Lopettaisitko yöimetykset tässä tilanteessa?

  • Viestiketjun aloittaja Pohdintaa
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
En olisi lopettanut tuossa tilanteessa :) Jos yöt sujuu nykyisellään teitä tyydyttävällä tavalla, niin miksi ihmeessä lopettaa? Sinulla on käytössäsi kätevä nukutuskikka, ei tarvitse nähdä vieroituksen vaivaa, ei tarvitse pelätä uudelleenvieroituksia (jos esim. sairastaessa on viisainta ottaa yöimetyksen takaisin) ja lapsi saa parasta mahdolista evästä sen verran kun arvioi tarvitsevansa.

Meillä loppui yöimetykset lapsen ollessa 1,5v. Samalla loppuikin sitten maidontulo melkein kokonaan, vaikka päiväimetykset jatkui. Olen hyvin niukkamaitoista lajia ja mun kroppa ilmeisesti tarvitsi niitä yöimetyksiä että maidontulo pysyi yllä. Tämä toki on varmaan aika harvinaista siinä vaiheessa kun imetys on jo vakiintunut, joten en tarkoita, että muiden pitäisi tämän syyn vuoksi jatkaa yöimetyksiään.

Mutta siis, en toki tuomitsisi yöimetysten lopettamista aloittajan tilanteessa. Niin kuin en tuomitsisi minkään imetyksen lopettamista missään iässä tai tilanteessa (vaikka kaikkia en ymmärtäisi tai olisi samaa mieltä). Imetyksen jatkuminen / rajoittaminen pitää kuitenkin lähteä perheen tarpeista ja toiveista eikä terkkarin. Vaikka 6kk+ ikäiselle yöimetykset eivät olisikaan riittävän ravitsemuksen turvaamiseksi välttämättömiä, niin ei se tarkoita että kaikkien pitäisi ne lopettaa. (Ylipäätään hoitotapa, jossa tavoitteena on tarjota vauvalle vain minimi hengissä selviämiseksi ja fyysisesti terveenä pysymiseksi, on minusta outo.)
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";29158683]Tai sitten neuvolantytön ratkaisu johtui siitä, että vauvalla painokäyrä on tipahtanut ja tutkitustihan ne ei syö päivällä kunnolla jos pitkin yötä lipittelevät maitoa.[/QUOTE]

Maidossa on noin 70kcal/100g. Kasvissoseessa 25kcal. Kaurapuurossa 45kcal. Millähän se lapsi kasvaa paremmin? Kannattaa juu vaihtaa maito porkkanaan jos paino ei nouse...
 
"Huoh"
[QUOTE="vieras";29159118]Puhuin paino-pituuskäyrästä. Lapsen pituus koko ajan mennut +2-käyrällä, 4 kk ikäisenä hän oli vaan pituuteensa nähden varsin pullea (8,6 kg). Vaikka lapsi täysimetyksellä aluksi kasvoi sen 1-2 kg/kk, niin ei varmaan ole tavoite, että lapsi tasaisesti kerryttäisi painoa tähän tahtiin. ;) Sen jälkeen kun paino-pituussuhde 6 kk iässä tasoittui siihen 0-käyrälle, se on siinä pysynyt. Ilman, että olisi sen enempää tarvinnut ruokaa tuputtaa kuin ruokamäärää rajoittaa. Hyvä näin. :)[/QUOTE]

Painon ja pituuden suhteesta minäkin puhuin.

Se, että vauvan pituuspaino menee tasaisesti plussakäyrällä, ei tarkoita sitä, että hän koko ajan kasvattaa painoaan 1-2 kg kuussa. Vaan sitä, että hän koko ajan on pikkuisen keskiarvoa painavampi.

Eikä se ole mikään katastrofi, vaikka plussalla koko vauva- ja taaperoikä kuljettaisiinkin. Sellaisenkin lapsen olen kasvattanut, äidinmaidolla, päivittäisellä liikunnalla ja terveellisellä kotiruoalla. Ihan niin kuin aikuisenkin BMI voi olla 19 tai 25, ja molemmat ovat yhtä normaaleja :)
 
"Huoh"
[QUOTE="vieras";29159449]Maidossa on noin 70kcal/100g. Kasvissoseessa 25kcal. Kaurapuurossa 45kcal. Millähän se lapsi kasvaa paremmin? Kannattaa juu vaihtaa maito porkkanaan jos paino ei nouse...[/QUOTE]

Öljyllä kyllästettyyn porkkanaan :)

Sattumoisin vaan rypsiöljyn rasvahapot eivät taida olla niitä, joista aivoja rakennetaan...
 
