Lapsen keliakia,millaiset oireet?!Sisältää asiaa myös refluksista!

Meillä poika 5v. ja vauvasta asti ollut paha refluksi. Ei pulautellut joten arveltiin olevan silent refluksia. Ensin epäiltiin maitoallergiaa ja olin lukuisilla imetysdieteillä joista ei valitettavasti ollut mitään hyötyä. Poika itki ensimmäiset 2v. ja valvoi joka yö aamu neljään.
Pääsimme tähystykseen ja ph-mittaukseen vasta pojan ollessa jo 2v10kk, jolloin nukkui yöt suht.hyvin ja tuntui että elämä alkoi muutenkin voittaa.
Tähystyksessä ei löydetty mitään poikkeavaa ja ph-mittauksessakin näkyi vain lievää happamuutta ja lääkärin mielestä niin vähän ettei tarvi lääkitystä. Muutaman viikon päästä alkoivat jälleen samat yövalvomiset ja refluksioireet,joten en voi käsittää miten ph-mittauksessa ei näkynyt mitään : / Toinen lääkäri kehoitti meitä kuitenkin ottamaan Losecin käyttöön aina kun oireita ilmaantuisi....jos sillä perusteella lääkettä käyttäisin niin se tulisi olla käytössä kokoajan.

Poika nyt siis jo 5v. ja edelleen pähkäillään että mistä tässä oikein on kyse. Nyt on alkanut oireet taas pahentua siinämäärin että iteltä loppuu voimat ja konstit. Hänelle tulee yhtäkkiä sellainen heikotus,pahoinvointi,vapina ja sitten yökkii ja nyt muutamana kertana oksentanutkin kunnolla. Nytkin on liikkeellä oksennustautia joten ajateltiin että olis sitä,muttakun olo tuntuu helpottuvan oksentamisen ja parin tunnin unien jälkeen taas normaaliksi. Ja luulisi että jos on oksennustautia niin tulisi toiselle lapsellekin....vaan kun ei tule: / Myös mahakivut kuuluu päivittäisiin oireisiin ja mm.tänään oli oksentamista ja maha niin kipeä että itketti.
Yksityinen lastenlääkäri määräsi uudelleen tähystettäväksi,erilaisia verikokeita ja keliakiakokeeseen.

Kysymys kuuluukin että millaiset oireet lapsella on jos kyseessä on keliakia? Mitä se käytännössä tarkoittaa...eli millainen tulee olemaan hänen ruokavalionsa?
 
pelkästään noiden nykyisten oireiden perusteella tulee mieleen että olisikohan lapsella migreeni? lapsi voi kertoa kivun väärään paikkaan ja itselläkin on joskus pelkästään pahoinvointi, oksentelu ja väsymys kohtauksen oireena, ei aina siis päänsärkyä. tuo kirkas auringonpaiste varsinkin teettää nuita kohtauksia. onko jommalla kummalla vanhemmalla migreeniä?
mutta joo, kunhan arvailen, ei tietysti liity mitenkään tuohon vanhaan taustaan. keliakiassa tulee ripulia ja painonlaskua.
 
En kyllä usko että on kyse migreenistä, koska on kovat vatsakivut ja tosiaan tämä refluksioireilu on niin selkeää. Niin ja nää oireet ei oo pelkästään auringon aikaan vaan ihan ympärivuoden :( Mutta kiitos kuitenkin vastauksesta.
 
Hei!
Meillä on myös kohta 5v. lapsi ja hänellä ollut jo vauvasta asti mm. mahavaivat..
n. 1v. puhkesi astma ja n. 3v. tuntui tulevan uusia oireita (nieleskeleminen, röyhtäily yms.). Diagnoosina allerginen refluksi.

Missään testeissä allergiat eivät ole näkyneet (tehty mm. ihoprick-, veri-/keliakiatestit), tavallinen ph-mittaus tulos normaali hapollista ruokailuun liittyvää ylösnousua. Tähystettiin ja oli vain vähän jotain eryteemaa ja punottava pohjukaissuoli.. Jouduimme mm. sairaalan kontrolleihin lapsen painon/pituuden ja ruokavalion seurantaan ym. Epätyypillisiä allergiaoireita ei osattu tunnistaa altistuksissa julkisella ja diagnoosia ei tunnustettu. Losecia väitettiin vaaralliseksi pitkäaikaiskäytössä, se piti lopettaa, huonommaksi menee ilman lääkitystä ja ruokaa ei ole kokeiluilla löytynyt.

