mitä te teette tateista?

Kyselisin et mitä te teette tateista tai miten säilötte niitä? Yritin viime syksynä säilöä tatteja, ensin pannulla neste pois ja sit pakkaseen, minkä yks tuttava neuvoi. Kun talvella yritin laittaa niistä ruokaa, olivat tatit kuin jenkkiä. Mikähän meni pieleen?
 
Mä yleensä teen tateista: paistan pannulla sipulin ja suolan kera.
Tattikastiketta.

Tuosta pakastamisesta, mulle sanottiin että tatit kannattaa pakastaa tuoreeltaan, niin kuin kanttarellitkin.
Pilkot pakasterasiaan, sopivan kokoisiksi paloiksi ja eikun pakkaseen.
Näin minä olen tehnyt ja sienet ovat ihan hyvän makuisia, kun olen paistanut ne.
Sulata ensiksi tatit, ne saattavat olla aika löllön näköisiä pakastuksen jälkeen, kun vesi on jäätynyt niihin ja ne kun sulaa....
 
Mie säilön ne niin et huuhdon ja puhdistan ne ja sit pilkon sopiviksi paloiksi ja laitan rasiaan, sitten suoraan pakkaseen. Ja paistan samalla tavalla ku kanttarellitkin.

Tässä muutama ohje tateista:

Tatti-smetanakastike

50 g kuivattuja herkkutatteja tms.
vettä
2 sipulia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl tattien liotuslientä
suolaa, mustapippuria
1 dl smetanaa
1 rkl ruohosipulia
1 rkl persiljaa

1. Liota tatteja vähässä vedessä 2 tuntia.
2. Puserra vesi pois.
3. Ota liotusvesi talteen.
4. Paloittele tatit.
5. Kuullota silputut sipulit voissa pannulla ja lisää tattit.
6. Lisää liotusliemi ja kypsennä kastiketta muutaman minuutin ajan.
7. Mausta sipulilla ja pippurilla.
8. Sekoita kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua smetana, hienonnettu ruohosipuli ja persilja.

Kevyt tattikastike

1/2-1 I tuoreita viipaloituja tatteja tai pari, kolme desilitraa pakastettuja
2-3 rkl voita, margariinia tai ruokaöljyä
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 tavallinen sipuli
n. 4 dl kasvislientä (kuutioista tai kasvisten keitinlientä)
suolaa
selleri- tai aromi- tai valkosipulisuolaa
(soijakastiketta)
muutama ruokalusikallinen ruohosipulia

1. Keitä sienet kokoon paistinpannussa.
2. Anna kaiken nesteen haihtua.
3. Ota sienet lautaselle.
4. Sulata rasva pannussa.
5. Lisää vehnäjauhot ja sipuli pieneksi silputtuna.
6. Keittele hiljalleen sekoitellen, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja rasva imeytynyt jauhoihin.
7. Lisää vähitellen neste, pienissä erissä.
8. Sekoita hyvin jokaisen lisäyskerran jälkeen.
9. Pane sienet kastikkeen joukkoon.
10. Keitä vielä n. 10 minuuttia.
11. Tarkista maku.
12. Lisää juuri ennen tarjoamista ruohosipuli.

Tattikastike kuivatuista tateista

2 dl kuivattuja tatteja
3 sipulia
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
valkosipulisuolaa
1 nippu persiljaa
3 dl tattien liotusvettä
2 dl smetanaa
(1-2 rkl sherryä)

1. Huuhtele ja pane tatit likoamaan pieneen vesimäärään muutamaksi tunniksi.
2. Pilko ja paista sipulit.
3. Valuta tatit.
4. Säästä liotusvesi.
5. Pilko tatit
6. Lisää pannuun sipulin joukkoon.
7. Ruskista hetki, mausta.
8. Lisää vehnäjauhot ja käytä tattien liotusvettä kastikkeen nesteeksi.
9. Lisää smetana ja hienonnettu persilja.
10. Hauduta kannen alla hyvin hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia.
11. Halutessasi lisää sherryä makua juhlistamaan.

