maitoallergia ja maidon keittäminen/kuumennus??

tällaisen ketjun löysin tuolta histamiini sivustolta...


http://www.histamiini.com/viewtopic.php?t=3012

onko kellään kokemusta, että maitoallergiselle joka saa tavan maidosta ja korvikkeista vaivoja kävisi maito tarpeeksi kuumennettuna ruoassa... mielestäni olen nähnyt pirkka tms merkkistä iskukuumennettua maitoa myös jossain kaupoissa... ehkä voisi joskus kokeilla niin selviäisi onko sillä kuumennuksella merkitystä....

 
Maalaisjärjellä ajateltuna, mihin se maitoproteiini häviää kuumentamalla?
Laktoosi häviää kyllä ja iskukuumennettu tarkoittaa juuri sitä.

Mutta ei laktoositonta tai edes vähä laktoositonta voi antaa maitoallergiselle.

Histamiinin sivut näköjään vaatii kirjautumisen, joten jospa referoisit vähän mitä siellä sanottiin.
 
Meidän 2,5 vuotiaalle käy nykyään käsitellyt maitotuotteet 3x/vk ainakin. Maitoaltistuksessa kävi niin että viikon verran käsitellyt kävi ja toisella viikolla kun piti juottaa "raakamaitoa" niin se ei käynyt ja se myös tiputti käsitellyt pois. Muutama kuukaus taukoa ja nyt tosiaan 3x/vk lääkärin ohjeen mukaan. Sitä en ole vielä kokeillut että tekisin esim. puuron tavalliseen maitoon mut pitääkin kokeilla. Kyllähän allergeeneja poistuu ruuasta kun se kuumennetaan ja/tai pakastetaan.
 
niin, artikkeli viittaa yhdysvaltalaistutkimukseen, jonka mukaan kolme neljästä maitoallergisesta sietää kuumennettua maitoa.. suoraan tutkimuksessa ei sanota kuinka kuumaksi maito tulee keittää, mutta artikkelissa pohditaan sitä, että pastörointi ei riittäisi vaan maito tulisi olla iskukuumennettua/keitettyä....

no, tavalliset äidinmaidonkorvikkeethan ovat iskukuumennettuja myös, eihän ne muuten huoneenlämmössä voisi kaupan hyllyllä olla... iskukuumennuksen jälkeen maito siis säilyy jopa huoneenlämmössä avaamattomana...
äidinmaidonkorvikkeisiin on nykyään lisätty heraproteiinia, joka taas voi mahdollisesti (oma mielipide) olla siinä allergian aiheuttajana... (??)sitten kun sille herkistyy on hankala sietää mitään maitotuotteita myöhemminkin...

ennen vanhaan ei ollut maitoallergiaa siinä määrin kun nykyään ainakaan kuulemani perusteella ja olisiko sillä ollut merkitystä, että maito keitettiin vauvoille, eikä siihen jälkikäteen lisäilty mitään proteiineja???

se keittäminen tosiaan hajottaa jonkin verran proteiinejakin, mutta ei tosiaan täysin, että herkimmät ei varmasti siedä mitään iskukuumennettujakaan tuotteita...

iskukuumennetut maidot maistuvat myös suomalaiseen suuhun makeilta (hyla-maidot, jotka kaupassa huoneenlämmössä ovat iskukuumennettuja! ja käsitykseni mukaan ei mitenkään teollisesti pilkottuja vaan luonnollisesti kuumentaessa laktoosi ja proteiinitkin hieman pilkouttuvat???)... suomessa on suosittu mahdollisimman tuoretta maitoa, eli raakaa, jota ei kaikki ehkä kestä ("tavan" maidot, laktoosittomat jne..)..monessa muussa maassa ilmeisesti enemmän käytetään tätä iskukuumennusta..

tähän suuntaan siis tuossa ketjussa juttelua..

uskoisin, että meidänkään poika ei edes kuumennettua maitoa vielä kestä, kun kerran on äidinmaidonkorvikkeen kautta maidolle herkistynyt. mutta ehkä pidemmän maidottoman jakson jälkeen voisikin kestää kuumennettuna..
 
