Minkälaisia nukahtamistapoja teillä on?

Minkälaisia iltarutiineja, -tapoja ja aikatauluja teillä on?

Meillä on 3 kk ja 3 vkoa vanha neiti, jonka kanssa on illat taisteltu alusta asti.

Ihan alussa oli päivä ja yökin sekaisin ja nukkumaan päästiin usein vasta klo 1-3 välillä. Siitä onneksi illat ovat aikaistuneet 22-23 välille.

Aloitetaan iltapesut 19-20 välillä, riippuen kuinka on nukkunut päiväunia ja näyttää väsyneeltä. Nukahtamiseen menee joskus 30 min ja joskus 3 h :eek:

Minä tai mies nukutetaan, ei nukahda yksin. Eikä ole siihen kyllä yritetty opettaakaan.

Mutta miten vauvan saisi nukahtamaan nopeammin?

Kun meillä on vielä sekin, että tuo ei syö illalla kerralla molemmista tisseistä tai muutenkaan sitä tankkausta enään niinkuin ennen. Nykyään siitä kun nukahtaa niin herää sitten vielä 2-3 kertaa syömään ennenkuin nukahtaa lopullisesti yöunille.

Herää yöllä yleensä kerran syömään ja senkin joskus aamunyön puolella. Joskus kyllä syö useammankin kerran.

 
Moikka Sompio! :)

Meillä iltarutiineina yksinkertaisuudessaan se, että illalla lauletaan ja leikitään n. klo 18-19, sitten vaihdetaan yöpuku päälle jonka jälkeen ruokaa, sitten noin puoli tuntia sylittelyä joko tutin kanssa tai ilman. Nämä sylihetket on huomattavasti helpottaneet tuota nukahtamista, kai saa jonkun läheisyyskiintiön siinä täyteen. Ensin istuu yleensä sohvalla sylissä naama poispäin minusta ja "heijaan" sylissä, sitten saatan ottaa pojan "imetysasentoon" tutti suussa ja kävellä hetken ja halia ja sitten kannan rauhallisesti sänkyyn ja laitan peiton päälle ja suukotan muutaman kerran otsalle tai silitän kevyesti otsasta. Sänkyyn usein
jää mielellään nukahtamaan yksikseen kun on hämärä huone ja tuttu turvallinen oma sänky.

Tää toimii meillä, mutta ei välttämättä muilla tietenkään. Tähän meni kyllä aikaa että oppi nukahtamaan itsekseen sänkyynsä, mutta nyt olen tyytyväinen että kävin se rankan opettelun heti alkuvaiheessa läpi.

Tsemppiä nukutuksen kanssa, ei varmasti ole helppo homma, ainakin kun tyttö tankkailee siinä illalla vielä. :hug:
 
Hei! Kuullostaa tosi tutulta. Meillä nyt 7 kk vanha vauva ja nukutukset helpottuivat yhtäkkiä n. kuukausi pari sitten. Välillä nukahtaa kyllä edelleen tissiin, mutta usein myös ihan itsekseen sängyssä hiukan ensin pyörien ja "laulaen". Iltarutiineihin kuuluu iltapuuro klo 20, sitten hampaiden pesu, pepun pesu ja yöpuku päälle. Lopuksi annan vielä pojalle maitoa sängyssä ja laulan unilaulun. Nukahtaa viimeistään klo 22. Herää yöllä kerran tai kaksi kertaa syömään. En ole vielä yrittänyt päästä niistä yösyötöistä pois, koska kiinteitä ei mene vielä suuria määriä päivällä.

Ennen oli nukutukset hankalia. Yhessä vaiheessa me ihan väsyttiin siihen ja ratkaisuna oli se et vietiin poika joka ilta vaunulenkille. Nukahti vaunuihin ja välillä siirrettiin heti kotiin tultua sänkyyn ja välillä taas annettiin nukkua vaunuissa (sisällä) seuraavaan syöttöön saakka.
 
