maitorupivauvojen äidit


Maitorupihan on vanhanaikainen ilmaisu atooppisesta ihottumasta, mutta haluasin tietää kuinka monella jolla on maitorupi se johtuukin maitoallergiasta?

Meidän 5,5kk vauvall aon olut n. 4kk alkaen ajoittaista ihon lehahtelua j apientä rupimaisia läsikiä kasvoilla. käytiin maitoallergiatestiit, prick testi negatiivinen, mutta altistuksessa iho alkoi taas reagoida kun sitä ennen apteekin korvikkeella ollessa kaksi viikkoa iho oli puhdas... tämän perusteella tehtiin diagnoosi lievä maitoallergia, jonka takia myös maitokokeilut apteekin korvikkeesta takaisin lehmänmaitopohjaisiin voidaan tehdä ajoittain kotona ja kokeilla myös muita maitotuotteita pääasiallisen maidon ollessa kuitenkin almiron pepti (apteekista saatava korvike, jossa maitoproteiini pilkottu)...

no nyt sitten oltuamme muutaman viikon almiron peptillä ja kun vauva sitä vihdoin on suostunut juomaan isompia annoksia tulee "maitorupi" takaisin, se ei kuitenkaan yhtö selvästi lehahtele kuin nannia annettaessa, mutta mieleeni kuitenkin tuli, jos olen turhaan maidottomalla.. palaisinko nanniin jos rupi on samantapainen almiron peptillä? tällöin siis kyse ei ilm. ole allergiasta, kuten ei prickin perusteella ollutkaan... vai kokeilisinko piniä määriä maitotuotteita ja katsoisin aina reagoiko iho pahemmin? almiron pepti allergiaan en usko, vauva muutenkin perustyytyväinen ollut aina, myös nannilla, vain tämä ihottuma ongelma.
 
Tuo Almironin sopimattomuus voi kertoa myös siitä, ettei kyseessä olekaan lievä maitoallergia ja että tarvittaisiin aminohappopohjainen eli täysin maidoton korvike (Neocate) tai sitten ruokavaliossa on joku muu allergeeni. Kuten tuo maitorupi nimenä jo kertoo, ihmiset ovat jo aikoja sitten tajunneet, että se rupi tulee nimenomaan maidosta (eli kyseessä ei ole silloin atooppinen ihottuma vaan allerginen ihottuma)...

Meillä nelivuotiaalla on enää lievä maitoallergia eli kestää jonkin verran kypsennettyä maitoa, mutta jos annan liikaa, tulee huuleen juuri tuo maitorupi ja sitten ollaan taas muutama päivä ilman maitoa, jotta se paranee. Sama oire tulee myös tomaatista.

Mutta toki kannattaa kokeilla, että minkä verran maitoa (= esim. Nania) lapsi kestää - sitten tiedät myös sen, kannattaako välttää vai ei:)
 
Nykyään ei enää tosiaan oikein taideta puhua maitoruvesta, vaan ihan allergiasta. Almiron Pepti on loppupelissä myös maitopohjainen korvike, tosin proteiini on siinä pilkotussa muodossa. Voi olla siis hyvinkin mahdollista, että suurempia määriä saatuaan sekin aiheuttaa oireita ja tarvittaisiin se täysin maidoton korvike eli Neocate.

Kuten Silencio jo mainitsi, voi olla et joku muukin olisi sopimaton kuin korvike. Oletteko aloittaneet jotain uusia kiinteitä ihottuman pahenemisen aikoihin?
 
Itselläni kyllä tämän kuopuksen jälkeen nousisivat tuntosarvet välittömästi pystyyn, jos lapsella olisi maitorupi tai atoppinen ihottuma. Valitettavasti neuvoloissa useimmiten tuo ohitetaan ilmeisesti vaan kuivana ja atoppisena ihona, mutta useammasta paikasta olen nyt tämän nuorimman lapseni atopian ja allergiavyyhden seurauksena lukenut, että 70-80 % atoppisesta ihottumasta (nimenomaan vauvojen kohdalla) johtuu allergioista. Meidän pienimmäisen kohdalla valitettavasti tuo atopia ei johdu ainoastaan maidosta vaan x määrästä muitakin allergioita, mutta fakta on kuitenkin, että silloin kun noita allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita ei elimistössä ole, iho on kuin kenellä tahansa lapsella, mutta tilanne repsahtaa muutamassa tunnissa jos ruokavaliota ei noudateta. Sama koskee siis sekä lasta että äitiä, sillä itse olen vielä imetysdietillä.

