Levoton vauva

Tyttömme on nyt n.2kk ikäinen. Jo ainakin kolmen viikon ajan syöminen on tuottanut vaikeuksia (syö pullosta tuttelia) ja hän on ihan älyttömän levoton ja itkuinen jatkuvasti. Syöminen on yhtä taistelua, kun tyttö venkoilee, sätkii ja parkuu kun yritetään syödä. Monet erimalliset tutit ja pullot on kokeiltu, jos esim virtaus on ollut liian nopea/hidas, mutta millään ei ole tullut muutosta. Välillä syönti taas onnistuu hyvin. Pidempää syöttöväliä ollaan kokeiltu, jos ei vaikka olekaan nälkäinen, mutta jos 7tunnin yöunien jälkeen ei ole nälkäinen (silloinkin kauhea raivari syödessä) niin on se kyllä kumma... Tyttö nukkuu siis öisin todella hyvin, mutta päivät ovat tosi levottomia, ja harvoin tyttö nukahtaa päiväunille. Iltaisin tyttö on jo niin yliväsynyt että nukahtaminen vie paljon aikaa, kun tyttö ihan kuin tappelisi nukahtamista vastaan ja herää monta kertaa, ennen kuin nukahtaa kunnolla. Hän itkeskelee ja viuhtoo päivisin, eikä missään asennossa ole hyvä olla :( päivät ovatkin todella uuvuttavia ja vielä kun syöminenkin tökkii.. Mistä tämä hirveä levottomuus ja ns kaikkea vastaan tappeleminen voisi johtua? Onko muilla ollut tällaisia levottomia vauvoja? Neuvolassa olen tästä puhunut, mutta sanottiin vain että jotkut vauvat vaan ovat sellaisia..... Ei paljoa kyllä lohduta, pitäisihän tuon ikäisen kuitenkin nukkua paljo enemmän!? Paino on onneksi kuitenkin noussut vaikka syönti onkin mitä on..
 
Ekaks tulee aina mieleen aina pienen vauvan kohdalla vatsavaivat, refluksi tauti jne. Sitten aistiyliherkkyys, mutta onko vauva ainoastaan syöttötilanteessa hermostunut, vai pääosin koko ajan? Vääntääkö vauva itseään kaarelle taaksepäin, eli pinnistää vatsaa? Onko tämä sun ensimmäinen lapsi?
 
Kuulostaa täysin (!) samalta kuin esikoinen meillä. Juuri samanlaista oli hänellä pikkuvauva-aikana. Hänellä syyksi löytyi refluksi, jonka oireiden syynä hänellä oli maitoallergia. Ratkaisun löysimme apteekin erityiskorvikkeesta. Meilläkään neuvolasta eivät osanneet sanoa mitä voisi olla. Apua saimme viimein lasten allergologilta.
 
Tyttö on hermostunut oikeastaan koko ajan, nyt sain hänet nukutettua jopa päikkäreille jee! Tosi paljon vääntää itseään taaksepäin, ja venkoilee. Eilinen päivä oli tähän mennessä ehkä levottomin ja syönnin kannalta huonoin päivä! Viime yönä taas tyttö söi ihan rauhallisesti mutta syönnin jälkeen tyttö itkeskelee unissaan ja herättyään on taas todella itkuinen ja levoton. Ollaan kokeiltu pitää kantoliinassa ja repussa ja myös kapaloitu, jotta hän rauhoittuisi, mutta monesti siinä käy niin, että tyttö simahtaa vasta iltayöllä, kun on yksinkertaisesti niin puhki ettei voi kuin sammahtaa :( Oon kans miettiny tuota refluksia ja maitoallergiaa.. mietin että pitäiskö jo lähteä käymään yksityisellä, kun tuntuu ettei neuvolassa edes oteta tosissaan.
Menittekö ahmutar suoraan yksityiselle vai saitteko lähetteen? Tyttö on meidän esikoinen ja tuntuu, että neuvolassakin vain ajatellaan, että koska me ollaan eka kertaa vanhempia niin höösätään vaan ja pidetään tavallista itkeskelyä epänormaalina ymym.. Hirveä huoli tytöstä vie jo itseltä yöunetkin ja on kyllä ihan toivoton olo :( käy niin sääliksi pientä reppanaa kun on niin huono olla.
 
Kuullostaa myös aika paljon samalta kuin meidän kakkonen. Syyksi selvisi myös refluksilla oireileva maitoallergia. Ja nyt myös muita allergioita...

Jos teillä on vakuutus tai muuten rahatilanne sallii niin tilaa yksityiselle aika jolloin asiat lähtee rullaan nopeasti eteenpäin!!! voit saada sen jo hyvällä tuurilla samalle viikolle.

