Maitoallergisten äidit huom!

  • Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti
vieras
minkä ikäisenä lapsesi todettiin maidolle allergiseksi? Meidän lapsella alkoi kovempi itkeminen + ilmavaivat öisin reilu 1vuotiaana, kun aloin antamaan lehmän maitoa. Imettäessä ei vielä ollut ongelmia, mitä nyt heräili 5krt/yö ilmavaivoihin. Mutta en ajatellut silloin vielä maitoallergiaksi...

Miten allergiatesti tehtiin? Ihosta prick-testi vai verikokeella? Onko tuo ihotesti luotettava 1vuotiaalla?

Entäs perheen ruoka-valio? Aloitteko tehdä 2eri ruuat perheelle, eli maidoton vaihtoehto lapselle, ja muulle perheelle maitopohjainen ruoka? Kun tuo meidän lapsi itkee aina kun ei saa saman näköistä ruokaa muin muu perhe (myös muita lapsia) Eli olen harkinnut pitäisikö alkaa tehdä aina maidoton versio hänelle.
Mitä maitoa käytätte ruuanlaitossa (riisimaitoa vai mitä sitä ny on? ) Jos esim teet kinkkukiusausta tai jotain kerma-pastakastiketta? Tuleeko hyvää, ja kuinka paljon kalliimpaa nuo erikoismaidot on, eli kannattaisko tehdä koko perheelle noista erikoismaidoista ruuat tästälähtien. Ei oikein innosta idea että kokkaan kahdet ruuat...

Mitäs maidotonta levitettä kaupassa myydään leivän päälle?

Saako kelalta jotain erikoisruokavalio tukea kun on lääkärinlausunto? Paljonko?
 
vieras
3 kk iässä todettiin, alkoi hiljalleen lieventyä 2v. eteenpäin.

Meillä oli laajat allergiat muutenkin, joten oli itsestään selvää, että lapsi söi eri ruokaa. Lapsi tottuu mihin totuttaa. Myöhemmin on helppo kertoa myös miksi niin toimitaan.

Mutta on varmaan melko helppoa välttää pelkkää maitoa ruuanlaitossa niin, että kaiki voivat syödä ainakin osan viikosta maidotonta. Riisimaitoa, kauramaitoa, soijamaitoa, onhan noita.

Sininen Keiju on maidoton.

Pelkällä maitoallergialla ei saa vammaistukea, pitää olla muita merkittäviä allergioita lisäksi (esim. viljat).
 
vieras
Niin ja testeissä jää 'kiinni' vain osa allergikoista. Tyypillisesti suolioireilevan allergikon testit ovat puhtaat ja vain välttämisellä ja altistamisella saadaan varmat tulokset. Näin meilläkin.
 
Mä aloin suosimaan kaikenlaisia keittoja ja peruskastikkeita pojan allergian myötä... On maidotonta ja terveellistä koko porukalle..

Jos soija käy lapsellesi, niin soijajauhe on hyvä apu esim laatikoihin, vastaa munamaito-seosta..

Muihin kysymyksiin peesaan edellistä.
 
Meillä allergiat todettiin vuoden iässä, aloin epäillä maitoallergiaa lopetettuani imetyksen kun poika oli noin 9kk. Sairaalassa tehtiin verikokeet, ja sen lisäksi myös altistus. Molemmat osoittivat lapsen olevan allerginen.

Ruokapuolesta, me tehtiin aina sama ruoka koko porukalle. Tai sitten vähän sovellettiin niin että otettiin vaikka pojan annos eroon ennen juuston lisäämistä yms. Meillä oli lisäksi kananmuna-allergia joka oli kyllä vähän hankalampi. Ruokakerman tilalla käytettiin kaurakermaa, maistui ihan hyvältä. Ja riisimaitoa ja soijamaitoa, kookoskermaakin joskus.