Suosittelen tutkimaan refluksia vielä impedanssi ph-mittauksella, joka on laajempi kuin tavallinen hapollinen ph-mittaus. Se mittaa hapotonta yms. refluksia. Se on ainakin Helsingissä Lastenklinikalla, Tampereella Taysissa ja Turussa Tyksissä.. ja oliko Vaasassa jossain. Olemme pääsemässä tuonne Helsinkiin.
 
Voi kiitos kovasti vastauksestasi! :)
Mää en oo ihan varma että laittoiko tuo yksityinen lastenlääkäri lähetteen myös ph-mittaukseen uudelleen,mutta jos ei laittanut niin sitten kyllä täytyy yrittää päästä tuonne mittaukseen josta kerroit. Olemme käyneet tämän refluksiasian vuoksi Helsingissä Tuomelan Tiinalla ja meiltä on Hesaan matkaa 500km eli ei ihan yhtenään pystytä sinne matkustamaan,mutta silloin täälläpäin ei tiedetty refluksista yhtään mitään. Mua ei oo täällä koskaan kukaan lääkäri uskonut tässä refluksiasiassa,mutta Oulussa (jossa tehtiin ph-mittaus ja tähystys sekä tuolla Hesassa) kyllä uskottiin.
Milloin teillä on se mittaus? Kerro sitten mitä sanottiin? Meillä pojalla otetaan vielä verestä joku uusi refluksiarvo....sekin kuulemma jokin uus juttu.
 
Milloin teillä on se mittaus? Kerro sitten mitä sanottiin? Meillä pojalla otetaan vielä verestä joku uusi refluksiarvo....sekin kuulemma jokin uus juttu.
uusinta ph-mittaus 'tuskin' hyödyttäisi, kun se mittaa vain sitä hapollista refluksia. kannattaa siihen impedanssimittaukseen pyytää lähete!
viime vuonna 08/2010 pyydettiin sitä mittausta. laitteet eivät silloin olleet vielä toimineet kunnolla (Hesassa oli harjoitteluvaiheessa, terveiden lasten tulokset tulleet 2011 alkuvuodesta) eikä meitä ei edes nähty tarpeelliseksi lähettää siihen :headwall: vasta tänä vuonna 02/2011 potilasmuistutuksen jälkeen päästiin jonoon. kerron sitten, miten meni. on käyty myös Tuomelalla.. tuo tuleva testi ratkaissee diagnoosia.

oletko tutustunut jo Suomen Refluksi -sivustoon? Suomen Refluksi - refluksi

kerrothan sinä meille, mikä tämä uusi refluksiarvo oikein on? verinäytteistä tullut aina negatiiviset kaikista tehdyistä kokeista. voisikohan sellaisen 'testin' saada tehtyä myös meidän lapsellemme.:heart:
 
Meillä toi oksentelu on keliakian oire, hyvä, että olette jo saaneet tähystykseen passituksen. Keliakian suhteen tampereella on erittäin hyvä lastenlääkäri joka hoitelee kait refluksijuttujakin (refluksista meillä ei kokemusta). Keliakiasta on paljon Glu.fi - Gluteeniton nettiyhteis sivuilla, oma keskustelu lasten vinkkelistä myös :) käyhän katsomassa!
 
Kiitos paljon vastauksesta! :) Onko tuo lääkäri Tampereella jokin yksityinen? Sinne meillä olisi mahdollisuus matkustaa paremmin kuin Helsinkiin ja matkakin olis lyhyempi. Onko siis niin että keliakia näkyy tähystyksessä? Jotenkin outoa että se olis puhjennut pojalle vasta nyt,koska silloin kun hän oli 2v10kk niin tähystyksessä ja koepaloissa ei ollut mitään,mutta silti nämä oireet ovat kokoajan olleet samat....paitsi että uusimpana nyt nämä rajut oksentelut. Olisiko mahdollista että vauva-ajan pitkään hoitamattomana ollut refluksi olis aiheuttanu keliakian puhkeamisen?
 
Tampereen mehiläisessä Tarja Ruuska. Keliakiahan on siitä hankala, että saattaa puhjeta milloin tahansa ja osalla se ei näy heti suolistossa vaikka oireita on. Keliakia löytyy tähystyksen koepalojen avulla ja myös verikokeita otetaan. Uskoisin, että toi lääkäri osaa teitä auttaa, histamiini- sivustolla palstailevia käy hänellä myös refluksiasioissa.

