Mikä on PERHETYÖNTEKIJÄ? Mitä toimenkuvaan kuuluu? Voiko LÄHIHOITAJA olla perhetyöntekijä?

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja kyselen, 26.08.2008.

 1. kyselen

  kyselen Vieras

  Tällaisia kyselen...
   
  #1
 2. vieras

  vieras Vieras

  siis niinkuin tukihenkilönäkö,silloin sosvirastolla töissä,en tiedä riitääkö meidän kuolutus siihen,
   
  #2
 3. Pikkuinen Jättiläinen

  Pikkuinen Jättiläinen Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  24.08.2008
  Viestejä:
  2 948
  Saadut tykkäykset:
  4
  Minuakin kiinnostais mikä koulutus tuohon käy ja minkälaisesta työstä on kyse!
   
  #3
 4. samperi

  samperi Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2006
  Viestejä:
  32 911
  Saadut tykkäykset:
  5
  Meillä kävi tänään just kaks perhetyöntekijä
  Tuossa istuskeltiin ja rupateltiin :D
   
  #4
 5. Pikkuinen Jättiläinen

  Pikkuinen Jättiläinen Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  24.08.2008
  Viestejä:
  2 948
  Saadut tykkäykset:
  4
  Mites perhekoti? Tämmöseen törmäsin viime viikolla ja jäin miettimään että mikä se on?
   
  #5
 6. vastailen

  vastailen Vieras

  Perhetyö tapahtuu lastensuojelun alaisuudessa. Perhetyöntekijä tukee vanhempia jotta heillä olisi voimavaroja arkeen lasten kanssa. perheen kanssa kartoitetaan, mihin he tätä perhetyötä tarvitsevat. Se EI VOI OLLA mikään epämääräinen "vanhemmuuden tukeminen" tms., vaan se on oltava konkreettinen, todennettava, osoitettava.

  Esim. jos yh on aina täysin kiinni lapsissaan, perhetyöntekijä tulee kotiin katsomaan lapsia ja äiti pääsee vaikka kampaajalle, hammaslääkäriin, kauppaan, kävelylle tms. yksin ja ilman lapsia.

  Perhetyöntek. ei siivoa, ei laita ruokaa, mutta opastaa vanhempia näissä asioissa, jos siinä on se ongelman ydin.

  Minä itse henk.koht. en oikein ymmärrä koko perhetyön ideaa muutoin kuin että se on lastensuojelun kyttäyskeino..

  Mutta virallisesti tämä on sitä perheen tukea, jonka avulla estetään vanhempia uupumuasta, autetaan jaksamaan, estetään sijoitukset ja huostaanotot.

  En tiedä kelpaako lähihoitajan koulutus, vähintäänkin pitäisi olla erikoistunut joko mielenterveyteen tai lapsiin ja nuoriin.
   
  #6
 7. vieras

  vieras Vieras

  no meil on käyny perhetyöntekijä kotiapuna, lähinnä on hoitanu lapsia kun mä olen nukkunut, käynyt lenkillä tai asioilla
   
  #7
 8. vieras

  vieras Vieras

  meillä ei käy perhetyöntekijä lastensuojelullisin perustein, kuten joku kirjoitti että olisi lastensuojelun kyttäyskeino...
   
  #8
 9. ap

  ap Vieras

  tiedätkö yhtään mikä hänellä on ollut koulutustausta..??
   
  #9
 10. memmu89

  memmu89 Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2007
  Viestejä:
  3 526
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä käy perhetyöntekijä kaksi kertaa viikossa. Auttaa kotitöissä,vauvan hoidossa,käyttää kaupassa tai jos tarvii esim. kelalla yms käydä.. Tosi iso apu kyllä ollu,vaikka osaavatkin joskus nalkuttaa pienistä asioista.
   
  #10
 11. Lumo

  Lumo Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2008
  Viestejä:
  1 069
  Saadut tykkäykset:
  0
 12. ap

  ap Vieras

  tätä minä epäilinkin... :(
   
  #12
 13. vieras

  vieras Vieras

  en kyllä tiedä yhtään koulutustaustaa.
   
  #13
 14. memmu89

  memmu89 Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2007
  Viestejä:
  3 526
  Saadut tykkäykset:
  0
  Keminmaan perhetyöntekijät kyllä siivoavat,laittavat ruokaa yms.
   
  #14
 15. ap

  ap Vieras

  ...luulis, että sellaiseen hommaan kelpais lähihoitajakin...
   
  #15
 16. vastailen

  vastailen Vieras

  No, se kyttäys on minun oma tulkinta.