Jos nyt olisin sinä, en pitäisi mitään kiirettä kiinteiden aloittamisen kanssa, sillä ainakin meidän kohdallamme tuo iho paheni sinä kohtaa selkeästi, ja varoisin kyllä sen maidonkin kanssa, vaikkei se prick-testissä näkynytkään. Tilannehan taisi kuitenkin olla se, että iho parani tuon almironin aloittamisen myötä. Voihan tuon Nan-kokeilun tehdä, niinkuin edellä joku jo sanoikin ja se onkin tosi hieno juttu jos se käy, mutta asia voi olla myös niin, että nyt kun tuota almironia menee jo isompia määriä myös se maitoproteiinin määrä on saavuttanut sen rajan jolla tuota ihottumaa alkaa ilmestyä, eli kannattaa nyt rauhassa katsoa ennen kun kiinteitä alkaa olla useampia kehissä ja ikää enemmän mikä tuon maitoruven aiheuttaa.

Toivottavasti kyseessä on tuo lievä maitoallergia niin kuin epäilitte ja pääsisitte niiden jugurttien ja jäätelöiden maailmaan, täällä taitaa vaan olla meitä järeämmillä allergoilla varustettuja joilta tulee sitten myös vähän järeämmät ohjeet näihin kiinteiden aloituskuvioihin.
:)
 
Nyt on tullut vaivaksi ilmavaivat. Almiron ei aiheuta yhtä pahaa lehahtelua, mutta pienissä määrin on kuivia, näppyläsiä läiskiä silloin tällöin. nyt sitten almironin kanssa on tullut ilmavaivoja, jotka tosiaan häiritsee vauvaa. Kun olimme tavallisella korvikkeella, ei ollut mitään suoliongelmia, mutta oli ihottumaa ja todella isoja pulautteluja.. kumpi tässä sitten on parempi? minä en alkais vaihtamaan toiseen erityiskorvikkeeseen, koskamaitoallergia ei voi olla tosi paha kun ei näkyny prickeissä ja ei ollut mitään muuta kun toi ajoittainen lehahtelu iholla ennen erityiskrviketta. mutta mistä apu ilmavaivoihin jos yritän pärjätä almironin kanssa? vai onko syynä ilmavaivohin se, että omaa hölmöyttäni röyhtäyttäminen on jäänyt vähemmälle, kun pienempiä määriä on mennyt korviketta, olen välillä jättänyt röyhtäyttämättä...
 
Kannattaa varmaan ottaa ihan hoitavaan lääkäriin yhteys ja keskustella hänen kanssaan noista oireista. Osalla lapsista oireilutapa saattaa muuttua ajan myötä.

Tuosta maitoallergian vaikeusasteesta täytyy kommentoida sen verran, ettei se ole mitenkään suoraan verrannollinen tuohon prick-testiin. Nuo testit eivät yleisestikään näytä läheskään kaikkia pienten allergioita ja sen lisäksi ne mittaavat vain IgE-välitteistä allergiaa.
Meillä lapsella oli maitoallergia ja korvikkeeksi sopi vain Neocate, vaikka prickeissä ei koskaan mitään näkynyt. Reagoi maitoon ja moneen muuhun voimakkaasti jo imetyksen aikana. Ei sietänyt ennen kahta vuotta naudan lihaakaan, koska ilmeisesti niissä on samantyyppinen proteiinirakenne. Nyt ikää pian kolme ja maito käy.
 
