lapsen diabetes?

  • Viestiketjun aloittaja a_p
  • Ensimmäinen viesti
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja huppaloora:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja huppaloora:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja huppaloora:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Ei lapselta tarvi paastosokeria mitata. Voit mitata mihin aikaan päivästä vaan. Ruuan jälkeen tietysti on korkeammalla ja silloin ainakin näkee jos on diabetes
Kun ei mistään mitään tiedä niin on parempi olla hiljaa..
;)
Oikeesti ei tarvi. Ruuan jälkeen sokeri on korkeammalla ja silloin näkee jos ei haima pelitä kunnolla. Meillä lapsella oli yli 30 kun diabetes todettiin.
Eilinen juttu mutta totean vaan että oikeesti se paastoarvo on oikea indikaattori mikäli tahdotaan tutkia onko kaikki kunnossa. Aterian jälkeinen arvo vaihtelee suuresti riippuen mm. syödyn aterian koostumuksesta ja koosta sekä siitä onko insuliinineritys jo alkanut. Ellei tiedossasi ole ateriaa edeltävää arvoa niin aterian jälkeisellä arvolla ei ole käytännössä mitään merkitystä -diabeetikolla korkeintaan mikäli tahtoo katsoa onko pistetyn ateriainsuliinin määrä ollut sopiva. Kuukautisia edeltävänä aikana diabeetikon sokerit voivat huidella 30ssä vaikkei ole ruokaa nähnytkään, hormonit näes.. Joten se paastosokeri on se millä tilannetta terveillä kartoitetaan. Oikeesti!
Mutta jos ruuan jälkeen sokerit on reilusti korkealla ei paastoarvolla ole lapsella merkitystä.
Missä mielessä? Jos tahtoo katsoa yksittäisellä mittauksella oko mahdollisesti diabetes niin silloin se katsotaan mieluiten paastoarvosta. Mikäli diabetes on puhjennut ja se on jo aktiivinen niin silloin verensokeri on korkealla olipahan syönyt ateriaa tai ei. Voin taata että jos täysin terve ihminen vetelee vaikkapa reilun satsin hunajaa ja odottaa hetken sen imeytymistä ja mittaa sokerit niin voipa saada aika korkeitakin lukemia. Niin että ihan rauhassa saat vängätä.. Yleisen hoitotasapainon kannalta diabeetikolla ei niitä ns. korkeita arvoja saa olla missään vaiheessa -ei ennen ateriaa eikä sen jälkeen. Karmein tilanne on se että sokerit ovat päivän mittaan useasti korkeilla ja sitten ne romahdutetaan sieltä alas hypojen partaalle -Hba1c näyttää vain keskiarvon joka on sitten ihan ok mutta diabeetikon elimistölle tämä menettely tekee korjaamatonta vahinkoa ja paljon -mm. aivot kärsivät vaurioita siitä jos sokerit ovat jossain 30 huitteilla ja ne romautetaan sieltä äkkiä alas ateriainsuliinilla.. Sitäpaitsi sitä paastoarvoa mitataan edelleen myös D1stä sairastavillakin joten se ei ole mikään "huvin vuoksi" mittaus.

Jos oikeasti epäilee lapsella diabetestä ei kannata jäädä odottamaan seuraavaaan päivään, että saa paastoarvon mitattua. Vaan täytyy mitata heti. Omalta lapselta ei ole viidenvuoden aikana vielä koskaan mitattu paastoarvoa labrassa. Viimeksi meinattiin, mutta jouduin antamaan aamuyöllä mehua.
 
Kun nyt tuon aloituksen luet ihan ajatuksella niin eiköhän se siitä. Ap mietti että kun on ainoa oire se että lapsi juo runsaasti -mikäli juotavaa tarjoaa niin kannattaako kotimittaus suorittaa ja mihin aikaan. Paastoarvo se vain silloinkin on selkein indikaattori ellei tilanne ole sellainen että se vaatii välitöntä lääkäriin lähtöä. Näin ei tässä tapauksessa ollut -joten se paastoarvo on se mikä tällaisissa tapauksissa kannattaa omatoimisesti ottaa. Mikäli oireita olisi ollut useampi niin toki olisin itsekin heti kehottanut viemään lapsen ensiapuun. Niinkuin edellisestä vastauksesta huomaat niin totean siinäkin että mikäli diabetes on puhjennut ja se on jo aktiivinen niin silloin verensokeri on korkealla olipahan syönyt ateriaa tai ei.
 
Ei se kyllä ihan niinkään ole, että terveellä arvot voi olla aterian jälkeen mitä vain. En nyt tarkkaan muista arvoja, mutta muistaakseni jos aterianjälkeinen arvo on yli 8, on kyse jo heikentyneestä sokerinsiedosta, jota voi seurata diabetes aikaa myöten. Ykköstyyppi puhkeaa jos on puhjetakseen, mutta jos kyse on uhkaavasta kakkostyypistä, elintapamuutoksilla kehityksen voi saada pysähtymään ja tilanteen jopa normalisoitua.

Ja sitten on tietenkin flunssat ja muut sairaudet erikseen, silloin voi verensokerit nousta väliaikaisesti täysin terveilläkin.
 
Naapurin tyttö
Alkuperäinen kirjoittaja huppalooraaaaaaaaaaaaaa huhuuuuuuu:
Millaista korjaamatonta vahinkoa korkeat tekevät??? Huppaloora, tuu kertomaan!
En ole huppaloora, mutta "kroonisesti" korkeat verensokeriarvot lisäävät mikro- ja makrovaskulaarisairauksien riskiä. Eli sydän- ja versisuonitauteja. Näihin kuuluvat myös nefropatia (munuaistauti), neuropatia (voi edetä niin pitkälle että raajoja täytyy amputoida) sekä retinopatia (johtaa hoitamattomana sokeuteen).
 
Diabeetikkolapsen äiti
Hei! Meidän vanhin lapsi sairastui diabetekseen ja diagnoosi saatiin 3.12.12. Haluaisinkin löytää uusia kavereita muista äideistä joilla sama tilanne.

Oireita olivat: laihtuminen, hengityksessä "tuoksui" asetoni, jano ja joka toinen pvä 2 viikon ajalta sain pestä pissaisia petivaatteita. Neidillä on ikää 8v.
 

Yhteistyössä