  Mutta perhetyö tapahtuu lastensuojelun alaisuudessa. Perhetyön asiakkaat ovat siis siten myös lastensuojelun asiakkaita. Ihan sama minkä takia teillä käyvät, mutta perhetyö ei ole mikään oma erillinen yksikkönsä, vaan se toimii jonkun isomman instanssin alaisuudessa. Kotipalvelua ei lapsiperheille taida enää missään kunnassa olla, kotipalvelu on vanhuksille lähinnä kaupassa käynti apua, tms., olen ymmärtänyt etteivät edes siivoa enää kun on resurssipula.

  Mutta perhetyö ja kotipalvelu ovat kaksi eri asiaa, toimivat eri "systeemin" alaisuudessa ja kuten sanoin,
  perhetyö on lastensuojelun kautta tarjottavaa apua ja tukea perheelle.

  ja kun täällä sitten tulee se : "mehän emme ole mitään lastensuojeluasiakkaita, me olemme hyviä vanhempia, meillä käy perhetyö vain siksi, että.... " niin voin vastata, että juuri näin. Lastensuojelun asiakkuus ei tarkoita automaattisesti huostaanoton uhkaa ja huonoa vanhemmuutta vaan sitä, että perhe tarvitsee jostain syystä semmosta apua ja tukea, mitä voisi saada jos vaikkapa mummola tai ystäväpiiri olisi mahdollinen.

   
  #16
 17. KullanMurutx4

  KullanMurutx4 Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  27.05.2004
  Viestejä:
  10 344
  Saadut tykkäykset:
  0
  meillä käy ptt lapsia katsomassa kun mä oon niin paljon yksin lasten kaa muuten.
  käy ainaki kerran viikosssa,kaks kertaa jos pystyy :)
  ja tällä asialla ei oo mitää tekemistä lasten suojelun kans.ainakaa meidän kohalla.
   
  #17
 18. vastailen

  vastailen Vieras


  meillä eivät siivoa eivätkä laita ruokaa.
   
  #18
 19. just

  just Vieras

  Kuka on teillä perhetyönteijöiden esimies???

   
  #19
 20. vieras

  vieras Vieras

  No en ole kyl mikään hyvä vanhempi, enkä kruunua kiilloittele, mutta sen verran tiedän ja olen lukenut että ennaltaehkäisevä ja lastensuojelullinen perhetyö ovat kaksi eri asiaa. Esim. meidän kunnassa on lastensuojelun työntekijä aivan erikseen.
   
  #20
 21. vastauksia

  vastauksia Vieras

  kodinhoitajaksi pääsee lähihoitaja. kodinhoitaja on just se joka siivoilee, laittaa ruokaa ja auttaa askareissa. kodinhoitajan voi saada lastensuojelullisilla perusteilla.

  perhetyöntekijä on koulutukseltaan vähintään sosionomi/sosiaalikasvattaja tai muu korkeammin koulutettu. hänen koulutuksensa antaa valmiuden tukea perhettä laaja-alaisemmin, tarkkailla ja arvioida tuen tarvetta. hän ei pääsääntöisesti ole auttamassa kodin askareissa vaan tulee paikalle silloin kun tuen tarvetta on enemmän.
   
  #21
 22. KIRJOITAN SELVYYDEN VUOKSI OMAN TEKSTINI ISOILLA, MUTTA TARKOITUS EI OLE HUUTAA.

  TUOSSA ALHAALLA ON GOOGLETTAMALLA LÖYTYNYTTÄ TIETOA SIITÄ, MITÄ PERHETYÖ ON. SE TODENTOTTA ON LASTENSUOJELUN AVOHULLON TUKITOIMI. HALUSIPA SITÄ TAI EI, PERHETYÖTÄ VASTAANOTTAVA PERHE ON LASTENSUOJELUN ASIAKAS. TÄMÄ EI SIIS OLE KUNTAKOHTAINEN JUTTU, ETTÄ MEILLÄ EI, MEILLÄ KYLLÄ, VAAN VALTAKUNNALLINEN: PERHETYÖNTEKIJÄ TOIMII LASTENSUOJELUN ALAISUUDESSA. PERHETYÖNTEKIJÄN ESIMIES JA JOHTO OVAT NIINIKÄÄN LASTENSUOJELUN TOIMIJOITA.

  MIKÄ SIINÄ ON NIIN VAIKEAA HYVÄKSYÄ, ETTÄ ON LASTENSUOJELUN ASIAKAS: ETTÄ KUN SE KIVA PERHETYÖNTEKIJÄ JOKA KÄY AUTTAMASSA JA KAVERINA KAHVIA JUOMASSA, PERHEESEEN TULEE LASTENSUOJELUN TYÖNTEKIJÄ.

  HEHÄN MYÖS KIRJAAVAT JOKA KÄYNNIN YLÖS. TEKEVÄT HOITOTYÖN / PERHETYÖN RAPORTIN. JOKA KERTA, JOKA KÄYNNILTÄ. ASIAKKAALLA ON OIKEUS SAADA NÄHTÄVÄKSI NÄMÄ KÄYNTITEKSTIT. PYYDÄPÄ. JA KYSY, ENSI KERRALLA, MINKÄ ALAISUUDESSA HE TOIMIVAT. AVOHUOLLON ALAISUUDESSA JUU, MUTTA MIHIN TÄMÄ AVOHUOLTO KUULUU? KATSO KUNTASI NETTISIVUSTOSTA MINKÄ TOIMIALAN ALLE SIELLÄ PERHETYÖ SIJOITETAAN.

  Perhetyö
  Perhetyö avohuollon tukitoimena
  Perhetyön monet muodot
  Esimerkki perhetyön määritelmästä
  Perhetyön dokumentointi

  Perhetyö avohuollon tukitoimena
  Lastensuojelulaissa velvoitetaan sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen järjestämään lastensuojelun avohuollon tukitoimena tarvittaessa perhetyötä .

  Perhetyön täsmällinen ja kokonaisvaltainen määrittely on vaikeaa. Perhetyön sisältö, toimintamuodot, tavoitteet, tekijät ja organisointi vaihtelevat eri paikkakunnilla. Perhetyö toimintana on kuitenkin vakiintunut kuntiin.

  Lastensuojelulain perusteluissa perhetyöllä tarkoitetaan esimerkiksi perheen kotona tehtävää perhetyötä, joka voi olla perhetyöntekijän antamaa keskusteluapua tai tukea erilaisissa arjen toiminnoissa. Perhetyöllä voidaan mm. tukea vanhempia heidän kasvatustehtävässään, tehdä vanhemmuuden arviointia ja järjestää lapselle hänen hyvinvointiaan tukevaa toimintaa. Perhetyö on usein käytännön avun ja psykososiaalisen tuen yhdistelmä.

  Perhetyötä tehdään yhteistyössä perheen ja perheenjäsenten kanssa, mutta keskeistä on aina lapsen edun turvaaminen. Osana lastensuojelutyötä perhetyö ei voi olla pelkästään tukea, vaan kontrollin elementti on lisäksi aina läsnä.

  Lastensuojelun avohuollon tukitoimena järjestettävästä perhetyöstä tulee aina tehdä päätös ja tukitoimen järjestäminen tavoitteineen on kirjattava myös asiakassuunnitelmaan. Perhetyön tarve ja tavoitteet tulee kartoittaa heti työskentelyprosessin alkaessa, jotta työ olisi mahdollisimman tavoitteellista ja suunnitelmallista. Yhdessä perheen kanssa laaditulla suunnitelmalla myös motivoidaan ja sitoutetaan perhettä työskentelyyn.

  Perhetyön alkukartoitus on joskus tarkoituksenmukaista tehdä samassa yhteydessä kuin lastensuojelutarpeen selvitys. Perhetyön alkukartoitus ei kuitenkaan voi korvata lastensuojelulain mukaista lastensuojelutarpeen selvitystä .

  Lastensuojelun avohuollon tukitoimena järjestettävän perhetyön tavoitteena voi olla esimerkiksi kriisitilanteen laukaiseminen, uusien ongelmien ehkäiseminen tai tilanteen korjaaminen. Joskus tarvitaan lapsen ja perheen pitkäaikaista tukemista ja kannattelua, jotta lapsen kotona asuminen on edelleen mahdollista.

   
  #22
 23. HEI HALOO

  HEI HALOO Vieras

  Perhetyö on ennaltaehkäisevää lastensuojelu.
   
  #23
 24. ööli

  ööli Vieras

  eräästä kunnasta ja tosiaan luulin sen olevan sitä vanhemmuuden tukemista jne, mitä tuossa edellä lueteltiin. Oli aika yllätys, kun haastattelussa paljastui, että homma olisi ollut perheessä siivoamista, pyykkäämistä ja ruuanlaittoa ym. normaalia kotihommaa. Palkka olis ollu vähän päälle 1800?. Arvannette varmaan että löin haastattelun lekkeriksi enkä "saanut" sitä paikkaa. Minusta tuo on kodinhoitajan homma, ei perhetyöntekijän. Ja tosiaan olen sosionomi koulutukseltani, lisäksi mulla on toinenkin ammattitutkinto ja paljon erilaista sos.puolen lisäkoulutusta.
   
  #24
 25. leijona76

  leijona76 Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  01.06.2007
  Viestejä:
  41 111
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ei muuten automaattisesti ole lastensuojelun alainen. Meidänkin papereissa lukee erikseen ettei olla ls asiakkaita vaikka perhetyöntekijä kävi. Hän oli apuna ennaltaehkäisemässä sitä ettei meistä tulekaan asiakkaita. Olen saanut kyllä hyvin apua lapsen kanssa ja enää työntekijää ei tarvita.
   
  #25
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti