Lapsi liukastui suihkussa, löi päänsä. Mitä pitää tehdä?

Äidin painajainen toteutui, tyttö hyppelehti suihkussa kielloista huolimatta ja lopulta sit jalat karkasivatkin alta, tyttö kaatui ja löi päänsä laattalattiaan. Mitä nyt pitää tehdä? Pitääkö lähteä päivystykseen vai voiko kotona jotenkin seurata, tuliko aivotärähdys tai muuta vammaa?

Hirmuisen huudon aloitti samantien eikä meinannut millään rauhoittua. Nyt kuitenkin syö iltapalaa ihan normaalisti, on ehkä väsyneempi kuin normaalisti mutta se voi johtua olemattomista päiväunistakin.
 
Ainakin neuvovat varmaan tk:ssa herättelemään yöllä parin tunnin välein ja muutenkin seuraamaan. Jos oksentaa, on kipeä tai mitään muuta erityistä, on ainakin mentävä. Joku voi vastata viisaammin, mutta tällaista minä arvelen...
 
Tuollaisen tällin jälkeen kehotetaan herättelemään lapsi muutaman kerran yössä. Varaudu myös siihen, että joskus aivotärädyksen saanut voi huonosti ja oksentaakin -mutta ei todellakaan aina. Jos lapsi käytäytyy oudosti, et saa häntä hereille, tai jotakin muuta tavallisuudesta poikkeavaa ilmaantuu, päivystysasia.
 
Aivotärähdys lapsella
Lääkärikirja Duodecim
26.1.2006
Hannu Jalanko, lastentautien erikoislääkäri
Syyt ja oireet
Itsehoito
Milloin hoitoon

Syyt ja oireet
Lapsi voi saada aivotärähdyksen (commotio), jos hän kaatuu, putoaa tai muuten lyö päänsä kovaa alustaa vasten. Päävammat ovat lapsuudessa melko yleisiä ja aiheuttavat harvoin vakavia seuraamuksia. Vuosittain viisi lasta tuhannesta lyö päänsä niin, että tajunta katoaa ainakin hetkeksi. Joustavat kallon luut antavat sen verran periksi, että merkittävää murtumaa ei synny. Myöskään aivokudoksen vaurioitumista ei tapahdu. Aivotärähdyksen oireita ovat päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu. Lapsi ei usein myöskään muista tapaturmaa.

Itsehoito
Lievä aivotärähdys ei vaadi hoitoa, vaan lapsi saa elellä ja leikkiä normaalisti. Päänsärkyyn voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä. Lapsen tilaa tulee kuitenkin seurata kotona. Jos tapaturma sattuu illalla, lapsi on syytä herättää yön aikana pari kertaa voinnin tarkistamiseksi.

Milloin hoitoon
Mikäli lapsi on vamman yhteydessä ollut tajuton tai oireet ovat voimakkaita eli lapsi oksentaa ja on sekava, hänet on syytä aina toimittaa hoitoon. Oireiden selvittelyn lisäksi pään luista otetaan tällöin röntgenkuva ja lapsen vointia seurataan hoitopaikassa, mikä usein edellyttää lapsen ottamista vuodeosastolle
 

Yhteistyössä