Juhlasienihyytelö

4 dl sienisilppua
6 liivatetta
½ purjoa
2 omenaa
2 dl ranskankermaa
1 tl meiramia
½ tl sitruunapippuria
1/4 tl sokeria
2 dl, kermaa

Koristeeksi
pieniä etikkasieniä

1. Jos käytät suolasieniä, liota ne huolellisesti, ettei salaatista tule liian suolaista.
2. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
3. Hienonna sienet ja purjo.
4. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi.
5. Sekoita mukaan ranskankerma ja mausteet.
6. Liuota kylmästä vedestä puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä.
7. Anna liivateliemen hieman jäähtyä.
8. Lisää se sieniseokseen.
9. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita salaattiin viimeiseksi.
10. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun kakkuvuokaan.
11. Peitä ja pane jääkaappiin hyytymään mielellään yön ajaksi.
12. Tarjoa hyytelö etikkasienillä koristeltuna.

Tatti-tomaattikupit
5 - 6 annosta

170 g tatteja tai tuoreita herkkusieniä
1 iso sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä
2 rkl Valio voita
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, 15 %
3 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl chilipippuria
1/2 tl suolaa
1/2 dl tuoretta basilikaa tai persiljaa hienonnettuna

Päälle
4 munan valkuaista
1 1/2 dl (75 g) Valio Mustaleima raastetta

1. Viipaloi puhdistetut sienet ja kypsennä sipulin ja valkosipulin kanssa voissa, kunnes sienistä ir-ronnut neste on haihtunut.
2. Lisää joukkoon tomaatit ja kerma.
3. Ripottele joukkoon jauhot ja sekoita.
4. Mausta.
5. Jaa seos kevyesti voideltuihin annosvuokiin tai uunin kestäviin kahvikuppeihin tai -mukeihin.
6. Tähän saakka voit tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä.
7. Säilytä kupit jääkaapissa.
8. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
9. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti joukkoon juustoraaste.
10. Käytä keltuaiset ruoanvalmistukseen tai leivontaan.
11. Annostele valkuaisvaahto kuppeihin.
12. Nosta uuniin ja anna ruskistua kauniiksi noin 10 min.
13. Tarjoa heti raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kanssa.

Sienipiiras

500 g pakastettua voitaikinaa

täyte:
1 ½ litraa tuoreita suppilovahveroita, tatteja, kanttarelleja
2 rkl öljyä tai kasvimargariinia
2-3 sipulia
1 ½ dl hienonnettua persiljaa
suolaa
valkopippuria
2-3 dl voimakasta juustoraastetta
6 dl maitoa
6 munaa

1. Kauli taikina levyksi ja vuoraa sillä kookas vuoka tai pelti.
2. Pistele taikinaa haarukalla.
3. Pane se jääkaappiin 30 minuutiksi.
4. Hienonna huuhdotut ja valutetut sienet.
5. Pane ne kattilaan kiehumaan omassa liemessään kunnes neste haihtuu.
6. Lisää sipulisilppu ja rasva kattilaan sienten joukkoon.
7. Lisää mausteeksi persiljaa, suolaa ja pippuria.
8. Pane vuokaan kerroksittain sieniä ja juustoraastetta.
9. Kaada päälle hyvin sekoitettu munamaito.
10. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes piiraan pinta on kauniin värinen.