 
maitoallergisen äiti
- Minä olen kaikissa laatikkoruoissa käyttänyt Go green kaurakermaa. Tulee tosi hyvää! En tee erikseen ruokia, kaikki syö samaa. Kaurakermat ovat kalliimpia, mutta riittoisimpia omasta mielestäni, se ei juoksetu samalla tavalla kuin tavan ruokakerma. Ainoa ruoka jonka olen tehnyt erikseen itselleni on perunamuusi. Tytölle teen kauramaitoon/veteen ja oman teen lehmänmaitoon.
- Leivän päällä Flora tai Keiju laktoositon, ne ovat myös maidottomia.
- Meidän neiti todettiin siinä vähän alle vuoden ikäisenä allergiseksi, apteekin korviketta ei koskaan suostunut juomaan joten juomana vettä tai sitten Oatlyn kauramaito.
- Käytämme kalkkilisää, calcichew oli alkuun, nyt kyllästyi niihin eikä suostunut syömään niitä enää joten vaihdettiin uuteen Calciummm nimiseen kalkkipurkkaan
- Kelasta ei saa pelkästään maitoallerginen mitään tukea. Pitäisi olla moniallerginen, tai esim. keliakia.
$
Maidon välttäminen ruoanlaitossa on todella helppoa. Alkuun vaatii vähän harjoitusta ja tuntui että mitään ei pystynyt tekemään, varsinkin kun meillä on myös muna ja pähkinäallergia. Ruokablogeja selailemalla olen oppinut todella paljon ja saanut hyviä reseptejä, sekä miten esim. maidon tai munan saa korvattua resepteissä. Kaupoissa on todella paljon maidottomia tuotteita, joten ei huolta! Vaatii vaan vähän silmää ja totuttelemista että löytää ne sieltä.
Tsemppiä teille!
 
Vieras
12 päivää vanhana todettiin maitoallergia pojalla. Oli niin kovat oireet että saatiin heti lääkärin lausunto, mahakipua, ilmavaivoja, ihottumaa kropalla ja peräaukko oli punainen ihan kuin olisi polttanut pepun, kakka vihertävänmustaa. Allergiatesti tehdään niin että suun ympäri sivellään maitoa odotetaan 15 min sitten huulille odotetaan 15 min ja sitten juodaan 10ml ja joka kerran katsotaan onko tullut iho-oireita siinä välillä. Määrä mitä juodaan korotetaan joka kerran niin että isoin annos on olisikohan 50 ml.
Itselläni maitoallergia käytämme Alpro soija (2,05e/l) maitoa mutta pojalle ei sovi joten ruoka on eri hänelle siis täysin maidoton sama versio hänelle mitä meillä on soijalla. Sininen Flora ja Keiju maidottomia. Kelan lausunnon kanssa Neocate n.56e mutta kun kelan katto täyttyy niin 1.50e purkki loppuvuoden.
 
ap
Meillä ei ilmeisesti ole mitään muita allergioita.
Neuvolan hoitaja ei tiennyt noista asioista yhtään mitään. Kummaa henkilökuntaa!
Neuvolan lääkärille sain ajan 1,5kk päähän!!! Ja sieltä sitten lähete sairaalaan testeihin... Eli hidasta on, ja aiomme syödä tässä tämän 2kk aikanakin jotain ruokaa ja siksi apua kyselen:)

Minkä merkkistä soijajauhetta myydään? siis joka vastaisi munamaitoa. Kun esim makaronilaatikko ja kinkkukiusaus on koko perheen suosikkeja. Voishan ne varmaan tehdä kyllä lihaliemeenkin. Tottumiskysymys. Meillä isompi lapsi on todella nirso, joten aivan ei keittoihin yms voi siirtyä...

