Minkä verran teidän 1,5-vuotiaat juttelevat?

  • Viestiketjun aloittaja Liinu81
  • Ensimmäinen viesti
Liinu81
Sitä puheen kehittymistä on kyllä ihana seurata ja ne omat sanat ovat mainioita :) Meilläkin tulee lauseita ja olen tästä ollut hieman yllättynyt, puhetta on alkanut tulla niiiin hurjaa vauhtia. Varmaan tämä on ihan tavallista, jotenkin olen vain aina kuvitellut, että niitä lauseita tulisi sitten vasta myöhemmin.
 
Meillä tulee muutamia sanoja, lauseista ei vielä tietoakaan. Uusia sanoja tulee ehkä 1-2/viikko. Tyttö on paljon kiinnostuneempi leikeistä ja touhuamisesta ei selvästi koe että pitäisi pystyä kommunikoimaan tuon paremmin kun tulee ymmärretyksi kuitenkin :) Tänään tuli tämän viikon uusi asia ihahhaa laulettuna. Ei ole mutenkaan tuota sanonut vielä.
 
Meillä poika 1v5kk. Just laskin yhtenä päivänä että sanoja tulee nyt noin 70 ja uusia oppii joka päivä noin 2-4. Yksinkertaisia kahden sanan lauseita sanoo myös, kuten "vettä sataa, lapio tippu" tai "hakka (herra hakkarainen pehmolelu) nukkuu". :)
 
Ihan mielenkiinnosta. Onko teillä lasten kaikki sanat selkeitä "auto, kukka,nukke"-tyyliin, vaiko sinne päin? Mein likka puhuu sanoja paljon,mut suurin osa sanoista on usein sinne päin olevia, kukka usein on "kokku" tai kala on "kava" sitte sanoista jää ekat kirjaimet pois. :) R tulee osassa sanoja oikein,kuten "karhu" mut sitte taas joissain ei ollenkaan.
 
Meillä on vain kaksi sanaa missä tulee kaikki kirjaimet oikein, äiti ja hauva. Hauvasta jää aika usein tuo h pois tai tulee tosi heikosti. Kirjaimista K, L, R ei tule ollenkaan edes omassa vauvakielessä. En tiedä pitäisikö oilla huolissaan vai ei. Paljon ihan omia sanoja, äijä=anna, päppy=tutti ja äppy on yleissana kuvaamaan milloin mitäkin yleensä syliin, tippu, pallo, sattuu, lapio, ämpäri.
 
Alley
No,höpsis :) Ei todellakaan tarvii olla!! Noihan tulee ajallaan sitte :) Noin meilläkin toi puhe menee, hauva on auva ja hattu on attu ja sitte just noita omia sanoja vaikkapa ukki=kukku jne . Jos kysyy oikeestaan mitä tahansa,et "mikä tuo on" nii kaikkeen tulee vastaus, oli sitte oma,oikea tai sinne-päin sana.
 
Meillä osataan sanoja jo sen verran, ettei laskuissa pysy mukana. Yleensä riittää, että toistaa jotain sanaa muutaman kerran, niin oppii sen. Pari kertaa on tullut kahden sanan lause. "Vauvan tutti" ja "vauvan takki" ja "lisää kuukkuu" :) Myös pölöttää itekseen jotain omiaan melkeen kokoajan mistä ei saa mitään selvää :) Onse kyllä vaan hämmästyttävää kuinka paljon noin pieni ihminen myös ymmärtää puhetta, vaikkei sanoja osaiskaan! Esim. osataan vielä roskat roskiin ja pyykit pyykkikoriin...jne.
 
Meidän 1v 8 kk ei kyllä vielä juttele ollenkaan!
Ainoa tunnistettava sana on "Äiti" ja sekin aina vähän huolimattomasti lausuttu : /

Ei meillä ole puheen kanssa mikään kiire. Tulee ymmärretyksi vinkumallakin ja kun kuitenkin juttuja riittää, eli puhuu omalla kielellään ja höpöttelee, mutta ei sano vielä selkeitä sanoja
 
Meillä on viime viikkojen aikana lähteny tuo puhe puoli kehittymään ihan todenteolla. Tyttö tarjoaa omaa sanaa kaikkeen mitä kysyy, tulee jo s:llä ja r:llä varustettuja sanan tapaisia. Vielä ei oo lauseita tai kahta sanaa peräkkäin, mutta pian sekin varmaan tulee :)
 
Kahden sanan yksinkertaisia lauseita tulee esim "äiti töissä" , "ei oo" jne. Ikää neidillä 1v6kk. Sanoja tulee jo todella paljon ja pystytää kommunikoimaan paljon puhumalla.
Monista sanoista jää eka kirjain pois tai sitten sana muuttuu hieman. Esim meidän koiran nimi on Manu niin tyttö sanoo "mamu". "kissa" sana tulee tosi selkeästi ja ässä tulee hienosti.

On todellakin hienoa seurata lapsen puheen kehitystä ja sitä kehitystä tulee päivittäin :)
 
Täällä tulee reippaasti sanoja, tosin suurin osa on sellasia äiti-lapsi yhteiskieltä. Tai että vain äiti ymmärtää :
poika 1v9kk

-Äiti: äiti
-Mikko: ko (joskus mikko)
-Rekka: i-a
-Bussi: u-i
-Ei ole: ei oo
-vauva: aijai
-koira: hau hau
-syömään: y-ään.
-nukkumaan: aa-aa
-Miksu: Mishu
-Nalle puh: puh

Joissain sanoissa tulee hyvin ässää ja muitakin kirjaimia. Useimmat sanat on lyhkäsiä ja sitten tulee paljon "sanoja" että on vain toinen ja viimeinen kirjain, kuten a-i (takki) kun ollaan ulos lähdössä.
Paljon ymmärtää sanoja ja koittaa toistella.
 
