MITÄ on hapanleivänjuuri??

  • Viestiketjun aloittaja pohjis
  • Ensimmäinen viesti
pohjis
Tämä nyt on toosi tyhmä kysymys ;) Mutta kaikki siitä aina puhuvat, mutta mitä se siis oikein on? ja mistä sitä saa??

Onko jollain jotain hyvää tummanleivän ohjetta esim?
 
Hapatin eli hapanleivän juuri

3-4 viipaletta ruisleipää tai
hapankorppuja
1 l haaleaa, 25-asteista,
vettä
1 l ruisjauhoja

1. Leikkaa leipien kovat kuoret
pois. Murenna leivät tai
hapankorput kulhoon.

2. Kaada päälle haalea vesi
ja lisää ruisjauhot koko ajan
vatkaten.

3. Peitä kulho liinalla ja anna
seistä huoneenlämmössä
vähintään yhden vuorokauden
ajan tai kunnes se kuplii
ja tuoksuu happamalle. Sekoittele
juurta aina silloin tällöin.


Hapanleivän juuri eli hapatin
3-4 viipaletta hapankorppuja tai ruisleipää
1 l haaleaa vettä
1 l ruisjauhoja

1. Leikkaa hapanleipäviipaleista kuoret pois. Murenna pehmeä sisus tai hapankorput kulhoon.
2. Mittaa päälle haalea vesi ja sekoita mukaan ruisjauhot.
3. Anna juuren seistä puhtaalla pyyhkeellä peitettynä huoneenlämmössä vähintään vuorokausi. Sekoita juurta välillä voimakkaasti. Tarkista, että juuri kuplii ja tuoksuu happamalle ennen kuin aloitat hapanleivän valmistamisen.

Hapanleipätaikina
1 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
noin 1 1/2 l ruisjauhoja

Taikinan valmistaminen
4. Liuota desilitraan vettä hiiva, lisää se sekä suola juuren joukkoon.
5. Alusta taikina ruisjauhoilla melko tiiviiksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Taikinaan voit osan jauhoista korvata vehnäjauhoilla, jos haluat paremman sitkon. Ota tässä vaiheessa osa taikinasta seuraavan leipomiskerran juureksi ja pakasta se.
Kohotusaika on noin 2-6 tuntia, aika vaihtelee juuren nostatuskyvyn ja nostatuslämpötilan mukaan.

Leipien leipominen
6. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se kolmeen osaan. Vaivaa taikinapalat hyvin ja muotoile ne joko limpuiksi tai vuokaleiviksi.
7. Kohota leivät liinan alla 1-6 tuntia. Leivät ovat tarpeeksi kohonneita, kun niiden pinta repeilee.

Paistaminen
8. Pistele leivät kevyesti haarukalla. Paista leivät 200 asteessa noin tunnin ajan.

Säilöminen: Hapanleipää ei kannata pakastaa heti leivontapäivänä. Anna seistä huoneenlämmössä yön yli ja pakasta vasta seuraavana päivänä. Hapanleipä säilyy hyvin huoneenlämmössäkin, on makuasia miten tuoreesta leivästä pitää.

Reikäleivät
Valmista taikina kuten edellä, mutta jätä muutama desi jauhoja pois, että taikina jää löysemmäksi. Jaa taikina kuuteen osaan ja leivo mataliksi leiviksi. Paina keskelle reikä juomalasilla. Pistele kohonneet leivät ja 225asteessa 20-30 minuuttia.
Peitä valmiit leivät liinalla, jotta saat pehmeän kuoren.

RUISLEIPÄ:
1. päivä:

Taikinajuuri:
6 viipaletta hapanta leipää (tai 1rkl hapanleipätaikinaa )
2 l vettä
2 l ruisjauhoja

Leikkaa pehmeistä hapanleipäviipaleista kuoret pois ja murenna leivät taikinakulhoon. Kaada haalea vesi joukkoon ja lisää ruisjauhot sekoittaen.

