Kuha

kukkerikuu
Mä olen fileoinut sen ja maustanut suolalla ja sitruunapippurilla. Sitten kuorinut ja viipaloinut uunivuokaan perunoita (perunat mielellään jauhoisia). Fileet nahkapuoli ylös. Sitten olen kuullottanut pannulla sipulia, parikaa ja lisännyt tomaatteja (paloiteltuja) pehmenemään, mausteita sekä jotain Creme Bonjour Cuisinea (sipulisekoitus esim.) ja kermaa ja tämän levittänyt kuhien päälle. Parisataa astetta ja tunti... kunhan perunat kypsiä. Nam :p
 
Kuha-vihannespannu

500-600 g kuhafileitä
1 rkl sitruunamehua
2 rkl margariinia tai voita
1 rkl oliiviöljyä
1 hienoksi hakattu sipuli
1 dl persiljasilppua
6-8 basilikanlehteä hienonnettuna
1/2 tl kuivattua timjamia
1 punainen paprika pieninä kuutioina
2 kesäkurpitsaa paloiteltuna
2 dl kasvislientä (kuutioista)
1 pss maissia
suolaa, pippuria

1. Purista fileille sitruunamehu ja anna marinoitua kylmässä.
2. Valmista vihannespannu:
3. Kuumenna 1 rkl margariinia tai voita sekä oliiviöljy pannussa, lisää yrtit ja vihannekset (ei maissia) ja anna hautua muutama minuutti.
4. Lisää vihannesliemi, keitä kannen alla pienellä lämmöllä 5 minuuttia.
5. Lisää joukkoon maissit ja anna vielä hautua kunnes maissit kuumenevat.
6. Mausta suolalla ja pippurilla.
7. Kuivaa kuhafileet talouspaperilla.
8. Suikaloi fileet ja paista öljyssä pari minuuttia.
9. Mausta suolalla.
10. Laita tarjolle vihannesten päälle pannuun.

Kahden kalan keitto
(6 annosta)

1 l vettä
1 dl valkoviiniä
5 kpl perunaa
1 kpl purjosipulia
1,5 kpl Knorr Kalaliemikuutioita
2,5 dl Flora Ruoka kasvirasvasekoitetta
1 rkl chilikastiketta
400 g lohifileetä
3 kpl kuhafileetä
250 g katkarapuja

Koristelu:
2 rkl illisilppua

1. Kiehauta vesi ja valkoviini kattilassa.
2. Paloittele kuoritut perunat ja suikaloi purjo.
3. Lisää perunat ja liemikuutio keittoon.
4. Keitä 10-15 minuuttia eli kunnes perunat ovat kypsyneet.
5. Lisää purjo, Flora Ruoka ja chilikastike.
6. Leikkaa kalafileet reilun kokoisiksi paloiksi ja keitä muutama minuutti, jotta kalapalat juuri ja juuri kypsyvät.
7. Lisää lopuksi katkaravut.
8. Kuumenna, mutta älä enää keitä, jotta katkaravut eivät sitkisty.
9. Koristele keitto tuoreella tillillä.
10. Tarjoa höyryävä keitto tuoreen ruisleivän kanssa.

Mantelikala 1

500 g kalaa fileenä (esim. kuhaa, kirjolohta tai ahventa tai jotain muuta)
1/2 tl suolaa
hiven valkopippuria
1/2 sitruunan mehu

kastike:
2 dl kermaa
1 tl inkivääriä
1 tl currya
1 rkl hunajaa
1/2 -1 dl mantelilastuja

1. Poista kalafileistä nahka ja kylkiruodot.
2. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla.
3. Nosta fileet uuni-vuokaan.
4. Sekoita mausteet kermaan ja kaada kalafileiden päälle.
5. Ripottele pinnalle mantelilastut.
6. Paista 175 °C asteessa noin 30-40 minuuttia.

Mantelikala 2

kalafileitä, esim. kuhaa, tai pakastekalaa sulatettuna
kananmuna
suolaa, valkopippuria, kalamaustetta
mantelilastuja
voita paistamiseen

1. Sekoita mausteet kananmunan joukkoon.
2. Pyörittele kalapalat ensin kananmunaseoksessa, sitten mantelilastuissa.
3. Paista miedolla lämmöllä voissa hitaasti kullanruskeiksi ja lohkeavan kypsiksi.


Paistettua kalaa viinietikkakastikkeessa

1 kg valkolihaista kalaa, esim. kuhaa tai lahnaa
1/2 kahvikuppia viinietikkaa
1/2 kahvikuppia vettä
1 lasi oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa, mustapippuria

1. Perkaa ja pese kala.
2. Paloittele se sopiviksi palasiksi ja mausta suolalla.
3. Kääntele paloja jauhoissa ja paista öljyssä paistinpannulla.
4. Kun kala on saanut hennosti kullanvärisen pinnan molemmille puolille, siirrä se syrjään.