http://www.maitojaterveys.fi/www/fi/maitotietoa/tietoa_maitovalmisteista/maidon_kasittely/mita_tarkoittaa.php

tuossa on kyl mainittu ettei maito muuta varsinaisesti ominaisuuttaan kuumennuksessa, että eipähän siitäkään voi olla varma miten se muuttuu vai muuttuuko mitenkään. iskukuumennuksessa kuitenkin maitoa kuumennetaan siis ihan nopeasti 135 asteeseen.. sitä en tiedä jos keittelee kauemmin maitoa mitä sille tapahtuu ja kauanko maitoa pitäisi keittää, että se vaikutaa proteiinirakenteisiin tms......??? joka tapauksessa tuo iskukuumennettu maito maistuu "keitetyltä", hieman imelältä ja kai se jotenkin siihen proteiinirakenteeseenki vaikuttaa--luulisi ainakin ku makukin muuttuu keittämällä... mutta ehkä joku viisas tietää näistä kuumennuksista. tai sitten ei tiedä kukaan, ku ei jostain syystä kaikki allergologitkaan tiedä tällaisia... osaavat kyllä määrätä aina vaan teollisempaa ja käsitellympää......
 
ei taida tuo linkki avautua, mutta kyllä netissä on tietoo noista maidon käsittelytavoista ainaki jotain. ehkä maitoallergisen kannalta tärkeä kysymys onkin, vaikuttaako maidon keittäminen sen proteiinirakenteeseen tai siedettävyyteen?? miten kauan sitä maitoa pitäisi keittää tai muuten kuumentaa?? vaikuttaako se kuumennus sitten ravintoarvoihin?? nämä olisi ihan kiva tietää...
 
minkä ikäinen dora on sun lapsi? onko joku korvike vielä käytössä?

mäki juttelin allergologin kanssa ku oli soittoaikaa ja täällä päin oli sitä mieltä, että voi se kuumennus vähä pilkkoa sitä proteiinia, mutta ei nyt hirveesti hehkuttanu että auttaisi varmasti... mut aina vaan sanotaan, että kokeilemallahan se selviää...
 
2,5v, allergiat "tajuttiin" vasta vuoden iässä ja Almiron sekä Soija kokeiltiin muttei sopineet, päätettiin silloisen lääkärin kanssa että koska on jo niin vanha niin jatketaan kauramaidolla, joka ei sitten sopinut, riisimaito sopi ja sitä juo edelleen. Pienempi on nyt 1v ja juo Neocatea.
 

Meillä kaksi "maitoallergista" joille sopii nimenomaan iskukuumennettu tai keitetty maito.
Eivät siis ole niin allegisia että tarvittaisiin erityiskorvikkeita vaan oireet ovat olleet siedettäviä (ei ikinä ihan kiinteä vaan tahnamainen kakka) ja oikeastaan allergia epäily on tullut molemmille vasta 10kk iässä kun ollaan aloitettu hapanmaitotuotteet jotka siis aiheuttavat toiselle hurjan ripulin ja toiselle vatsaoireiden lisäksi myös ihottuman.

käytiin esikoisen kanssa allergia tutkimuksissa ja sieltä nimenomaan ohjeet totutella maitoon keittämisen kautta koska keittäminen ja iskukuumennus pilkkovat jonkun verran maitoproteiinia, eivät poista sitä kuitenkaan kokonaan. Eli ensin maitotuotteet ruoissa, sitten juusto (pitkään kypsytetyt) sitten hapanmaitotuotteet ja iskukuumennettu maito.

Tämä toimi ainakin meillä ja ensimmäisen vuoden aikana saatiin maito menemään ruoissa ja juustot (aika pienillä määrillä piti aloittaa) ja 2v iässä esikoinen pystyi siirtymään iskukuumennetun maidon juontiin. Kolmen vuoden iässä kesti satunnaisesti tavallista maitoa. Nyt neljä vuotiaana pystyisi juomaan varmaan pelkästään tavallista maitoa mutta pikkusiskon takia ostetaan edelleen myös iskukuumennettua. Kuopus juo edelleen (himpun vajaa 2v) korviketta, kestää maidon ruoassa mutta ei pysty juomaan iskukuumennettua tai syömään mitään viiliä tms.
 
TinttaMarilla... haidi 84 nimim. vaan muuttunut kysyisi, että...