- jos on käytössä vanha juuri, niin siihen sekoitetaan vain 2 l vettä ja n.2 l ruisjauhoja.

Taikina jätetään muhimaan huoneenlämmössä seuraavaan tai sitä seuraavaan päivään, - liinan alle lämpimään.

Seuraavana päivänä:
( 25 g hiivaa )
2 dl vettä
2-4 rkl suolaa
n. 3.0 l ruisjauhoja


Liota hiiva ( ei pakollinen ) veteen ja sekoita taikinajuuren joukkoon. Lisää suola ja alusta taikina ruisjauhoilla melko tiiviiksi taikinaksi. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. (n. 2-3 h ).

Kumoa taikina ruisjauhoilla jauhoitetulle pöydälle. Jaa taikina neljään osaan ja leivo osista leipiä.

Huom! Muista ottaa juuri seuraavaa leipomista varten, -n. 3dl. Juuren voi pakastaa.

Kohota leivät, pistele haarukalla ja paista n.200-225 astetta n. 1 h


Ruisleipä

3 dl vettä tai piimää
2½ dl Ruisjauhoja
6 dl Erikoisvehnäjauhoja
1 tl suolaa
1-2 tl kuminaa
50 g voisulaa
2 tl kuivahiivaa (tai 1/3 pkt tuorehiivaa)

Mittaa kaikki aineet ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Laita kuivahiiva viimeiseksi jauhojen päälle, mikäli käynnistät leivonnan myöhemmin alkavaksi. Ohjelmoi tai käynnistä kone pika- tai normaaliohjelmalle.
 
pohjis
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 19:33 minä vain kirjoitti:
Hapatin eli hapanleivän juuri

3-4 viipaletta ruisleipää tai
hapankorppuja
1 l haaleaa, 25-asteista,
vettä
1 l ruisjauhoja

1. Leikkaa leipien kovat kuoret
pois. Murenna leivät tai
hapankorput kulhoon.

2. Kaada päälle haalea vesi
ja lisää ruisjauhot koko ajan
vatkaten.

3. Peitä kulho liinalla ja anna
seistä huoneenlämmössä
vähintään yhden vuorokauden
ajan tai kunnes se kuplii
ja tuoksuu happamalle. Sekoittele
juurta aina silloin tällöin.


Hapanleivän juuri eli hapatin
3-4 viipaletta hapankorppuja tai ruisleipää
1 l haaleaa vettä
1 l ruisjauhoja

1. Leikkaa hapanleipäviipaleista kuoret pois. Murenna pehmeä sisus tai hapankorput kulhoon.
2. Mittaa päälle haalea vesi ja sekoita mukaan ruisjauhot.
3. Anna juuren seistä puhtaalla pyyhkeellä peitettynä huoneenlämmössä vähintään vuorokausi. Sekoita juurta välillä voimakkaasti. Tarkista, että juuri kuplii ja tuoksuu happamalle ennen kuin aloitat hapanleivän valmistamisen.

Hapanleipätaikina
1 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
noin 1 1/2 l ruisjauhoja

Taikinan valmistaminen
4. Liuota desilitraan vettä hiiva, lisää se sekä suola juuren joukkoon.
5. Alusta taikina ruisjauhoilla melko tiiviiksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Taikinaan voit osan jauhoista korvata vehnäjauhoilla, jos haluat paremman sitkon. Ota tässä vaiheessa osa taikinasta seuraavan leipomiskerran juureksi ja pakasta se.
Kohotusaika on noin 2-6 tuntia, aika vaihtelee juuren nostatuskyvyn ja nostatuslämpötilan mukaan.

Leipien leipominen
6. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se kolmeen osaan. Vaivaa taikinapalat hyvin ja muotoile ne joko limpuiksi tai vuokaleiviksi.
7. Kohota leivät liinan alla 1-6 tuntia. Leivät ovat tarpeeksi kohonneita, kun niiden pinta repeilee.

