Miksi vauva tanssii, kun hän kuulee musiikkia?

Aina kun musiikki soi, rupeaa vauva jytäämään. Miksi?

Toki häntä on kehuttu ja naurettu jolloin hän on huomannut että sillä saa positiivista huomiota, mutta entäs se eka kerta? Silloin ei kukaan ollut vielä näyttänyt, että tanssia ensinnäkin voi ja että se on asia josta saa positiivista palautetta.

Ja hölmöintä tässä on se, että ihan kuin vauva ei pystyisi olemaan tanssimatta kun kuulee musiikkia...jalat vaan eivät pysähdy :LOL:
 
:D Varmaan se juontaa juurensa osittain juuri tuosta positiivisesta huomiosta. Tai siitä, että vauva kokeilee jotain ja sitten kun saa positiivista huomiota, niin jatkaa sitä toimintaa. Eihän kukaan välttämättä näytä vauvalle konttaamistakaan, mutta silti moni vauva oppii konttaamaan.

Mun kaveri on vanhoillislestadiolainen, eikä heillä siis tanssita, eivätkä lapsetkaan mitenkään reagoi siellä musiikkiin niin että alkaisivat jytäämään. No, munhan lapset rupesi tietenkin tanssimaan siellä innoissaan kun soitettiin hengellistä musiikkia. :D :ashamed:
 
luonnollinen reaktio :)
Meillä lapsi "popittaa" eli hytkyy/heiluttaa päätä musiikin tahdissa aina kun kuulee musiikkia. Autossa kun tulee radiosta musiikkia, tai ostoskärryissä jos jollain soi kännykkä musa-soittoäänellä.
Varmaan ihan luonnollista :)
 
v

Lapset musiikin maailmassa

Miten pienet lapset oikeastaan kokevat musiikin? Miksi syntymättömälle lapselle kannattaa laulaa? Musiikkikasvatusta tutkinut Kaarina Marjanen kertoo lapsen ja musiikin suhteesta.

Lapsi ja musiikki

Lapsi tanssii eikä mieti mitä muut ajattelevat. Aikuisena heittäytyminen on vaikeampaa.
Musiikki voi vaikuttaa lapseen hyvin voimakkaasti. Mitä pienempi lapsi on, sitä kokonaisvaltaisemmin hän kokee musiikin. Varsinkin vielä kieltä opettelevan lapsen suhde musiikkiin on tiivis.

"Tämä saattaa juontua musiikin syntyhistoriasta. Yhden teorian mukaan musiikki ja kieli ovat olleet aikoinaan yhtä", musiikkikasvatuksen tutkija Kaarina Marjanen Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Kielen oppiminen on edelleen yhteydessä musiikkiin.

"Äidit laulavat lapsilleen kaikissa kulttuureissa. Musiikin onkin arveltu syntyneen lapsille lauletuista tuutulauluista", Marjanen pohtii.


Sikiölle lauluja


Vauva oppii tunnistamaan äidin äänen jo kohdussa. Pelkän puheen lisäksi sikiö kuuntelee mieluusti äidin lauluääntä.

"Sikiölle laulaminen edistää äiti-lapsi -vuorovaikutussuhteen syntymistä. Jo kuudennellatoista viikolla oleva sikiö kuule meitä", Marjanen kertoo.

Sikiölle vanhempien äänet eivät tarkoita ainoastaan erillistä kuuloaistimusta. Vauva tuntee musiikin koko kehon läpäisevänä värähtelynä.

"Kuulo- ja kosketusaistimus ovat hyvin lähellä toisiaan ja niin sikiö voi äidin äänen kautta tuntea tavallaan äidin kosketuksen", Marjanen kertoo.

Sikiö oppii myös tunnistamaan kohdussa kuulemiaan lauluja ja melodioita.

"Kun syntyneelle vauvalla sitten lauletaan kohdusta tuttua musiikkia, luovat laulut ja äänet hänelle turvallisuuden tunnette", Marjanen kiteyttää.


Tunteita ja motoriikkaa


Musiikki tukee lapsen kehitystä kokonaisvaltaisesti. Varsinkin tunteet ja niiden kehittyminen liittyvät vahvasti musiikin maailmaan.

"Musiikin avulla opitaan kuuntelemista, ilmaisemista ja empaattisuutta. Musiikki auttaa lasta ymmärtämään ja tiedostamaan sekä omia että toisten tunteita", Marjanen kertoo.

Musiikkileikit ovat omiaan kehittämään myös lapsen motorisia taitoja.

