Mikä mahtaa vauvalla olla ? (Vauva kohtapuolin 2kk)

Meidän esikoisvauva alkanut nukkumaan todella paljon vähemmän tässä n. 2 viikkoa sitten ja ei nuku oikeastaan kuin puolentunnin tai parhaimmillaan parin tunnin unia vain enää päivisin. Ennen nukkui 3 tunnin päikkäreitä. Nyt vauva on huomenna 7 viikon ikäinen, eli ensiviikolla 2kk.

Alkanut kitisemään paljon enemmän, ei tykkää olla makuuasennossa oikeastaan ollenkaan. Pitää saada olla puoli-istuvassa asennossa, että näkee ympärilleen. Itkukohtauksia on tullut iltaisin, huutaa täyttä kurkkua ja parhaimmillaan ne on kestänyt jopa 3 tuntia klo 7-22 ja sitten nukahtaa yhtäkkiä. Yleensä kestänyt puolituntia tai tunnin.

Meillä on ollut pitkään käytössä NAN korvike, siitä tuli vihreää kakkaa ja mahakipuja ilmeisesti. Vaihdettiin tuossa Tutteliin ja juo sitä mielummin, koska sisältää täyttä maitoa, NAN vähärasvaista ja paljon lisäaineita. Nyt kakka on muuttunut keltaiseksi Tuttelin myötä.

Kitinöiden takia käytettiin sitä eilen lääkärissä, kun luultiin että sillä on korvatulehdus, mutta lääkäri tarkisti ja ei ollut.
Silmät kyllä rähmii ja sanoi, että jos on tukkonen niin tykkää ehkäpä paremmin nukkua vähän pystyasennossa, mutta mitenkäs vauvaa pystyasennossa nukutat koko yön esim ?
Haluaa siis nukkua enemmänkin pystyasennossa ja hereillään ollessaankin olla pystyasennossa ja sitten kun nukahtaa syliin ja viet omaan pinnasänkyyn niin herää n. puolentunnin/tunnin päästä kitisemään ainakin päivällä.
Menee nukkumaan harvoin klo 22 aikoihin, yleensä kaheltatoista yöllä, herää seuraavan kerran klo 3 ja aamulla herää n. klo 5-6 aikaan syömään, sitten alkaa se valvominen ja pieni kitinä. Miten ihmeessä jaksaa ja sitten kun on niitä kitinöitä koko päivän tyyliin ?

Eilen oli vauva yötä mummolassa, siellä kuulema yön kitissyt eikä oikein ole nukkunut, joi siellä NAN korviketta. Huuti illalla 30 minuuttia, klo 20.00-20.30. Tehnyt eilen kakan 2 kertaa, yleensä tekee kerran päivässä tai joka toinen päivä.
Mietin juuri, että onko se oikein hyvä, että juottaa sillontällön NANia ja sit taas antaa Tuttelia ? Voiko vauvan maha mennä sekaisin siitä ?

Vauva muuten saa cuplatonia, gefilustippoja ja d-vitamiinia.

Mikähän vauvalla on ?
Kasvukipuja ?
Korvikkeesta johtuvia juttuja ?
Maitoallergia ?
Kipeänä ?
Vai onko kaikki tuo kenties ihan normaalia ?

Onko kenelläkään samanlaisia kokemuksia ?
 
koynnos
Sanoisin kolmen lapsen kokemuksella, että kaikki tuo on normaalia :). Teidän vauva on vielä niin pieni, ettei varsinaista unirytmiä vielä ole, ei päivällä eikä yölläkään. Mahavaivoja on lähes kaikilla hänen ikäisillään, mutta lohtua se, että yleensä ne loppuvat 3 kk iässä.

Tuskinpa on allergiaa. NAN ja Tutteli ovat molemmat lehmänmaitopohjaisia korvikkeita, joten jos vauva on allerginen lehmänmaidonproteiinille, niin oireita tulisi molemmista. En siis usko, että johtuu kummastakaan.

Voimia teille! Jos ja kun vauva kasvaa normaalisti ei suurempaa huolta tarvitse kantaa. Tiedän, että oman vauvan itku on maailman kamalinta kuultavaa, ja vielä jos ei pysty auttamaan vauvaansa, on se todella raskasta ja turhauttavaa. Toivottavasti isovanhemmat ovat valjastettavissa vauvanvahdeiksi hetkeksi, jotta saisit päivällä hieman levähdettyä tai ainakin tehtyä muuta kuin kitisevän vauvan hyssyttelyä.

