mietn paljon vajaa 3-vuotiaiden "pitäisi" puhua?

En minä tiedä, paljonko pitäisi, mutta jos jotain vertailukohdetta haluat niin meillä 2v10kk puhuu ihan sujuvasti vaikkakaan ärrää ja ällää ei osaa sanoa vaan sanoo ne veeksi. Ja ihan kivasti keskustelu kävi toisen samanikäisen kanssa hiljattain.
 
Meillä poika 2 v 3 kk puhuu pitkiä lauseita, esittää kysymyksiä ja vain pari kirjainta puuttuu. Mutta isotkin vaihtelut ovat normaaleja, toiset oppivat myöhemmin. Luulenpa että jos 3-vuotiaana ei vielä tule lauseita voisi olla syytä huoleen. :heart:
 
Alkuperäinen kirjoittaja Maruska84:
siinä se kysymys tulikin:)
Meidän pojat on muuten melkeen samanikäsiä, vain 5 pv eroa synttäreillä :D Mites teillä puhutaan ?

Meillä on likat puhunu sujuvasti alle 2 vuotiaina, poika puhuu nytten 2-3 sanan lauseilla pääasiassa, joskus tulee jo 4 sanankin lauseita :)

Muistelen lukeneeni jostain että tytöt saattavat oppia puhumaan jo 1.5-2 vuoden iässä, pojilla tuo puhuminen saattaa kehittyä vasta 2-3 ikävuoden välissä joten aikas iso ero tuossa saattaa olla :)

3 v - nvl , luin netistä , pitäs olla ilmeisesti vähintään 3 sanan lauseita :D
 
niin meillä tuo 2vee 8kk poika puhuu erillisiä sanoja toosi paljon. ja tulee ihan lauseitakin välillä. Nyt sit se on tyssännyt kun seinää.. Sanat on välillä tosi vaikeasti ymmärrettäviä ja puhuu enimmäkseen "omaa kieltään".. kun kerto jotain juttuakin niin saataan koko jutusta ymmärtää yhden lauseen ja pari sanaa keskeltä..
 
Alkuperäinen kirjoittaja Maruska84:
niin meillä tuo 2vee 8kk poika puhuu erillisiä sanoja toosi paljon. ja tulee ihan lauseitakin välillä. Nyt sit se on tyssännyt kun seinää.. Sanat on välillä tosi vaikeasti ymmärrettäviä ja puhuu enimmäkseen "omaa kieltään".. kun kerto jotain juttuakin niin saataan koko jutusta ymmärtää yhden lauseen ja pari sanaa keskeltä..
Meidän poitsu on päivän teidän poitsua nuorempi. (On syntynyt Tyksissä. Oltaisko törmätty siellä...) Hän on puhunut jo pitkään sujuvasti. Pojan serkkutyttö taas, joka on 4 kk nuorempi ei puhu juuri mitään. Hänellä on myös käytössään ihan oma kieli, josta ei saa mitään selvää. Yksittäisiä sanoja tulee, mutta harvakseltaan. Tyttö on liikunnallinen ja touhottaa paljon, puhumisen opettelu ei ole kiinnostanut.

Kirjojen lukeminen ja loruilu lapsen kanssa edesauttaa kiinnostusta puhumiseen oikeilla sanoilla.

3-v. neuvolassa puhumista tarkkaillaan sitten enemmän. Ja jos jotain huolen aihetta on, niin lapsi laitetaan puheterapeutille. Neljässä kuukaudessa ehtii vielä tapahtua paljon ja poikasi oma salakieli voi muuttua oikeaksi puheeksi ennen neuvolaa. ;)
 
meillä poika sai lähetteen puheterapiaan ollessaan 2,5v. Silloin osasi ärrät sun muut, sanojakin oli paljon. Lauseet vaan oli hyvin yksipuolisia, eikä poika taivuttanut sanoja oikeastaan ollenkaan. Nyt on ikää 3v. (huomenna synttärit) ja puheterapiasta ollaan siirtymässä toimintaterapiaan/päiväkotiin. Pojan perimmäinen ongelma on siis ylivilkkaus, ei puhe.
 
Tämä puheen kehitys oikeastaan tyssäs kun poika alotti puiston. Oli sitä ennen tosi arka tekemään mitään. Ei edes uskaltanut mennä liukumäkeen jos joku ei ollut ottamassa vastaan (eli siis viime keväänä). Puistossa taas oppis tekemään kaikeka mitä ei ennen uskaltanut.
Että voi olla et vähän sen takiakin on tää jäänyt...
Täytyy varmaan alkaa lukemaan enemmän kirjoja katselemaan erillaisa kuvia:) jos vähän saisi autettua tässä asiassa..
Onko se oikeen että lapselle sanoo kun toinen koittaa selittää jotain että äiti ymmärrä. Voisitko toistaa hitaammin..tai jotain muuta tällaista..
Joo noi lapset on välillä tosi nopeita oppimaan että voipi olla että ennen 3-vee neuvolaa on jo kaikki toisin:)
Ja tohon ääntämiseen.. Pojalla on tapana muuttaa ärrä ässäksi tai sitten jättää vaikeat vokaalit pois sanasta...
 
uudet taidot on lapselle niin tärkeitä, että ehkä puhe on jäänyt niiden jalkoihin.Meidän 4-vuotias ei puhunut ennen 2,5-vuotta juuri lainkaan. 3-vuotis neuvolasta lähete puheterapiaan, mikä alkoi vasta nyt pojan ollessa 4-vuotias. Vieläkin on epäselviä sanoja.R,L ja joskus S-puuttuvat, käsitteissä ongelmaa, mutta kokoajan on kehitystä tapahtunut ja terapeutti on ihan positiivisellä mielellä ollut. Syksyllä siirtynee päiväkotiin kuntoutuksena:)
 
meillä poika 2v11kk ja puhuu pälättää kyllä paljon mut se on sellasta hieman epäselvää enempiki ehkä "laahaavaa"..itse ymmärrän mut ei moni muu saa selvää...mut ei varmaan sano ku 2-3 sanaa yhdessä lauseessa...tais olla siinä 1,5v hujakoilla kun alko sanoo ekoja 2sanasia lauseita..välil joutuu miettii jotain sanoja ennen kuin sanoo..

ja se on kyl msut ihan hyvä et "pakottaa" toisen sanomaan mitä tarkoittaa..muutenhan lapsen ei tarvi koskaa sanoo mitä haluu jos itse vaan kysyy et otatko tätä, tätä vai tätä... ;)
 
Meidän 2 v 11 kk poika puhuu todella paljon, pitkiä lauseita ja selityksiä ja selkeästi. K-kirjainta ei kuitenkaan osaa sanoa, vaan sen tilalle sanoo t:n eli kissa on "tissa", kukko on "tutto", sukka on "sutta" jne. Tämä k-kirjaimen puute onkin sitten ainoa mikä puheessa mättää!
 

Yhteistyössä