. Myyjä kehotti ystävällisesti tutustumaan muihinkin mahdollisuuksiin kaikessa rauhassa, koska päätös on kuitenkin pitkäikäinen ja suhteellisen kallis. Ei siis "pakkomyyntiä" eikä mustamaalausta muista merkeistä/firmoista.Kierroksen tehtyämme totesimme, että hinnat ovat samat heillä ja muilla.
NO SIITÄHÄN JUURI ON KYSYMYS TÄSSÄ TUOMIOSSA. Hinnat ovat samat siellä ja muualla, koska Lastentarvike on kieltänyt jälleenmyyjiltään hintakilpailun. Hehän ovat maahantuojia lähes kaikille turvaistuinmerkeille. Ei siis ole kilpailua. Ottakaa selvää.
Siksi Kilpailuvirasto heitä sakottaa. Hehän myös saavat oman katteensa
muiden liikkeiden myymistä tuotteista, joten on helppoa pyytää "kiertämään". Rahat tulevat joka tapauksessa samojen omistajine taskuun.
 

Yhteistyössä