Mahatautiselle maitoo?

  • Viestiketjun aloittaja Äiti 07
  • Ensimmäinen viesti
Äiti 07
Elikkäs minulla on 1v 7kk poika mahataudissa jo kolmatta päivää, tosin eilen ei oksentanut kuin illalla kun oli jo sängyssä. Tänään ei ollenkaan ole oksentanut. ripulia on. Annan pojalle mahataudin aikana 140ml maitoo illalla ennen unia ja päivällä myös. Mutta ystäväni sanoi että mahatautiselle ei saisi antaa maitoa ollenkaan.. en ole koskaan kuullutkaan moisesta? Eli onko nyt väärin ollut antaa maitoo kun poika sitä haluaa ja mitään muuta ei paljoo ole halunnutkaan...
Kiitos jos joku viitsii vastata.
 
Mullekin on joskus annettu neuvo, että ripuloivalle ei sais antaa maitoa, mutta kyllä olen viime viikollakin omalle pojalleni antanut maitoa, kun ei tosiaan juuri muuta halunnut. Periaatteessa kuitenkin on tärkeintä että jotain menis..
 
saa antaa
Mitä juotavaa ja syötävää ripulilapselle annetaan?

Ripulilapselle voidaan antaa sellaista juotavaa ja syötävää, jota hän suostuu ottamaan. Ainoastaan voimakkaasti maustetut ruoat ja kovin runsaasti sokeroidut juomat, kuten virvoitusjuomat, eivät ole suotavia. Jos lapsi haluaa ruokaa, sitä voidaan hyvin antaa, esimerkiksi banaani on suositeltavaa. Myös maitotuotteita voidaan turvallisesti käyttää. Lapselle ei siis pidä aloittaa jaffa- tai vesipaastoa, vaan parempia ovat mehu ja maito. Usein nesteet kannatta antaa pienissä erissä esimerkiksi lusikoimalla, jolloin oksennuksen vaara on pienempi. Rintalasta tulee edelleen imettää. Annettavan nesteen määrä riippuu siitä, kuinka paljon lapsi oksentaa tai ripuloi. Jos lapsi on pirteä ja oireet ovat kohtuulliset seuraavaa taulukkoa käyttää apuna arvioitaessa vuorokautista nestetarvetta:

Lapsen paino Juotava määrä Lapsen paino Juotava määrä
5 kg 5 dl 15 kg 12 dl
7 kg 7 dl 20 kg 15 dl
10 kg 10 dl 25 kg 16 dl
12 kg 11 dl 30 kg 17 dl

Jos lapsi juo nestettä selvästi vähemmän kuin suositellaan, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Yllä olevat määrät ovat vähimmäistarve, enemmän saa toki antaa jos lapsi suostuu juomaan.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skl00020&p_haku=rota#s6
 
Edelliseen ei ole lisättävää, muuta kuin toteamus, että ENNEN AIKAAN ajateltiin, että maito ei ole hyväksi mahataudissa. Samoin kuin annettiin juotavaksi lähinnä makeaa, kuten Jaffaa, minkä useimmat meistä aikuisista hyvin (yäk) muistavat.

Erittäin hyvä apu on apteekista saatava Floridral tai jotakin sinnepäin -ripulijuoma, joka sisältää oikeassa suhteessa suolot ja sokerit + ison rysäyksen hyviä maitohappobakteereita auttamaan suolistoa taas tasapainoon. On hyvänmakuistakin toisin kuin edeltäjänsä Osmosal, joka vastaava tuote ilman maitohappobakteereita.

Eli: kaikkea saa syödä ja juoda, mitä mahatautinen haluaa! Pienissä erissä. Mutta ei vahvoja makuja, kuplia eikä pelkkää sokerista. Neste tärkeämpää kuin ruoka, mutta toisaalta kaikessa ruuassa on myös nestettä. Yleisvointi ratkaisee.
 

Yhteistyössä