Marja ja hedelmä piirakoiden ohjeita




MUMMON MUSTIKKAPIIRAKKA
Tarvitset:

POHJA:

3 dl Maitoa

1 dl Sokeria

1 Muna

1 pussi Kuivahiivaa

n. 10 dl Vehnäjauhoja

1 rkl Kardemummaa

1 tl suolaa

100 g Margariinia

TÄYTE:

1 l mustikoita ( osa voi olla myös vadelmia)

2 dl Sokeria

1 dl Vettä

2 rkl Perunajauhoja

VOITELUUN: Muna


Valmistus:

Kuumenna maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.

Lisää joukkoon kananmuna ja sokeri sekä keskänään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi pehmeä rasva.

Alusta pehmeä taikina ja anna sen kohota puolisen tuntia vedottomassa paikassa leivinliinalla peiteetynä.

Mittaa täyteainekset kattilaan.

Kuumenna ainekset koko ajan sekoittellen kiehumispisteeseen.

Ota kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä.

Vaivaa taikinaa jauhotellula leivinpöydällä ja kauli se pellin kokoiseksi levyksi.

Voit jättää vähän taikinaa ja muovata niistä piirakan päälle ristikon

Aseta taikinalevy leivinpaperilla peitetylle pellille.

Anna kohota leivinliinan alla noin 15 minuuttia.

Kaada mustikkaseos päälle.

käännä reunat ja tee pinnalle taikina nauhoista ristikko.

Voitele ristikko ja reunat munalla.

Paista 225-asteisen uunin ala osassa noin 20 minuuttia.

Tarjoilu vinkki: Mustikka piirakka on parhaimmillaan kylmän maidon kanssa puutarhassa.munalla.

Paista 225-asteisen uunin ala osassa noin 20 minuuttia.

Tarjoilu vinkki: Mustikka piirakka on parhaimmillaan kylmän maidon kanssa puutarhassa.






OMPPUPIIRAKKA

Tarvitset:

300 g margariinia
3 dl sokeria
4 munaa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhoja
2-4 tl vanilliinisokeria

Päälle:
Sopiva määrä omenia maun mukaan (4-7 kpl)
kanelisokeria

Täyte:
2 tlk kermaviiliä/maitorahkaa
2 munaa
1 dl sokeria
4tl vanilliinisokeria


Valmistus:

1. Vatkaa margariini ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Samalla kun odotat vaahdon syntymistä, voit kuoria ja viipaloida omenat odottamaan (siemenet pois).
2. Lisää munat.
3. Sekoita keskenään sekoitetut jauhot ja vanil.sok. taikinaan.
4. Kaada noin 2/3 osaa taikinasta pellille. Säästä loput taikinasta myöhemmäksi.
5. Laittele omenaviipaleet taikinan päälle pellille ja siroittele kanelisokeri päälle makusi mukaan.
6. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kumoa pellille mahdollisimman moneen paikkaan.
7. Lisää loput taikinat koko komeuksen päälle sinne tänne.
8. Paista 200 asteessa noin 25-40 min. Kunnes piirakka on kullan ruskea.




APPELSIINI SUKLAATORTTU

Tarvitset:

150 g voita tai margariiniä
1½ dl sokeria
2 munaa
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
1 dl appelsiini mehua
2 dl applsiini marmeladia
1 prk smetanaa
1 rkl sokeria
½ tl pomeranssia


Valmistus:

vaahdota voi ja sokeri.Lisää munat yksitellen.sekoita kuivat aineet keskenään.ja lisää taikinaan siivilän läpi.lisää appelsiinin kuori ja mehu.levitä 2/3 piirakka vuokaan. levitä sen päälle marmeladi. sekoita smetanan joukkoon soikeri ja pomeranssi ja levitä se marmeladin päälle. Laita loput taikinasta eli 1/3 smetanan päälle pieninä köntteinä ja tasoittele haarukalla niin että smetana seos peittyy.

Paista uunissa 175 astetta n.50 min
Kun torttu on jäähtynyt kumoa tarjoilu lautaselle.