Sienipiiras 2

Pohja:
5 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 rkl kuivahiivaa
1 rkl Bertolli Classico oliiviöljyä
2,5 dl vettä

Täyte:
1 l tuoreita TAI pakastettuja sieniä (tatteja, kantarelleja, herkkusieniä, siitakesieniä)
2 sipulia
1 dl keitettyä tummaa riisiä
1 dl Flora Ruokaa (rasvaa 15 %)
1 dl rasvatonta maitoa
2 kananmunaa
0,25 tl valkopippuria
1,5 tl yrttiseosta esim. Herbes de Provence

Vuoan voiteluun:
1 tl Bertolli Classico oliiviöljyä

Valmista ensin pohjataikina:
1. sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja kuivahiiva keskenään.
2. Lisää öljy ja kädenlämpöinen vesi.
3. Vaivaa taikina pehmeäksi ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi.

Valmista sillä aikaa täyte.
1. Pilko sienet noin kolmen sentin palasiksi.
2. Kuori ja kuutioi sipulit.
3. Laita sienipalaset kylmälle pannulle ja ala kuumentaa. Kun sienistä alkaa irrota nestettä, lisää si-pulisilppu.
4. Paista, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Nosta pois liedeltä ja sekoita joukkoon keitetty riisi.
5. Painele kohonnut taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille.
6. Kaada sieniseos vuokaan.
7. Sekoita kulhossa Flora Ruoka, rasvaton maito ja kananmunat sekaisin.
8. Mausta valkopippurilla ja yrttiseoksella.
9. Kaada kananmunaseos sieniseoksen päälle.
10. Paista piirakkaa 225 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 35 minuuttia, kunnes reuna on saa-nut väriä ja täyte hyytynyt.

Sienisarvet

Taikina:
50 g hiivaa
3 1/2 dl haaleaa maitoa
1 tl suolaa
100 g sulatettua margariinia tai voita
n. 1 1/2 dl vehnänleseitä, graham- tai ohrajauhoja
n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja tai esim. sämpyläjauhoja

Täyte:
2-3 dl nummitatteja tai muita mietoja sieniä tai suolasieniä
hienonnettua ruohosipulia tai muuta sipulia
50 g hienonnettua anjovista
suolaa ellei anjovista käytetä

Voiteluun:
munaa

Valmista ensin täyte.
1. Hienonna tatit ja sipuli, ja kuumenna niitä ensin kevyesti rasvassa.
2. Jäähdytä ja lisää niihin muut täyteaineet. Jos et pidä anjoviksesta, jätä pois.

Tee taikina.
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää muut aineet.
3. Tee taikinasta mahdollisimman pehmeä. Mitä löysempi taikina, sen maukkaampi lopputulos.
4. Anna taikinan kohota vähän aikaa.
5. Jaa taikina kolmeen osaan.
6. Taputtele taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä kolme pyöreää, hyvin ohutta levyä.
7. Jaa ne esim. kuuteen osaan, sektoriin.
8. Pane täytettä jokaisen sektorin leveälle reunalle.
9. Kierrä sarviksi.
10. Pane pellille.
11. Kohota ja voitele munalla.
12. Paista n. 225 C:ssa 5-10 minuuttia.

Tattiräiskäleet

n. 1/21 puhdistettuja nummitatteja tai muita tatteja
voita tai margariinia tai ruokaöljyä
suolaa
valkopippuria

Taikina:
4 dl maitoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
2 munaa
4 rkl öljyä,
sulatettua voita tai margariinia

1. Aloita taikinan teolla.
2. Sekoita jauhot maidon joukkoon, sitten suola ja munat ja lopuksi rasva.
3. Anna taikinan turvota, jos siihen on aikaa.
4. Silppua sienet, paista ne.
5. Mausta ja pidä lämpiminä.
6. Paista taikinasta ohuita räiskäleitä. Koska rasva on taikinan joukossa, sitä ei juuri nimeksikään tarvita pannulle.
7. Kypsennä räiskäleet vain toiselta puolelta.
8. Levitä täytettä lusikalla räiskäleelle ja kierrä rullalle.
9. Lado tarjoilu astiaan ja yritä pitää lämpiminä tarjoiluhetkeen saakka.
10. Tarjoa kermaviilin tai smetanan kanssa.