Paistaminen
8. Pistele leivät kevyesti haarukalla. Paista leivät 200 asteessa noin tunnin ajan.

Säilöminen: Hapanleipää ei kannata pakastaa heti leivontapäivänä. Anna seistä huoneenlämmössä yön yli ja pakasta vasta seuraavana päivänä. Hapanleipä säilyy hyvin huoneenlämmössäkin, on makuasia miten tuoreesta leivästä pitää.

Reikäleivät
Valmista taikina kuten edellä, mutta jätä muutama desi jauhoja pois, että taikina jää löysemmäksi. Jaa taikina kuuteen osaan ja leivo mataliksi leiviksi. Paina keskelle reikä juomalasilla. Pistele kohonneet leivät ja 225asteessa 20-30 minuuttia.
Peitä valmiit leivät liinalla, jotta saat pehmeän kuoren.

RUISLEIPÄ:
1. päivä:

Taikinajuuri:
6 viipaletta hapanta leipää (tai 1rkl hapanleipätaikinaa )
2 l vettä
2 l ruisjauhoja

Leikkaa pehmeistä hapanleipäviipaleista kuoret pois ja murenna leivät taikinakulhoon. Kaada haalea vesi joukkoon ja lisää ruisjauhot sekoittaen.

- jos on käytössä vanha juuri, niin siihen sekoitetaan vain 2 l vettä ja n.2 l ruisjauhoja.

Taikina jätetään muhimaan huoneenlämmössä seuraavaan tai sitä seuraavaan päivään, - liinan alle lämpimään.

Seuraavana päivänä:
( 25 g hiivaa )
2 dl vettä
2-4 rkl suolaa
n. 3.0 l ruisjauhoja


Liota hiiva ( ei pakollinen ) veteen ja sekoita taikinajuuren joukkoon. Lisää suola ja alusta taikina ruisjauhoilla melko tiiviiksi taikinaksi. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. (n. 2-3 h ).

Kumoa taikina ruisjauhoilla jauhoitetulle pöydälle. Jaa taikina neljään osaan ja leivo osista leipiä.

Huom! Muista ottaa juuri seuraavaa leipomista varten, -n. 3dl. Juuren voi pakastaa.

Kohota leivät, pistele haarukalla ja paista n.200-225 astetta n. 1 h


Ruisleipä

3 dl vettä tai piimää
2½ dl Ruisjauhoja
6 dl Erikoisvehnäjauhoja
1 tl suolaa
1-2 tl kuminaa
50 g voisulaa
2 tl kuivahiivaa (tai 1/3 pkt tuorehiivaa)

Mittaa kaikki aineet ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Laita kuivahiiva viimeiseksi jauhojen päälle, mikäli käynnistät leivonnan myöhemmin alkavaksi. Ohjelmoi tai käynnistä kone pika- tai normaaliohjelmalle.
Hmm.... Tyhmiä kysymyksiä satelee täältä lisää :ashamed:

Eli ensin tehdään juuri, sitten myöhemmin taikina joka tehdään juuren joukkoon. Eli osa juuresta talteen, paljonko sitten sitä tuohon leipään tulee ja paljonko talteen? Ja siis kun seuraavan kerran juureksi otetaan osa talteen niin vasta sitten kun siihen oli lisätty noita muita aineita mitä siellä luki? :headwall: Tässä sitä tuntee itsensä hitusen yksinkertaiseksi... ;)
 
No iltaa.. :) Eihän nuo kysymykset haittaa.. Silloin pitää osata kysyä kun apua tervitsee.. Itekin ihan ekaa kertaa olen leipomassa ruislaipää, eli en oikeen ymmärrä koko touhua.. Mutta viisas (kokki) äitini antoi tämän ohjeen, on ruisjauhopussien kylessä.. Tällä kuulemma tulee hyviä leipiä.. Eikä edes näyttänyt niin hankalalta kuin nuo mitkä aikasemmin sinulle laitoin :) Kokeile tällä ohjeella, oli aika helpon näköinen ohje... ja tämän voi tehdä samana päivänäkin :D Kokeillaanhan, kattotaan mitä tästä syntyy.. Huomenna sen näkee :p

