"Luufinnejä" poskissa / pulauttelu jatkuu ikä 8 kk

Hei,

Osaisiko joku sanoa mikä voisi aiheuttaa tai mistä johtuu 8 kk ikäisen "luufinnin" näköiset näpyt sekä pieni punoitus poskissa? Meidän tytöllä on ollut niitä jo kuukauden päivät, neuvolassa sanottiin vaan että iho on kuiva! Olen rasvannut ihoa päivittäin moneen otteeseen perusrasvalla, mutta ei näytä olevan mitään apua. Mistähän tuollaiset näpyt voisi tulla... allergiaa??? Eli näpyt ovat keskeltä valkoisia, muuten posket ovat vähän punakat.
Samalla kysyisin, että millon on tiedossa helpotusta pulautteluun!? Neiti edelleen pulauttelee ruuan jälkeen, on tehnyt sitä vauvasta asti eikä kiinteiden syöttäminen näytä helpottavan asiaa. Onko helpotusta tiedossa kunhan konttaus opitaan, nyt vielä ryömimisvaihe menossa.

Kiitoksia vastaajille :hug:
 
Meillä poika 9,5kk ja edelleen pulauttelee. On kyllä pikkuhiljaa vähentynyt, mutta silti toisinaan tulee... Konttaamaan alkoi 6kk, eikä mitään muutosta pulautteluun, vaikka toiset sanovat: "kunhan lähtee konttaamaan, niin loppuu se pulauttelu..." Taitaa mennä ohi vain ajan kanssa.. :/
 
Meillä pojalle aloitettiin 8 kk iässä lääkärin määräyksestä Gaviscon, kun pulauttelu edelleen kiinteiden syömisestä huolimatta jatkui. Pulauttelu loppui 1-vuotiaana vähitellen kun alkoi kävelemään ja siirtyi tavalliseen maitoon. Oli muuten hassua huomata että kun siirtymävaiheessa välillä juotettiin korviketta ja välillä tavallista rasvatonta maitoa niin ain akorvikkeesta pulautti ja tavallisesta maidosta ei käytännössä ikinä. Poika oli siis pualutellut sekä rintamaidolla että kaikilla korvikemerkeillä, joten ei siis johtunut tietystä korvikkeesta.
 
satup79
meille lääkäri sanoi, että sit loppuu pulauttelu kun siirtyy kokonaan pystyasentoon. Kyllä kontatessa vielä tulee puli helposti. POika 9kk ja pulauttelee edelleen..
 
Pulautteluun ei välttämättä kannata aina suhtautua ihan huolettomasti. Tällä tarkoitan sellaista pulauttelua/oksentamista, joka selkeästi vaivaa lasta. Lapsella voi olla refluksi eli ruoan takaisinvirtaus. Tämä voi olla rakenteellinen ja monesti se korjaantuu iän myötä, mutta voi pienenä vaatia läätystä, jos on kovin tuskallinen vauvalle. Refluksi voi olla myös allergiaoire, joilloin on syytä ottaa ruokalista tarkkailun alle. Etenkin, jos kakka, iho jne. vaikuttaa "epäilyttävältä". Tosin jotkut lapset oireilevat vain pelkällä refluksilla.

Asiasta kannattaa huolestua tosissaan jos lapsi on itkuinen ja tuskaisen oloinen, nukkuu pätkissä, juo usein, on nielemisvaikeuksia ja riehumista rinnalla ja pullolla...

Meillä refluksin oireet oli: Tihentyneet heräilyt, tiheät syötöt, tilanteen pahetessa nielemisvaikeudet eli irrotti otetta rinnasta ja ei tahtonut pulloa (nieleminen sattui). Runsas hikoilu, ei viihtynyt vatsallaan kovin hyvin, itkuisuus ja yleinen tuskaisuus eli venkoili sitterissä ja kiehnäsi sylissä, missään ei ollut hyvä olla.

Täällä ja tuolla lapsen allergiat ja sairaudet puolella on ollut ja on tälläkin hetkellä useita ketjuja refluksista. Pienten lasten refluksi on yleinen ja alidiagnosoitu kivulias sairaus!
 