Mutta muuten soitat vain neuvolaan /terveyskeskukseen ja tilaat vauvalle ajan lääkärille. Se kirjoittaa sitten lähetettä eteenpäin ja pääsette altistukseen. Mutta aikaa voi mennä useampi viikko joten kannattaa toimia nopeasti. Ja jos neuvola ei ota teitä tosissaan niin pistä kova kovaa vastaan! Kyllä äiti ja isi tietää jos vauvalla on joku hätänä! Ja vaikka mitään ei sitten löytyisikään niin ei ne hukkaan ne tutkimukset ole silti menneet.

Apteekista saa ostettua erikoiskorvikkeita mm.Almiron Peptiä ilman reseptiä mutta silloin joutuu maksamaan koko purkin itse. Sitten kun allergia on todettu niin kela korvaa 72%. Mutta voithan ostaa yhden purkin ja katsoa helpottaako vauvan oireet.

Onko iho missä kunnossa?
 
Käytiin monella eri lastenlääkärillä sekä julkisella että yksityisellä puolella eikä saatu apua. Eli on myös lääkäristä kiinni miten hyvin tunteen vauvojen/lasten refluksia. Varsinkin julkisella puolella meni aikaakin hukkaan lähetteiden perään odotellessa. Käytännössä meitä vanhempia ei uskottu ja meitä jopa lähes naurettiin pihalle kysymällä "onko tämä teidän esikoinen" ja kysymällä raskauden aikaisesta alkoholinkäytöstäni (niin kuin se nyt olisi selittänyt!!).

Viimein vakuutuin itse netistä lukemani perusteella, että vauvalla on hyvin todennäköisesti allerginen refluksi ja sieltä löysin myös suosituksia nykyisestä lääkäristä. Omien kokemuksieni perusteella suosittelen kääntymistä yksityisen lasten allergologin puoleen, jos se vaan suinkin on teille mahdollista. Lasten allergologit ovat myös lastenlääkäreitä ja tuntevat keskimäärin paremmin refluksia kuin "tavalliset" lastenlääkärit. Voin kirjoittaa sinulle yv:nä vinkkejä asiasta tarkemmin, jos haluat. Julkisellakin puolella toki tosi hyvällä tuurilla voi sattua kohdalle refluksia ja allergioita syvällisesti tunteva lääkäri. Kannattaa siellä vaan varautua, että asiat eivät välttämättä etene niin nopeasti. Silloin on kurjaa odotella. Meille vielä kävi niin, että ensin odoteltiin julkisella puolella ja sitten ei edes saatu sieltä apua, kun viimein päästiin siellä lastenlääkärille.

Meillä avun esikoiselle toi Neocate apteekin erityiskorvikkeista. Tuisku-84:n mainitsema Almiron Pepti ei hänelle sopinut. Lisäksi lapsella oli käytössä Losec Mups -niminen lääke rakenteelliseen refluksiin.

Kannattaa luottaa itseensä ja vaatia lapselle apua, jos oma vaisto sanoo niin. Jos yksi lääkäri ei joko usko vauvalla olevan hätä tai uskoo mutta ei osaa auttaa, niin kannattaa hakeutua toiselle lääkärille. Jos kyseessä on refluksi ja allergia, niihin on olemassa apuja.
 
ahmutar: Mitä oireita teille tuli almiron peptistä? Kun meillä poika ollut tähän asti mun omalla maidolla ja olen jättänyt nyt jo maidon,munan,viljat sekä muutamia hedelmiä pois. Nyt kuitenkin on pakko siirtyä korvikkeellee kun reagoi edelleen johonkin mun maidossa.. :(
Mutta nyt sit nähään sopiiko tuo almiro vai täytyykö etsiä joku muu esim.neocate.
 
Aluksi näytti siltä, että Almiron Pepti olisi sopinut. Oireet alkoivat vähitellen muutaman päivän kuluttua Almironin aloituksesta. Ihan samat oireet tuli esikoiselle Almiron Peptistä kuin maidosta eli silent-refluksia. Toisinaan allergiaoireet voivat olla erilaisia eri korvikkeilla. Valvotussa altistuksessa Almironista tuli yllättäen urtikariaa jalkapohjiin ja siitä laittoi lääkäri altistuksen poikki. Meille tuo urtikaria oli täysi yllätys, kun on aina muuten reagoinut yleensä silent-refluksi -oireella.
 
