Mitä kannattaa ottaa huomioon kun muuttaa rivitaloon?

  • Viestiketjun aloittaja kerrostalosta rivitaloon
  • Ensimmäinen viesti
kerrostalosta rivitaloon
Antakaas kokeneemmat vinkkiä. Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos muuttaa kerrostalosta rivariin?

Ekanakin millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun asuntoja käy katsomassa? Toisekseen millä tavalla erilaista rivarissa asuminen on? Kaikilta rivitaloasujilta kelpaa vinkit, mutta erityisen mielellään kuulen kokemuksia sellaisilta, jotka on kerrostalosta rivitaloon muuttaneet. Mitä eroa asumisessa on?
 
"minni"
Meillä mm muuttui seuravat asiat: vesimaksu kulutuksen mukaan, paaaaljon suurempi sähkölasku, lumityöt, oma piha (jee) ja ihana isompi uusi koti :) Kerrostalossa naapureihin ei ollut mitään kontaktia, pienessä rivitaloyhtiössä naapurit tulleet tutuiksi (niin hyvässä kuin pahassa ;))
 
Riitti
Naapurit. Ihan tuskaa, jos naapurissa asuu joku sekopää esim juoppo, kyttääjä tai koiranomistaja. Rivarissa joutuu olemaan yleensä lähemmissä tekemisissä naapureiden kanssa, joten merkitsevät enemmän kuin kerrostalossa. Samoin remppakuluja ym kuluja on yleensä maksamassa vähemmän porukkaa kun kerrostalossa, joten mitä fiksumpaa ja reippaampaa porukkaa, sen parempi, kun pystyvät/haluavat tehdä itsekin jotain.
 
Itse en osaa kuin kehua muuttoa rivitaloon.. Vaikka muutimmekin isommasta ja halvemmasta kerrostaloasunnosta.
Tietysti se oma piha, ja nyt kiinnitin huomiota siihen kun muutimme isompaan rivitalo asuntooan ettei siinä takapihan takana ole autotietä..
Itse en myöskään tykkää rivitalossa siitä jos omaa takapihaa vastapäätä muutaman metrin päässä on seuraavan talon etuovet, mutta noinhan se monesti menee rivitaloalueella.. Nyt meidän takapiha päättyy metsäkaistaleeseen.
Rivitalossa tosiaan yleensä tutustuu paremmin naapureihin, on se sitten hyvä tai huono asia.. Ja sitten tosiaan ne lumityöt olisi hyvä hoitaa...
 
"hei"
Mieti, kuinka meluherkkä olet. Kuulostele, kuinka paperia väliseinät on (kerrostaloissa on usein kiviseinät, jotka saattaa eristää ääntä paremmin). Katso, missä kohtaa pihaa asunto sijaitsee, mistä sinne kuljetaan = kulkeeko kaikki just sen asunnon ohi (myös autoillaan tarpeen tullen) ja mieti, ärsyynnötkö siitä. Jos sulla on vauvaikäisiä, mieti, missä ne nukutat. Onko takapihalla suojaisaa vai autotie lähellä, pitääkö viedä etuovelle (silloin voi alkaa kyrsiä, jos kaikki kävelee/ajaa siitä ohi). Takapihan vierestä jos menee autotie, mieti, kuinka vilkas se on. Takapihalla ei juur mittään tee, jos sattuu olemaan vilkasliikenteinen tie vieressä (tästä on kokemusta).

Mieti, millaisia muutoksia asuntoon haluaisit tehdä ja tarkista etukäteen, saako niitä tehdä. Nykyisin on tosi säädeltyä, mitä muutosta saa ja ei saa tehdä. Muista, jos haluat rakentaa vaikka terassin, sen suunnitelmat pitää hyväksyttää hallituksella. Et siis välttämättä voi tehdä vaikka katettua terassia, jos kellään muulla ei satu olemaan samanlaista (tai isompaa kuin muilla tms.). Jokaiseen muutosseikkaan (lähes) pitää hakea lupa hallitukselta (noh, kasvien istuttamiseen ei, mutta muihin). Tarkista, missä taloyhtiön pyykkinarut sijaitsee. Vaikka sulla ois oma piha, rivarissakaan ei saa pistää omaa kiinteää pyykkitelinettä pihalle ilman hallituksen lupaa (eikä sitä välttämättä heru, meidän entisessä oli ehdottoman kiellettyä).