RUISSÄMPYLÄISET
18 kpl

Juuri:

½ l vettä
1pkt hiivaa (50 g)
½ dl siirappia
6 dl Ruisjauhoja


Taikina:

½ rkl suolaa
2 rkl kuminaa
50 g margariinia
6 dl Ruisjauhoja
n. 4 dl Puolikarkeita Vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja ruisjauhot ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat lisää makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa (valmista juuri tällöin kylmään veteen).

Valmista taikina lisäämällä taikinajuureen suola, kumina, margariini ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipäsiä. Leivo taikina 6-7 cm paksuiseksi tangoksi ja jaa se 20-30 viipaleeseen. Painele viipaleet leipäsiksi. Paista leipäset 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 min.

VINKKI: Voit tehdä happamia ruisleipiä tämän ohjeen mukaan, kun käytät oikeaa taikinajuurta.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 19:21 pohjis kirjoitti:
Tämä nyt on toosi tyhmä kysymys ;) Mutta kaikki siitä aina puhuvat, mutta mitä se siis oikein on? ja mistä sitä saa??

Onko jollain jotain hyvää tummanleivän ohjetta esim?
Minä sain oman ruisleivän juuren äidiltäni.
Voit pyytää jos on joku tuttu joka leipoo ruisleipää että se antas sulle rasiallisen ruisleivän taikinaa seuraavan kerran kun leipoo. Tätä käytät ensimmäisen kerran nostatusaineena ja myöhemmin sulla onkin se oma juuri.

Ruisleipä tehdään juurisaavissa. Kun juurisaavi sitten leipoessa tyhjennetään, se kaavitaan melko puhtaaksi, mutta ei pestä. Tämä on se juuri. Siis ne jämät jotka sinne juurisaaviin jää. Juurisaavia kannattaa säilyttää viileässä, esim. kellarissa, jääkaapissa.
Itse olen säilyttänyt ulkovarastossa ja hyvin on säilynyt.

Leivonta:
lämmitä n. 2,5 l vettä ja kaada juurisaaviin, sekoita joukkoon ruisjauhoja niin että liemestä tulee suunnilleen lättytaikinan paksunen.
Ensimmäisellä kerralla jos olet saanut jostakin sen taikinan alun niin sekoitat sen myös sinne veteen.
Anna seisoa liemen lämpimässä paikassa seuraavaan aamuun.

Taikinan teko:
lisää 6tl suolaa, 1/3 pussia vehnäjauhoja ja loput ruisjauhoja.
Ensin voit sekoittaa vispilällä, mutta lopussa on pakko ottaa käsi avuksi. Taikinan tulee olla melko paksua, mutta valitettavasti en osaa ruisjauhojen määrää sanoa, koska laitan aina summassa.
Kuitenkin niin että saa jo "hampat irvessä" kauhoa. =)
Anna taikinan nousta, leivo leivät ja anna niiden vielä nousta pöydällä ja työnnä uuniin.
 
pohjis
\
Alkuperäinen kirjoittaja 12.02.2006 klo 07:58 vieras kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 19:21 pohjis kirjoitti:
Tämä nyt on toosi tyhmä kysymys ;) Mutta kaikki siitä aina puhuvat, mutta mitä se siis oikein on? ja mistä sitä saa??

Onko jollain jotain hyvää tummanleivän ohjetta esim?
Minä sain oman ruisleivän juuren äidiltäni.
Voit pyytää jos on joku tuttu joka leipoo ruisleipää että se antas sulle rasiallisen ruisleivän taikinaa seuraavan kerran kun leipoo. Tätä käytät ensimmäisen kerran nostatusaineena ja myöhemmin sulla onkin se oma juuri.