Käytiin sitten eilen yksityisellä päivystyksessä, kun tyttö ei suostunut enää syömään sunnuntaiyönä koko maitoa ja oli tosi itkuinen. Lääkäri oli sitä mieltä että se vois olla maitoallergiaa. Oli kyllä ihana lääkäri ja kuunteli ja otti tosissaan, sitä ku jännitti etukäteen että miten menee. Hän kirjotti reseptin tuosta almiron peptistä ja kun eilen se aloitettiin niin on kyllä nyt syöny paljon paljon paremmin! Hyvä että mentiin eikä jääty enää miettimään! Neuvolassa ei varmasti olis asiat edenny samaa vauhtia. Nytkin tyttö vielä uinuu sängyssään vaikka tavallisesti tähän aikaan meno on ollut jotain ihan muuta. Pari viikkoa pitää almironia syöttää, ja jos oireet helpottaa, niin sitte pitää kuulemma ainakin kahdesti altistaa vielä normaalille korvikkeelle jotta voidaan todeta maitoallergia, jos oireet tulevat uudelleen altistuksesta. Jos kyse ei ole maitoallergiasta, niin sitten aletaan selvittämään, että mistä kaikki se itkuisuus ja rauhattomuus johtuu.
Kokeiltiin eri korvikkeita aluksi, ja tutteli aiheutti sillon vähiten vatsavaivoja. Olihan tuo almiron pepti melko kallista kun siitä ei sitä korvausta vielä saa, mutta voisin maksaa vielä enemmänkin kuhan vaan tytöllä ois hyvä olla!

Oisko teillä mitään hyödyllisiä vinkkejä tuon jauhemaisen korvikkeen käyttöön? Voiko keitettyä vettä esim säilyttää pidempään ja mitenkä ootte toiminu, jos ootte lähteny kotoa jonnekin?
 
Toivottavasti Almiron sopii, se on nimittäin vielä halpaa verrattuna neocateen! Meillä Almiron "sopi" myös pari päivää, mutta sitten alkoi juomisesta kieltäytyminen ja itkuisuus ja muut venkoiluoireet uudelleen. Meillä vastaavan käytöksen takana oli myös allergian aiheuttama refluksi ja korvikkeeksi kävi lopulta se Neocate.

Mielestäni tavallista korviketta ei tarvitse kokeilla kahdesti vaan yksi valvottu altistus riittää allergian toteamiseen. Kaksi viikkoa maidottomalla korvikkeella ja sitten lääkärin valvonnassa annetaan tavallista korviketta ja katsotaan palaavatko oireet. Itse en suosittele kotialtistuksia, koska ne vain hidastavat allergian virallista toteamista ja rasittavat vanhempien kukkaroa entisestään. Jos kotona kokeilee ilman lääkärin valvontaa tavallsita korviketta ja tulee oireet, ei se riitä Kelalle. Tämän jälkeen täytyisi taas olla se kaksi viikkoa maidottomalla ja sitten altistää lääkärin kanssa uudelleen. Siinä tulee ainakin se kaksi viikkoa ylimääräistä aikaa ostaa niitä apteekin korvikkeita täysin omasta pussista.

Jos tuo Almiron ei sopisi, täytyy ottaa korvikkeeksi Neocate ja tehdä vastaava maitoaltistus uudelleen, mutta käyttäen siinä Almironia.

Mä keitin vettä aina isomman erän kerralla ja laitoin puhtaisiin pulloihin valmiiksi. Jäähdytin vettä pulloissa jääkaapissa. Lämmitin sitten vettä mikrossa sopivan lämpöiseksi ja lisäsin jauheen veteen. Kaupunkireissulla yms. laitoin keitetyn veden tuttipulloon valmiiksi ja mittasin pieneen kannelliseen kuppiin tai pieneen minigrip-pussiin oikean määrän jauhetta. Nälän yllättäessä sekotin vaan veden ja jauheen ja ateria oli valmis. Monesti vesi olikin ehtinyt sopivasti laukussa jäähtyä oikean lämpöiseksi. Jos olin ottanut veden jääkaapista, niin mikrottelin sitten kahvilassa sopivan lämpöiseksi. Ei se niin hankalaa ole, kunhan tottuu =)
 
Vaikuttaapi ehkä siltä että ei tuo Almiron välttämättä sovi meillekään, nimittäin nyt on taas alkanut uudelleen sama itkuisuus ja levottomuus ym. Sunnuntain ja maanantai aamupäivän tyttö söi ihan hyvin ja oli paljon tyytyväisemmän oloinen. Nyt lisäksi hän on alkanut pulauttelemaan syömänsä maidon ja kakka on ihan hirveän hajuista! Mistähä seki johtuisi...
Olen ihan varma että tytöllämme on silent-refluksi, oli sitten allergian aiheuttama tai rakenteellinen. Lääkäri vaan ei oikein halua sitä uskoa, kun se on kuulemma niin harvinainen. Mutta eihän harvinainen sitä tarkoita etteikö se sitä silti voisi olla.. Pitää vielä seurailla ja jatkaa tuon almironin syöntiä. Kuinkahan kauan sitä pitää syödä ennenkuin kokeillaan jotain toista maitoa? Huolettaa vaan niin hirveästi, kun tyttö ei syö kunnolla vaikka nälkä olisi :(
 
Vastasin sulle jo tuonne allergiapuolelle! Tuo silent-refluksi ei nyt ole edes kovin harvinainen, ei vaan lääkärillä tainnut olla tietoa :/ Minusta vaikuttaa lähinnä siltä, että Almiron on epäsopivakorvikkeeksi ja te tarvitsette täysin maidottoman Neocaten.
 

Yhteistyössä