Alkuperäinen kirjoittaja RockMummy:
Niin ja meillä siis samanikäinen vauveli kuin teillä, kuten varmaan muistatkin :)
Juu, kirjoitellaan toistemme avauksiin :heart:

Kiitos vastauksista. Lisää kommentteja kiitos! Tosin nyt lähden nukkumaan, mutta palaillaan huomenna :wave:
 
Ei ton ikäistä välttämättä vielä millään!

Meillä rytmi alkoi löytyä esikoisella vasta lähempänä puolta vuotta, tällä kakkosella ollut alusta asti selvä ero yöllä ja päivällä (vaikka nukahtaakin vasta n. klo 22).

Eli vaikka esikoisella yritin vaikka mitä, niin ei sitä rytmiä saanut mitenkään muuttumaan kun taas kuopuksella ei ole tarvinnut tehdä mitään ihmeellistä niin rytmi on mennyt melkein itsestään paikoilleen. Se tietysti voi vaikuttaa, että kun esikoisen kanssa on se kunnon rytmi, niin vauvakin huomaa, että hälinä hiljenee, ilta pimenee ja kaikki rauhoittuvat nukkumaan illalla.

Tietysti tutut rutiinit auttaa, meillä 3 kk iltarutiinit tarkoittaa lähinnä yövaatteiden vaihtamista, koska syömisen kanssa mennään ihan vauvantahtiin ja iltasatuja ei vielä lueta tai lauluja lauleta.
 
Meillä alkoi nukkumaanmeno aikaistua joskus ehkä neljän kuukauden tietämillä, onneksi (ei ole kovin näppärää jos vauva nukahtaa kolmelta ja isosisko herää kuudeltä...), mystistä tuo että pikkuvauvat kukkuu ties minne asti.

Mutta varmaankaan kolmikuukautisen rytmiin ei vielä juuri voi vaikuttaa. Kun meillä alkoi rytmit vakiintumaan enemmän, niin otettiin selkeät iltarutiinit (eli kaikki suht samaan aikaan) käyttöön. Eli vähän ennen kasia iltapuurot (siis kun ikää oli riittävästi), sitten iltapesut ja iltatissi. Sitten muksu omaan sänkyyn ja keinutassujen avulla muksu saatiin hytkytettyä ennemmin tai myöhemmin uneen.

Kannataa tosissaan katsoa, että tuo päikkäreiden ja yöunille laiton välinen aika on riittävä, meillä pienempänä tyttö heräsi päikkäreiltä n.15-16 ja sitten oli todennäköistä, että kahdeksan yhdeksän aikaan tulisi uni silmään.
Pitkällisen projektin jälkeen meillä nyt jo melkein vuoden ikäinen tyttö on saatu pisteeseen, jossa nukahtaa YKSIN omaan sänkyyn :D Takkuisesta alusta huolimatta sekin on siis mahdollista. Joskin oli useamman kuukauden projekti lempeällä tahdilla.
 
Kiitos vastauksista :heart:

RockMummy Muistankin, että toukokuisten ryhmään kirjoittelit silloin kun tuo nukutus oli vielä harjoituksen alla. Mutta tosi hienosti nukahtaa nyt :heart:

Tiia-Liina Kyllä meilläkin välillä nukahdetaan tissille ja saa jopa usein nostettua nukkuvana omaan sänkyynsä. Mutta aina ei tosiaan siihen nukahda. Ja tissille nukahtaa usein sitten sillä viimeisellä syötöllä. Kun jos vain odotellaan, että tyttö itse tankkaisi niin saataisiin odotella hamaan tulevaisuuteen. Tarvii kuitenkin alkaa nukuttamaan siinä 20-21 aikaan, jotta tyttö saa viestin, että jaa nyt olisi ilta ja voisin syödä muutaman kerran ja nukahtaa =) Mutta sitten on tuollaisia iltoja kuin eilen, että ei juurikaan syönyt niin ei sitten nukahda tissillekään.
Vaunuihin mekin nukutettiin muutaman kerran alussa, kun oli ihan toivotonta. Ja joskus ihan vaunukoppaankin lattialla, kun se pikkaisen keinuu.