Valmista kastike:
5. Siivilöi pannulla ollut öljy, jotta siihen ei jää palaneita osia kalasta.
6. Laita öljy takaisin pannulle ja kuumenna.
7. Lisää vehnäjauhot ja ruskista.
8. Lisää sitten viinietikka, rosmariini ja vesi.
9. Mausta maun mukaan ja anna kypsyä kunnes kastike on sakeutunut.
10. Lopuksi laita paistettu kala kastikkeen sekaan ja hauduta viisi minuuttia.
11. Tarjoile heti.

Tomaattikala

800 g valkolihaista ruodotonta kalafileetä (kuhaa, haukea, siikaa, seitiä tai ahventa)
2 prk tomaattimurskaa
2 isoa sipulia tai 1 keskikokoinen purjosipuli
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1 ruukku hienonnettua tuoretta basilikaa
1 ruukku hienonnettua tuoretta tilliä
2 valkosipulinkynttä
1 pss (150 g) juustoraastetta

1. Laita kalafileet voideltuun uunivuokaan.
2. Kuullota hienonnettu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet pannulla.
3. Kaada seos kalojen päälle.
4. Lisää mausteet ja huolella valutettu tomaattimurska.
5. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
6. Laita vuoka 200-asteiseen uuniin 25-30 minuutiksi.
7. Tarjoile esim. pastan, vihreän salaatin tai höyrytettyjen kasvisten kera.

Paholaisen kastikkeessa kalaa

n. 600 g ahventa, kuhaa tai haukea fileinä
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1/2 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
4 dl kalalientä

Kastike:
1 pieni paprika
1 sipuli
öljyä
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl valkopippuria
1 rkl vehnäjauhoja
kalojen haudutusliemi (n. 4 dl)
n. 2 rkl tomaattipyrettä
1 pieni maustekurkku
1/2 dl pieniä hillosipuleita
chilikastiketta
1/2 tl sokeria
(suolaa)

1. Mausta kalafileet pippurilla, suolalla ja sitruunamehulla.
2. Kuumenna kalaliemi paistokasarissa ja hauduta kalapalat siinä kypsäksi (n. 10 min.).
3. Nosta kalat pois liemestä ja peitä foliolla.
4. Kaada liemi talteen.
5. Silppua paprika ja sipuli pieneksi ja kuullota öljyssä.
6. Mausta.
7. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kalojen haudutusliemi.
8. Mausta tomaattipyreellä.
9. Keitä 5 minuuttia miedolla lämmöllä.
10. Silppua maustekurkku pieneksi ja lisää hillosipulien kanssa kastikkeeseen.
11. Mausta chilikastikkeella ja sokerilla sekä tarvittaessa suolalla.
12. Nosta kalapalat kastikkeeseen tai kaada kastike kaloille.
13. Tarjoa riisin tai nauhamakaronin kera.

Kermainen uunikala

150 g kalafileetä (kuhaa, kirjolohta, siikaa, haukea)
suolaa
valkopippuria
1/4 dl kalalientä
3/4 dl kuohukermaa
1 rkl mantelilastuja

1. Paloittele kalafilee tarvittaessa ja nosta kala voideltuun uunivuokaan.
2. (Kalan voi myös ensin kevyesti ruskistaa tai pariloida.)
3. Mausta kala ripottelemalla mausteet kalan pinnalle.
4. Kaada kalaliemi vuokaan.
5. Kypsennä kaloja uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
6. Lisää kuuma kerma ja mantelilastut vuokaan kypsentämisen loppuvaiheessa.
7. Koristele tuoreella tillillä.
8. Tarjoa lisäkkeenä keitettyjä perunoita.

Kevyt kala-kasvisateria

4 dl vettä
suolaa tai yrttisuolaa maun mukaan
1 suurehko kuhafilee
pala purjoa
pala selleriä
pala palsternakkaa
1 porkkana
½ dl hienonnettua tilliä

1. Puhdista ja paloittele kasvikset pieniksi kuutioiksi.
2. Laita ne suolalla maustettuun veteen kiehumaan.
3. Leikkaa kalafilee suurehkoiksi paloiksi ja laita kattilaan kasvisten joukkoon.
4. Lisää tilli kattilaan.
5. Keitä noin 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä, kunnes kala ja kasvikset ovat kypsät.
6. Koristele valmis kala-kasvisateria tillisilpulla.
7. Nauti keitettyjen perunoiden kanssa.

 

Yhteistyössä