Meillä on 4v. keliaakikko ja tätä elämää jo muutama vuosi takana ja mukavasti on mennyt.
 
Viimeksi muokattu:
Tampereen mehiläisessä Tarja Ruuska. Keliakiahan on siitä hankala, että saattaa puhjeta milloin tahansa ja osalla se ei näy heti suolistossa vaikka oireita on. Keliakia löytyy tähystyksen koepalojen avulla ja myös verikokeita otetaan. Uskoisin, että toi lääkäri osaa teitä auttaa, histamiini- sivustolla palstailevia käy hänellä myös refluksiasioissa.

Meillä on 4v. keliaakikko ja tätä elämää jo muutama vuosi takana ja mukavasti on mennyt.
Eli sillon kun poika tähystettiin ja otettiin koepalat 2-vuotta sitten niin keliakiaa ei ollut,mutta on mahollista että olis nyt puhjennut. Toivotaan että näin ei ole,mutta olisi itellekin jo helpotus kun saatais joku diagnoosi tähän vaivaan :(
Toivotaan että se meidän tähystysaika tulisi pian....julkisella puolella kun saa aina odottaa :/ Mutta pääasia että asia tutkitaan. Kiitos sulle vastauksista ja tiedoista :) Kiva että teillä on elämä sujunut keliakiasta huolimatta!
 
Toi Ruuska myös tähystää yksityisellä (mehiläisessä), päästiin nopeasti ja oli "hyvä palvelu". Toki vakuutuksen tarvii kun se makso liki 1000 e. Eli jos teillä on mahdollisuus niin kannattaa se käyttää, me olis jouduttu odottaan tähystystä julkiselle n. 1kk kauemmin ja siinä kohtaa se oli liikaa!

Juu se keliakia voi tupsahtaa vaikka olis joskus todettu terveeks, ne vasta-aineverikokeet myös kertoo tilanteesta.
 
Serafiini: onko tuosta refluksiverikokeesta tietoa, missä niitä tehdään ja mikä tuo uusi refluksiarvo on?

meillä lapsella olleet nieleskely, röyhtäily, ylösnousut, hengitysoireet yms. jo parisen vuotta siinä muodossaan, tutkittu tähystyksellä 7kk sitten, koepalat normaalit.. ja nyt pari kuukautta sitten nuo keliakiatestit negat..

onko teillä löytynyt jokin ruoka/ruokavalio, johon palata ruokakokeiluista? meillä toistaiseksi sopivia ruokia ei ole löytynyt.

olemme käväisseet myös Tarja Ruuskan vastaanotolla, ihan asiallinen. jos kuulutte Taysin alueelle, voisi häneltä ehkä tiedustaa impedanssia/lääkitysasioita..
 
Milloin teillä on se mittaus? Kerro sitten mitä sanottiin? Meillä pojalla otetaan vielä verestä joku uusi refluksiarvo....sekin kuulemma jokin uus juttu.
Impedanssimittaus tehty, oli pojalle ikävä kokemus..
Siinä piti merkitä alku ja loppu kellonaika (mittauslaitteesta) milloin syö/juo, on hereillä makuullaan, nukkuu makuullaan, nukkuu pystyasennossa. Röntgenillä varmistettiin letkun sijainti, joka korjattiin, kun oli mennyt pieleen.
Alustava tieto tuloksista ettei olisikaan refluksia :'( Oireet kuitenkin jatkuneet edelleen ja oli myös mittausaikana. Käynnit jatkuvat suolistovastaanotolla. Tähystyksessä aiemmin punottava pohjukaissuoli.. Onko tullut uutta tietoa siitä refluksiverikokeesta?
 
Meillä noilla oireilla oli myös kyseessä allerginen refluksi. Eli juuri ennen pH-mittausta oltiin tarkkoina ruokavalion kanssa ja tulos oli juuri tuo kuin teilläkin. Kuitenkin oireet palasivat aika pian mittauksen jälkeen ja syylliseksi paljastui muutaman viikon selvittelyn jälkeen maissi. Eli refluksioireita oli vain silloin kuin ruokavaliossa oli jotakin sopimatonta ja se ilmeni yöllisenä heräilynä, nieleskelynä ja etenkin oksenteluna. Ja lääkkeistä ei juurikaan ollut apua. Mutta allergioiden häipymisen myötä ongelma on poistunut:)
 

Yhteistyössä