Voikohan maissi aiheuttaa ihottumaa? Huomasin, että almiron peptikin sisältää maissinosia.. ihottuma ainakin lehahti samana päivänä kun annoin pitkästä aikaa maissisosetta ja ensimmäisiä kertoja tuli kun vauva sai maissivelliä ja nannia... olen joskus ostanut baby semp korvikkeen kaappiin ja käsittääkseni se ei sisällä maissin osia... almiron peptikin tuntui käyvän mutta maissin jälkeen iho lehahti, jonka jälkeen pysyy oireet yllä almiron peptilläkin, ainakin on nyt pari päivää pysyny.. voisihan olla myös, että lähtee nyt pois parissa päivässä, jos en anna maissisosetta ja silloin olisi selvästi maissin aiheuttamaa, mutta pieni määrä maissia korvikkeessakin voi vaikuttaa...

tosin voipi myös olla, että poika on vaan herkkäihoinen, lehahtelee sitten milloin mistäkin.. tai sitten on maitoallergiaa ja herkistynyt almironille.. :headwall: aika paljon näitä vaihtoehtoja... en lähde almironia nyt vaihtamaan, ennen kuin lääkärin kanssa saan jutella, mutta joku päivä voisin varovasti kokeilla baby sempiä, jos ihon saan eka kuntoon...minusta on ihottavaa ihan mututuntumalta liikaa vaihdellakin vauvan korvikkeita, koska se vaihtaminen aina myös vaikuttaa vointiin väliaikaisesti. tosin oireettomaksi jos aa sehän olis tärkeintä:)
 
Meilläkään ei verikokeet ja prickit näyttäneet mitään ja tyttö on kyllä hyvin allerginen. Ei sopinut Almiron Pepti eikä Nutri Soija ja koska tyttö oli silloin yli 1v niin lääkäri oli sitä mieltä että riisimaito riittää joten hänellä ei Neocatea sitten kokeiltu ollenkaan. Nyt 2v:nä tytöllä on n.10 ruoka-ainetta mitä voi syödä ja ensi kuussa on maitoaltistus mut en vaan jaksa uskoa että maito vielä kävisi mutta toivon parasta. Vauvalle 5kk ei imetysdieetti auttanut ja alotettiin suoraan Neocate joka sopii. Eilen oli maitoaltistus ja jo 1ml jälkeen laitettiin altistus poikki kun selkeät ihottumat. Lääkäri ei usko että Almiron tai muut pilkotut korvikkeet sopisi mutta sen näkee kuukauden päästä kun on almiron altistus. Maissista voi kyllä tulla ihottumaa, mistä vaan voi. Ei ole mitään ruoka-ainetta mille ei voisi olla allerginen vaikka jotkut joskus ihmettelee että miten voi sille ja sille olla allerginen kun on niin mieto tms...
 
Meillä on 4 kk ikäinen tyttö jolla on nyt 1-2 kk ollut melko kuiva iho. Rinnasta oikein paha, mutta selkeästi johtuu kuolasta kastuvasta puserosta... Muuten on kyynärpäät ja jalat melko kuivat, erityisesti taipeet, sekä posket. Rasvaillaan vähintään pari kertaa päivässä perusvoiteella, ja sillä pysyy ihan hyvin aisoissa.

Ilmavaivoja hänellä on kanssa melko paljon, ja niitä aina välillä itketään, mutta niihin liittyvät itkut vähenivät mielestäni huomattavasti 3 kk:n jälkeen (koliikki?).

Voi siis olla, että kyseessä on jokin allergia, mutta pitäisikö tässä ruveta jollekin kuurille vai siedättää? Tyttö on vielä täysimetyksellä. Kuiva iho ei tunnu kovasti vauvaa haittaavan. Ilma- ja vatsavaivat on tietty kurjia, mutta eikö vauvoilla nyt yleensäkin ole suolisto kehittymätön kolmeen ikävuoteen saakka?

