Lastenvaunuviidakossa

  • Viestiketjun aloittaja "Sasu"
  • Ensimmäinen viesti
"Sasu"
Tervehdys,
Kertokaahan mitkä vaunut ootte päätynyt ostamaan ja miksi? Olen ihan peukalo keskellä kämmentä tässä vaunuviidakossa. Ensimmäistä lastani odotan, eikä harmainta hajua siitä millaiset vaunut kannattaisi hankkia. Vinkkejä kokeneemmilta siis kaipailen :)
 
"Kirahvi"
Meillä on Emmaljungan Edge Duo Combit. Olleet jo 3 lapsella käytössä ja edelleen ovat hyvässä kunnossa. Ovat isot ja tukevat, kulkevat hyvin sekä lumella että metsässä. Eivät kuitenkaan ole raskaat työntää.

Miinuksena ehkä tuo iso koko, joka aiheuttaa ongelmia silloin kun ne vaunut pitäisi tunkea sedan-auton takakonttiin. :) Kyllä ne sinnekin menee, mutta joutuu vähän asettelemaan. Meillä ei siis ole farmaria.

Ei asuta kaupungissa, mutta jonkin verran kaupoissakin olen noiden kanssa käynyt. Kyllä sekin onnistuu, vaikka melko isot siis ovatkin.

Tykkään siitä, ettei noissa ole kääntyviä pyöriä -> kulkevat vaunulenkillä älyttömän paljon paremmin kuin kääntyväpyöräiset. Meillä on noiden Emmaljungien lisäksi matkarattaat ja tuplarattaat, joissa molemmissa on kääntyvät etupyörät. Ne saa kyllä lukittua, mutta meno on silti paljon takkuisempaa.

Olihan ne melko kalliit hankittaessa (hintaa taisi olla vähän vajaa 800 e 4 v. sitten), mutta kyllä kannatti silti hankkia mun mielestä. Mikään ei ärsytä niin paljon kun toimimattomat varusteet lastenhoidossa. :) Mutta noita Emmaljungia voin kyllä suositella siis lämpimästi!
 
"mie"
meillä on Brio Happy Combit ja olemme olleet todella tyytyväisiä. Meillä niillä on käyty vaunulenkeillä (ei juoksu!), kauppareissuja tehty (mahtuu ostoskassi tai parikin tavarakoriin), jonkin verran kaupoilla (kun ei ruuhka-aikaan ole liikenteessä, ei isohkosta koosta ole haittaa), emme joudu kuljettamaan vaunuja autolla kovinkaan usein, vievät tilaa jonkin verran. Asumme lähiössä, eli niin hiekka kuin asfalttiteillä on menty ja talvella sohjossa ja lumessa, hyvin on kulkenut kun on isot pyörät.

Ohjenuora miulta onkin, että kannattaa miettiä tarkkaan millaiseen käyttöön vaunut tulevat ja millaisessa ympäristössä vaunujen kanssa suurella osin liikkuu ja pitääkö niitä autolla saada kuljetettua useinkin. Sitten kun tietää näihin vastauksia, niin menee sitten lastentarvikeliikkeeseen tutustumaan ja kokeilemaan. Sen jälkeen voi sitten vertailla muutaman vaihtoehdon välillä. Itse teimme näin eli ensin mietittiin millaiseen käyttötarkoitukseen vaunut tulevat, sitten liikkeeseen ja kerroimme myyjälle vaatimuksemme ja sitten hän esitteli vaihtoehtoja. Sitten mietimme asiaa ja lopulta kävimme vaunut ostamassa :) Nyt hankinnassa tuplat ja samalla taktiikalla edetään!
 
"ralliruutu"
Meillä on ollut esikoisella käytössä Brio Happy Combit (2013 mallistoa) ja kovasti noita on kehuttu myös meidän kaveripiirissä.

Kangas pysyy puhtaana hyvin (itsellä läikkyi siihen mm. kaakaot ja sain vain pyyhkäistyä pois). Kaikki kankaat ovat myös irrotettavissa pesua varten ja osan olen pari kertaa pessytkin (mm. siksi, kun kissa oli yöllä kiivennyt tyhjiin vaunuihin nukkumaan, ärh).