Koita vähän kysellä, millaisia naapureita siinä asuu, mut tämä nyt pätee muihinkin asuntokauppoihin.
 
tässä nyt jotakin
no sen kun muistat että se sinun ns etu kuin takapihasi ei olekkaan sinun vaan aika julkista riistaa ;)
Eri asia jos siihen on tehty pieni terassi eteen/taakse joka on siis sellainen suht umpinainen, mutta ns omaa pihaa ja omaa rauhaa on turha tuolta etsiä.
Silloin muuta suoraan omakotitaloon tai asu kerrostalossa jossa rehellisesti se piha on kaikkien.
 
"vieras"
Jos on tosi pieni taloyhtiö kyseessä, niin siinä joutuu väkisinkin taloyhtiön toimintaan mukaan. Siinä taas ei ole mitään vikaa, mutta yksikin äykkäpää saa kaiken hankalaksi.

Kannattaa tarkistaa, tekeekö huoltoyhtiö lumityöt ja ruohonleikkuun vai onko se osakkaiden vastuulla. Joissakin taloyhtiöissä on viikottain vaihtuvat vuorot ja se on tosi kurjaa, jos omalle kohdalle osuu kunnon pyryviikko. Naapurit kun eivät välttämättä auta.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";27961618]

Mitä noihin pihatöihin tulee niin kuuluuko yleensä koko talon hommat esim. vuorotyönä asukkaille vai onko yhtiöstä kiinni?[/QUOTE]

Riippuu yhtiöstä. Pienissä rivariyhtiöissä tehdään kaikki mahdollinen itse, isommissa se on ulkoistettu, vastikkeet sit sen mukaan.
 
"hei"
[QUOTE="vieras";27961618]Ai. Ymmärrän. Mutta mitä nyt olen kuullut, päätyasunnot saattavat olla kylmiä?

Mitä noihin pihatöihin tulee niin kuuluuko yleensä koko talon hommat esim. vuorotyönä asukkaille vai onko yhtiöstä kiinni?[/QUOTE]

Taloyhtiöstä kiinni.

Meidän entisessä meidän ei tarvinnut kolata kuin oma piha ja tietty autopaikka siltä osin, minne aura-auto ei päässyt. Mut yhteiset alueet hoito huoltoyhtiö.

Mun äidin rivarissa kaikki tehdään yhdessä. Kesällä koko piha-alueen ruohonleikkuu ja talvella lumityöt kokonaisuudessaan tehdään taloyhtiön asukkaiden voimin ja oikeesti toi on tosi huono juttu. Aina on niitä, jotka luistaa ja sitten toiset vetää herneen nenään.
 
tässä nyt jotakin
Alkuperäinen kirjoittaja tässä nyt jotakin;27961653:
no sen kun muistat että se sinun ns etu kuin takapihasi ei olekkaan sinun vaan aika julkista riistaa ;)
Eri asia jos siihen on tehty pieni terassi eteen/taakse joka on siis sellainen suht umpinainen, mutta ns omaa pihaa ja omaa rauhaa on turha tuolta etsiä.
Silloin muuta suoraan omakotitaloon tai asu kerrostalossa jossa rehellisesti se piha on kaikkien.
Mutta kuitenkin sinun kuuluu ruoho leikata ja yleensä se tappelu siitä tuleekin kun joku ei huolehdi nurmestaan tai leikkaa sinne "loppuun" asti jne.
 
"vieras"
Kiitos heille! Tuota väliseinien ohuemmuutta en ollut koskaan kuullutkaan! Vauvaikäisiä lapsia meillä ei enää olekaan. Sitä ei tarvitse miettiä.