Ruisleipä tehdään juurisaavissa. Kun juurisaavi sitten leipoessa tyhjennetään, se kaavitaan melko puhtaaksi, mutta ei pestä. Tämä on se juuri. Siis ne jämät jotka sinne juurisaaviin jää. Juurisaavia kannattaa säilyttää viileässä, esim. kellarissa, jääkaapissa.
Itse olen säilyttänyt ulkovarastossa ja hyvin on säilynyt.

Leivonta:
lämmitä n. 2,5 l vettä ja kaada juurisaaviin, sekoita joukkoon ruisjauhoja niin että liemestä tulee suunnilleen lättytaikinan paksunen.
Ensimmäisellä kerralla jos olet saanut jostakin sen taikinan alun niin sekoitat sen myös sinne veteen.
Anna seisoa liemen lämpimässä paikassa seuraavaan aamuun.

Taikinan teko:
lisää 6tl suolaa, 1/3 pussia vehnäjauhoja ja loput ruisjauhoja.
Ensin voit sekoittaa vispilällä, mutta lopussa on pakko ottaa käsi avuksi. Taikinan tulee olla melko paksua, mutta valitettavasti en osaa ruisjauhojen määrää sanoa, koska laitan aina summassa.
Kuitenkin niin että saa jo "hampat irvessä" kauhoa. =)
Anna taikinan nousta, leivo leivät ja anna niiden vielä nousta pöydällä ja työnnä uuniin.
Hei!

Kiitos neuvoista, sikäli kurjaa ettei minulla ole tuttuja jotka itse hapanleivän tekisivät, äitinikään ei tee. Mutta käykö tuo alkuperäinen ohje joka tuolla ylempänä oli? Siis juureksi :flower:
 
Hapanleipä juuri
1.päivä:
1dl hienoja tai karkeita ruisjauhoja
1dl vettä

Mittaa jauhot pieneen kulhoon. Lämmitä vesi 40-asteiseksi ja kaada jauhojen päälle. Sekoita. Peitä kulho leivinliinalla. Jätä seos happanemaan huoneen lämpöön kolmeksi vuorokaudeksi. Sekoita sitä hyvin joka päivä.

4.päivä:
1.päivän juuritaikina
1 l vettä
1 l hienoja tai karkeita ruisjauhoja

Kaada hapate suurempaan kulhoon. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada hapatteen päälle. Sekoita hyvin ja lisää jauhot. Peitä kulho hyvin leivinliinalla ja pidä huoneen lämmössä vuorokausi.

5.päivä:
Taikinajuuri on sopivan hapanta. Säästä osa siitä seuraavaan leivontakertaan. Voit jakaa sen 1½ dl:n annoksiin ja pakastaa muovipusseissa vaikka vuodeksi tai säilyttää lasitölkissä jääkaapissa noin 10 vrk.

Ruisleipä

1½ l taikinajuurta
(25 g hiivaa)
1½ rkl suolaa
n. 1½ l ruisjauhoja
(vehnäjauhoja leipomiseen)

Kaada taikinajuuri kulhoon ja murenna hiiva sen joukkoon. Sekoita kunnes se liukenee.
Jätän kyllä hiivan pois. Koska perinteinen ruisleipä ei hiivaa tarvitse.
Lisää suola. Sekoita enin osa jauhoista taikinaan ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa peitettynä noin tunti.
Vaivaa taikina jauhotetulle työpöydälle. Vaivaa loput ruisjauhoista taikinaan ja käytä leipomiseen vehnäjauhoja.
Muotoile taikinasta kolme limppua. Pistele ne ja nosta voidellulle pellille. Kohota leivinliinan alla noin 2 tuntia.
Paista limppuja uunin alaosassa 200 asteessa noin tunti. Jäähdytä leivät leivinliinaan kiedottuina.
 

Yhteistyössä