Ja koska meillä on suolioireinen ja kenties lievä sellainen, niin se ei sitten varmaan jää testeissä "kiinni" . Voi harmi. Olisin halunnut tietää varmaksi, ettei tämä oo tällaista mutu-tuntumaan... Kun heräileehän lapset muutenkin yöllä. Vaikka ehkä ei nyt normaalisti joka ilmavaivaan pitäisi enää herätä. Eikä yli 1v pitäisi itkeä 3tuntia silmät kiinni sylissä yöllä, yrittäen nukkua, mutta kun vatsaa vääntää niin että välillä pitää selkä kaarella kirkua... Kakat on välillä kiinteämmät, välillä velliä... En anna maito päivittäin joten se vaikuttaa... Olen käyttänyt päivittäin kalsiumia, enkä maitoa juomaksi ollenkaan. Vaan ruuan seassa ainoastaan saa välillä maitoa ja sekin aiheuttaa hirveät yöt...
 
unikuu108


meillä on ollut syntymästä asti iho-ongelmia ja n 4kk asti suolisto-ongelmia. diettasin imettäessä (n1v asti)vehnää.ja sit maitoallergia löytyi vuosi sitten kesällä.(poika 1½vsilloin) vältimme 2vk ja kaikki oireet katosi ja lääkäri kirjoitti lausunnon päiväkotiin. nyt on tullut takaisin suolisto-oireet(poika nyt 2v3kk) ja kauhee ihottuma. epäilemme kauraa..

noh. koko perhe syö samaa kuin poika eli ennen joimme oatly + kauramaitoa ja soija-, sekäriisituotteita. nyt siirryimme kalkkirikastettuun riisimaitoon ja jätimme kauran pois kokeeksi. on helpottanut mutta saa päiväkodissa edelleen kauratuotteita. pitäisi saada lääkärinlausunto jotta eivät anna päiväkodissa kaura edes kahta viikkoa jotta näkee olisko se kaura..
vähän meni ot,mutta

siis oatly + ja sininen keiju, soijakermat,kaurakermat, lisäksi multivitajunior vitamiinia. hyvin kasvaa ja kehittyy..
 
Meillä todettiin myös n. 1v iässä kun aloin kokeilla maitotuotteita, poika oli siis rintamaidolla. Otettiin ensin verikoe joka oli lievästi koholla, sitten saimme lähetteen lastenlääkärille jossa tehtiin maitoaltistus ja kun urtikariaa alkoi vastaanotolla tulla, diagnoosi oli sillä selvä. Jatkoin imetystä 2v asti koska soijakorvike ei herralle kelvannut, myöhemmin huomasin sitten ettei soijakaan sopinut (meillä on muitakin ruoka-aineita joista tulee oireita ja huom! ainoastaan välttämällä ja altistamalla huomaat saako lapsi oireita, testit eivät välttämättä sano mitään). Teen kaiken ruoan maidottomaksi (käytän kauramaitoa ja -kermaa koska meillä sopii viljat) jolloin koko perhe syö samaa maidotonta ruokaa, on myös kätevää jos ruokaa jää niin voi aina antaa lapselle lounaaksi seuraavana päivänä. Eikä lapsi kiukuttele että on erinäköistä ruokaa kuin muilla. Nyt 2,5 v poika jo ymmärtää että on allerginen eikä enää kiukuttele jos jää jostain paitsi (paitsi jos ei ole mitään hänelle antaa). Nuo erikoismaidot ovat kalliimpia mutta en jaksa minäkään vääntää kahta eri ruokaa, on paljon helpompaa kun kaikki syövät samaa. Meillä muuten selittyi vauva-ajan risaiset yöt ja itkuiset illat sitten maitoallergiadiagnoosin myötä, ja se atooppinen ihokin... meidän pojalla iho-oireet ja vatsa-oireet eivät ole kovin pahanoloisia ja -näköisiä mutta niillä on SUURI vaikutus pojan oloon ja hyvinvointiin. Niinpä meillä ollaan aika tiukalla dieetilä edelleen koska pienikin määrä aiheuttaa heti kutinaa ja huonoa oloa, vaikka allergiamme ei rajuimmasta päästä olekaan.
 
unikuu108
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Meillä ei ilmeisesti ole mitään muita allergioita.
Neuvolan hoitaja ei tiennyt noista asioista yhtään mitään. Kummaa henkilökuntaa!
Neuvolan lääkärille sain ajan 1,5kk päähän!!! Ja sieltä sitten lähete sairaalaan testeihin... Eli hidasta on, ja aiomme syödä tässä tämän 2kk aikanakin jotain ruokaa ja siksi apua kyselen:)