Kiitoksia vastanneille! Meillä ei pulauttelu ole älyttömän runsasta eikä joka ruokailun jälkeistä, mutta aika usein kuitenkin, päivittäin joka tapauksessa. Mitään kitinää tai nielemisvaikeuksia ei kyllä ole joten en usko että meillä kyse on refluksista.
Kaipaisin vielä kommentteja noihin näppyihin poskissa... onko jollakin ollut vastaavanlaista ja mikä on lopputulos? Meillä ollaan syöty melkeinpä kaikkia ruokia, mitä tässä iässä saa syödä, mutta en osaa yhdistää että näpyt johtuisivat jostain tietystä ruuasta kuten esim. kalasta. Näpyt ilmestyi n. 6 kk:n iässä ja ovat lisääntyneet koko ajan. Puurot aloitettiin 6 kk:n iässä, olen miettinyt että voisiko kaura olla sellainen joka näppyjä tekee kun aamuin illoin puuro syödään? Tai toinen vaihtoehto jonka itse hoksaan on kloorivesi, 6 kk:n iässä aloitettiin myös vauvauinti. Tiedäppä sitten onko jompi kumpi näistä näppyjen aiheuttaja vaiko joku muu... Mutta jos joku asiasta tietää tai omalla lapsella ollut vastaavanlaista niin mielellään otan kommetteja vastaan. :flower:
 
Refluksi on siis ruoan takaisin virtaus ja se aiheuttaa lapselle runsaasti kipua, joka voi ilmetä monin eri tavoin. Kivun aiheuttaa happaman vatsansisällön pääsy ruokatorveen ja joillain ihan suuhun asti. Tämä polttaa ja tulehduttaa kudoksia ruokatorvessa ja nielussa.

Tuossa ylhäällä edellisessä vastauksessa oli meidän lapsen oirekuviota. Refluksi voi olla rakenteellista tai sitten allergista. Nykyisin tuo allerginen refluksi on aika yleistä, mutta sitä ei osata läheskään aina diagnosoida. "Hoidoksi" tarjotaan usein kiinteiden aloittamista aikaisiin, mutta allergisilla se usein vaan pahentaa tilannetta. Pienten lasten yleisimmät allergisoijat ovat maito, muna, kotimaiset viljat, soija, tomaatti, paprika, mansikka, sitrukset jne. Kannattaa muistaa, että kuitenkin mille vain voi olla allerginen. Oma lapseni saa refluksia perunasta!

Refluksi voidaan todeta ph-mittauksella, jossa ohuella piuhalla mitataan nenän kautta ruokatorven happamuutta vuorokauden ajan. Omalle lapselleni tämä on tehty noin 5 kk iässä.

Refluksin ensihätähoitona voi kokeilla sängynpäädyn kohottamista ja nukuttamista rattaissa hiukan pää kohollaan. Jos refluksi on ehtinyt tulehduttaa ruokatorvea ja lapsella on nielemisvaikeuksia, voi viileä juoma upota lämmintä paremmin.

Refluksia voidaan tutkia myös tähystämällä, onko ruokatorven sulkija löysä, jolloin refluksin syy on rakenteellinen. Meillä lasta ei ole tähystetty, koska Neocate korvikkeena ja happolääkitys lopettivat oireilun ja nielemisvaikeudet yms. Syy oli siis puhtaasti allergioissa. Refluksi oli tosi pahana Almironin ollessa korvikkeena.

Refluksiin on myös lääkkeitä, jotka toimivat eri tavoin, neutraloivat vatsahappoja/estävät vatsahappojen muodostumista tai sitten tiukentavat ruokatorven sulkijaa ja nopeuttavat ruoan kulkua suolistossa. Meillä ei ole mitään vikaa rakenteissa, joten siksi ei tarvita noita jälkimmäisiä. Ensi alkuun meille oli kovasti hypötyä noista vatsahapon eritystä säätelevistä lääkkeistä, jotta saatiin kudokset paranneltua oikean korvikeen turvin.
 

Yhteistyössä