Muuta:
Tattiräiskäleet voi valmistaa jo hyvissä ajoin ja kuumentaa tarjoilukuntoon esim. foliolla peitettynä uunissa juuri ennen syömistä. Haluttaessa pintaan voi levittää juustoraastetta.

Tattikeitto

kourallinen kuivattuja tatteja
2 dl vettä
2 sipulia
2 rkl rikottuja ohraryynejä
1 litra vettä
(kasvisliemikuutio)
(1-2 perunaa)
1 dl kermaa
(smetanaa lautaselle)

1. Pane kuivatut tatit likoamaan haaleaan veteen.
2. Kun ne ovat pehmeitä (2-3 tunnin kuluttua) silppua sienet.
3. Käytä liotusvesi liemeen.
4. Kypsennä paksupohjaisessa kattilassa sipulisilppu.
5. Lisää tattisilppu ja rikotut ohraryynit.
6. Kaada päälle liotuslientä ja vettä noin litra; voit lisätä liemikuutionkin.
7. Keitä hiljaa ainakin tunti.
8. Voit lisätä keittoon kuorittuja, tikkumaisiksi leikattuja perunoita keittämisen loppupuolella, kun ryynit ovat kypsyneet, pehmennä keitto kermatilkalla.
9. Jos se on liian sakeaa lisää lientä.
10. Silppua päälle runsaasti persiljaa

Sienipyörykät

1l pilkottuja haaparouskuja yms.
5 kypsää perunaa
2 rkl korppujauhoja
1 - 2 munaa
1,5 dl maitoa
sipulia
pippuria
suolaa

1. Korppujauhot turvotetaan maidossa.
2. Sipuli ruskistetaan, sienet ja perunat hakataan tai jauhetaan hienoiksi.
3. Ainekset yhdistetään hyvin sekoittaen.
4. Seoksesta leivotaan pyöryköitä, jotka paistetaan, pannulla tai uunipellillä.
5. Sienien lisäksi jauheliha sopii mainiosti yhdistettäväksi mukaan.

Sienikiusaus

10 kpl raakoja perunoita
150 g savukylkeä tai pekonia
2 sipulia
3-4 valkosipulin kynttä
3-4 dl sieniä hienonnettuna (tatteja, haperoita, rouskutkin käy myös suolasienet)
2 dl maitoa
200 g sulatejuustoa

1. Kuori ja suikaloi perunat.
2. Kuivaa sienet pannulla, lisää lihasuikaleet ja sipulisilppu, ruskista kevyesti, mausta.
3. Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunasuikaleet ja sieniseos.
4. Sulata juusto kiehuvaan maitoon.
5. Kaada kastike vuokaan.
6. Paista 200° reilu tunti.
7. Tarjoa esim. punakaaliraasteen ja puolukkasurvoksen kanssa. Nauti!
a. Perusohjeeseen voit lisätä kalaa, jättää lihan pois tai tehdä vain sienistä ja perunoista.

Sieni-kaalilaatikko

1 pss (35 g) kuivattuja voitatteja, tai 350 g tuoreita tatteja tai muita sieniä
3/4 dl kokonaisia ohrasuurimoita
4 dl vettä
½ kg valkokaalia
2 sipulia
3 porkkanaa
1 tl suolaa
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1 tl meiramia
1 tl kuminoita
3 dl maitoa
2 munaa