Tsemppiä, kyllä se ajan kanssa helpottaa! KUnhan muistaa, ettei vauva tahallaan kitise. PIenellä on kurja olla, eikä osaa ilmaista sitä muutoin kuin kitisemällä. Tempperamentiti vauvoillakin vaihtelee.
 
  • Tykkää
Reactions: Figaroo
Meillä samanikäinen poika joka oli myöskin aluksi todella helppo ja nukkui hyvin. Nyt viimeset pari viikkoa ollut ihan kamalaa huutoa, maitoja ollaan kokeiltu tuttelia, nannia ja nyt nutrilonia joka neuvolan mukaan paras maito jos vatsa ongelmia. Meillä ei auttanut, poika pulauttelee ihan järjettömästi ja kakka vihreää joten nyt otimme käyttöön maidon sakeuttajan ja tästä löytyi apu :) Ei enään tankkaa "turhaan" lohtumaitoja ja ei huudakaan kun ei maha tästä syystä vaivaa. Meillä myös ihan selkeää refluksi vaivaa niinkun oli edelliselläkin ja siksi ei viihdy makuultaan.
Käytettiin myös lääkärissä, kun epäiltiin korvia (meillä yhteensä 6 lasta joista tämä ainoa jolla ei ole tulehduksia vielä ollut). Jo teillä pulautellaan paljon niin suosittelen tuota sakeuttajaa, nutriton nutrilon on nimeltään ja maksaa 4.70e. D-vitamiinit aiheuttaa monilla myös mahavaivoja, meillä ollut tauolla suosiolla kun muutenkin mahaansa huutanut.
 
Me ollaankin samassa toukokuisten pinossa. Meidän tyttö nukkunut alusta asti yöt parilla syötöllä, päivällä nukkuu max. 20min. kerraallaan ja kerran tai kaksi viikossa n.3h unet. Tällä viikolla on alkanut sama pikkukitinä ja vikinä, yksin ei viihdy ollenkaan ja varsinkaan kehtoasento tai selälteen sylissä ei ole hyvä. Asento missä viihtyy on masullaan reisien päällä sivuttain, siten että vauvan omat kädet on leuan alla tukemassa. Helppo itsellekkin kun ei väsy kädet ja niskat. Tämä ikä on tälläinen vauvojen kanssa kun heräävät ulkomailmaan ja äiti tulee tutuksi sekä haluavat seurustella koko ajan. Sosiaaliset pikku ipanat :D Itse olen huomannut ettei kannata stressata liikaa, lapsilla on aina joku vaihe meneillään ja menee itsestään ohi. :D
 
Miekin vastailisin tähän.. kuulostaa niin tutulta. Meidän esikoisen ja tokan sekoitukselta. Ja samasta pinosta täälläkin.

Meillä on nyt tyttö just 2kk ja parisen viikkoa on nukkunut päivisin "huonosti" elikkäs ei enää pitkiä unia kun harvoin. Yleensä päivisin 15min-1h pätkiä. Alussa nukkui paljon ja pitkään. Saattaapi olla mahavaivaa, kannattaa kokeilla vaikka just noiden d-vitamiinien poisjättämistä hetkeksi tai vaikka vaihtaa toiseen merkkiin. Itekin oon kokeillu, ehkä pientä apua tuli. Mutta meillä onkin enemmän ummetusvaivaa.

Meil ei tyttö myöskään tykkää olla sylissä enää niin, että vaan istuis paikallaan. Tai ehkä hetken jos pitää pystyasennossa. On niin havahtunu seuraamaan ympäristöä, että ihan ihmeissään kaikesta. Sekin varmaan vaikuttaa päiväuniin. Mieli käy ylikierroksilla. Sit ekalla lapsella alko noin 2kk iässä iltahuudot, jotka kesti juuriki jotain 30min-3h. Itki oikeastaan joka ilta sen pari kuukautta mahakipuhuutojen jälkeen joita oli alussa. Johtui luultavasti väsystä ja vielä vähän mahakivuistakin.

Jos vauva nukkuu pinnasängyssä, niin myö nostettiin sitä päätyä sellasilla jämäköillä tietokirjoilla. Sillee ettei sänky pääse valumaan. Auttaa myös flunssan aikaan ainakin vähäsen. Tai ainakin vois kokeilla, jos pystympään haluaa.