Syy miksi en millään lähtisi dieeteille ja allergioita toteamaan on se, että siskoni lapsilla on molemmilla pahat allergiat. Toinen on kaksivuotias ja saa syödä lähes ainoastaan persikkaa, mangoa ja maissia. Maitona Neocate. Lasten syöminen surettaa kun kovasti haluaisivat maistella eri ruokia, eivätkä voi... ja tuntuu, että heillä on suhtautuminen ruokaan aivan erilainen kuin ns. "normaalisti syövillä". Tietenkin nyt kokeilevat uusia ruoka-aineita, mutta kai kenen tahansa maha menee sekaisin uusista ruoka-aineista, jos on pari vuotta syönyt vain muutamaa...

Olenko siis mielestänne täysin vastuuton, jos en lähde yksityiselle lääkärille ja allergiatesteihin? Vai eikö ole normaalia että joskus on vatsavaivoja? En ole huomannut mitään yhteyttä syömilläni ruoka-aineilla. Joskus esim. käyttäessäni paljon maitotuotteita on vaivoja paljon ja joskus taas vähän. Ainoastaan yritän välttää aikuisillakin ilmavaivoja aiheuttavia tuotteita.

Mitä sanotte? Elellään päivä kerrallaan tällä tavoin vai lääkäriin ja elämä vaikeaksi? :p
 
Kannattaa varmaan seurailla tilannetta kaikessa rauhassa. Kannattaa kuitenkin jo opetella suhtautumaan mahdolliseen allergiaan. Se kun ei ole äidin päätettävissä, onko lapsi allerginen vaiko ei. Itse entisen laajasti allergisen äitinä tiedä, ettei se todellakaan ole äidin halusta kiinni. Toivottavasti sisaresi ei pahoita jutuistasi mieltään, mikäli niitä hänellekin kertoilet. Tilanne on heillä varmasti muutenkin vaikea ilman ylimääräistä sääliä ja vihjailuja, että kyse on vain siitä, että vanhemmat pitää turhaan tiukkaa dieettiä ja lapsi ei siksi voi syödä normaalisti. Itsestä tuntuisi ainakin pahalle.
 
Jaa..a ja mikä on siedätyksen raja? Se, että lapsi huutaa ja repii neljä tunnin ajan naamaansa ja niskaansa, kun saa teelusikallisen ruokaa (miten pienillä annoksilla pitäisi edetä )? Meillä 7kk ikäinen vauva eikä vielä yhtään kiinteää mikä sopisi.

Lääkärikö se teidän elämän tekee sitten vaikeaksi? No hyvänen aika, älä mene, jos ilman lääkäriä elämäsi on helpompaa.

Pistää vaan vihaksi, kun toivoo toisilta edes ymmärrystä. Ottaisit itse vastuun tekemisistäsi kuin, että tulet täältä kysymään. Meidän vikahan se sitten on, kun ollaan annettu vääränlaisia ohjeita! AAARRGGGHHH!
 
Stani, jos vauvasi iho pysyy suht hyvänä perusrasvoilla, niin veikkaisin kyllä että kyseessä on vain kuiva/atooppinen iho. Jos ilmavaivat eivät vähene muutamassa kuukaudessa ja joudut ihoon käyttämään kortisonia jotta se pysyisi kunnossa, niin sitten vasta epäilisin allergiaa... Posketkin ovat saattaneet ärtyä kuolasta, niihin suosittelisin Locobase Repairia, meillä ainakin saatiin aika hurjannäköiset posket sillä kuntoon ja nyt ei tarvi kuin satunnaisesti rasvailla.
 
Kiitos vastauksesta, Ranjana. Meillä ei onneksi ihottumat kutia, kuten Localoban lapsella. Kyllä minäkin siinä vaiheessa varmasti jo menisin lääkäriin, jos ihottumat vaivaisi noin kovasti.

Enkä ole sisarelleni näitä mietteitäni kertonut, tuen tietenkin heidän tilannettaan. Itseäni vaan harmittaa kun siskoni kovin usein patistaa meitä allergialääkärille, vaikka meillä ei mielestäni ole sama tilanne kuin heillä tai esim. monella täällä. Oireet eivät ole sitä luokkaa, mutta jotenkin tuntuu että siskostani tuntuu "väärältä" että meidän lapsemme olisi "terve" kun hänen lapsensa ovat niin allergisia. Tietenkin hän toivoo, että lapsellamme ei olisi allergiaa, mutta tottakai tuossa tilanteessa on jo ns. herkkä toteamaan allergioita ja hän sanoikin ettei juuri tunne perheitä joissa ruoka-aineallergioita ei olisi...