Viuvauvou Tuota yötä ja päivää alussa juuri yritettiin pimennysverholla ja äänillä saada hoksaamaan. Ja kyllä se nyt ihan hyvin menee jo, mutta nuo illat vain menee tosiaan usein pitkiksi.
Tiedän kyllä, että ei tämän ikäisellä juuri mitään pysty muuttamaan. Mutta tulipahan taas illalla mieleen kysyä täältä, kun samalla lailla joka ilta tehdään iltakylvyt tai muut pesut, yöppärin vaihto jne. ja nukuttamiseen meni eilen taas 3 h :ashamed:
Ja kun minä en iltaisin osaa erottaa, että mikä on nälkäitkua, mikä väsyitkua, mikä kiukkuitkua ja mikä vain että Haluan pois pinniksestä-itkua. Sitä on sitten välillä sekaisin, että mitähän tässä pitäisi tehdä. Usein kun yrittää tissille, niin ei olekaan nälkä vaan on ollut seuraa vailla ja vauva aloittaa kauhean juttelun.

Ruutia Meillä tosiaan pitäisi olla päikkäreiden ja nukkumaan menon välillä aikaa. Eilen nukkui kyllä vaunuissa 4 h, mutta heräsi sieltä klo 16 pintaan. Ja kasilta oli ihan väsy ja kitisi sellaista väsy-kitinää. Mutta virkistyi heti, kun oli iltatoimet tehty ja oli kerran tissitelty. Leikkimään olisi pitänyt päästä, eikä nukkumaan :headwall:
En minä niinkään vielä kaipaa tuota yksin nukahtamista. Myöhemmin toki kyllä sitäkin. Kaipaisin sitä, että vauva menisi nukkumaan n. klo 21.00 ilman suurempia kitinöitä ja ilman monen tunnin nukuttamista :ashamed:

Emme varmaan aloita kiinteitä heti 4 kk:n iässä, mutta niistäkin tuohon iltaan voisi jotain apua sitten tulla. Jos saisi kunnolla iltapuuron syömään, niin tuo tissittelyn tarve vähenisi ja ilta olisi sen puoleen ehjempi. Nyt tosiaan on niin rikkonaista, kun ekan kerran saa nukahtamaan niin tietää, että vauva herää syömään vielä 2-3 kertaa. Toki tämä on siinä mielessä hyvä, että yöllä syö sitten yleensä vain yhden kerran kun tankkailee illan. Ja jos odotat että vauva olisi syönyt tarpeeksi ja nukuttaisi sitten, niin kello olisi varmasti sitten jo puolillaöin. Eli vauvamme kyllä tarvitsee selkeän merkin, koska mennään nukkumaan.
 
Vanessa on nyt 4,5kk,illalla vetää iltamaidon ja laitan sen sänkyyn ja vartin sisään se on jo unessa.
Yöunia se vetelee useimmiten 12h putkeen heräämättä,oikein hämmästyttää miten hyvin se nukkuu :eek:
Nukkumaan käy illalla viimeistään 19.30


Päiväunet menee vaihtelevalla menestyksellä,joskus nukkuu hyvin,joskus ei =)
 
Alkuperäinen kirjoittaja Bad Virgin-:
Vanessa on nyt 4,5kk,illalla vetää iltamaidon ja laitan sen sänkyyn ja vartin sisään se on jo unessa.
Yöunia se vetelee useimmiten 12h putkeen heräämättä,oikein hämmästyttää miten hyvin se nukkuu :eek:
Nukkumaan käy illalla viimeistään 19.30


Päiväunet menee vaihtelevalla menestyksellä,joskus nukkuu hyvin,joskus ei =)
Vautsi mitkä unet :D Siis nuo yöunet.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Sompio:
Alkuperäinen kirjoittaja Bad Virgin-:
Vanessa on nyt 4,5kk,illalla vetää iltamaidon ja laitan sen sänkyyn ja vartin sisään se on jo unessa.
Yöunia se vetelee useimmiten 12h putkeen heräämättä,oikein hämmästyttää miten hyvin se nukkuu :eek:
Nukkumaan käy illalla viimeistään 19.30