1. Perinteinen kaalilaatikko tehdään kokonaisista ohrasuurimoista.
2. Vaihteeksi jauhelihan voi korvata sienillä.
3. Liota kuivattuja sieniä 1 ½ desilitrassa vettä tunnin ajan.
4. Käytä myös liotusvesi ruokaan! Jos valmistat ruoan tuoreista sienistä, puhdista ja paloittele ne, ja kiehauta niitä pannulla hetki niin että sienten oma neste irtoaa.
5. Ripottele suurimot kypsymään kiehuvaan veteen.
6. Anna kiehua 20 minuuttia.
7. Sekoita mukaan suikaloitu kaali ja porkkana, sekä renkaiksi leikattu sipuli.
8. Anna seoksen hautua 15 minuuttia välillä sekoittaen.
9. Mausta seos ja lisää sienet.
10. Voitele uunivuoka ja kaada kasvisseos vuokaan.
11. Sekoita munamaito kulhossa ja kaada vuokaan.
12. Kypsennä 175 asteessa uunin alatasossa puolitoista tuntia.
13. Tarjoa lisukkeena puolukoita tai puolukkahilloa.


Tatti-pekonirulla
6-8 annosta

Pohja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
6 dl Valio maitoa
2 munaa
1 prk (70 g) tomattipyreetä
50 g Valio voita

Pekonitäyte
120 g fileepekonia hienonnettuna
1/2 l (200 g) tatteja, kantarelleja tai herkkusieniä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1/4 tl suolaa
1 prk (200 g) Hovi kevyt yrtti-pippuria
2 dl persiljaa tai kevätsipulia varsineen hiennonnettuna

Pinnalle
1/2 pussia (75 g) Valio juustoraastetta

Valmista pohja.
1. Yhdistä kuivat aineet. Lisää puolet maidosta ja sekoita tasaiseksi.
2. Lisää joukkoon loppu maito, munat, tomaattipyree ja sulatettu voi.
3. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle.
4. Paista 200 asteessa 30 min.
5. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Valmista täyte.
1. Paahda pekoni teflonpannulla rapeaksi.
2. Siirrä talouspaperin päälle, anna rasvan imeytyä paperiin.
3. Lisää pannulle puhdistetut, viipaloidut sienet.
4. Kypsennä kunnes sienistä irronnut neste on täysin haihtunut.
5. Lisää sipulit ja anna kypsyä.
6. Anna jäähtyä hetki.
7. Yhdistä kaikki täytteen aineet keskenään.
8. Täytä rulla ja kääri kuten kääretorttu.
9. Käännä sauma alapuolelle.
10. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kuumenna ennen tarjoilua 250 asteessa, kunnes juusto on su-lanut.
11. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Syksyinen sienirisotto

2 dl risottoriisiä
5 dl kantarelleja tai muita kauden metsäsieniä
puolikas sipuli
5 dl hyvää kasvislientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl tuoretta parmesaania raastettuna
hivenen suolaa ja vasta rouhittua mustapippuria

1. Kuullota ensin sipulia tilkkasessa oliiviöljyä.
2. Lisää hetken kuluttua pilkotut sienet joukkoon.
3. Lisää risottoriisi ja freesaa vielä hetki.
4. Yhdistä kasvisliemi ja viini ja kaada seosta kattilaan vähän kerrallaan antaen sen imeytyä välillä.
5. Jos keität kasvisliemen itse, jätä tällä kertaa selleri pois, sillä sen maku saattaa riidellä sienten aromin kanssa.
6. Hauduta risotto kypsäksi ja lisää lopuksi vielä parmesaanijuustoa.
7. Sekoita hyvin ja tarjoa heti.
8. Annosten päälle voit vielä ripotella parmesaanista vuoltuja lastuja.

Sienisalaatti
7-8 dl sienisalaattia

5 dl (n. 350 g) sekasieniä
1 pieni sipuli
2 dl ruokakermaa tai 1 prk ranskankermaa
ripaus mustapippuria

Koristeeksi:
tuoretta persiljaa

1. Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois.
2. Hienonna sienet veitsellä silpuksi.
3. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi.
4. Yhdistä aineet.
5. Koristele persiljalla.