Testasin useammassa eri liikkeessä erilaisia vaunuja ja nämä vaikuttivat ketterimmiltä kuin esim. Emmaljungat. Myös hinta oli huokeampi (vastaavat Emmaljungat lähemmäs 1000e, edellisvuoden Brio Happy-mallisto 600e). Itse ihastuin erityisesti vaunukoppaan, jonka sai nostettua vaunuista erilleen eli vauvan pystyi pukemaan sisällä ja laittamaan vaikka vauvanhoitohuoneessa koppaan ja nostettua kopan vaunujen kyytiin ja jos tarvitsi, niin vauvan sai napattua kopassa mukaan ilman vaunuja. Kerrostalossa asujille varmaan kaikista paras ominaisuus, niin ei tarvitse koko vaunuja raahata rappusissa, jos talossa ei ole hissiä. Muissa malleissa ei vastaavaa koppaa ollut, vaan koppa oli kiinteä osa vaunuja. Meille tuollainen klassikkomalli oli ehdoton täällä taajamassa, city-vaunuja ei harkittukaan, vaan jämeriä nelipyöräisiä ilman kääntyviä pyöriä. Saimme valita liikkeessä, haluammeko taittuvan heittoaisan vai sisäkkäin menevän teleskoppiaisan ja valitsimme jälkimmäisen. Saimme niin hyvän tarjouksen edellisen vuoden mallistosta, josta oli jäljellä musta, ruskea ja harmaa kuosi sekä musta ja metallinvärinen runko, joten valitsimme harmaan vaunukopan ja mustan rungon.

Autoon tuo mahtuu melko hyvin. Jos kontti on matala, niin täytyy tuo runko irrottaa koppaosasta, sillä hyvin matalaksi tuo malli ei mene. Mutta meillä nuo vaunut ovat siis kulkeneet hyvin ihan sedan-mallisissa autoissa, farmaria ei ole eikä tule :D

Kannattaa tosiaan testata erilaisia vaunuja eri liikkeissä ja kysellä ummet ja lammet. Itse vertailin netissä paljon kokemuksia ja sitä, minkälaiset vaunut sopivat parhaiten minkälaiseen elinympäristöön ja käyttötarkoitukseen. Jos on tarkoitus kuljettaa vaunuja autossa, kannattaa ottaa liikkeeseen mennessä vaikka auton kontin mittoja ja testata liikkeessä, minkälaisen linkkuun vaunut saa ja mittailla sielläkin. Jotkut myyjät antavat myös käydä testaamassa vaunumalleja autoon.

En keksi noista mitään huonoa, joten suosittelen kyllä, jos haluaa hankkia klassiset rattaat :)

Kuva:
http://lh3.ggpht.com/-GpOVXA4oZ2c/UAM21Z72PrI/AAAAAAAAFf8/pg-rN0bn8eo/brio%252520happy%252520black_thumb%25255B2%25255D.jpg?imgmax=800
 


Meillä tämä setti, kuvan ekalla rungolla. Emmaljungan duo edget. Saahan näitäkin nykyään myös noilla kääntyvillä isoilla pyörillä jos sellasista tykkää.

Tyytyväinen olen minäkin ollut, minusta taas ei ole ollenkaan painavat. :p Työssäni olen työnnellyt kaikenlaisia rattaita, ja monet halvemmat on paljon raskaammat. Onhan toi runkomateriaali kuitenkin kevyttä ja ilmakumit, jousitukset jne tekee paljon.

Liikun näillä lenkkipoluilla, lumi- ja loskakeleillä, busseissa, kaupoissa, virastoissa, metsäpolulla.. :D... ei ole ollut ongelmia. Tykkään siitä että sekä koppa että istuinosa on tilava ja suojaisa. 2,5 v nukkuu näissä vielä päikkäritkin mummolassa. Talvella lämmin, kesällä vauvan kopasta saa ilman kiertämään alakautta. Suojaava kuomu jossa hyttysverkko kulkee mukana. Pakettiin kuuluu koppaan paksu jalkapeite, sadesuoja ja ratasosaan kevyt jalkapeite. Me ollaan täydennetty settiä sitten vielä emmaljungan duopussukalla (toimii istuinpehmusteena että talvella lämpöpussina).