Maidoista en niin tiiä, kun meillä oksennettiin kaikki pihalle. Mutta jos teidän vauvalle kerran Tutteli käy, niin eikös sitä vois myös mummotkin ostaa, että vauvalla parempi olla. Sanot, että NAN ei käy ja sillä sipuli.

Disflatyl on kanssa kokeilemisen arvonen Cuplatonin sijasta. Ei muistaakseni ees tarvi antaa niin useasti.

Ja itekin käytin ensimmäistä aikoinaan lääkärissä useamminkin, kun itkua riitti ja haroi korvia yms. Mitään ei ollut kuitenkaan (hampaita teki ainakin), mutta ei ne turhatkaan reissut väärin ole. Äitinä oot herkkänä vauvalle ja käytät lääkärissä jos siltä tuntuu.

Se itku on tosi rankkaa kuunneltavaa. Ei sitä osaa ees aatella etukäteen. Kaikista typerin kommentti on, että vauvat ne vaan itkee. Vauvathan ei itke ilman syytä, joskus ei vaan pysty heti auttamaan ja se on lohdutonta. Itku kyllä loppuu aikanaan, mut siitä voi tulla kurjaa jos vaan odottelee, että koska tää loppuu. Tein sitä kyllä itekin ettei sen puoleen. Koko ajan vaan ootti, että apua helpota jo.

Allergioista en osaa sanoa. Juostiin ekan kanssa vaikka millä lääkärillä. Sitten 8kk iässä otettiin verikokeet ja sieltä löytyi melkein allergiaa. Ihan ei arvot ylittyneet. Yliherkkyyttä siis. Jos tuntuu, että pitäis käydä lääkärillä niin käyt ja pyydät apua, jokainen vauva on erilainen.

Nää oli vaan näitä meidän kokemuksia.. Paljon jaksamista!! :hug:
 
Olen kohta 5kk kaksostyttöjen äiti ja nuo mahavaivat kuulostaa tutuilta. Meillä oli kummallakin aika paha koliikki (joka nyt onneksi voitettu). Varsinkin toinen tytöistä reagoi vahvasti mahallaan. Meillä syödään äidinmaitokorviketta ja ollaan kokeltu kaikki mahdolliset korvikkeet. Ainoa, joka lopulta sopi oli Nutrician Nutrilon hypo-allergenic maitopohjainen äidinmaidonkorvikejauhe. Tätä myy esimerkiksi Citymarket ja hinta n. 6-7€/purkki (valmista liuosta tulee vajaa 3 litraa). Kallein kokeilemamme maito maksoi 60€/prk apteekista ... Oli muistaakseni joku maidoton valmiste, joka ei lopulta sopinut lainkaan.

Neuvolassa sanottiin, että aina kun maitoa vaihtaa (vaikka vaan valmistajasta toiseeen) se on aina shokki vauvan mahalle. Ja kun sopivaa maitoa kokeilee, niin useamman viikon pitäisi aina käyttää, jotta ensireaktion jälkeen pystytään näkemään sopiiko se vai ei. Kokemuksesta sanon, että en kyllä suosittelisi niitä maitojen vaihteluita. Meillä vaihdon yhteydesä itkettiin normaalia enemmän.

Aluksi maitojauhe tuntui oudolta, mutta lopulta maitojauhe on kaikista helpoin ratkaisu. Sopivan lämpöistä keitettyä vettä termariin, jauhetta mukaan pieneen purkkiin ja sopivanlämpöinen maito on hetkessä valmis missä sitten reissaakaan.

Pahimman koliikin aikana päiväunet oli tosi katkonaiset, mutta onneksi nukkuivat muutaman tunnin putkeen edes öisin. D-vitamiinitippoina käytetään Jekovitia, joka pitäisi olla vähiten mahaan ottava. Käytimme jonkin aikaa myös KuplaPois nimistä (muistaakseni) ainetta, mutta neuvolasta sanoivat että sekin saattaa aiheuttaa mahavaivoja jos ei sovi, koska se pakolla työntää ilman pois mahasta ja sekin sattuu. Kokeilimme myös RelaDrops-maitohappobakteeria jonka avulla maha alkoi rauhottua (tai sitten koliikin aikaraja tuli täyteen) mutta jouduimme sitten siitäkin luopumaan koska huomasin myöhemmässä vaiheessa ettei sekään enää sopinut.