Mitse lämmistysasiat, kun niistä en ymmärrä mitään. Öljylämmitteistä ei nyt tietenkään kannata ottaa, mutta millaset systeemit nykyään tapaa olla? Kerrostalossa tosta puolesta ei paljon ole tarttenut huolehtia.
 
"vieras"
- enemmän pihatöitä;lumityös, nurmikonleikkuu, haravoinnit, jne. Talkoisiin kenties odotetaan aktiivisempaa osallistumista jos on puuhakas naapurusto. On hyvä hankkia itselle välineet, kuten lumikola, haravat, lapiot jne.

- onko riittävästi säilytystilaa, esim. ulkovarasto kätevästi ulko-oven läheisyydessä.

-miten huoneet sijoittuvat pihaan nähden. Meillä harmittaa kun leikkipiha on "väärällä" puolella, enkä pysty keittiöstä ja olohuoneesta käsin katsomaan lasten perään jos ovat keskenään pihalla.

- asuuko taloyhtiössä minkä ikäistä porukkaa? Jos on paljon iäkkäämpää väkeä, voi olla vaikea saada läpi esim. leikkipihan parannustyöt taloyhtiön kokouksessa.

- naapureiden kanssa pitää olla enemmän tekemisissä kuin kerrostalossa.
 
"minni"
Jos on sähkölämmitys niin se on suht kallista. Meillä 150 neliötä ja sähkölasku reilu 200e.
Vastike nykyisessä (pienessä) yhtiössä 100e ja lumityöt tehdään itse. Edellisessä asunnossa (95neliötä) joka oli vanhemmassa isossa yhtiössä vastike oli 200 euroa mutta huoltoyhtiö hoiti lumityöt ja ruohonleikkuun.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";27961667]Kiitos heille! Tuota väliseinien ohuemmuutta en ollut koskaan kuullutkaan! Vauvaikäisiä lapsia meillä ei enää olekaan. Sitä ei tarvitse miettiä.

Mitse lämmistysasiat, kun niistä en ymmärrä mitään. Öljylämmitteistä ei nyt tietenkään kannata ottaa, mutta millaset systeemit nykyään tapaa olla? Kerrostalossa tosta puolesta ei paljon ole tarttenut huolehtia.[/QUOTE]

Suorasähkö ja öljylämmitys ovat kallita käytössä. Öljyssä vielä tulee varmaan jossain vaiheessa eteen lämmitystavan muutos. Kaukolämpö on edullisinta, mutta joskus rakennusvaiheessa rakennuttaja säästää sillä, ettei liity siihen, vaan iskee pelkät sänköpatterit seinään. Nämä ovat ne yleisimmät.

Lisäksi kaksikerroksinen on yleensä halvempi lämmittää, mutta neliöitä suttaantuu portaisiin tosi paljon, eli suhteessa samat neliöt ovat yhdessä kerroksessa paljon avaramman oloiset.
 
Alkuperäinen kirjoittaja tässä nyt jotakin;27961653:
no sen kun muistat että se sinun ns etu kuin takapihasi ei olekkaan sinun vaan aika julkista riistaa ;)
Eri asia jos siihen on tehty pieni terassi eteen/taakse joka on siis sellainen suht umpinainen, mutta ns omaa pihaa ja omaa rauhaa on turha tuolta etsiä.
Silloin muuta suoraan omakotitaloon tai asu kerrostalossa jossa rehellisesti se piha on kaikkien.
No kaikesta ei kannata välittää. Me leikataan tai ollaan leikkaamatta omaa pihaa just omien halujen mukaan. Esim kun yhtenä kesänä en juurikaan kotona ollut ja mies ei ruohoa koskaan leikkaa niin meillähän olikin oikea viidakko takapihalla. Onneksi olin kasvattanut apilaa niin ei kasvanut älyttömän korkeaksi. Ja kukkikin kauniisti :) Tosin siitä joku jaksoi sanoa, että apila leviää muihinkin pihoihin... (ei ollut meidän seinanaapureita eikä edes samassa talossa...)
Mutta naapurien kanssa tosiaan joutuu olemaan pakostakin tekemisissä. Jos on kiat naapurit niin hienoa, ikävien kanssa on kurjaa istua samaan aikaan omilla puolillaan takapihaa... Onneksi mua on onnistanut. Kivoja naapureita on ollut pääsääntöisesti. :)
 