"vieras"
[QUOTE="Huoh";29159546]Painon ja pituuden suhteesta minäkin puhuin.

Se, että vauvan pituuspaino menee tasaisesti plussakäyrällä, ei tarkoita sitä, että hän koko ajan kasvattaa painoaan 1-2 kg kuussa. Vaan sitä, että hän koko ajan on pikkuisen keskiarvoa painavampi.

Eikä se ole mikään katastrofi, vaikka plussalla koko vauva- ja taaperoikä kuljettaisiinkin. Sellaisenkin lapsen olen kasvattanut, äidinmaidolla, päivittäisellä liikunnalla ja terveellisellä kotiruoalla. Ihan niin kuin aikuisenkin BMI voi olla 19 tai 25, ja molemmat ovat yhtä normaaleja :)[/QUOTE]

Joo, mutta eihän se tasaisesti mennytkään, vaan alussa oli nollalla ja sitten hetkellisesti pomppasi ylös, kun minulta tuli maitoa hyvin ja vauva viihtyi rinnalla. Eihän pieni vauva ime rintaa vaan nälkäänsä. Sitten isompana, kun vauva alkaa liikkumaan ja kiinnostumaan ympäristöstään, rinnasta otetaan vaan pikaisesti tarvittu ravinto, eikä enää vietetä ylimääräistä aikaa tissillä.

Kasvukäyrät on tehty pääosin korvikeruokittujen vauvojen kasvun perusteella. Täysimetyillä vauvoilla tulee lähes poikkeuksetta notkahdus 4-6 kk iässä. Mutta kuka sen sanoo, että korvikkeella saavutettu kasvutahti on oikea ja täysimetetyn väärä? Itse väittäisin ennemmin päinvastoin.

Rintaruokittu vauva toki voi kaipaa lisäruokaa jo aiemmin, jos maidontuotannon niukkuuden takia paino on noussut vähänlaisesti. Mutta pelkkä notkahdus painokäyrällä ei tarkoita mitään, kunhan vauva kuitenkin kasvaa ja voi hyvin.
 
"vieras"
Mä oon imettänyt lapsiani 1,5v ja 2v ikäisiksi - siitä huolimatta, että yöimetykset lopetettiin siinä 6kk iässä, aika lailla samaan aikaan kuin aloitettiin kiinteiden syönti. Molemmat lapset kasvaneet alusta asti tasaisesti +2 käyrällä (myös täysimetyksen aikaan). Ei siis siinä pelossa kannata jatkaa yöimetyksiä, että maito sen takia loppuisi!

Esikoinen heräili parin tunnin välein "syömään", mutta nukahti rinnalle aina lähes välittömästi. Silloin totesin, että tissille herääminen on lapselle enemmän vain tapa ja päätin kokeilla unikoulua, jolloin sitten tassuteltiin lapsen herätessä. Ehkä olisin jatkanut yöimetyksiä jos niitä olisi ollut vain yksi yössä tai jos olisin itse jaksanut paremmin, mutta jälkikäteen sanoen oli fiksua lopettaa aikaisessa vaiheessa - en edes tajunnut miten zombi olin niiden yösyöttöjen takia. Toinen lapsi heräili yöllä harvemmin jo alunalkaenkin, joten yösyötöt jätettiin kokonaan ilman itkuja.

Liikaa ei kuitenkaan kannata kuunnella neuvoja muilta, nimittäin jos itsella on hyvä fiilis sen oman tyylin suhteen niin siinä pysyttely voi olla oikea ratkaisu!
 
Meidän 8,5kk tyttö syö päiväaikaan 5 ateriaa, joka kerta 1-1½dl soseita. Illalla syö 1dl puuroa ja 1dl hedelmäsosetta. Silti herää 2 kertaa yön aikana syömään, puolilta öin ja aamuyöllä. Imee n.10min ja nukahtaa sen jälkeen joten ei kyllä hirmuisesti häiritse omaa unta, yleensä heräisin normaalistikin siihen aikaan.
Joten ei näytä ainakaan hänellä yöimetys heikentäneen ruokahaluja. Ja silti menee muuten paino-pituussskäyrä -10 tasolla. On vaan sen verran liikkuvaista sorttia, joka paikkaan mennään hillitöntä vauhtia ettei ole ihmekään kun ruoka maistuu :)
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";29159432]En olisi lopettanut tuossa tilanteessa :) Jos yöt sujuu nykyisellään teitä tyydyttävällä tavalla, niin miksi ihmeessä lopettaa? Sinulla on käytössäsi kätevä nukutuskikka, ei tarvitse nähdä vieroituksen vaivaa, ei tarvitse pelätä uudelleenvieroituksia (jos esim. sairastaessa on viisainta ottaa yöimetyksen takaisin) ja lapsi saa parasta mahdolista evästä sen verran kun arvioi tarvitsevansa.

