Minkälainen koirarotu (keskikokoinen/vähän isompi, ei "jätti") liikkuvaan perheeseen?

  • Viestiketjun aloittaja mvb
  • Ensimmäinen viesti
mvb
Olemme tässä pohtineet koiran ottamista jo pitempään ja rotuja tässä edelleen pohdiskelemme. Meitä on viisihenkinen perhe (lapset 11v, 8v ja 4v), joka liikkuu ja urheilee luonnossa tosi paljon. Lapsiluku on täynnä ja lapset ovat jo sen verran isoja, että voisi koiraa ruveta harkitsemaan. Koiria löytyy paljon lähipiiristä ja itselläni on aiemmin ollut saksanpaimenkoira, joten ihan vieraita otuksia nuo koirat eivät ole.

Kaipaisimme koiraa ns. perheenjäseneksi, eli koira saisi olla paljon siellä missä mekin. Olisi hienoa, jos koira viihtyisi työpäivien aikana ulkotarhassa (ei kuitenkaan välttämätöntä, tämä ei ole se ratkaiseva tekijä), meillä kun on maaseudulla sellainen hehtaarin tontti, niin on tilaa sinne tarha rakentaa. Koiran kanssa olisi tarkoitus lenkkeillä, harrastaa vaellusta, ehkä suunnistaakin. Ja toki rodunomainen liikkumistarvekin huomioidaan sitten koiran valinnassa.

Olisko kellään mahdollisia rotuehdotuksia, joista kannattaisi ottaa selvää? :)
 
Meille on tulossa lapinporokoira. Suunnilleen noilla kriteereillä meidänkin lähtökohta oli.
Rakastuin tuohon rotuun, kun tapasin erään kyseisen rodun edustajan... Siitä se ajatus sitten lähti, yli 2 vuotta sitten. :xmas:
Joulukuussa meille saapuu sellainen. =)
 
No ei ainakaan mene ulkotarhassa ja trimmaustaitoa + turkin hoitoa tarvitaan... Ja rodulla on paljon korvatulehdusongelmia.
Ulkotarhassa oleminen ei ollutkaan välttämätön. Trimmata ei tarvi itse, eikä turkkikaan kovin vaivalloinen ole vrt. cockeri. Tiedän paljon sprinkkuja eikä kovinkaan monella ole korvatulehduksia ollut... Yksilöllistä. Kuten kaikki terveysjutut.
 
yrppy
Australian paimenkoira? Kaverin perheessä sellanen ja niillä se ainakin toimii.
Toisella kaverilla on alaskanmalamuutti ja uskoisin, että sekin voisi olla teille sopiva rotu.
 
Boksu
Bokseri. Aivan ihana koirarotu. Rakastaa ihmisiä, on todella aktiivinen ja seurallinen ja tarvittaessa myös omaa vartioimisvietin. Bokserit on energisiä seurakoiria loppuun asti. Meillä kohta 12 vuotias bokseri ja vielä virtaa riittää.
Ulkotarhaan en kyllä bokseria laittais...
 
"a.p"
Teiltä onkin tullu paljon ehdotuksia, osa itse asiassa sellaisia, että olemme niihin jo tutustuneetkin. :D Alaskanmalamuutteja löytyy myös meidän lähipiiristämme ja tällä hetkellä kyseinen rotu onkin suunnitelmissamme aika vahvoilla, vetopuuhatkin nimittäin kiinnostavat...
Lapinkoira ja lapinporokoirakin vaikuttavat kiinnostavilta.
 
"a.p"
[QUOTE="pinni";22551771]En kyllä ihan lenkkikaveriksi aussia suosittelisi. On kuitenkin aktiivinen työkoira, joten jotain muutakin aktiviteettiä pitäs olla kuin lenkkeily.[/QUOTE]

Siis juu, meillä on tarkoitus huomioida myös koiran rodunomainen tarve noiden mainitsemieni juttujen lisäksi, mutta itsekään en kyllä usko, että aussi olisi meidän perheeseemme sopiva.
 