Päiväunet menee vaihtelevalla menestyksellä,joskus nukkuu hyvin,joskus ei =)
Vautsi mitkä unet :D Siis nuo yöunet.
Sen takia mä oonkin niin onnessani nyt tällä hetkellä kun aiemmin oli tosi rankkaa ton kanssa =)
 
Voi jesta ku nukkuiskin noi pitkiä yöunia :D meil nukkuu 2h pätkissä, aiemmin ku ei ikenet vaivannu ja kiinteit meni enempi ni nukku 3,5-4,5 tunninki pätkissä. Tosin sitä ei kestäny ku pari vkoa enintää, sitä ennen oli ain ne 1-3h välit, useimmiten se 2h.

Syö siis ahkeraan öisin. Iltatoimet aloitellaan klo 18-18.15 useimmiten, sitä ennen käyn vaunuilemassa n.1/2 h ku poika on nii väsy, et kitisee vaan. Mut vaunuihin rauhottuu ja sit kahtelee sieltä totisena ja väsyneenä. Sitten siis kottiin ja vaihdan yövaippaan+ unipussiin pojan ja tissille. Joskus aikaistan näitä juttuja ja vien kuuden maissa myös suihkuun.

Sitten syö tissiä antaumuksella, alkaa kitinä ni vaihdan tissiä. Sit usein aloittaa uudelleen sen, et syö, irrrottaa otteen->kitinää, syö, irrottaa otteen, kitinää jne.. Sillon yleensä lopetan imetyksen ja otan syliin tai sit vain masulteen meidän sängylle ja hytkytän pepusta sillain et nukahtaa ennen pitkää. Jos tuntuu, et ei rauhoitu ni sit uudelleen tissille. Noin nukahtaa aina. Joskus siihen menee vain 10min, joskus 1h ja 15min. Pari kertaa on nukahtanu iteksiään, ku puol kasin-kasin maissa oon antanu periks ja jättäny vaa pinnikseen. Sit o vähä aikaa kitissy (ei sillai vaativasti) ja sit simahtanu.

Meillä siis ei yleensä tosiaankaan yksin nukaha, ellei sit oo nii väsy et simahtaa.

Ja aiemmin siis kitis usein sen vuoks, et oli oksennus tulossa. Maidoton puuro on ny pari kertaa sopinu hyvin, joten oksentelut tais johtua siitä. Ny sit koitetaan jatkossa taas lisätä kiinteiden määrää jos se auttais taas yöuniin. Velliä en enää anna (kokeilin vain kerran) ku se saa myös aikaan oksennuksen. Eli meillä poika ei siedä lehmänmaitoa, mutta äidinmaitoon ei reagoi vaikka mie juonkin maitoa ja imetän. Poika nyt siis 5,5kk.

6-7kk iässä ajattelin sit ottaa sen tassuttelu-unikoulun käyttöön. Ja jospa siten sit sais noi yöt paremmiks. Nykysi usein herää viiden maissa riekkumaan tunniks. Viime yönä heräs viidelt ja uudelleen sain nukkumaan (vaunuihin) vast klo 7.30.
 
Kiitos Suukkis :flower: Säkö muuten luit sitä kirjaa "Pehmeä matka höyhensaarille"? Mä olen sitä kytännyt kirjastosta, mutta aina se ehtii mennä uudelleen lainaan ja nyt mä sitten lopulta tein siihen varauksen.
Toivottavasti teillä ne kiinteät auttaisi ennenpitkää sitten noihin uniin :hug:

RockMummy Nyt ollaan parina iltana otettu enemmän sylittelyä ja leikkimistä illalla. Ja tuntuu, että nyt kahtena iltana on ensinnäkin syönyt paremmin ja sitten yökitinät on vähentyneet. Ei nukahda yhtään sen aikaisemmin, mutta ehkä helpommin. Siis itkua on vähemmän.
Ennen saattoi puuhamatollaan touhuilla illalla yksin, mutta nyt aina jompikumpi meistä siinä leikkii tai sitten ollaan meidän sängyllä.
Voi olla tietty sattumaakin, mutta jatketaan kuitenkin tuota iltahuomioimista enemmän.
 