Hankintahinta on aika kova, toisaalta näillä rullaa kyllä sitten kaikki lapset läpi esikosta seuraaviin... ja hyvin tekevät kauppansa kun ei enää tarvitse, ei jää nurkkiin pyörimään. Meillä ollut nyt 2,5 vuotta nämä, ei ole tarvinnut korjailla mitään enkä ole edes kankaita pessyt. Tuo kangas hylkii likaa hyvin ja pienet jutut on lähtenyt rätillä pyyhkäisemällä. Normaalit huollot tietty runkoon tehty itse, jarrut, nivelet yms rasvailtu.

Ainoa miinus sitten että en tiedä mihin kaikkiin autoihin saa mahtumaan, mutta ainakin meillä perusmallin farmariin mahtuu hyvin kauppakassien kanssa, eikä tartte irrotella mitään osia.

Omia käyttötarkoituksia kannattaa tosiaan miettiä tarkkaan, mutta saahan ne vaunut omaan makuun hyvännäköisetkin olla :D
 
"Sasu"
Hyviä vinkkejä olette tänne kirjoitelleet! Kävin kattelles noita emmaljungia. Laadukkaan näköisiä kyllä ovat. Vähän mietityttää toi koko... Täytyy mittailla miten mahtuu autoon.
 
Meillä on käytössä Phil&Teds explorerit eka yhdellä ja sit niissä kuskattiin kahta lasta. Menevät loistavasti maastossa kun maastossa vaikka ovat 3-pyöräiset. Asutaan maalla eikä aina lumen tultua aurat käy niin kulkee myös lumessa. Aivan loistokiesit, kääntyy näppärästi ollen kuitenkin tukevat. Kaupunkireissuilla ehdottoman hyvät ja varsinkin tuplina koska ovat kapeat mahtuu pieniinkin tiloihin.
 
"vieraana"
Itseä jäi harmittamaan se, että en heti ostanut rattaita, joihin olisi saanut toisen istuimen kiinni seuraavalle lapselle (joko päällekkäin tai vierekkäin). Olisi ollut kätevä jo yhden lapsen kanssa kun siskon lapsi oli meillä välillä hoidossa.
 
Meille tulee Brio Smilet.
Ovat ketterät, kapeat ja korkeat. Pääsen siis kaupoissa kulkemaan helposti, mahtuvat talomme hissin oviaukosta sisään ja vievät sisällä vähemmän tilaa, eikä selkäni rasitu synnytyksen jälkeen liiasta kumartelusta.
Lisäksi löytyy ilmakumirenkaat, joten liikkuvat muuallakin, kuin pelkällä asfaltilla. Vakiona on myös heijastinnauha vaunujen kankaassa. Iso etu näkyvyyden kannalta.
Lopputalven/alkukevään vauvalle tärkeää saada suojaa kylmältä ja viimalta. Smilessä ratasosa+pehmeä vaunukoppa-yhdistelmällä kuomun saa vedettyä ihan alas saakka, jolloin koko sisäosa on suojassa pahemmiltakin myrskyiltä.

Tuossa taisi olla ne tärkeimmät.
 
Hei,
kannattaa ihan ensimmäiseksi miettiä mihin tarkoitukseen vaunut/rattaat pääasiassa hankkii? Ja asutko jossain keskustassa vai maalla? Jos haluaa vaunutella ja kävellä paljon ulkona, nukuttaa vauvaa samalla ja kulkea pitkiä matkoja ulkona, kannattaa panostaa tukeviin vaunuihin joissa hyvät pyörät (esim. juuri Emmaljungat). Jos taas liikkuminen on enemmänkin autolla ja vaunuja pitää olla koko ajan laittamassa kasaan auton peräkonttiin tai ylipäätänsä ahtautua pieniin hisseihin yms, niin isot vaunut eivät kyllä palvele käyttötarkoitusta. Toki voisi ostaa eri tarkoituksiin nähden monet vaunut :) Itse totesin kolmannen lapsen kohdalla että ns. perinteisiä "vaunuja" ei meillä tarvittu ollenkaan vaan vain pienet useasti kokoontaitettavat olivat käyttötarpeisiin nähden paljon paremmat - lisäksi runko auton turvakaukaloon jolla päästiin nukkuvan vauvan kanssa useasti kauppaan suoraan autosta. Tsemppiä vaunuviidakkoon!
 

Yhteistyössä