Millainen sairaus MS-tauti teidän mielestänne on?

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja Mielenkiinnosta kysyn, 04.07.2008.

 1. Tuosta toisesta ketjusta vaan tuli mieleen. Uskotteko, että kaikki MS-tautia sairastavat ovat lopulta pyörätuolissa tms.?
   
  #1
 2. Rieputarallaa

  Rieputarallaa Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2005
  Viestejä:
  48 286
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lopulta ja lopulta - kuka tietää, missä meistä kenenkin loppu on? Mitä sä oikein haet tällä aloituksella?
   
  #2
 3. ap

  ap Vieras

  Haen mielikuvia kyseisestä sairaudesta, miten niin? Onko asia jotenkin epäselvästi muotoiltu?
   
  #3
 4. Peppari

  Peppari Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2006
  Viestejä:
  20 827
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo uskon että loppujen lopuksi siihen tuoliin päätyy. Entisellä naapurilla oli MS ja pelkkä virtsatietulehdus vei hänet sairaalaan pariksi viikoksi.
   
  #4
 5. Tuurstaagi

  Tuurstaagi Vieras

  Riippuu ihan sairauden ärhäkkyydestä ja sairastumisiästäkin kaiketi. Toiset joutuvat jopa vuoteen omaksi ja täysin auettavaksi. Toiset taas voivat elää ja olla hyvinkin itsenäisesti, ainoastaan sairauden pahimmissa vaiheissa voi olla liikkumisen apuvälineet tarpeellisia.
   
  #5
 6. LotL

  LotL Vieras

  No etenevä lihasrappeumasairaushan MS on eli kyllä se jossain vaiheessa tulee liikkumiseen vaikuttamaan jollain lailla vaikka ei olisi aggressiivisesti etenevä. Toki muut perussairaudet ja infektiot vaikuttavat myöskin sairaudenkulkuun.
   
  #6
 7. vieras

  vieras Vieras

  No kuten tiedät toisilla menee nopeammin eteenpäin sairaus ja toisilla hitaammin. Hyvällä liikunnalla ja ruokavaliolla pystyy varmaan jotenkin vaikuttamaan. Minun tutuissa ei ole nopeasti oltu pyörätuolissa, yksi sairasti 25 vuotta ennenkuin oli pyörätuolissa, kuoli syöpään.
   
  #7
 8. Vieras

  Vieras Vieras

  Mulla ainakin on sellainen mielikuva ja ne jotka tiedän ko. tautia sairastavan, että menee puhekyky ja liikuntakyky, siis tarvii kävellä keppien kanssa ja puhe muuttuu puuroksi.
   
  #8
 9. joop

  joop Vieras

  no onhan vaikka saija varjuksella ms. ja sillä vaikuttaa se jotenni silmissä. sitä on niin monenlaista kirjoa siinäi sairaudessa!
   
  #9
 10. Rinsessa-Ryysynen

  Rinsessa-Ryysynen Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  09.05.2008
  Viestejä:
  2 318
  Saadut tykkäykset:
  0
  No ei todellakaan vie kaikilla ptuoliin! Sairauden eteneminen voi jopa pysähtyä kokonaan.
  MS- taudin ennusteen tekeminen on äärimmäisen vaikeaa sillä oireet ja oireiden vakavuus voivat vaihdella 1-10
   
  #10
 11. mielikuvani

  mielikuvani Vieras

  Sairaus, joka puhkeaa yleensä nuorilla aikuisilla ja on yleisempi naisilla. Ms etenee hyvin yksilöllisesti ja osalla liikuntakyky heikkenee melko nopeasti, mutta toiset eivät kenties koskaan tarvitse esim. pyörätuolia. Sairauden mahdollisesti mukanaan tuovat rajoitteetkin ovat siis täysin yksilöllisiä etenemistavasta ja - nopeudesta riippuen.
   
  #11
 12. ap

  ap Vieras

  Tiesittekö, että siihen on nykyään lääkkeitä, jotka voivat pysäyttää taudin kulun tai hidastaa sitä erittäin merkittävästi? Ovat niin uusia, ettei vielä tiedetä, miten toimivat, kun puhutaan kymmenistä vuosista. On myös hyvänlaatuista MS-tautia, jossa yksi pahenemisvaihe, eikä enää koskaan mitään oireita.
   
  #12
 13. vieras

  vieras Vieras

  Mun suvusta löytyy ko. sairautta todella paljon ja kaikilla kenellä se on niin se on hyvin erilainen yksi joutuu turvautumaan kainalosauvoihin toinen on silloin tällöin hieman väsynyt mutta elää ihan normaalisti lenkkeilee jne. kolmannella tautia ei juuri muuten huomaa mutta esim. flunssan yhteydessä hieman vaikeampi parantua jne.
   
  #13
 14. Charlottis74

  Charlottis74 Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2008
  Viestejä:
  3 717
  Saadut tykkäykset:
  0
  No tänään juuri tehy lehdestä luin tuosta ja siinä sanottiin että kaikki eivät välttämättä päädy pyörätuoliin! Vaikea on sairaus ja ikävä. Niinkuin kaikki muutkin vakavat sairaudet.
   