Suihkuiltoina alkaa iltarutiinit n.klo 19. Suihkuun, yökkärit päälle, vellit + maidot huiviin, hetki sylissä ja sitten sänkyyn. Poitsu on tottunut nukahtamaan yksin, tutti vaan suuhun ja peitonkulma hypisteltäväksi. Yleensä nukahtaa melkein heti, mutta joskus saattaa mennä tuntikin. Huomasin jo hyvin varhain, että äidin läsnäolo "häiritsi" nukahtamista, alettiin seurustella ja höpötellä hirveällä meiningillä. Voi vaikuttaa aika tylyltä tyyliltä, mutta kun vien poikaa sänkyyn en puhu ollenkaan, silitän vain hiukan poskesta. Tähän hän on tottunut ja tuntenee turvallisuutta kun aina toimitaan samalla tavalla.
Iltaitkuja tai vieroitusoireita hänellä ei ole, jos tuo tuntikin menee niin hän itsekseen höpöttelee ja puhisee sängyssään, nukahtaa siitä sitten itsekseen uneen. Hän on kyllä ollut aina hyvä nukkumaan, sen takia lienee viihtyikin 42 viikkoa massussa :heart:
 
Meillä tytön 2kk on vaikea iltaisin ymmärtää sitä, että yöksi ei voi mennä ulos vaunuun nukkumaan. :D Päivisin vetelee päikkärit ulkona vaunussa ja simahtaa yleensä samantien kun vetää pipon päähän. Vähän kyseenalaisesti sitten käytetäänkin hänet joka ilta pesulla, koska se tavallaan on toiminut merkkinä siitä, että on tarkoitus käydä omaan sänkyyn nukkumaan. Iho kestää joten ei kai siinä. Sopivasti yleensä katkaisee illalla kitinän hetkeksi ja saa rauhoittumaan sen verran että syö kunnolla ja seurustelee vielä hetken. Sitten kun alkaa silmä lupsahtelemaan niin kapaloidaan omaan sänkyynsä ja pönkätään kyljelleen, koska tykkää nukkua niin ja muuten riehuu käsiensä kanssa ja vääntäytyy selälleen jnejne. Hyvänä iltana riittää että käydään laittamassa tuti muutaman kerran, huonoina täytyy sitten ottaa syliin ja rauhoitella, antaa maitoa tms. Joskus olen itse samassa huoneessa ja touhuan jotain, mutta usein teen kotihommia ja käyn katsomassa jos sille kuulostaa.

Meillä sama homma kuin mönkiäisellä, että äidin läsnäolo häiritsee. Eilen erehdyin kuiskaamaan miehelle jotain ja samantien valpastui :D Tyttö oppi tämän unirituaalin yhdessä illassa kun me vanhemmat otettiin itseä niskasta kiinni ja lopetettiin se syliin nukuttaminen ja jokailtainen sänkyyn-sängystä pois veivaaminen. Kaikilla ei varmasti onnistu tuo ja ymmärrän sen. Tempperamenteissa on eroja ja meillä tyttö on maailman vaatimattomin tapaus.
 
Ihanan kuuloista Mönkiäinen :heart:

Hienoa Vilma, että teillä meni noin nopeasti toi opettelu. Kai meidänkin pitäisi jotain kokeilla, kun välillä se tosiaan on tuota sänkyyn-sängystä pois veivaamista ja lopulta tissille nukahtamista. Meilläkin saattaa kyllä välillä haitata tuo äidin tai isän läsnäolo kun tulee sitten juttua vauvalta :/
 

Yhteistyössä