Minkä kokoinen eka kenkä? Paljonko varaa oltava?

Maaruska
Kengän koko riippuu niin paljon lapsen koosta ja jalan mallista. Meillä esimerkiksi oli pojalla oikein pullukka jalka ja jalkapöytä joten ihan kaikki kengät eivät menneet jalkaan. Meillä oli viime talvena parhaat kengät sellaiset lyhytvartiset kuomat joissa vetoketju jalkapöydän päällä. Ne oli helpot pukea jalkaan, koko oli 20 ja villasukka mahtui sinne.
 
pp2
1 cm käyntivaraa ja 1-1,5 cm kasvuvaraa. Hyvissä ja ainakin kotimaisissa talvikengissä on talvi esti ja se tarkoittaa, että villasukkaa varten ei tartte ottaa isompia kenkiä. Nauhalliset on meillä ja hyvät kun saa sopivalle kireydelle. Ei putoo jalasta. Nauhat pysyy kiinni kun on haalarin lahkeen alla.
 
Saako jo ensiaskelkengissä olla varaa pari senttiä? Meillä oppi kävelemään reilu 9 kk ikäisenä ja nyt kokeilin koon 20 kenkiä, niin kivasti niillä kävelee sisällä. Ne ei oo mitkään talvikengät vaan tollaset sisäkengät. Mietin vaan ettei kai noista oo mitään haittaa, kun niissä on vielä niin reilusti varaa? Ne on saatu lahjaks joskus aiemmin.
 
niin no meillä 1vllä pitäs seuraavat olla 23... saatu liian pieniä kenkiä/sukkia lahjaks.. on kato ostaneet kokoo kysyymättä n.1v kokoa.. et vaihtelee hirveesti. käy liikkeessä tai piirrä jalkapohja vaikka pahville ni helpompi mitata..
 
Hiukan asian vierestä, mutta lisäisin vielä että ensiaskelkengät olisi nimenomaan hyvä olla nauhalliset tai muuten sellaiset jotka saa pitkälle auki, jotta saa lapsen jalan kunnolla kenkään. Pieni ei osaa vielä työntää varpaita oikein ja "putki"mallisissa on vaara, että varpaat jäävät virheasentoon :(
Ja tietysti säädettävät kengät ovat yleensä myös tukevammat.
 
miconäiti harmailee
suosittelen että kun ostatte ekaa kertaa kenkiä niin kysykää myyjää aina apuun, ellei tietty oo toisia lapsia joden kanssa käyty sama rumpa ym tietoo...ite meinaan olisin ostanut ihan vääränlaiset kengät, olsiin ottanut ne kivoimman näkönet! ja äitini oli mukana ja hän myös katseli ihan "Väärän" mallisia kenkiä. myyjä neuvo oikean muotoset antoi vaihtoehtoja ym ja yhdessä päätettiin. kannattaa ottaa pohjallinen pois ja seisottaa sen päällä siitä näkee onko kenkä oikeen kokonen ja mahtuuko jalka myös leveydeltään siihen kenkään.. se peukalon verran pitäis olla tilaa päässä eli n. 1½cm..
 
miconäiti harmailee
ai niin ja se viellä unohtu että meillä oli ensi kenkä 21 nyt talvi kenkä 23 ja kumparit myös..koko vaihtelee niin merkikinki mukaan esim. ensikenki ostettaessa oli toiset 21 ja toiset 22 kokoset ja riipuen siitä oliko suomalaiset vai ruotsalaiset, tarra vai nauha ym..
 
mittatikku ja neuvoj
Lapsen jalan ja kengän oston kanssa suosittelen seuraavaa:

- Jos vaan onnistuu, piirrä lapsen jalan kuva paperille, leikkaa irti. Lapsen pitäisi seistä!
(vinkki: piirrä nopeasti kantapään kohta ja varpaiden kohta isovarpaan kohdalta - leveysmitta ei niin tarkka tarvitse olla, mutta näin saat ainakin pituusmitan ennenkuin tenava karkaa paperin päältä)
- Ota kenkäkauppaan mukaan mitta ja lapsi. Ota mukaan ne sukat, mitä aiot esim. talvikengissä käyttää.