  #14
 15. Rieputarallaa

  Rieputarallaa Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2005
  Viestejä:
  48 286
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mun ysrävälläni on MS-tauti, ja hällä se on pysynyt hyvin stabiilina monta vuotta, ilmeisesti nimenomaan uusien tehokkaiden lääkkeiden, sellaisten pistoksina annettavien. Hällä on silmästä näköhermo vaurioitunut taudin seurauksena, ja motoriikassa pieniä ongelmia, mut hyvin pärjää kun muistaa levätä tarpeeksi. Toivon todella, että tauti pysyy hällä jatkossakin kurissa.
   
  #15
 16. LotL

  LotL Vieras

  Niin on. Riippuu kuitenkin MS:n luonteesta eli onko esim.nopeasti etenevää lajia voidaanko kaikkia noista lääkkeistä aloittaa tai olisiko niistä yleisesti ottaenkaan hyötyä. Esim.Tysabri-lääkitys olisi hyvä aloittaa siinä vaiheessa kun sairaus ei ole edennyt vielä kovin pitkälle parhaan tuloksen saamiseksi.
   
  #16
 17. ap

  ap Vieras

  Itselleni hyvin läheisellä ihmisellä on MS-tauti ja minusta ennakkoluulot ovat kauheat. Kun sanot taudin nimen, ajatellaan melkein samalla hetkellä, että ei tuosta kohta ole enää mihinkään, joutuu pyörätuoliin ja elämä on ohi. Oikeasti nuo pyörätuolissa istujat ovat se jäävuoren huippu. Ne, joilla on lievemmät oireet, sairastavat sairautta ilman, että jokainen vastaantulija sitä tietää.
   
  #17
 18. AnniTanniTalleroinen

  Rekisteröitynyt:
  26.10.2006
  Viestejä:
  570
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tunnen montakin ja pari on jo pyörätuolissa. Muilla onneksi hitaasti etenevä muoto. Toivottavasti en itse eikä kukaan läheisistä sairastu....
   
  #18
 19. viiden äiti

  viiden äiti Vieras

  Mulla tutkittiin toissa talvena MS-tautia mutta ei diagnosoitu kun ei tarpeeksi oireita.
   
  #19
 20. äippänä

  äippänä Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  18.02.2008
  Viestejä:
  170
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vaihteleehan tuon taudin eteneminen eri ihmisillä.

  Oma mummuni on sairastanut MS-tautia jo 40 vuotta. Mielestäni mummuni on todella hyvässä kunnossa siihen nähden kauanko on tautia sairastanut. Kävely on käynyt hitaaksi ja pikkasen huteraksi, mutta edelleen pärjää kotona sisätiloissa ilman mitään apuvälineitä. Ulkonakin lyhyet matkat menee ilman mitään, mutta esim. postia hakiessa 100m päästä, pitää olla rollattori tukena.

  Ja vaikka tauti on vaivannut jo 40 vuotta, niin edelleen suoriutuu omatoimisesti päivittäisistä toimista, kuten syömisestä, pukemisesta ja pesuista. Näkö on käynyt sen verran heikoksi, että pitää olla "pullonpohjalasit", mutta näkee niiden kanssa lukea esim. päivän sanomalehden.

  Kuumuus vie kyllä voimia. Saunassa mummuni ei käy juuri siitä syystä. Ja kesällä kovilla helteillä on aika väsynyt ja voimaton ja huilailee paljon. Mutta viileämmät ilmat ja talviaika on hyvää aikaa.

  Eli ei tuo MS-diagnoosi aina tarkoita sitä, että pian joutuu pyörätuoliin tai vuoteen omaksi. Tosin niinkin voi käydä, ikävä kyllä. Mutta ei se tauti kaikilla etene niin kovaa vauhtia.
   
  #20
 21. vieras

  vieras Vieras

  Tiedän kolme jolla ms ja kaikilla kovin erilaiset. Yksi heistä jo edesmennyt, vei liikuntakyvyn mutta pää pysyi terävänä kuin partaveitsi. Ehti sairastaa 30 vuotta. Kaksi muuta lievempiä, molemmat edelleen työelämässä, toisella sairaus kymmenen vuotta toisella pari. On ihan tapauskohtaista miten etenee ja vaikuttaa.
   
  #21
 22. Merlion

  Merlion Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  15.02.2007
  Viestejä:
  11 404
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aidillani on ollut MS-tauti jo -80 luvulta . Joutui jaamaan sairaselakkeelle silloin. Aidillani on ollut onneksi hitaasti eteneva tauti. Pyoratuoliin joutui kun sai -05 hemorraagisen aivoinfarktin
   
  #22
 23. Kyllä tätä tautiaon yhtä monta laatua kun ihmistäkin. Tunnen naisen joka on sairtastanut yli 60-vuotta ja kävelee ja pyöräilee vielä. Tunnen monia jotka ovatedesmenneitä paljon minun jälkeeni sairastuneita. Kaikkihan täältä lähtevät..
   
  #23
 24. mää

  mää Vieras

  Mulla se käsitys että tautia useampaa muotoa ja jotkut voi suht ok, jotkut etenevät nopeasti
   
  #24
 25. Gloria

  Gloria Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2004
  Viestejä:
  9 089
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mä tunnen hyvin yhden ihmisen jolla on MS-tauti, nopeasti mennyt huonoksi :(
   
  #25
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti