\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 19:21 pohjis kirjoitti:
Tämä nyt on toosi tyhmä kysymys
Mutta kaikki siitä aina puhuvat, mutta mitä se siis oikein on? ja mistä sitä saa??
Onko jollain jotain hyvää tummanleivän ohjetta esim?
Minä sain oman ruisleivän juuren äidiltäni.
Voit pyytää jos on joku tuttu joka leipoo ruisleipää että se antas sulle rasiallisen ruisleivän taikinaa seuraavan kerran kun leipoo. Tätä käytät ensimmäisen kerran nostatusaineena ja myöhemmin sulla onkin se oma juuri.
Ruisleipä tehdään juurisaavissa. Kun juurisaavi sitten leipoessa tyhjennetään, se kaavitaan melko puhtaaksi, mutta ei pestä. Tämä on se juuri. Siis ne jämät jotka sinne juurisaaviin jää. Juurisaavia kannattaa säilyttää viileässä, esim. kellarissa, jääkaapissa.
Itse olen säilyttänyt ulkovarastossa ja hyvin on säilynyt.
Leivonta:
lämmitä n. 2,5 l vettä ja kaada juurisaaviin, sekoita joukkoon ruisjauhoja niin että liemestä tulee suunnilleen lättytaikinan paksunen.
Ensimmäisellä kerralla jos olet saanut jostakin sen taikinan alun niin sekoitat sen myös sinne veteen.
Anna seisoa liemen lämpimässä paikassa seuraavaan aamuun.
Taikinan teko:
lisää 6tl suolaa, 1/3 pussia vehnäjauhoja ja loput ruisjauhoja.
Ensin voit sekoittaa vispilällä, mutta lopussa on pakko ottaa käsi avuksi. Taikinan tulee olla melko paksua, mutta valitettavasti en osaa ruisjauhojen määrää sanoa, koska laitan aina summassa.
Kuitenkin niin että saa jo "hampat irvessä" kauhoa. =)
Anna taikinan nousta, leivo leivät ja anna niiden vielä nousta pöydällä ja työnnä uuniin.