Minkä merkkistä soijajauhetta myydään? siis joka vastaisi munamaitoa. Kun esim makaronilaatikko ja kinkkukiusaus on koko perheen suosikkeja. Voishan ne varmaan tehdä kyllä lihaliemeenkin. Tottumiskysymys. Meillä isompi lapsi on todella nirso, joten aivan ei keittoihin yms voi siirtyä...
.
jos ei munalle allerginen niin käytä soija- tai kauramaitoa ja kananmunaa munamaitoihin. juomaksi oatly+ tai kalkkirikastettu riisimaito(maistuu paremmalle kuin soijamaito)
 
vieras
Allergia selviää kyllä välttämisen ja altistamisen kautta. Altistus toteutuu niin, että maidottoman jakson jälkeen lapselle annetaan maitoa, jolloin joko oireita tulee tai ei tule. Jos lapsi on maidottomuuden aikana oireeton eli esim. yöheräilyä ei ole, tulos on selkeä.

Mutta se on ehdoton juttu, että lapsen pitää olla nyt kokonaan maidottomalla dieetillä. Ei maitoa edes ruuan valmistukseen, vältä myös piilomaitotuotteita (monessa ruuassa on maitoa eri nimikkeillä, esim. hera, kaseiini). Muuten dieetistä ei ole mitään hyötyä selvitystyössä.

Yksityiset lääkärit on ainakin pk-seudulla parempi vaihtoehto allergioiden hoitoon.
 
ap
pitääkö sen maidottoman dietin kestää 1 vai 2viikkoa? Että varmasti meitoa ei ole elimistössä? Kun esikoisen imetysaikana minun piti muistaakseni olla 2viikkoa ruoka-ainedietillä kun epäiltiin allergioita. Mutta olikin onneksi vain koliikki ja päättyi, ja sain jatkaa normaalia syömistä ja imetystä. Tällä kakkosella ei ole ollut koliikkia, on vain aina heräillyt paljon öisin. Ja mitään iho-oireita ei ole.
 
ap
niin ja paljonko sitä maitoa annetaan maidottoman jakson jälkeen? Eli annanko maitoa kerralla saman päivän aikana suoraan mukista esim 4dl, että varmasi näen eron yöunissa? Eikö siitä yhtäkisestä muutoksesta nyt mene herkempi maha sekaisin jo vaikka ei olisikaan maitoallergia?
 
vieras
Älä ainakaan 4dl anna!!! Hui!

Pidät noin kahden viikon tauon TÄYSIN maitotuotteista. Sen jälkeen testaat pienellä määrällä esim. jogurttia tai viiliä tuleeko oireita. Jos ei heti samana yönä tule, niin annat seuraavan päivänä vähän enemmän maitoa. Samanlaisesti siis edetään kuin silloin kun maitotuotteet aloitetaan. Vähän kerrallaan, odotetaan, sitten enemmän, odotetaan jne.
 
ap
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Älä ainakaan 4dl anna!!! Hui!

Pidät noin kahden viikon tauon TÄYSIN maitotuotteista. Sen jälkeen testaat pienellä määrällä esim. jogurttia tai viiliä tuleeko oireita. Jos ei heti samana yönä tule, niin annat seuraavan päivänä vähän enemmän maitoa. Samanlaisesti siis edetään kuin silloin kun maitotuotteet aloitetaan. Vähän kerrallaan, odotetaan, sitten enemmän, odotetaan jne.
tuo pikkuhiljaa aloittaminen on taas ongelmallista, jos lapsi on vaikka nuhassa ja saa hampaita niin sehän saattaa heräillä senkin takia, tai vaikka ulkona ohi ajavan auton takia! ja jos kipu ei ole kova niin mitäs jos en erota miksi lapsi heräilee ja itkee (hampaan takia vai mahakivun takia) Siksi meinasin että pitäisi aloittaa maidon antaminen kunnolla...
 

Yhteistyössä