Maitoallergiselle 1 vuotiaalle kauramaitoa?

Meidän poika on ollut syntymästään saakka maitoallerginen. Jo rintamaitokaudella kärsi mahavaivoista jos itse erehdyin edes hieman syömään jotain maitopitoista. Kun lopetin imetyksen, siirryimme almiron peptidimaitoon. Tätä poika kesti pari kuukautta kunnes alkoi kovat mahavaivat, ihottumat ja jatkuva huuto. Vaivat vähenivät kun vaihdoimme Tutteli Omneoon ja näin mentiin taas hetken aikaa. Hiipimällä alkoivat mahavaivat ja tilanne repesi täydellisesti viikko sitten. Ripuloi jatkuvasti, pulautteli, huusi ja kitisi yötä päivää.

Lopetin maidon annon ja ostin kaupasta kauramaitoa. Vaivat loppuivat kuin seinään, yhtään ripuliulostetta ei sen jälkeen ole tullut, poskista ryhelmät ja punoitus poissa ja muutenkin tyytyväinen lapsi. Mietin, että kun lapsi on kohta 1-vuotias niin eikö voisi antaa kauramaitoa kun terve lapsi saisi lehmänmaitoa. Ravintoarvot ovat näissä melkolailla samat (kalsium, D-vitamiinit) , B-vitamiineja on kauramaidossa, lehmänmaidossa ei ja proteiineja lahmänmaidossa 3,2 g / 100ml, kauramaidossa 1 g / 100 ml. Tässä isoin ero, mutta proteiineja saa niin paljon ruuasta ettei ole haitaksi vaikka onkin vähemmän.

Soitin asiasta neuvolaan ja postissa tulikin soijamaitoresepti. En hakenut kun kaksi isompaa lastamme allergisoitui aikanaan soijalle parissa viikossa juotuaan soijamaitoa. Nyt en sitten oikein ymmärrä miksi kauramaito ei kävisi? Ei voi olla kyse ravintoarvoista, eli miksi ei suositella? Tietääkö joku? Onko jollakulla samaa tilannetta?
 
Onko lapsellesi tehty allergiatestejä? Kannattaisi varmasti tehdä. Kun mietin, että miksi annat maitoproteiinia, jos tiedät että lapsesi on maitoallerginen?
Meillä on semmoinen kokemus asiasta, että esikoisella todettiin maitoallergia 5kk ikäisenä ja siitä asti kaksivuotiaaksi joi apteekin soijamaitoa ilman mitään ongelmia. Mutta toki soijallekkin voi herkistyä, kuten kaikille muillekin ruoka-aineille. Meidän allergialääkäri (ja muutkin) on sanoneet, että maitoallergisen juoma on apteekin erityiskorvike 2-vuotiaaksi asti, josta eteenpäin siirrytään kaupan soija-, riisi- ja/tai kaurajuomiin. Ne ovat pienemmille liian "väkeviä". Eli sinuna en käyttäisi vaan yrittäisin löytää apteekin korvikkeista sopivan, lääkärin ohjauksessa ja "seurannassa".
 
Täytyy hiukan korjata tuota hempeen kommenttia, että ainakin Alpro Soja Mustikka on semmoinen mitä voi antaa, koska siihen ei ole lisätty vitamiineja:
http://www.seege.fi/default.asp?t=2&f=2&p=2400&subp=&subp0=&did=280
Muissa Alpro Soja-jogurteissa on tosiaan varoitusteksti, ettei alle 3-vuotiaille.
Alpro Soja -vanukkaita voi myös käyttää.
 
Meillä allergialääkäri salli kyllä kaura- ja riisimaidon käytön alle 2 v:lle. Hänellä allergia todettiin vasta 1+ v, koska ei ollut ikinä saanut korvikkeita, joten ensimmäinen kosketus lehmän maitoon tuli vasta liki 1 v ja ongelmat pamahtivat päälle maidon tultua päivittäiseen runsaampaan käyttöön.

Koska tuolloin imetin vielä lasta, piti allergialääkäri sitä jo likimain riittävänä ja sitten sen lisäksi lapselle saattoi antaa kaura- tai riisimaitoa. Soijaa vierastan sekä allergiariskin takia että paljon geenimanipulaation. No nyt 2+ v hän juo kauramaitoa kotona ja riisimaitoa pk:ssä, jossa riisi on helpompi vilja-allergikkojen takia. Jogurtit ovat kaurajogurtteja, muttei hän niistä edes pidä erityisemmin.
 