Meillä loppui yöimetykset lapsen ollessa 1,5v. Samalla loppuikin sitten maidontulo melkein kokonaan, vaikka päiväimetykset jatkui. Olen hyvin niukkamaitoista lajia ja mun kroppa ilmeisesti tarvitsi niitä yöimetyksiä että maidontulo pysyi yllä. Tämä toki on varmaan aika harvinaista siinä vaiheessa kun imetys on jo vakiintunut, joten en tarkoita, että muiden pitäisi tämän syyn vuoksi jatkaa yöimetyksiään.

Mutta siis, en toki tuomitsisi yöimetysten lopettamista aloittajan tilanteessa. Niin kuin en tuomitsisi minkään imetyksen lopettamista missään iässä tai tilanteessa (vaikka kaikkia en ymmärtäisi tai olisi samaa mieltä). Imetyksen jatkuminen / rajoittaminen pitää kuitenkin lähteä perheen tarpeista ja toiveista eikä terkkarin. Vaikka 6kk+ ikäiselle yöimetykset eivät olisikaan riittävän ravitsemuksen turvaamiseksi välttämättömiä, niin ei se tarkoita että kaikkien pitäisi ne lopettaa. ( Ylipäätään hoitotapa, jossa tavoitteena on tarjota vauvalle vain minimi hengissä selviämiseksi ja fyysisesti terveenä pysymiseksi, on minusta outo.)[/QUOTE]

Eli jos pitää unikoulun kun vauva ylittää tuon puolen vuoden iän ja syö päivisin hyvin, niin sitten vanhemilla on sellainen hoitotapa, jossa vauvalle tarjotaan vain hengissäselviämiskeinot? :D

Ja höpönlöpön sanon ma! Unikouluja kritisoi tyypillisesti sellaiset vanhemmat, jotka ei itse osaa sellaista pitää ja näin ollen väsyneenä syöttävät yli vuoden ikäistä vielä päivät-yöt läpeensä. Nostavat sitten itsensä jollekin jalustalle "tarjoten lapsilleen muutakin kuin sellaiset hengissäpitokeinot..." :LOL:

Meillä mies on pitänyt unikoulun molemmille lapsille, ensimmäiselle kun oli puolvuotias (söi päivällä hyvin, yösyöttöjä oli 3-4 siltikin), toiselle kun oli 7kk (söi päivällä sitten vasta hyvin, yösyöttöjä oli vain yksi). Samalla siirtyivät omaan pinnikseen nukkumaan ja oppivat nukahtamaan ilman tissiä. 1-3 yötä siihen meni huutelua kuunnellessa, sen jälkeen nukkuivat.

Ja onko mukavampaa kun molemmat lapset (nyt 9kk ja 3v) menivät nytkin nukkumaan kasilta, isompi omaan huoneeseen ja pienempi vietiin meidän huoneessa olevaan pinnikseen. Iltarutiinien jälkeen ilman huutoja ja kitinöitä omaan sänkyyn nukahtivat viidessä minuutissa molemmat. :)
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";29159449]Maidossa on noin 70kcal/100g. Kasvissoseessa 25kcal. Kaurapuurossa 45kcal. Millähän se lapsi kasvaa paremmin? Kannattaa juu vaihtaa maito porkkanaan jos paino ei nouse...[/QUOTE]

Jos lapsi ei syö alle vuoden ikäisenä muuta kuin rintamaitoa, niin luuletko että maagisesti alkaa kiinteitä syömään vuoden iän jälkeen? Olisikohan kuitenkin pyrkimys siihen, että niistä kiinteistä alkaisi tulla se pääravinto?

Kasvissosetta syödään ehkä silloin aloituksesta puolen vuoden tietämille pieniä määriä, mutta meillä aloitettin puolivuotiaalle jo liharuoat ja 9-10kk iässä alkaa syödä jo ihan samaa ruokaa kuin me. Laske ihan huvikses kalorit :)
 

Yhteistyössä