"kaura"
no se vähän riippuu millaista ihan oikeasti haette sillä tosi monet koirat sopii juuri perjaatteessa pääasiallisesti kotikoiriks ja jaksaa kyllä lenkkeillä kuinka paljon vaan :) no ensinnäkin ehkä tärkein kysymys on juuri tuo että ulkotarhaan vai ei.. mutta suomen lapinkoira vois olla ihan hyvä, koska sillä on pakusturkki niin pärjäis siellä ulkonakin ja ei tarvi trimmata ja kuitenkin semmonen perus perhekoira.
Sitten ite voisin suositella ihan keskikokosta villakoiraa, vaikka se nyt onkin sitte ihan erilainen ja jos ootte jtn pystykorvia miettiny niin ei ehkä sitten! mutta sitä vois pitää sisällä ja ei lähe ollenkaan karvaa! turkki on SUHT helppohoitonen jos pitää perus tasasena ja suht lyhyenä, mutta toisaalta tarvii sit trimmata ja pestä suunnilleen kerran kuussa jotta pysyy nättinä, mutta se ois varmasti kiva perhekoira ja lapsetkin vois viedä kävelylle kun on sen verran siro ettei sais niitä vedettyä ja tietty kouluttaisitte sit sen verran ainaki ettei hulluna kisko hihnassa :)
Joku noutaja vois olla myös hyvä ehkä mielummin labbis tai kultsi ku tolleri kun tollerit sitten jo vähän aktiivisempia.. Ja myös pystykorvat vois olla ihan hyviä mitä ootte miettiny, mutta ne kuitenkin on yleensä tosi haukkuherkkiä, mutta sehän ei hirveesti teillä sit vissiin haittaa jos maalla asutte. Samoin ne ei ehkä kaikki ainakaan oo niin sosiaalisia kuin noi enemmän seurakoirat ja metsästysvietti on yleensä korkeempi, mutta en sitten tiiä mitä haluutte? :) onnea kuitenkin koiran hankintaan!
 
"kaura"
ja sit vielä espanjan vesikoira ois ok ja ei lähe karvaa, mutta ne taas tuppaa olee aika sairaita ja sisäsiitettyjä :( mutta kaippa sellaisenkin hyvä sukuisen vielä löytäisi:) ja samalla tuli mieleen vielä keeshond tai samojedi? samojedeistä ei oo oikeestaan melkeen yhtään kokemusta mut kessut on tosi sulosia ja mukavia koiria!:) tosin vähän haukkuherkkiä mut ite tykkään noista saksalaisista pystykorvista paljon ja etenki mittelspitzeistä ja keeshondeista ku ne pienet on taas vähän enempi sairaita ja pikkukoiramaisempia räkyttäjiä (itelläni pikkunen koira joo kiva sylivauva on ja hyvin tottelee ja koulutettu mut vähän iso ego tuntuu silti olevan ja silti pelkää isoja koiria..)
 
"kaura"
anteeks ku pommitan väillä viesteillä :D mutta sit myös joku seropi vois olla teille ihan hyvä jos ette näyttelyitä tms. oo aatellu kunhan sitten ois kans sellasista roduista joista kumman vaan voisitte ottaa
 
Miten olisi vanha maatilan vahti bouvier? Itsellä kokemusta vain muutamasta viikosta, kun meillä on 13 viikon ikäinen buvve -vauva. Meillä on myös 2,5 vuotias bouvier sekoitus, josta innostus bouvierin hankintaan tuli. Isohko turkkirotu on ja isona palveluskoirana vaatii kunnon tapakoulutuksen. Kannattaa tutustua.
 
"a.p"
Kiitti kaikille, tähän olikin tullut kivasti vastauksia. :) Täytyy ruveta ottamaan selvää noista teidän ehdottamistanne roduista (niistä, jotka eivät tuttuja olleet).

Podhalanskikin kiinnostaisi, mutta olen pohtinut, onko laumanvartija ylipäätään se oikea valinta sit loppujen lopuksi. Silloin kun pitää olla ihan extratarkkana vieraiden (myös lasten kavereiden) tulemisen, olemisen ja menemisen kanssa. Ja miten laumiksen kanssa pärjättäisiin esimerkiksi suunnistuskisapaikoilla, kun on paljon populaa ympärillä. Että onko se koira sitten ihan stressaantuneena siellä koko ajan. Kaikkia juttuja tullut tässä mietittyä.
 

Yhteistyössä