"Lapsi oppii karkeamotoriikkaa liikkumalla musiikin tahtiin. Erilaisten soittimien opetteleminen puolestaan harjoittaa lapsen hienomotorisia taitoja", Marjanen sanoo.

Eikä oppimisesta sovi unohtaa hauskanpitoa. Musiikin maailma tarjoaa pienillekin lapsille innostavia oivalluksia ja mukavaa yhdessäoloa.


Teksti: Jarkko Uro
http://www.vau.fi/Teemat/Teemakategoriat/Lapsi-0-1-v/Lapset-musiikin-maailmassa/
 
Mä en tiiä.. Meillä esikoinen alkoi joraamaan 3,5kk vanhana ja mä olin kovin huolissani että mikä sillä on kun yhtäkkiä rupee hytkymään niin hemmetisti, kunnes tajusin että se tapahtuu aina musiikin soidessa.. Metallica oli lemppari :D Nyt 1v3kk keikuttaa pyllyä, nytkyttää päätään ja nostelee jalkojaan sekä vispaa käsillään shakiran tahtiin :D
 
Lex
Lapsissa, kuten myös aikuisissa on tietysti eroja.

Toiset ovat enemmän musikaalisia, toiset hallitsevat kuva- ja kädentaidot, toiset lukutoukkia...
Meidän perheessä on molemmilla vanhemmilla voimakas musiikki-intohimo, ja uskon että se tietty "musikaalisuus" siirtyy jo ihan geeniperimässäkin jossain määrin eteenpäin.

Toki suuressa osassa vaikuttaa myös tarjonta ja asenteet musiikkia kohtaan.

Meidän lapsesta huomasi myös vauvasta asti, että rytmi vie miestä mennessään. Jo taapero-iässä yritti oma-aloitteisesti laulaa mukana kun musiikkia vaikka autossa kuunnellaan; vaikka englanninkielisistä sanoista ei ollut hajuakaan, melodian mukana vouvaaminen oli liki virheetöntä jo ensi toistoista lähtien.

Kädentaidot kiinnostavat häntä taas selkeästi vähemmän, eikä hän liikunnallisestikaan ole erityisen innostunut tai lahjakas.

Rytmit, melodiat ja numerot taas ovta pienessä päässä kuin nakutettu.


Hassua on vielä se, ettei poika lukuisista yrityksistä huolimatta ole innostunut lasten musiikista (kävi muskarissakin), vaan intohimot löytyvät tuolta -90 luvun groovaavamman hevimetallin puolelta, mm. Pantera ja Testament ovat suosikkeja =)
 
Lex
Alkuperäinen kirjoittaja :(:
onkohan meidän pojassa sitten jotain vikaa kun on 1v1kk eikä tanssi ollenkaan:/
No ei taatusti ole mitään vikaa, joko innostuu myöhemmin tai on suorastaan nerokkaan lahjakas jossain muussa hommassa!

Eihän aikuisiakaan kiinnosta kaikki taiteenlajit.

"Monet ihmiset pitävät musiikista, mutta useimmat eivät vain pidä hiljaisuudesta", on ajatus johon mun mielestä kiteytyy syy koko pop-musiikkiin.
 
vieras
Leningrad Cowboysien video oli meillä pojalle kova sana, ripaskaahan oli ihan pakko tanssia. Muutenkin tanssiminen alkoi ihan vauvana ja musiikkimaku näkyy olevan aika sama kuin äidillä :)
 
cr4grrfyfbmfyf
aecdvfyh hf?fargythgnynn bgbygnfgnfthn thybyhyhhn ghtyhuh gnfynftg bynynfyfnfyfnyybfyfhfthftbhftfhthfyfnfyfhfghftfyfbfyhfyfhfyfyfbfybftbtfgftftyhgfthtfbfthftfhftftfhftfhthyfhftyfhtfh
 
ynbgevntecnt
ascgftbtbgfhbfgn??daczevgtf ffrdbvdt grnvjt vfbnt bdrdb5dbt ctcbdrbdtcbtbftbfg gghf ftyf nfgnfyfnfyfnfh vhmfgfhfngfhgdbdtbdtdbvdtdgtdbdtdhdgdtdrdbgdrfgdrtdgtgdgbfjebrehtfbtnftyhbtdhb6ybfyfbnyfnfyfynfybfyfnhyfnyfjfyyyyyyyyhngh6ydbdtbtfb6fbfyf tfbftfhtn
yhyfhfyf7dngbybd6ydbytdjdtnyjuyynmynhybgnyhthyhthghnngnggnjtvfbhtbthynbfbvj
 

Yhteistyössä