Sulata 1 levy maitosuklaata ja pursota sikin sokin tortun päälle!! erittäin huvä torttu,vie kerrassan kielen mennessään. Hyvä mm.juhliinkin! tehkää ja maistakaa!




SITRUUNA-LIMETTIKREEMI PIIRAKKA

Tarvitset:

Murotaikina:
250 g voita
3 1/2 dl tomusokeria
ripaus suolaa
8 1/2 dl vehnäjauhoja
4 munankeltuaista
4 rkl kylmää maitoa tai vettä

Kreemi:
1 piirakkapohja esipaistettuna
4 dl sokeria
8 isoa munaa
3 1/2 dl kuohukermaa
2 dl limettimehua
1 dl sitruunamehua


Valmistus:

Piirakka:
Pohja on tärkeää sivellä munalla ennen täytteen lisäämistä. Pohjaan syntyy ikään kuin vedenpitävä kerros, joka pitää pohjan kuivana ja rapeana.
Esipaista piirakkapohja.
Vatkaa sokeri ja munat.
Kun olet vaahdottanut ainekset, kääntele varovasti joukkoon kerma ja hetelmämehut.
Pane vuoka uudelleen uuniin ja kaada päälle täyte - näin se ei pääse niin helposti valumaan.
Paista piirakkaa 180-asteisessa uunissa 40-45 minuuttia tai kunnes täyte on kiinteää mutta silti vielä keskeltä kermaisen pehmeää.
Kun piirakka on jäähtynyt tunnin verran, myös kermainen keskusta on hyytynyt juuri sopivan pehmeäksi ja sileäksi. Jos alat leikata sitä ennen kuin se on saanut seistä ja levätä, täyte valuu ja tulee hyvin epämiellyttäväksi.
Voit ripotella piirakan pinnalle myös tomusokeria. Tarjoa piirakan kanssa iso kulhollinen tuoreita vadelmia tai mansikoita. Lisäkkeiden tulee olla yksinkertaisia, niin piirakan maku pääsee oikeuksiinsa.

Murotaikinapohja:
Vaahdota voi, sokeri ja suola kevyesti ja lisää joukkoon jauhot ja munankeltuaiset. Kun taikina pysyy hyvin koossa ja näyttää muruiselta, lisää maito tai vesi.
Taputtele ja pyöritä palloksi. Ripottele pinnalle jauhoja ja vaivaa taikinaa vain hetki; älä vaivaa liikaa, sillä se saa jäädä hieman rakeiseksi.
Pyöritä paksuksi tangoksi, kääri kelmuun ja nosta se tunniksi jääkaappiin.
Jaa kahteen osaan ja kauli tai taputtele taikina vuokiin (voit pakastaa toisen myöhempää käyttöä varten). Pane taikinalla vuorattu piirakkavuoka vielä tunniksi pakastimeen ja paista sitä sen jälkeen 180-asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia, niin se ehtii saada hieman väriä. Kun pohja on jäähtynyt, voit levittää täytteen piirakkapohjalle ja paistaa sitä vielä sen verran, että täyte ehtii kypsyä.




MARJAPIIRAKKA

Tarvitset:

1 Pellillinen:
Pohja:

n. 230 g margariinia
2 dl Sokeria
2 munaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Runsaasti marjoja (esim. puolukoita tai mustikoita)

Päällinen:
2 prk kermaviiliä
2 munaa
1 dl sokeria
2 tl vanilliini- tai vaniljasokeria


Valmistus:

Margariini ja sokeri vaahdotetaan vatkaimella.
Lisätään munat, vatkataan.
Viimeisenä lisätään vehnäjauhot sekä leivinjauhe.
Levitetään taikina puhtaalle pellille (ilman leivinpaperia, eikä peltiä myöskään rasvata) Painellaan taikina tasaisesti pellille ja reunoilta nostetaan ylös.
Marjat levitetään Tasaisesti taikinan päälle ja lopuksi päälle kaadetaan kermaviiliseos.
Paistoaika n. 30 min. Ensimmäiset 15 min. 225c ja viimeiset 15 min. 170c.
 

Yhteistyössä