Meillä aletaan kohta kokeilu kauramaidolle ja pojalla ikää kohta 11 kk.
Lääkäri suositteli riisi taikka kauramaitoa.
Kokeiltu soija,almiron,NC ja nyt kauramaitoa seuraavaks.

Mun mielestä ok homma jos se teille sopii!! mutta tarkista nyt lääkäriltä vielä.
Meidän lastenlääkärille ainakin ok jos pojalle sopii vaan.
sitä toivotaan!
 
Unikonna: en minä annakaan lapselle maitoproteiinia kun eihän kauramaidossa ole sitä. Tutteli Omneossa on ja sitä annoin lääkärin suosituksesta ihan kokeilun vuoksi kun allergisoitui almiron peptidille. Se tuntuikin sopivat, mutta sopivuus oli siis hetkellistä. Tän hetkinen tilanne on se, että ei tippaakaan maitoproteiinia. Testeissä ei olla käyty kun on etupäässä suolisto-oireinen eikä oireet välttämättä tule heti maidon juonnin jälkeen. Nyt olisi aika tän kuun lopussa lääkärille jotta saataisiin lähete testeihin. Suhtaudun kuitenkin epäilevästi koko touhuun enkä ole innokas aloittamaan mitään apteekin soijamaitoa ja kun almiron peptidi ei sopinut niin neocate olisi seuraava ja sekin tod.näköisesti tulee aiheuttamaan oireita kun on maitopohjainen.

En ymmärrä mikä siinä kauramaidossa on niin vahvaa kun vertaa tavalliseen kevytmaitoon? Voisin sanoa, että kevytmaito on vahvaa kun siinä on paljon enemmän proteiineja. Tutkittuani näitä vitamiinijuttuja niin löysin munuaissairauksia käsittelevän artikkelin jossa sanottiin suomalaisten lasten saavan tarpeeseen nähden ihan liikaa proteiineja, jotka kuormittavat munuaisia.
 
Alkuperäinen kirjoittaja merenia:
enkä ole innokas aloittamaan mitään apteekin soijamaitoa ja kun almiron peptidi ei sopinut niin neocate olisi seuraava ja sekin tod.näköisesti tulee aiheuttamaan oireita kun on maitopohjainen.
Niin kuin emmasofia totesi, Neocate on aminohappopohjainen erityiskorvike. Almiron Pepti, Nutramigen ja Profylac sisältävät pilkottua maitoa. On maitoallergikkoja, joilla nuo pilkotut maidot eivät sovi ja ovat allergisia myös niille. Mutta useimmille sellaisille lapsille Neocate sopiikin.

Uskoisin että lasten allergologi, hyvin lasten allergioihin ja ravitsemukseen perehtynyt lastenlääkäri tai miksei ravitsemusterapeuttikin voisi arvioida kokeillako kauramaitoa vai apteekin erityiskorviketta jne. Arvio riippuu lapsen iästä ja muusta ruokavaliosta (sen laajuudesta). Mun mielestä ei ole yksiselitteista vastausta siihen minkä ikäiselle esim. kaupan kauramaito on riittävä maidon korvike.

Nyrkkisääntö on että imeväisikäisenä (vauvana) maidolle allergisoituneet juovat apteekin erityiskorviketta 2 ikävuoteen asti. Sitten on poikkeuksia suuntaan ja toiseen.

 
Meillä myös allerginen lapsi ja lastentautienerikoislääkäri ainakin sanoi että alle kaksi vuotiaalle ei saa antaa kaupan kaura yms maitoja, vaan on löydettävä sopiva vaihtoehto apteelin maidoista. Meille sopiva oli Neocate, joka ei tosiaan ole maitopohjainen eli sillä ei ole mitään tekemistä maidon kanssa! Minä en kyllä lähtenyt uhmaamaan lääkärin sanomaa vaan ostin kallista Neocaten 2 kuukautta ilman mitään korvauksia ja sen jälkeen vasta pääsimme maitoaltistukseen. Jos sinulla on rahasta kyse; koita ihmeessä säästää jostain muusta kuin lapsen maidoista ja terveydestä :heart:
 
Meillä lapsi ei syönyt Neocatea mutta kauramaito maistuu.Ja tä tehty lastenlääkärin ohjeella.
Nyt viikon poika saanut kauramaitoa,ei sitäkään pullosta juo mutta ei tule heräilyjä tms.

Ja tä poika on vajaa 11 kk.
 

Yhteistyössä