En tiedä oliko tästä mitään apua. Kovasti voimia! Nyt kun koliikki on selätetty, pystyn vasta kunnolla nauttimaan vauva-arjesta ja nämä itkuttomat päivät ovat ihania ja pikku prinsessani mitä suloisimpia.
 
Täällä loppui mahahuudot pari viikkoa sitten, vauva on 4kk. Koko ikänsä on ollut todella itkuinen ja on ollut koliikkia, paljon mahavaivoja. Itselleni myös esikoinen ja on kovasti tullut mietittyä onko normaalia.
Melkeinpä kaikki hereilläoloajat hänellä oli pitkään pelkkää itkua ja kitinää, ja olen ollut itse ihan loppu. Monesti nuo mahaongelmat loppuvat siinä 3-4kk iässä. Silloin se tuntui kaukaiselta ja ajattelin että tuskin loppuu koskaan, mutta nyt on paljon helpompaa ja vauvakin ihan kuin eri ihminen.

Meillä myös helpotti tilannetta kun jätin kaikki tipat (Relat, Cuplatonin yms) pois.

muok. Yöt ovat silti vielä todella katkonaisia, vaikka ei huudakaan. Herää 3-4 tunnin välein..

Jaksamista ja tsemppiä toivotan kovasti! Se onkin melkoisen raskasta kun kitinää on yöt ja päivät. Ja itselle tulee todella avuton olo kun vauva vaan itkee ja kitisee ja mikään ei auta.. Toivotaan että vaivat helpottavat! :)
 
Viimeksi muokattu:
Nyt on myös kovat hellejaksot menossa että voipi johtua kitinät myös niistä ! meillä ainakin hellepäivinä kitistään paljon ja syli on paras paikka ! meillä kans toi sakeuttaja käytössä vaikkei itkuisuutta ollut mutta pulautteli paljon ja enääpä ei pulauttele, helpottanut paljon ! eikä tosiaan lupsuttele koko aikaa pullolla ! ja pieni kun kasvaa niin ympäröivä maailma alkaa kiinnostaa eikä sitä pääse katselemaan yhtä hyvin makuultaan !
 
Meitin neiti (2kk ja rapiat) on myös näitä masuvaivaisia. En nyt epäilisi ihan koliikkia, koska likka nukkuu ihan mallikkaasti yöt; syöttöjä on yleensä 1-2 krt yössä ja syötyään neiti nukahtaa sen suuremmitta kitinöittä. Se levottomuus, siis päiväunien lyhentyminen ja kitinä/itkuisuus ajoittuu enempi päiväaikaan (mikä ei kyllä tunnu sen helpommalta kuin yökitinät tuntuisi, kun päiväseltään pitäisi saada kotihommiakin tehtyä...) eikä silloinkaan tuntitolkkujen yhtäsoittoista huutoa...

Sen sijaan varsinainen ongelma on kakan panttaaminen (imetän, tarvittaessa saa lisäksi korviketta). Alkuun masu toimi oikein mallikkaasti, useammin kuin kerran päivässä. Sitten väli alkoi pidentyä, ensin johonkin 12-15 tuntiin, sitten vuorokauteen-kahteen... ja nyt lopulta reiluun 5 vuorokauteen. Ähkii, puhkii ja vääntää, vaan ei tulosta saa aikaan. Pääasiassa likka on pirteä ja jaksaa seurustella syöttöjen välissä. Kärttyisäksi menee vasta juuri ennen "ison jytkyn" saapumista (samana päivänä tai edellisenä), kitisee tai itkee ensin ja päästää sitten kamalan hajuisia pieruja ennen varsinaista toimitusta. Niin, ja saattaa pulauttaa hiukan, kun ähertää sitä kakkaansa, joka ei vain tule (muuten pulauttelee tosi vähän). Ja sitten kun se kakka viimein tulee, on se sellaista puuromaista/vellimäistä vauvan kakkaa... ei siis ummetusta, eikös siinä tuotos ole todella kova pötkäle (ainakin aikuisilla)?