Sienisalaatti 2

5 dl (noin 350 g) sekasieniä
1 pieni sipuli
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, 15 % TAI
1 prk (2 dl) Valio crème fraîchea, 15 %
ripaus mustapippuria

Koristeeksi
tuoretta persiljaa TAI tilliä

1. Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois.
2. Hienonna sienet veitsellä silpuksi.
3. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi.
4. Yhdistä aineet. (Tarkista suolan määrä.)
5. Korista persiljalla.
6. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera voileipäpöydässä.
7. Ohjeen annoksesta tulee 7 - 8 dl sienisalaattia.

Eksoottiset sekasienet

500 g sieniä ryöpättynä
voita
fenkolia
suolaa
valkopippuria
1 dl smetanaa
ruohosipulia

1. Hienonna sienet ja paista kullankeltaisiksi.
2. Mausta suolalla, fenkolilla ja valkopippurilla.
3. Sekoittele smetana joukon jatkeeksi.
4. Hauduta 5 min.
5. Kumoa tarjoiluastiaan ja koristele ruohosipulilla.

Sienikastike
4 annosta

1/2 l (200 g) kauden sieniä tai herkkusieniä
1 sipuli
1-2 rkl Valio voita
1/2 tl currya
1-2 dl vettä
1 sieni-yrttikuutio
1 prk (200 g) Hovi kevyt sinihome tuorejuustoa tai
1 prk (2 dl) Valio crème fraîchea, 15 %
2 rkl hienonnettua persiljaa

1. Pilko sienet ja hienonna sipuli.
2. Paista niitä voissa, kunnes neste on haihtunut.
3. Lisää paistamisen loppuvaiheessa curry.
4. Lisää vesi, liemikuutio ja tuorejuusto tai crème fraîche.
5. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia.
6. Lisää joukkoon hienonnettu persilja.
7. Tarjoa pastan, jauhelihapihvien tai paistetun kalafileen kanssa.

Laihduttajan sienivoileivät

4 ruisleipäviipaletta
kevytrasvaa
200 g tatteja, ukonsieniä tai lampaankääpiä
1/2 purjoa
2 valkosipulin kynttä
1 1/2 dl rahkaa
2 tl basilikaa
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl paprikajauhetta
2 tomaattia
3 dl juustoraastetta
koristeluun ruohosipulia tai persiljaa tai purjorenkaita

1. Puhdista ja hienonna sienet ja purjo.
2. Puserra joukkoon valkosipulin kynnet.
3. Lisää rahka ja mausteet.
4. Levitä seos voidelluille leipäviipaleille.
5. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja levitä leiville.
6. Peitä juustoraasteella.
7. Kuumenna 250 asteessa uunin yläosassa niin kauan, että juusto sulaa.
8. Koristele ruohosipulilla, purjorenkailla tai persiljalla.
9. Tarjoa heti.

Sienipizza

Pohja:
1 dl vettä
15 g hiivaa
½ tl suolaa
2 ½ dl maissijauhoja
1 rkl öljyä

Täyte:
n. 250 g sieniä
2 rkl voita tai margariinia
suolaa
valkopippuria
pizzamaustetta
tomaattisosetta
100 g savukinkkua tai pekonia
4 tomaattia
n. 150 g juustoa

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Lisää suola, jauhot ja öljy.
3. Sekoita taikina.
4. Taputtele se pyöreäksi ohueksi levyksi leivinpaperin päällä.
5. Paloittele sienet ja kuumenna pannussa.
6. Kääntele sieniä, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut.
7. Lisää rasva ja puserrettu valkosipulinkynsi.
8. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
9. Levitä taikinapohjalle ohut kerros tomaattisosetta.
10. Levitä päälle sienisilppua.
11. Ripottele päälle kinkku, tomaatti viipaleita ja pizzamaustetta.
12. Kuorruta juustolla.
13. Paista 250ºC :ssa kypsäksi.

 
body



Tattiratatouille

Tarvitset:

1/2 l tatteja
1 kesäkurpitsa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 paprikaa
3 rkl öljyä
pieni pala inkivääriä
ripaus cayennenpippuria
suolaa

