Makaronilaatikko

Makaronilaatikko

5 dl makaroneja
n. 500 g jauhelihaa (sikaa ja nautaa, tulee parempi)
4 dl maitoa
2 munaa

1. Laita uuni lämpenemään.
2. Ruskista jauheliha pannulla ja mausta se makusi mukaan.
3. Keitä makaronit.
4. Jätä ne kuitenkin hieman koviksi, sillä makaronit kypsyvät vielä uunissa.
5. Sekoita makaronit ja jauheliha uunivuokaan.
6. Riko munat maidon joukkoon, sekoita hyvin.
7. Kaada seos vuokaan niin, että makaronit juuri ja juuri peittyvät.
8. Lisää päälle korppujauhoa ja vähän rasvaa.
9. Paista 200 °C n. 60 min.
10. Halutessasi voit ripotella laatikon pinnalle juustoraastetta.

 
niin ja vielä
\
Alkuperäinen kirjoittaja 28.02.2007 klo 17:13 Jaanuska kirjoitti:
Makaronilaatikko

5 dl makaroneja
n. 500 g jauhelihaa (sikaa ja nautaa, tulee parempi)
4 dl maitoa
2 munaa

1. Laita uuni lämpenemään.
2. Ruskista jauheliha pannulla ja mausta se makusi mukaan.
3. Keitä makaronit.
4. Jätä ne kuitenkin hieman koviksi, sillä makaronit kypsyvät vielä uunissa.
5. Sekoita makaronit ja jauheliha uunivuokaan.
6. Riko munat maidon joukkoon, sekoita hyvin.
7. Kaada seos vuokaan niin, että makaronit juuri ja juuri peittyvät.
8. Lisää päälle korppujauhoa ja vähän rasvaa.
9. Paista 200 °C n. 60 min.
10. Halutessasi voit ripotella laatikon pinnalle juustoraastetta.
Ja vielä:
- Jos ei halua että pinta tulee kovaksi, voi laittaa päälle kannen tai folion. Toiset tykkää niistä tummista kovista makarooneista, meillä ei kukaan.

- Juusoraaste kannattaa laittaa päälle vasta loppupuolella, niin ei mene "korpuksi". Juustoraastetta voi myös ripotella vasta sitten lautasellakin.
sulaa siinäkin kivasti.

- Itse keitän (yli 20 vuoden kokemuksella) makaronit ihan kypsiksi. Ensikerran tyttösenä tein tarkasti pilkulleen ohjeen mukaan ja jätin ne makaronit vähän koviksi, en siis keittänyt kypsiksi asti. Ei ne uunissakaan kypsynyt eli ei ollut semmosta "äidin tekemän makuista" joten sen jälkeen olen keittänyt ne makaronit täysin kypsiksi.

- Lisäksi huuhtelen makaronit keittämisen jälkeen (ja tietysti keitinvesi pois)

Minä teen silmämääräisellä mitalla isolle porukalle ruokaa ja keitän MELKEIN koko 400 g makarooneja mitä pussissa on, vähän jätän pussin pohjalle (ehkä 2dl?) ja tähän määrään makaroneja laitan 4-500 g (paketti) jauhelihaa.

- Laitan makaronin sekaan kuivattua sipulirouhetta (paistinpannulle, paistan) ja
EDELLISESTÄ OHJEESTA UNOHTUI MAUSTEET JA SUOLA

ELI: makaronit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen, suola siksi, ettei makaronit tartu toisiinsa kiinni ja antaa makuakin.

MAUSTA jauheliha vaikka jauhelihamausteella tai esim. paprikajauhetta, suolaa, oreaganoa.
TAI voit sekoittaa mausteet munamaitoon, menee siinä taatusti tasaisesti joka puolelle.

HArmillista, että tämän päivän peruskoulussa opeteta perusruokien tekoa: perunen keittoa, makaroonilaatikkoa jne. vaan tehdään kaikenmaailman cili con carnea ja couscousia ja mitä lie trendipöperöä.

Onnea sapuskalle, kerro miten meni ja kysy lisää ohjeita jos epäselvää.
Nimimerkki talouskoulusta huolimatta kantapään kautta itseoppinut perus- kotikokki. =)
 
1 pss sarvimakaronia
800 gr nauta-sika jauhelihaa
3 kananmunaa
7,5 dl maitoa

keitä makaronit reilulla suolalla maustetussa vedessä
paista jauheliha ja mausta reippaasti valkopippurilla ja suolalla
riko munien rakenne ja lisää joukkoon n. teelusikallinen suolaa ja n. teelusikallinen valkopippuria, sekoita hyvin ja lisää maito ja sekoita.
Kaada kypsien makaronien sekaan jauheliha,sekoita ja kaada uunivuokaan, lisää munamaito, paista tunti ja vartti asteissa 175
 

Yhteistyössä