Juttelin asiasta alkuun neuvolan terkkarin kanssa, joka rauhoitteli, että ilmiö on sangen tavallinen rintamaitolapsilla eikä aihetta huoleen ole, kun kerran tyttö on virkeä eikä hänellä ole esim. kuumetta. Kotikonsteiksi neuvoi jumpan, hieronnan ja kylvyn (rentouttaa). Niin ja maitohappobakteerit, joita olemme säännöllisesti käyttäneet jo alkupäivistä lähtien muutenkin. Lisäksi kehotti juottamaan tytölle n. 1tl keitettyä, jäähdytettyä vettä, josko se saisi massat liikkeelle. No eipä saanut ei, sen paremmin kuin nuo muutkaan konstit.

Terveyskeskukseen eivät suostuneet ottamaan meitä edes vastaan, sairaanhoitaja puhelimessa ei antanut juurikaan uusia konsteja kokeiltavaksi. Sanoi vain, että vauvojen sisuskalut ovat vielä niin kehittymättömät, että jo sekin voi aiheuttaa joillekin tällaista vaivaa. Erään mammakaverini vinkistä vaihdoin kuitenkin d-vitamiinit öljypohjaisesta vesipohjaiseen Jekovitiin. Vaihdos tapahtui vasta pari päivää sitten, joten vaikea vielä sanoa juuta taikka jaata niiden vaikutuksesta. Sairaanhoitajan mukaan tuota uutta d-vitamiinia pitää antaa ainakin viikko ennen kuin alkaa harkita seuraavaa siirtoa eli esim. korvikkeen vaihtamista. No, katsotaan.

Mieltäni askarruttaa kuitenkin, voisivatko nämä pitkät kakkavälit liittyä esim. maitoallergiaan tai muuhun "vakavampaan" vaivaan, joten pitää käyttää tyttönen lääkärin pakeilla. Yhtä vakavassa harkinnassa kuin lääkärikäynti on vyöhyketerapeutille meno, josko se saisi tasapainotettua neidin masun toiminnan hiukan säännöllisemmäksi. Onko kellään siitä kokemuksia?
 
Ninuski: Mä olen antanut vauvalle silloin tällöin Levolacia, jos näyttää että kakkaamisesta on useampi päivä ja selvästi aiheuttaa vauvalle ongelmia. Ihan parin kuukauden ikäisestä olen antanut. Suoli toimii myös ilman sitä, mut tosiaan jos on monia päiviä kakkaamatta niin olen antanut 2ml aamuisin, ja jos ei tehoa niin toiset 2ml illalla.
 
Niin ja tosiaan, meillä vauva kakkas joka kerta vyöhyketerapiassa. Sieltä sain myös ohjeen, joka saattaa kuulostaa huuhaalta, mutta toimi. Eli ostaa Magnesiamaitoa apteekista ja sivelee sitä ihan pienen tilkan vauvan rintakehään pari-kolme kertaa päivässä. Juttu toimi, en sitten tiedä oliko Magnesiamaidolla vaikutusta. Sehän on siis ummetuslääke, vauvalle ei saa antaa suun kautta.
 
Meidän koliikkiin ei auttanut vyöhyketerapia lainkaan. Sitäkin siis kokeiltiin, mutta aina paikan päällä tytöillä kova itku ja sen jälkeen itkivät kaksi päivää tosi lujaa. Monet kyllä sanoo että auttaisi, mutta ei meitä.

On se kyllä kamalaa kun noinkin vanhaan tautiin kun koliikki ei löydy mitään apua tai lääkettä. Lääkärit vaan sanoivat, että koliikki voi olla joskus hyvinkin kivulias. Ihan hirveetä katsella avuttomana kun vauvalla kipuja ja paha olla.

Meillä jouduttiin tosi paljon sylissä hyssyttelemään, jolloin tytöt vähän rauhottuivat. Nyt kun mahavaivat on selätetty, on tytöille vähän jäänyt sellainen sylin tarve, ettei millään viihdyttäisi muualla. Mutta uskon tämänkin helpottavan kun oppivat istumaan ja saavat toisistaa seuraa.
 
Littledeath, kiitos vinkistä tuon magnesiamaidon suhteen :) Eiköhän se ole ihan kokeilemisen arvoinen juttu - ainakin eilisen jälkeen. Tytöllä oli eilen itku"maraton", yli 2h tuskan parahduksia lukuunottamatta joitakin muutaman-viiden minuutin pausseja (meillä siis tuo 2h on tooosi pitkä aika), ja tuon ajan siis sylittelyä, hyssyttelyä, rauhoittelua, rentouttelua, kanniskelua, mitä vaan mikä auttaisi. Mutta eipä mikään muu auttanut kuin p**kan turahdus ;) joka viimein päätti itku-kitinä-maratonin. Lääkärissä käynnin tuloksena meni marketin korvikkeet vaihtoon ja siirryttiin apteekkikorvikkeeseen. Viikon päästä sitten uudelleen lääkäriin raportoimaan mahdollisista oireista tai niiden katoamisesta.
 
miten musta tuntuu et tuo kuulostaa enemmän tiheänimun kaudelta kuin siltä et maito ei sovi :) Meillä likka huus koliikin ja tiheänimun takia melkee koko päivät.

