Mihin aikaan teille tulee kirje-posti?

  • Viestiketjun aloittaja pipari
  • Ensimmäinen viesti
syklis harmaana
Usein kun haen sanomalehden joskus puoli ysin aikoihin, niin on jo postikin laatikossa. Tänään tuotiin ovelle asti joskus hiukan ennen yhdeksää, kun oli mukana posti, joka ei mahtunut laatikkoon :D
 
Postimies Pate
Monesti törmää siihen, että ihmisillä ei oikeastaan ole harmainta aavistusta postinjakan työstä.

Ensinnäkin työpäivä alkaa klo 6.30 karkealajittelulla, jossa kaikki postinjakajat lajittelevat jakelukeskukseta saapuneet koko postinumeroalueen postit kaduittain. Tämä vie aikaa postin määrästä riippuen 1,5h-2,5h.

Tämän jälkeen postinjakaja lajittelee kaikki oman alueensa postit itse ja myös sen lisäksi autolla jakaville muutaman lohkon (kadunpätkän). Tämä vaihe vie postin määrästä riippuen 2,5h-5h.

Vasta sitten postijaka pääsee reitille jakamaan postit asiakkaille. Jako kestää postin määrästä ja reitin pituudesta riippuen 1,5h-3h.

Postin määrä vaihtelee päivittäin. Siihen vaikuttavat myös nykyään postin mukana jaettavat mainokset, joita saattaa olla jopa 5-6kpl eri mainoksia samana päivänä ja pelkästään niiden lajittelemiseen kuluu aika paljon aikaa, kun on lajiteltavana 600-700 jättöä (luukkua). Pahimmat päivät postissa ajoittuvat kuun vaihteeseen ja yleensä viikoittain ke-to päiville. Silloin postia on turha odottaa ennen puolta päivää, vaikka oma laatikko olisikin siinä heti reitin alussa.

Postissa ollaan vielä kaiken lisäksi vähentämässä väkeä (eläkesopimuksilla), koska postin määrä on näennäisesti laskenut (ainakin luvuissa paperilla...) ja reittejä vähennetään, jolloin jakajien piirit tulevat kasvamaan entisestään. Sellaisina päivinä, kun postia on paljon postinjakan päivät tulevat venymään kesän jälkeen postin määrän jälleen kasvaessa lähemmäksi klo 18:a. Siis mukavia 12 tunnin päiviä... ja palkka on ihan naurettava...
 

Yhteistyössä