lakkoilu rinnalla

  • Viestiketjun aloittaja "tuoreäiti"
  • Ensimmäinen viesti
"tuoreäiti"
Hei!
Meidän 3kk iköinen tyttäremme on alkanut lakkoilla rinnalla, tai saan hänet kyllä tissille tutin kautta houkuttelemalla ja hän viihtyy siinä ihan hyvin. Tuntuu kuitenkin ettei hän jaksa kovin kauan imeä ja neuvolasta saatiinkin kehoitus antaa lisämaitoa, koska paino ei ole kuulemma tarpeeksi hyvin noussut. Samalla käynnillä tyttö sai rokotukset ja neuvolatäti katsoi tytön itkiessä, että kielijänne vaikuttaa kireältä. Voisiko tuo haluttomuus alkaa syödä tissistä ja toisaalta lyhyt imu johtua liian kireästä kielijänteestä? Auttaisiko sen leikkaaminen tässä vaiheessa mitään? Neuvolassa sanottiin, että se olisi pitänyt katkaista jo synnärillä, että nyt se voi arpeutua ja palata yhtä kireäksi. Vai voisiko kyse olla pelkästään huonosta imuotteesta? Kieli ei omasta mielestäni näytä mitenkään erityisesti "käärmeen" kieleltä, niinkuin monissa netin keskusteluissa on kuvattu kireätä kielijännettä. Haluaisin kuitenkin jatkaa täysimetyksellä suositeltuun 6kk ikään saakka, sillä pelkään imetyksen loppuvan "liian aikaisin" pullon antamiseen, jos vauva hoksaakin että pullosta tulee maito helpommin.
 
3kk:n ikäinen vauva on täysimetyksellä saanut riittävän hyödyn, jonka imeväisen immunologinen puolustusjärjestelmä tarvitsee. Kiinteiden ruokien aloittaminen 4kk:n iässä on suositeltavampaa kuin 6kk:n iässä allergiaterveyden kannalta. Riski saada allergisia sairauksia on pienempi, kun elimistölle vieraita allergeeneja (ruokien proteiineja) aletaan tarjoilla aikaisemmin kuin 6kk:n iässä. Lapsen ravinnon saanti ja sitä kautta kasvun turvaaminen on tärkeää. Siksi lisämaito korvikkeen muodossa on melko usein välttämätöntä.

Kireään kielijänteeseen on vaikea ottaa kantaa näkemättä. Puheterapeutti on paras asiantuntija selvittämään kielijänteen kireyden ja hoitotarpeen. Puheterapeutti osaa arvioida, haittaako kielijänteen kireys imemistä. Toisten asiantuntijoiden mielestä pelkkä katkaisuleikkaus ei ole hyvä vaan tarvitaan plastinen leikkaus, joka on vaativampi operaatio.

Suosittelen kielijänteen johdosta puheterapeutin konsultaatiota. Kasvun turvaamiseksi suosittelen lisämaitoa nyt ja 4kk:n iässä kiinteiden ruokien aloitusta.

Pertti Pitkänen
lastentautien erikoislääkäri
 

Yhteistyössä