Muutettiin muutama kuukausi sitten rivitaloon ja tässä ajassa tehtyjä huomioita:

-Vastike aivan naurettavan pieni
-Sähkölasku ja vesilasku selkeästi suurempia
-Lumitöitä ym. ei ole jaettu vaan kaikki tekee kun siltä tuntuu
-Erittäin läheiset välit muihin asukkaisiin
-Hallitukseen joutuu väistämättäkin mukaan kun näin pieni yhtiö
-Yksi henkilö yrittää hallita koko taloyhtiötä/hallitusta
-Yhtiössä ei ole huoltoyhtiötä vaan kaikki pikku kunnostustyöt tehdään itse -> halpa vastike
-Päätyasunto->Ei mitään melua naapureista, ei rapun ääniä tai häiriköintiä eikä kukaan kävele pihan/oven ohi.
-rauhallisempi alue muutenkin
-oma ihana aidattu piha -> loistava koirien ja lasten kanssa
- Oma tupa muttei oma lupa. Kaikki rempat ym. pitää hyväksyttää hallituksella -> tosin meillä vain muodollisuus jossa esitetään sähkömiesten ja putkarien kuitit.

Mutta tällä hetkellä sellainen olo, ettei kerrostaloon enää koskaan palata! :)
 
"lähettäjä"
Miten paljon teillä vesilasku muuttunut? Onko todellisen kulutuksen mukaan? Meillä 4 henkisellä perheellä 80e kuussa kerrostalossa.. olisi kiva tietää paljonko se olisi jos olisi mittari eikä tarvitsisi maksaa 20e/hlö
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";27961618]
Mitä noihin pihatöihin tulee niin kuuluuko yleensä koko talon hommat esim. vuorotyönä asukkaille vai onko yhtiöstä kiinni?[/QUOTE]

Se on ihan taloyhtiöstä kiinni, toiset hankkivat kaikki pihatyöt joltain kiinteistöhuollolta, jossain tehdään kaikki itse lumitöistä lähtien.
 
mun
Minä en viihtynyt yhtään. Ensinnäkin, etupihan puolella väkisinkin kulkee muita ihmisiä n. kuuden metrin päässä: näkymät ei kivat. Takapihan näkymät leikkipihalle ja isot puskat edessa, ok, mutta toisaalta naapureiden parvekkeilta ja yläkerran ikkunoista näkee viereiselle pihalle ja ollaan ihan kylki kyljessä takapihalla. Kuulee, mitä naapurissa puhutaan ja touhutaan. Lisäksi ääneneristystä ei ollenkaan, naapurin rappusissa kulkeminen kuului, saati suurempi lasten mekastus.

Kuvittelin rivitaloasumisen ihan erilaiseksi, joten tuo todellisuus tuli mulle yllätyksenä. Asuimme kaksi vuotta ja muutimme takaisin kerrostaloon.
 
"poikia3"
Alkuperäinen kirjoittaja tässä nyt jotakin;27961653:
no sen kun muistat että se sinun ns etu kuin takapihasi ei olekkaan sinun vaan aika julkista riistaa ;)
Eri asia jos siihen on tehty pieni terassi eteen/taakse joka on siis sellainen suht umpinainen, mutta ns omaa pihaa ja omaa rauhaa on turha tuolta etsiä.
Silloin muuta suoraan omakotitaloon tai asu kerrostalossa jossa rehellisesti se piha on kaikkien.
Jos piha on aidattu, niin ihan omaa se on.

Tai jos piha on yhtiön säännöissä merkattu asukkaiden omiksi pihoiksi.

Meidän taloyhtiössä kaikkien pihat on kokonaan aidattu.
 

Yhteistyössä