Täälläkin puhutaan aika paljon. Nyt viime kuukausina ei ole tullut uusia sanoja, vain kirjaimet ovat sekaisin opituissa sanoissa. Myös nauraa kikattaa kun yrittää toistaa jotain lorua perässä ja tulee ihan ihme höpötystä. Lapsi siis 1v7kk.
 
Meillä 1,7 kk poika, sanoja tulee muutamia, mutta lauseista ei tietoakaan. Sanoista pappa on tullut jo monta kuukautta. Muut sanat (äiti, mummu, kana, vauva, kakka) on tullu tässä muutaman kuukauden aikana ja nekin tulee välillä tosi epäselvästi. Poika osaa kyllä ilmaista itsensä muuten eli luulen sen vaikuttavan sanojen tulemiseen. Ja eikös se yleensä vaikuta kans, jos on aikasin lähteny käveleen niin puhuminen tapahtuu myöhemmin?!? Meillä poika lähti käveleen 11 kk iässä.
 
16kk tyttö ja puhetta tulee, oikeastaan vain yksittäisiä sanoja. Yhden kerran on sanonut "äiti auta" ja toisen kerran jotain vastaavaa. Suomenkielisiä sanoja aktiivisessa käytössä varmaan 100 (lopetin laskemisen, kun 50 tuli täyteen) ja isän kielellä ehkä 10.

Ei osaa lausua hienosti kaikkea, jotkut on hänelle helppoja, kuten äiti, auto, auki, papa, nämä tulee oikein. Yleensä tai hyvin usein jättää sanan ekan konsonantin pois. Nappi oli pitkään "appi", taitaa olla vieläkin. L-kirjain on w tai u, esim. kaua (kala), paua (pala), hauoo (haloo). Nallea ei yritä sanoa, sanoo "kaahu" = karhu.

3- ja useampitavuiset sanat typistää kahteen ja niistä tulee aika tunnistamattomia. Ampiainen = ampi/ampki, koppakuoriainen = kopki.

Monet sanat ovat aluksi olleet tosi kaukaisia oikeasta muodosta, mutta lähentyneet sitten. Puhun hänelle esim. alapäästä pimppana. Ensin hän sanoi "pitti", sitten "pympa" ja nyt pimppa.

Eläimistä alkoi sanoa mm. (h)eppa, kiss(a), koira (kurkku-r), pövvö (pöllö), mutta nyt ne ovat olleet jonkin aikaa tyyliin "ha ha haa" (i-ha-haa), miau, vuh ja hu-huu.

Isän kieliset sanat kuulostaa suomenkielisen lapset muodoilta. Puhumme myös englantia kotona ja sanoo helposti sitten niitä sanoja perässä.
 
vau joku osaa jo 70 sanaa ja lauseita. huhuh, onpas tosi fiksu! :) meidän 1,5v tyttö osaa sanoa: äiti, ishi ( isi) hei hei , ei eikä .. ei muuta osaa viel, mut ei täs mikää kiire. omaa kieltä puhuu kyl tosi hyvin ja osaa monia lauseita omalla kielelllä;) ;D
 
Meillä on 1v ja 3 kk tytön sanavarastossa koira -> ko, kukka -> kukka, kissa -> kssa, napa -> papa ja kukko -> kukko... on vielä jotain muita mutta nyt just ei tuu mieleen mitä kaikkia oli.
Aika pitkälle hän jo kuitenkin ymmärtää asiat koska voi kysyä onko nälkä tai haluatko leipää ja sitten tulee nyökkäys tai päänpudistus. Asia erikseen on tietty kiukkuajat jota tulee kun on oikein kova nälkä ja nyt vielä kun syntyi just pikkusisko mikä näyttäisi aiheuttavan hiukan mustasukkaisuutta siihen lisäksi.
 
Meillä on 1vja5kk ikäinen tyttö. Lauseita ei vielä tule, mutta muutamia sanoja on ollut nyt 2-4kk: anna, ei, hauva, koi (hauvaa tarkoittaa), äi-ti, nam, auto, oho. Nuo kai lähinnä, nyt ei hetkeen ole tullut uusia sanoja (melkein kuukauteen), mutta varmaan pian taas tulee. =)
 
meillä poika 1v 4kk ja puhuu jo todella paljon! Joskus se voi selittää pitkiäkin "lauseita" pötköön -isi kotona/töissä, paappa käymään kotona/töissä, iso kaivuri ajaa, futista pelaamaan, äiti mulle pyykkiä, hanottaa(janottaa)huotavaa, mopolla ajaa kovaa, jne. =) koko ajan matkii mitä ikinä kuuleekin :) niin joo ja se jo laulaa"missä sola sinertää, kaikki on, leijonaa metsästää..."tuiki tähtönen" moni sitä on kyllä ihmetelly että kuinka paljon se puhuukin!
 
Nyt tyttö on 1v8kk ja juttua tulee koko ajan enemmän. Sanoja on satoja kahdella eri kielellä. Yhä useammin tulee kahden sanan lauseita, mutta vieläkin useimmiten lauseesta sanotaan ydinsana. Muutama kuukausi sitten käytössä oli vain subjektit, nykyään myös verbit ja kysymyssanat, varsinkin "missä" ("missä tuttipullo?"). Matkii paljon, yhä selvemmät äänteet ja sanat. Myös omia sanoja ja jokellusta. Yrittää laulaa, lopputulos yleensä huvittava. Vieläkin 3-tavuisista sanoista jää joku tavuista pois: lepakko on pakko
 

Yhteistyössä