Mansikkapiirakan ohjetta kaipaisin

Mansikka on melkein ainoa marja, jota en tuoreena laittaisi piirakkaan koska se on niin ylivertaisen ihana sellaisenaan, tuoreena. Eli tee mieluummin ihana kesäinen kääretorttu tai kakku, jonka täytät ja päällystät mansikkaisella kermarahkalla ja koristat mansikoilla.

Mutta voihan sitä toki käyttää niinkuin muitakin marjoja.

Piika-äiti
 
Ansu-78 harmaana
Oon ite tehny mustikoilla mut miksei mansikatkin tähän kävis...
Pohja:

125g voita
1dl sokeria
1 muna
1 1/2dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

Täyte:
3dl (200g) pakastemustikoita
2tl perunajauhoja
2prk (a 200g) Valio maustettua vaniljarahkaa
1 muna
1/2dl sokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Taputtele taikina piirasvuoan pohjalle (halk. 27cm) ja reunoille. Levitä taikinapohjalle jäiset mustikat, joihin on sekoitettu perunajauhot. Lisää päälle rahka-muna-sokeriseos. Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa n.40min tai kunnes piirakka on kypsä.
 
Ansu-78
Kermaviilillä ja vähän eri pohja...

Pohja:

100g voita
1dl sokeria
1 muna
1 1/2dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

3 dl mustikoita
1 prk kermaviiliä
1 muna
1/2dl sokeria
 
...Rahkatorttu, eilen tein viimeksi! ;)

Pohja:

100g sulaa voita
1dl sokeria
2,5dl vehnäj.
1tl leivinj.
ripaus soodaa
vajaa 1tl vanilliinisok.
1dl kevytkermaa

Täyte:

1prk maitorahkaa
1dl kermaa
n.1dl sokeria
0,75dl perunaj.
1tl vanilliinisok.

marjoja päälle oman maun mukaan!

Vatkaa voi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen kerman kanssa. voitele vuoka ja painele taikina siihen, reunoja kannattaa jättää hieman.
Täytteen aineet sekoitetaan keskenään, (perunaj. kannattaa siivilöidä). kaada täyte pohjan päälle ja laita marjat.
Uuniin 180-200 n. 25min, piirakka on kypsä kun alkaa reunat ja täyte hieman ruskistumaan!
 
Ansu-78
Pakko laittaa tähän viel tämmönenkin mihin ei tarvii uunia. Oon ite monesti miettiny et kuulostaa ja kirjan kuvan perusteella näyttää syötävän hyvältä mut en oo viel saanu aikaseks kokeiltua.

Houkutteleva mansikkatorttu (gluteeniton)

5dl gluteenitonta mysliä ( gluteenittomaan versioon esim digestive-keksiä)
150g margariinia tai voita sulatettuna

Täyte:
8 liivatelehteä
n. 1/4dl mehua tai vettä
6dl mansikoita tai vadelmia (n.2dl soseutettuna)
1prk (2dl) ruoanvalmistusjogurttia tai ranskankermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa

Koristeeksi: marjoja

1. Hienonna mysliä monitoimikoneessa tai kauli sitä muovipussissa hienommaksi.
2. Sekoita mysliin sulatettu, vähän jäähtynyt rasva.
3. Leikkaa irtoreunaisen vuoan pohjalle leivinpaperi. Taputtele mysliseos tiivisti vuoan pohjalle.
4. Anna liivatelehtien pehmetä kylmässä vedessä n.5minuuttia. Puserra vesi liivatteista ja sulata ne kuumaan mehuun.
5. Murskaa marjat. Jos käytät vadelmia ja siemenet ovat mielestäsi häiritseviä, puserra marjasose siivilän läpi.
6. Sekoita marjasose jogurttiin ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
7. Sekoita joukkoon haalea liivateseos ja viimeiseksi vatkattu kerma.
8. Kaada seos vuokaan mysliseosken päälle. Anna hyytyä muutamia tunteja tai seuraavaan päivään.
9. Irrota varovasti rengas tortun ympäriltä ja vedä leivinpaperin avulla torttu tarjoiluastiaan, älä yritä nostaa sitä lastalla, koska pohja on hauras. Koristele pinta marjoilla ennen tarjoilua.
 

Yhteistyössä