kysta ja raskaus?

Olen rv:lla 7+3. Reilu, kirkas verinen vuoto alkoi 7+1 ja jatkuu edelleen. Välillä rauhoittui ja taas yltyi. Kävin ultrassa näyttämässä, etsittiin vuodolle syytä. Mitään poikkeavaa ei löytynyt, kohtu ja kaulakanava näyttivät rauhalliselta. Verta tulee kuitenkin aivan kuin menkoissa :/ Pikkuruisen sydän pomppi normaalisti, eli ei keskenmenosta, ainakaan vielä, ole kyse.

Vuotoihin liittyy mulla paikallista kipua, tärinäkipua pääasiassa. Ultralla löydettiin suuri kysta vasemmasta munasarjasta - tai näin ainakin kätilö epäili. Pääsen huomenna näyttämään sitä lääkärille, mutta haluaisin kuulla, jos jollain ois ollut munasarjakysta! Onko aiheuttanut vuotoja tai muuta haittaa raskausaikana? Hoidetaanko mitenkään?

Kaikenlaiset kokemukset olis nyt enemmän kuin tervetulleita :wave: :flower:
 
moi :wave:
mulla on ollut jo vuosia (n. 6, jos oikein muistan ) toisen munasarjan lähellä kysta, jota on vain vuosittain tarkkailtu ja se on pysynyt oireettomana myös nyt raskauden aikana (rv 30+0 ) . koko on muistaakseni pienentynyt hieman vuosien saatossa.
naistenklinikalta sanottiin vauvaa rutiiniultratessa, että jos joskus kysta puhkeaa, tiedän sen kyllä (kipu on niin kamala) ja silloin sitten samantien sairaalaan, mutta muuten mennään entiseen malliin. mitään sille ei tehdä, kun ei vaivaa aiheuta.

toivottavasti vuotoasia selviää huomenna lääkärillä ja vuoto loppuu! pidän sulle peukkuja!
 
FPI
Moi!

Itselläni ei ole asiasta kokemusta, ystävältäni on kyllä leikattu munasarja kysta. Googlasin vähän ja näyttää tuo hoito riippuvan minkälainen kysta on kyseessä. Tässä tietoa, toivottavasti auttaa ja kovasti tsemppiä!!:

Hyvänlaatuiset munasarjakasvaimet
Munasarjojen rakenteen monipuolisuuden sekä sukukypsän iän toiminnallisen vilakkauden vuoksi munasarjoissa on hyvin monenlaisia hyvän- ja pahanlaatuisia kasvaimia. 85% kaikista munasarjakasvaimista on hyvänlaatuisia. Pahanlaatuisia kasvaimia on kuitenkin kaikissa ikäryhmissä. Ennen murrosikää kasvaimet ovat yleensä neoplastisia, ja ne ovat itusolukasvaimia lukuunottamatta pääsääntöisesti hyvänlaatuisia. Menarken ja menopaussin välisenä sukukypsänä aikana erilaiset toiminnalliset ja tulehdukselliset munasarjakasvaimet ovat tavallisimpia. Iän karttuessa munasarjakasvainten pahanlaatuisuuden todennäköisyys kasvaa niin, että yli 50-vuotiailla todetuista munsarjakasvaimista noin puolet on pahanlaatuisia.

Munasarjakasvaimia on luokiteltu histopatologisiin, hormonaalisiin sekä pahanlaatuisuttaa mittaavin perustein eri ryhmiin. Kasvaimet voidaan jakaa kahteen suureen ryhmään: 1) ei-neoplastiset ja 2) neoplastiset (kasvainmaisest) munasarjakasvaimet.

Ei-neoplastiset munasarjakasvaimet
Follikkelikysta (cysta folliculi ovarii) on toidessa tai molemmissa munasarjoissa esiintyvä ohutseinäinen, kirkasta nestettä sisältävä rakkula, joka on yleensä muutaman senttimetrin, harvoin yli 8 cm:n läpimittainen. Joskus munasarjoissa on useita pieniä kystia. Follikkelikysta, joka syntyy siten, että kypsyvä follikkeli ei puhkea, on aina hyvänlaatuinen. Yleensä ne ovat oireettomia ja löytyvät sattumalta. Jos kysta kiertyy varren ympäri (torsio) tai siihen tulee verenvuoto, tuntee potilas äkillistä vatsakipua. Kysta saattaa myös vaikuttaa munasarjan normaaliin toimintaan häiriten kuukautiskiertoa. Follikkelikystat häviävät yleensä itsestään parissa kuukaudessa. Kysta löydetään tavallisesti sisätutkimuksessa, joka tehdään rutiinitarkastuksena tai vuotohäiriöiden, harvoin kivun vuoksi. Tarvittaessa diagnoosi varmistetaan kaikukuvauksella, jossa näkyy yksilokeroinen kysta ilman sisäkaikuja. Hoidoksi riittää sukukypsässä iässä seuranta. Jos kysta ei häviä kahden kuukauden aikana tai jopa kasvaa, on leikkaushoito tarpeen.
Luteiinikystia on kahta lajia: keltarauhaskysta ja theca-luteiinikysta.