Pinnalle:
tuoretta basilikaa


Valmistus:

Perkaa ja paloittele tatit, viipaloi muut kasvikset. Kuumenna öljy pannussa. Lisää pannuun tatti- ja kesäkurpitsaviipaleet ja haihduta niistä kosteus. Lisää joukkoon sipuli, valkosipuli ja paprika. Mausta seos pieniksi paloiksi paloitellulla tai raastetulla inkiväärillä ja ripauksella cayennenpippuria. Lisää suolaa maun mukaan. Hauduta ruokaa kymmenisen minuuttia ja koristele se lopuksi tuoreilla basilikanlehdillä.




 
Marde75
Jos tatteja säilöö, ne kannatta ehdottomasti kuivata. Sienikuivuri maksaa n. 100 ? ja sille on ainakin meillä ollut paljon käyttöä. Kuivatut sienet säilyvät pitkään, eivät vie paljon tilaa ja niitä on kätevä käyttää.

Kuivat sienet likoamaan pieneen vesimäärään ennen ruuanlaittoa ja sitten niitä voi käyttää ihan tavanomaisesti. Käykää esim. Marttaliiton sivuilla tsekkaamassa ruuanvalmistusvinkkejä (ainakin kirjoja voi tilata). Itse tilasin sieltä säilöntäkirjan ja sieniruokakirjan. Eivät olleet kalliita ja on varmasti testattu käytössä.

Olemme kuivanneet ihan kaikenlaisia keittämättä käytettäviä sieniä, ainakin mustatorvisieni, suppilovahvero, kanttarelli, punikkitatti, herkkutatti, leppärousku, kehnäsieni, orakkaat ja lampaankääpä ovat onnistuneet hyvin. Osa sienistä mustuu, mutta ei se makua haittaa. (Tietysti saattavat pilaantuessaankin mustua, joten sienet on kuivattava mahdollisimman nopeasti ja tuoreeltaan.)

Sieni-jauheliha-kesäkurpitsa-sipuli-tomaattomurska -sekoitus on ollut hyvää ja sitä voi käyttää ainakin fajitasten sisällä, lämpimillä voileivillä ja lasagnessa.
 
Stracciatella
\
Alkuperäinen kirjoittaja 30.08.2005 klo 12:26 Marde75 kirjoitti:
Jos tatteja säilöö, ne kannatta ehdottomasti kuivata. Sienikuivuri maksaa n. 100 ? ja sille on ainakin meillä ollut paljon käyttöä. Kuivatut sienet säilyvät pitkään, eivät vie paljon tilaa ja niitä on kätevä käyttää.

Kuivat sienet likoamaan pieneen vesimäärään ennen ruuanlaittoa ja sitten niitä voi käyttää ihan tavanomaisesti. Käykää esim. Marttaliiton sivuilla tsekkaamassa ruuanvalmistusvinkkejä (ainakin kirjoja voi tilata). Itse tilasin sieltä säilöntäkirjan ja sieniruokakirjan. Eivät olleet kalliita ja on varmasti testattu käytössä.

Olemme kuivanneet ihan kaikenlaisia keittämättä käytettäviä sieniä, ainakin mustatorvisieni, suppilovahvero, kanttarelli, punikkitatti, herkkutatti, leppärousku, kehnäsieni, orakkaat ja lampaankääpä ovat onnistuneet hyvin. Osa sienistä mustuu, mutta ei se makua haittaa. (Tietysti saattavat pilaantuessaankin mustua, joten sienet on kuivattava mahdollisimman nopeasti ja tuoreeltaan.)

Sieni-jauheliha-kesäkurpitsa-sipuli-tomaattomurska -sekoitus on ollut hyvää ja sitä voi käyttää ainakin fajitasten sisällä, lämpimillä voileivillä ja lasagnessa.
Prismassa maksaa noin 54 euroa
 

Yhteistyössä