- Mallaa jalan kuvaa IRTOPOHJALLISEN päälle - tässä voit siis huomoida sen käynti- ja kasvuvaran 1-1,5 cm eli ota isompi pohjallinen kuin" jalkamittari."

- Valitse kenkä pohjallisen mukaan,
SOVITA KENKÄÄ LAPSEN JALKAAN! sillä pulleaan jalkaan ei kaikki kengät sovi - kapeaan ja matalaan jalkaan ei kannata liian "pulleaa" kenkää hankkia,

- ensiaskelkengän tulee olla SOPIVA JALKAAN, napakka, sen tulee tukea jalkaa. miellellään nauhakiinniteinen kenkä ylipäätänsä myös sittenkin kun lapsella ikää enemmän.

- Pyydä myyjiltä apua ja neuvoja!!!

* ensiaskelkengät ja lasten kengät maksavat saman verran kuin aikuistenkin. Samoilla jaloilla kuitenkin kävellään loppuikä, vanhana vielä, joten kannattaa satsata. Väärät kengät saavat aikaan käynti-. ja askellusvirheitä ja virheitä jalan rakenteissa, tai esim. aikuisenakin polkee linttaan toisen kengän, tai toinen kenkä kuluu nopeammin kuin toinen

 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 22.12.2005 klo 11:06 sarbba kirjoitti:
vauvalehden sivuilla on noista kengänkoista tehty taulokko, mittaa lapsen jalka ja kato sieltä koko =)
En suosittele, koska koot vaihtelevat merkeittäin todella paljon. Kenkä kannattaa valita vain ja ainoastaan lapsen jalan mukaan.

Tärkeitä juttuja ovat suora lesti (suora linja kantapään keskeltä toiseen varpaaseen), lapsen jalan mukainen lesti, joustava pohja, tukeva kantakuppi sekä tukeva kengän suu. Nauhakiristys on kaikkein paras.
 
Suosittelen kenkäkauppaan ja asiantuntijan luo menemistä. Mä olisin itse ostanut liian pienet kengät. Saatiin tosi hyvää palvelua ja hyvät kengät. Myyjä mittas jalan ja tunnusteli jalan muodon ja pulleuden yms. ja sitten vähän koeseisoskeltiin kengillä ja myyjä kokeili jalan asentoa siinäkin.
 
Lasten kengän koko

Varpaille tarvittava tila=
Kasvuvara+käyntivara
(5-7mm) (5-9mm)

Käytä yhteensä koosta riippuen:
-ensiaskel 9-12mm
-leikki-ikäinen 12-15mm
-kouluikäinen 15mm

Numeron määrittely:

Esim jalan pituun 17cm
kasvu+käyntivara 1,5cm=
18,5cm jaettuna 2:lla=9,25+18,5=27,75cm

Oikea koko 28


Tälläisen ohjeen olen saanut joskus
 
meillä pojalla yks v:nä 23:set kengät.... nyt 2v:nä 25 talvi kengät ja toivon et menee koko talven... ollaan aina uusia ostaessa mitattu kaupassa sellasella jalan mittaus levyllä jalan sen hetkinen koko.... ainakin tossa lähi citymarketissamme on sellainen lastenkenkä puolella....
 
Mä olen mitannut lapsen jalan (seisten!), lisännyt siihen 1,5 cm ja pyytänyt kaupassa myyjää mittaamaan kengän sisämitan. Koon mukaan ei oikein voi ostaa, kun eri kengissä on niin eri koot. Pieni (5-vuotiaskaan) ei vielä osaa sanoa onko hyvä. Meillä ainakin ostin kerran valmiiksi pienet,kun uskoin kun 5-v tyttö sanoi, että hyvät on. Kotona sitten mittasin ja kenkä oli 0,5 cm lyhyempi kuin jalka.

Toinen hyvä konsti on ottaa kengän pohjallinen irti ja laittaa lapsen jalka sen päälle. Siinä sitten taas pitää muistaa se 1,5 cm ja seisten.
 

Yhteistyössä