[QUOTE="mamma";26809276]No kysy vaikka hammaslääkäriltä mikä rikkoo hampaat.
Kun syö tai juo jotakin (muuta kuin vettä) Tapahtuu suussa happohyökkäys joka antaa bakteerille, esim. kaies, mahdollisuuden päästä vahingoittamaan hammasta sinne kiilteen alle. Itse hammaskiille on kovinta ainetta mitä ihmisestä löytyy mutta senkin voimme tuhota sillä että syömme liian usein=aiheutamme liikaa happohyökkäyksiä. Happohyökkäys kestää syönnin jälkeen 30 min ja sillon ei saa esim. pestä hampaita koska kiilteen hankaaminen happohyökkäyksen aikana kuluttaa kiillettä. Xylitolia sen sijaan pitäisi aina syödä aterian päätteeksi koska se lyhentää happohyökkäystä.
Joten joo ei ole väliä aiheuttaako sen happohyökkäyksen sokerilla vaiko porkkanalla, pääasia on että happohyökkäyksiä oli mahdollisimman vähän ja että ne olisivat lyhytaikaisia.[/QUOTE]
No tuo ei kyllä pidä paikkaansa. Tässä lainaus käypähoitosuosituksesta karieksen suhteen:
Karies
Karies on sairaus, joka aiheuttaa eriasteisia hampaan kovakudosvaurioita. Vaurioiden ilmaantuminen ja laajuus riippuvat suun mikrobiston koostumuksesta ja organisoitumisesta, ravinnosta, hampaan vastustuskyvystä ja syljen määrästä ja laadusta sekä ajasta, jonka hampaan pinta on biofilmin «Biofilmin määritelmä»1 peittämä.
Hampaan reikiintyminen
Hammas saattaa reikiintyä, jos sen pinnalle muodostuva biofilmi saa häiriöttä kehittyä ja vahvistua. Sokerin tai muiden helposti fermentoituvien hiilihydraattien käytön seurauksena tietyt bakteerit erittävät biofilmiin ja hampaan pinnalle happoja. Tällaisille bakteereille (mutansstreptokokit, tietyt ns. nonmutansstreptokokit ja Actinomyces-lajit ym.) on yhteistä hapontuottokyky ja kyky sietää happoja «Takahashi N, Nyvad B. Caries ecology revisited: microbial dynamics and the caries process. Caries Res 2008;42:409-18 »1. Hapot saavat aikaan hampaan pinnan mineraalien liukenemista, jolloin hampaan pinta pehmenee (demineralisaatio). Demineralisaation syytekijöiden poistuessa mineraalit voivat saostua ja hampaan pinta kovettua uudestaan (remineralisaatio).
Karieksen hallinta
Karieksen hallinta tarkoittaa hampaan mineraalien liukenemisen ja saostumisen välisen tasapainotilan ylläpitämistä siten, että liukeneminen ei pääse hallitsevaksi ja hampaisiin ei synny reikiä.
?Karieksen päivittäiseen hallintaan kuuluvat hyvä suuhygienia, fluorin käyttö ja helposti fermentoituvien hiilihydraattien runsaan tai usein toistuvan käytön välttäminen. Tällaisia hiilihydraatteja ovat esimerkiksi sakkaroosi, fruktoosi ja tärkkelyssiirappi.
?Suun terveydenhuollossa karieksen hallintaan liittyy kariesvaurioiden varhainen havaitseminen, niiden aktiivisuuden arviointi ja aktiivisten vaurioiden etenemisen pysäyttäminen.
?Olennainen osa pysäytyshoitoa on, että suun terveydenhuollon ammattilainen antaa ohjeita niistä asioista, joissa potilaan omahoidossa on puutteita (suuhygienia, fluorin ja sokerin käyttö).
Pysäytyshoidon avulla pyritään hammaskudokseen kajoamatta säilyttämään hampaan pintarakenne ja palauttamaan hampaan mineraalitasapaino.