Olisit jatkanut vain NANIN syöttöä Tiudeliini, vihertävän värinen kakka kuuluu siihen korvikkeeseen. Ei välttämättä maidon takia huutanut mahaansa, koska vauvat on itkuisimmillaan 7 viikkosina ja sitä kestää jonkin aikaa :/

Mutta tosiaan 3-4kk välissä rauhottuu lähes jokaisella ja etenkin sit kun soseiden syöminen alkaa :)

koliikkiin auttaa parhaiten vauvajumppa :)
 
Meidän esikoisvauva alkanut nukkumaan todella paljon vähemmän tässä n. 2 viikkoa sitten ja ei nuku oikeastaan kuin puolentunnin tai parhaimmillaan parin tunnin unia vain enää päivisin. Ennen nukkui 3 tunnin päikkäreitä. Nyt vauva on huomenna 7 viikon ikäinen, eli ensiviikolla 2kk.

Alkanut kitisemään paljon enemmän, ei tykkää olla makuuasennossa oikeastaan ollenkaan. Pitää saada olla puoli-istuvassa asennossa, että näkee ympärilleen. Itkukohtauksia on tullut iltaisin, huutaa täyttä kurkkua ja parhaimmillaan ne on kestänyt jopa 3 tuntia klo 7-22 ja sitten nukahtaa yhtäkkiä. Yleensä kestänyt puolituntia tai tunnin.

Meillä on ollut pitkään käytössä NAN korvike, siitä tuli vihreää kakkaa ja mahakipuja ilmeisesti. Vaihdettiin tuossa Tutteliin ja juo sitä mielummin, koska sisältää täyttä maitoa, NAN vähärasvaista ja paljon lisäaineita. Nyt kakka on muuttunut keltaiseksi Tuttelin myötä.

Kitinöiden takia käytettiin sitä eilen lääkärissä, kun luultiin että sillä on korvatulehdus, mutta lääkäri tarkisti ja ei ollut.
Silmät kyllä rähmii ja sanoi, että jos on tukkonen niin tykkää ehkäpä paremmin nukkua vähän pystyasennossa, mutta mitenkäs vauvaa pystyasennossa nukutat koko yön esim ?
Haluaa siis nukkua enemmänkin pystyasennossa ja hereillään ollessaankin olla pystyasennossa ja sitten kun nukahtaa syliin ja viet omaan pinnasänkyyn niin herää n. puolentunnin/tunnin päästä kitisemään ainakin päivällä.
Menee nukkumaan harvoin klo 22 aikoihin, yleensä kaheltatoista yöllä, herää seuraavan kerran klo 3 ja aamulla herää n. klo 5-6 aikaan syömään, sitten alkaa se valvominen ja pieni kitinä. Miten ihmeessä jaksaa ja sitten kun on niitä kitinöitä koko päivän tyyliin ?

Eilen oli vauva yötä mummolassa, siellä kuulema yön kitissyt eikä oikein ole nukkunut, joi siellä NAN korviketta. Huuti illalla 30 minuuttia, klo 20.00-20.30. Tehnyt eilen kakan 2 kertaa, yleensä tekee kerran päivässä tai joka toinen päivä.
Mietin juuri, että onko se oikein hyvä, että juottaa sillontällön NANia ja sit taas antaa Tuttelia ? Voiko vauvan maha mennä sekaisin siitä ?

Vauva muuten saa cuplatonia, gefilustippoja ja d-vitamiinia.

Mikähän vauvalla on ?
Kasvukipuja ?
Korvikkeesta johtuvia juttuja ?
Maitoallergia ?
Kipeänä ?
Vai onko kaikki tuo kenties ihan normaalia ?

Onko kenelläkään samanlaisia kokemuksia ?
Vähäuninen tuo meidänkin vauva on ollut. 15-60 min unia päivisin ja en usko et nukkuu ollenkaan, imeskelee vaan tuttia ja lepää.. Jotkut vauvat vaan on vähäunisia. Kitisee kuumuutta. Nukkuu yöt kuitenkin kohtuu rauhallisesti. Nannia meidänkin vauva saa. Nyt 3,5 kk. Kakka on vihreää, kokeilin tuttelia, kakan väri vaihtu normaaliksi, mut siitä tuli oksentelua eikä se ollut yhtään hyvä, joten takasin nanniin. Ja vihreä kakkahan on kuulemma normaalia.. Ja korvikevauvat kakkaa about 1 kerran päivässä tai joka toinen päivä. Jos menee 3-4 päivää yli ettei kakkaa, niin joku on vialla. Täysimetyksellä olevat vauvathan kakkaavat millon ja miten sattuu. Niihin ei saa verrata. Tämä kuumuus on vauvalle raskasta, anna vettä! :) Ja viilennä kostealla pyyhkeellä varovasti. Pyyhe ei saa olla kylmä, normaalin lämpöinen. Meidän poika viilentyy heti, kun sivelen sitä kostealla pyyhkeellä kainaloista ja kaikista taipeista. Selkä mukaan lukien.. Hymyn saan palkaksi! :) <3
 
  • Tykkää
Reactions: Anni Kolehmainen
Kannattaisi vielä miettiä myös refluksitaudin mahdollisuutta. Mulla kohta 4kk ikäiset tuplat ja molemmilla refluksitauti. Refluksi voi olla joko rakenteellista eli vavoilla on liian löysä mahaportti, jolloin ruoka ja vatsahapot pääsevät nousemaan helposti ylös. Ilmenee joko runsaana pulautteluna tai ns. silen refluksina eli tavara vain seilaa ees taas mahasta ylös suuhun, mutta ei tule ulos ja on todella kivuliasta vauvalle. Yleensä refluksi helpottaa, kun vauva saa kiinteitä ruokia, alkaa istumaan ja olemaan enemmän pystyssä. Refluksi voi olla myös allergista eli maitoallergia ilmeneekin refluksina!

Meillä pojan refluksi alkoi nimenomaan iltaitkuina ja raivoina ja oli tuota pystyssä ja puolis-istuvassa asennossa pitämisen tarvetta. Lopulta huusi tai pikemminkin kirkui kivusta aamusta alkuyöhön, unet muuttuivat pätkiksi, heräili kun laittoi omaan sänkyyn (se ruuan ja happojen nousu selittää tämän) ja siksi puoli-istuva ja pystyasento (rintareppu, olkapäällä pitäminen) olivat ne, mitkä auttoivat. Samoin refluksiin liittyy limaisuutta, rohinaa jne ja mekin luultiin aluksi flunssaksi ja korvatulehdukseksi. Refluksista kärsivät vauvat usein myös ikään kuin nieleskelvät jotain, maiskuttelevat paljon, hikottelevat runsaasti ja pyrkivät sylissä hyvin pystyasentoon.

Pahimmillaan yritin selviytyä yksin arkipäivät kahden kivusta kiljuvan, pätkäunisen vauvan kanssa, jotka viihtyivät vain puoli-istuvassa asennossa ja joiden nukkumisesta edes kohotetussa pinniksessä ei tullut yhtään mitään... Googlaapa huviksesi refluksi ja silent refluksi. Pahimmilaan vaiva johtaa ruokatorven tulehdukseen ja syömalakkoon ja siten myös kasvun hidastumiseen. Neuvoloissa ei yleensä tunnisteta eikä tiedetä mitään refluksista eli sieltä en lähtisi mitään apua hakemaan. Apteekista saa ilman reseptiä myös maidonsakeuttajaa, mikä voi auttaa vaivaan. Samoin Gaviscon nimistä lääkettä, mutta se on aika tehotonta.

Mulla siis molemmilla kaksosvauvoista refluksitauti ja kuvailemasi oireet häipyivät tytöllä, kun saatiin kunnon happolääke zantac+ maidoton korvike Nutrilon pepti 1. Pojalla nexium + profylac, mutta oireilee edelleen jonkin verran. Jos yhtään epäilyttää, että kyseessä voisi olla refluksitauti, kannattaa hakeutua pätevän lastenlääkärin luo - sellaisen, joka ymmärtää sekä refluksin että allergian päälle. Suositella voin esimerkiksi pk-seudulla Pikkujätistä Tiina Tuomelaa. Myös Timo Örmälä (lasten gastroenterlogi), Petri Rahkonen (lastenlääkäri), Liisa Kuikka ja Ritva Sorva (allergologeja) ymmärtävät refluksin päälle. Julkisella puolella meidänkin vauvat luokiteltiin "koliikkivauvoiksi". Ihme ja kumma vaan, kun "koliikki" katosi parissa päivässä oikean lääkkeen ja maidon myötä....
 
Täällä myös vauvalla epäillään refluksia. Itse sitä olen epäillyt jo parin kuukauden ikäisestä, mutta nyt neuvolassakin havahduttiin.. perusoireet on, eli runsas pulauttelu, siihen liittyvä itkuisuus ja kivuliaisuus, levoton nukkuminen, herää nieleskellen kesken unen ja oksentaa. Kiinteitä saa jo ja nekin tulee ylös, eli kiinteät eivät meillä ole auttaneet pulautteluun. vauva on nyt 4,5kk.

NAN:ista tosiaan, vauva on sitä saanut melkein aina. Aluksi kokeilin muutakin (Tutteli, Semper, Nutrilon Omneo) mutta ei vaikutusta itkuisuuteen, pitäydyin Nannissa ja kakka on ollut vihertävää sen vuoksi. Nyt kun saa kiinteitä niin kakka on sellaista tummanruskeaa niin kuin aikuisillakin.
 
Viimeksi muokattu:
Kuulostaapa tutulta. Itse käytin lasteni (nyt 6vkoa) tk lääkärissä kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla sanottiin vain että tämä on ihan normaalia - vaan eipä ollutkaan! Lapsella todettiin lehmänmaitoallergia hiljattain. Itse epäilin refluksia aluksi ja sitä ehdotin lääkärillekin, mutta hän ei korvaansa lotkauttanut asialle ennen kuin sanoin että kirjotapas resepti gavisconiin niin kokeilen sitä ensin. Gaviscon ei mielestäni kuitenkaan ratkaisevasti auttanut, vaan oksentelu (huom EI pulauttelu!) jatkui, ja myös huuto. Vauva ulosti myös vihreää vetistä/limaista ripulia. Mitään iho-oireita ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa, ainoastaan suolisto-oireita. Vatsa oli myöskin koko ajan täynnä ilmaa, se oli jo ulospäin sellainen pallo eteen ja sivuille.
Ei auttanut kuin lähteä yksityiselle ja johan syy selvisi. Sai 160ml tuttelia ja 3h:n päästä alkoi oksentaminen ja jo aikasemmin tuota jumalaton vääntö ja huuto.
Hänellä saattaa olla myös refluksitauti lievänä koska edelleen nieleskelee paljon, hikottelee ja aivastelee. Mutta tämäkin on vähentynyt maidottoman ruokavalion myötä.

Että kannattaa ilman muuta viedä asiaa eteenpäin, kamalaahan se on katsoa vaan vierestä avuttomana kun vauva selvästi kärsii.
 
Viimeksi muokattu:
kannattaahan se lapsi tutkia kunnolla, jos vaiva jatkuu. ei oo ihan mahdoton allergiakaan, koska se oireilee eritavoin eri lapsilla. mut voi olla normaalia, yleensä on. kikka tuohon et jos haluaa nukuttaa lapsen istualteen, niin nukuttaa rattaisiin puoli-istualteen. välillä sit yöllä heiluttelee jos herää. meillä oli pakko tehä näin flunssakausina, ku lapsi oli niin räkäinen et meinas tukehtua. mut ei tietty kovin pitkäaikaisena ratkaisuna ehkä oo hyvä... tsemppiä! kyllä ne tk:ssakin tutkii jos vaiva pitkittyy, mut jokaista vauvaa ei pysty perusterveydenhuollossa laittaan kattaviin jatkotutkimuksiin koska veronmaksajilta loppuu rahat... :/ toivotaan et menee pian ohi! noita ihme kausia tulee kyl lapsille
 
Meillä on nyt reilun viikon ajan ollut lääkärin määräyksestä soijamaito kokeilussa, itkuisuus ja oksentelu ovat lähes hävinneet! ja täälläkään ei vauvalla ole ollut mitään iho-oireita.. ei näköjään aina tarvi olla.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: emppu75

Yhteistyössä