Lähinnä halusin kirjoituksellani saada aikaan keskustelua siitä, että onko ihottumat ja vatsavaivat heti merkki allergiasta, vai eikös nykyään tällaisia lieviä tapauksia pitäisi enemminkin siedättää kuin heti ruveta rankoille dieeteille?

Ja voi hyvinkin olla, että sitten kun lapsemme alkaa syödä kiinteitä, voi allergiat puhjeta kun vaivoja on nyt vähän täysimetyksellä ollessa!
 
Stani, mulla on reilun vuoden ikäinen poika jolla on kutiseva iho. Maitoallergia on todettu jo neljän kuukauden iässä. Kananmunasta sai prick-testissä lievän reaktion ja ainoan kerran kun on saanut keitettyä kananmunaa sellaisenaan, niin oksensi kaiken tosi rajusti ulos. Silti ihotautilääkärin kanta oli, että kananmunaa kannattaa pieniä määriä käyttää, koska ruuanvalmistuksessa käytettynä ei aiheuta reaktioita.

Allergioita on varmasti muitakin, koska ihoa ei missään vaiheessa ole saatu kokonaan kuntoon tai sitten kyse on jostain muusta, esim. keliakiasta (testien tuloksia odotellaan). Olen pitänyt ruokapäiväkirjaa reilun puoli vuotta ja testaillut niin, että olen pariksi viikoksi kerrallaan jättänyt jonkin ruoka-aineen pois, mutta mitään apua näistä kokeiluista ei ole ollut. Poika kasvaa kuitenkin erinomaisesti, kuulemma suorastaan harvinaisen tasaisesti kasvukäyrän mukaan ja on iloinen, hyvinvoivan oloinen. Kutina vaivaa öisin ja joskus harvoin päivisin, mutta kyllä sen kanssa on pärjätty.
En ole halunnu rajoittaa ruokavaliota ihan älyttömästi selvittääkseni mahdollisia allergioita ja tämä on ollut myös kaikkien lääkärien kanta, joiden kanssa olen jutellut.

Siedätyksestä olen siis sitä mieltä, että ratkaisevaa on lapsen yleisvointi ja se kuinka paljon hän oireista kärsii. Jos selviä oireita on, niin toki lääkärin mielipidettä täytyy kysyä, koska ei tälläisiin asioihin voi mitään yleispätevää ohjetta antaa, vaan jokainen tapaus pitää erikseen tutkia...
 
Stani
Anteeksi purkaukseni. :ashamed:
Huonon päivän päätteksi ei pitäisi kommentoida, menee helposti överiksi.

Itse pidän rajana sitä että, jos lapsi ei osoita kärsivänsä, niin ei tarvitse heti lähteä lääkärille asiaa selvittämään.

Meillä dieettiä ei kielletty, koska vauva oli jo käynyt -20 käyrällä ja dieetillä painoa saatiin ylöspäin (ja vauvan ripuli loppumaan). Muutoin lääkärit eivät olleet dieetistä innostuneet, sillä äidin voimat voivat loppua.

Kaikki vaivat eivät varmasti johdu allergioista. Kyllähän jo pelkästään hampaiden tulo voi aiheuttaa monenlaisia vaivoja. Mm. niskan ja korvien raapimista, ripulia ja se kuola ärsyttää poskien ja rinnan ihoa.
 
Kiitos taas teille vastauksista! :) Neuvolassakin oli terveydenhoitaja sitä mieltä, että meidän ei kannata vielä lääkärille lähteä. Saan taas mielenrauhan asian tiimoilta. Ja voimia kaikille allergisten lasten äideille!!! :flower:
 

Yhteistyössä