käytittekö sitten yli 1vuotiaana mitään "maidon korviketta" vai turvasitteko kalkin tableteilla? missä iässä kestivät juuston ja milloin hapanmaitotuotteet?? meillä tuntuu nyt juusto 1v1kk ikäiselle menevän. jos liikaa antaa kovettaa vatsaa, kun taas muut maitotuotteet tekee ilmavaivoja ja löysyyttä ja edelleen ihottumaa... mutta juusto pari siivua päivässä on ok. meillä olisi ollut kaura ja riisimaito vaihtoehdot, mutta kaura löysentää vatsaa liikaa, tulee ruoka melkein sulamattomana ulos ja riisimaitoa joi kunnes erään sinlac-puuron takia herkistyi riisille. lisäksi mietityttää lisäaineet kyseisissä tuotteissa. kaura meneee puurona, mutta jostain syystä juomana ei käy sitten millään vaikka useamman kerran kokeiltu. vauvana oli erityiskorvikkeet käytössä puolivuotiaasta-11kk, jolloin ei käyny sitten enää nekään, ei lähdetty etsimään enää uusia ja nyt on tilanne, ettei käy mikään juoma oikein paitsi vesi.. kalkkia menee tabletista. omenatuoremehua vähän. mielestäni kai maitoa ei oo pakko juoda edes maitona jos vaan saisi turvattua kalkin muuten, mutta olisihan kiva jos voisi syödä vaikka jogurttia... ei uskalla kovin nopeasti vaan taas edetä kokeilussa kun on tullut takapakkeja, kun vauvana tuttelin kanssa piti tehdä kokeiluja ja sitten tuli taas pidempi takapakki kun altistui liian nopeasti maidolle uudelleen.....
 

Meillä esikoinen joi tuossa vuoden iässä riisimaitoa ja kauramaitoa kun selviteltiin että oireet nimenomaan tulevat maidosta. Täysin maidottomalla oltiin reilu kuukausi jonka aikana kakasta tuli aivan normaalia kiinteää kakkaa. Sitten palattiin takaisin tutteliin jolloin vatsa taas löystyi. Koska muita oireita ei kuitenkaan ollut ja lapsi oli tyytyväinen, ei selvästi mitään kipuja tms. ja joi tuttelia mielellään niin sai juoda sitä sinne kaksi vuotiaaksi asti jolloin vihdoin päästiin siirtymään iskukuumennettuun maitoon.
Tämä myös sen takia että esikoisen kasvu oli melko huonoa joten lääkäri oli sitä mieltä että tutteli olisi parempi vaihtoehto kuin kaura/riisimaito

maito ruoissa otettiin mukaan tosi tosi hitaasti koska jo pienet määrät saivat aikaan ripulin. Käytännössä keitin puuroa kauramaitoon tai veteen ja lisäsin siihen teelusikallisen maitoa kerrallaan, nimenomaan siis keittovaiheessa. Hidasta mutta toimi. Puolessa vuodessa kaikki ruoassa käytettävä neste saattoi olla maitoa.
Sitten alettiin maistella juustoa ihan pieni pala kerrallaan, tää vaihe meni musta jotenkin nopeammin, viilit ja jogurtit kesti kyllä todella todella pitkään ennen kuin pystyi syömään koko jogurtin. Samoin maito kesti tosi pitkään, sitä lisäsin tuttelin joukkoon taas tl kerrallaan.
Kuopus taas ei suotu juomaan lainkaan riisi/kauramaitoa joten juo sitten tuttelia edelleen. Nyt on tosiaan pikkuisen vajaa kaksi vuotta ja maidon sietää ruoassa. Juustoa ei suostu syömään lainkaan, joten sitä vaihetta ei olla voitu oikein toteuttaa.
Tällä hetkellä yritetään maistella viiliä ja jogurttia joita kestää muutaman teelusikallisen satunnaisesti mutta useampi päivä putkeen saa aikaan kaamean ripulin ja ihottuman naamaan, selkään ja peppuun. ei siis toivoakaan siirtyä iskukuumennettuun maitoon kahden vuoden iässä joten juuri on mulla mietinnässä vieläkö jatkan tuttelin ostamista vai loppuisiko toiselta sitten kokonaan maidon juonti vähäksi aikaa.
 
ootteko käyttäny niitä vauvojen jogurtteja totuttelussa, niissähän on vain vähän jogurttia ja loput hedelmäsosetta? meillä kestää ehkä yhden vauvojen jogurtin päivässä ja sit sitä juustoa... kummalta kyllä kuulostais että yli 2 vee tarviis sitä tuttelia. luulisin että pärjää ilman maitoa, jos ei paljon muita allergioita ole... eihän kaikissa maissa maitoa lipitetä ees samaan tahtiin kun täällä suomessa.. muakin huolettaa lapsen kasvu kun ei oo ku ton 1v1kk ja ilman maitoa käytännössä...kyllähän tuo on pituutta kasvanu ok, mutta painoa vähemmän tulee.. hurjan kova touhuamaan ja kuluttaaki vielä paljon..mutta ku pikkuisen sietää maitoa niin ei oo tarvetta oikein erityisimmille korvikkeille enää.
 

Yhteistyössä