Keltarauhaskysta (cysta corporis lutei) syntyy granuloosasolujen luteinisoituessa. Normaalin verisuonimuodostuksen asemesta keltarauhasessa on tapahtunut verenvuoto, jonka poisimeytymisen seurauksena syntyy kysta. Keltarauhaskysta on paljon harvinaisempi kuin follikkelikysta. Se on yleensä muuten oireeton, mutta kuukautiset voivat myöhästyä. Kysta voi aiheuttaa äkillisen, leikkaushoitoa vaativan vatsakivun, joka johtuu torsiosta tai kystan puhkeamista seuranneesta verenvuodosta vatsaonteloon. Oireeton kysta ei vaadi hoitoa, vaan se häviää itsestään parissa kuukaudessa. Keltarauhaskysta voi olla 5-10 cm läpimitaltaan.

Theca-luteiinikystat ovat molemminpuolisia, muutaman senttimetrin läpimittaisia, ruskeaa nestettä sisältäviä kystia. Ne syntyvät koriongonadotropiinin stimuloimina rypäleraskauden, istukkaperäisten kasvaimien ja myös lapsettomuuden hoidossa käytetyn ovulaatiostimulaation yhteydessä. Kun perussyy hoidetaan, häviävät nämä kystat itsestään.

Parovariaalikystat syntyvät Woffin tiehyen jäänteestä. Niitä ei useimmiten pysty kliinisessä tutkimuksessa erottamaan munasarjakystista. Ne saattavat kasvaa kookkaiksi koko lantion täyttäviksi kasvaimiksi.

Munasarjatulehduksen seurauksena kehittynyttä absessia on vaikea erottaa munasarjakasvaimesta varsinkaan kroonisessa vaiheessa akuuttioireiden jälkeen.

Tämä artikkeli on Olavi Ylikorkalan ja Antti Kauppilan toimittamasta Naistentaudit ja synntykset -kirjasta (kustantaja Duodecim) sivuilta 255-256, kirjoittaneet Pertti Lehtovirta ja Ervo Vesterinen.
 
Kiitti kovasti. Monenlaista käytäntö näyttää olevan hoitojen tai seurannan suhteen. Googletin myös tapauksia, joissa leikattu alkuraskaudessa :eek:
Mutta en ole löytänyt viitteitä siihen, että vois vuotaa verta raskausaikana :/ Jos jollain ois vielä tietoa/kokemusta? :flower:
 
FPI
Moro taas!

Tässä vielä yks juttu, tässä kyllä sanotaan, että voi vuotaa verta, raskaudesta ei puhuta kyllä mitään:

Munasarjakysta eli munasarjarakkula:



Munasarjakysta voi olla esimerkiksi nesteellä tai muulla aineella täyttynyt rakkula, joka todetaan ultraäänitutkimuksessa. Myös laboratoriokokeita otetaan tarvittaessa. Rakkula voi aiheuttaa mahakipuja tai verenvuotoa. Munasarjarakkuloita voidaan joutua poistamaan kirurgisesti, jolloin poisto tapahtuu tähystysleikkauksessa.



Leikkausvalmisteluihin kuuluu leikkausalueen ihokarvojen ajelu ja navan puhdistus. Saat esilääkkeen ennen toimenpidettä. Leikkaus tehdään nukutuksessa. Leikkauksen jälkeen saat kipulääkettä toivomustesi mukaisesti. Kotiutuminen on mahdollista leikkauspäivän iltana, jos virtsaaminen on onnistunut, kipu on lievää, pystyt syömään ja kävelemään, eikä sinulla ole pahoinvointia. Sinulla tulee olla aikuinen sairaalasta hakija, joka on seuranasi kotona seuraavaan aamuun asti. Sairaslomaa on yleensä 5 - 7 päivää. Jälkitarkastuksesta sovitaan ennen kotiin lähtöä.

 
mulla oli alkuraskaudessa kipua vasemmalla puolella ja sitten yksityisellä ultrassa löytyi munasarjasta keltarauhaskysta ja sille ei kuulemma tarvitse tehdä mitään, mutta kivulle löytyi syy. Ja kuulemma erittäin harvoin ja kivuliaissa tapauksissa se saatetaan leikata. Mutta usein pienenevät tai puhkeavat itsestään.
 
2006 joulukuussa todettiin keskenmeno ja kysta oikealla puolella munasarjoissa. Nyt raskauden aikana kuulema olisi hävinnyt. Alku raskaudessa oli juuri verestävää vuotoa.
Joskus autossa on tuntunut että kysta olisi siellä vielä.
Niitten pitäs parantua ja hävitä raskauden aikana.
 
Alkuperäinen kirjoittaja suomalainen:
2006 joulukuussa todettiin keskenmeno ja kysta oikealla puolella munasarjoissa. Nyt raskauden aikana kuulema olisi hävinnyt. Alku raskaudessa oli juuri verestävää vuotoa.
Joskus autossa on tuntunut että kysta olisi siellä vielä.
Niitten pitäs parantua ja hävitä raskauden aikana.
Oliko tuota vuotoa siis tämän nyk.raskaudenkin aikana? Mulla tuli taas tänä aamuna kipukohtaus ja sen lievityttyä, alkoi vuoto. Nyt kipua ei tunnu, ja vuoto jatkuu... Käyn päivällä lääkärille näyttämässä, toivottavasti tuo nyt ois sellaista kystan tyhjenemisvuotoa - jos sellaista voi ylipäätään olla :/
 

Yhteistyössä