Mitä vaatteita tulis vauvallei hankkia ennen syntymää ja kuinka paljon?

  • Viestiketjun aloittaja "Esikoista odottava"
  • Ensimmäinen viesti
akava
Paljon ja kaikenlaisia kokoja, pikkasen innostuin ;) me ainakin tykättiin molemmat että oli vauvalla koko ajan sopivia vaatteita eikä tarvinnut hihoja ja lahkeita käännellä. Eli olen tyytyväinen että hankin 50 ja 56 senttisiä myös tarvittavan määrän(mikä on kenellekin oikea määrä, en tiedä). Moni kun sanoi ettei kannata hankkia noita pieniä kokoja. Ja meillä oli ihan iso vauva :) määristä en osaa sanoa muuta kun että yöpukuja minusta hyvä olla ainakin 4, niitä likaantui koko ajan.
 
"Vieras"
Äitiyspakkauksen vaatteet mukaanlukien oli kymmenkunta body+potkari/housu ja ehkä 4-5 yökkärihaalaria per koko ja valmiiksi ostin kokoja 56 ja 62 sekä jonkinverran kokoa 68. käytettynä ostin niin noita tuppas kertymään, Vähemmälläkin vaatteella olisi mainiosti pärjännyt mutta eipähän tarvinnu koko ajan olla pyykkäämässä. Ja jos joskus kävi niin että bodyt esim oli lopu niin otti sitten vaan seuraavaa kokoa käyttöön siksi aikaa että sai sopivan kokoista päälle. Vauvaa ei haittaa vaikka hihoja joutuu käärimään.

Meidän lapset on ollu 54cm syntyessään joten 50cm vaatteita ei ole tarvittu, en myöskään ole niitä ostanut varalle kun on ollu tiedossa että mitään ihan pieniä vauvoja ei ole tulossa. 56cm vaatteetkin on jäänet 3-4 viikossa pieniksi.

Oikeesti ei Kauheesti kannattais hamastrata etukäteen ennenkun tietää minkälaisia vaatteita tykkää käyttää. Meillä
esim esikoinen oli niin hoikka että puolipotkarit ei oysyny sen päällä vaan täytyi käyttää olkaimellisia potkuhousuja.
 
akava
53 senttinen vauva käytti kuukauden 50 ja kuukauden 56. Ja eipä tarvinnut käännellä hihoja poloselta. Ja minä taas en tykännyt yhtään käyttää potkuhousuja, mieluummin puolikkaat :)
 
Esikoiselle oli monta jätesäkillistä vaatteita, aivan liikaa, innostuin vähän liikaa :D Kuopukselle oli sitten reilusti vähemmän. Esikoinen oli syntyessään niin iso että 56cm olivat suurimmaksi osaksi liian pieniä ja jäi käyttämättä, kuopukselle niitä kyllä käytin paljonkin kun oli pienempi vauva. Esikoiselle tuli hankittua tosi paljon paitoja, mutta olivat todella epäkäytännöllisiä kun nousivat koko ajan ylös, kuopuksella ei ole vieläkään (7kk) ollut yhtään paitaa ellei muutamaa neuletakkia lasketa. Olen tykännyt käyttää kietaisubodyja, helppo ja mukava laittaa pienelle vauvalle ettei tarvitse pään kanssa varoa niin paljon.
 
"vieras"
Siis tuohon 50 cm koon sopivuuteen vaikuttaa sekin, että onko lapsi pyöreä vai kapea, pyöreys vie tietysti enemmän tilaa vaatteissa, vaikka pituus olisi sama :)

Esikoisella piti olla vaatteita tosi paljon kun hän puklaili niin paljon, eli monta bodya päivässä piti vaihtaa. Kuopuksella meni taas yksi vaatekerta per päivä, koska hän ei puklaillut juuri ollenkaan.

Ja jotkut vaatteet jäivät ihan kokonaan käyttämättä kuten esim. college-puvut ja -haalarit ja "vanhanmalliset" potkuhousut eli sellaiset, joissa napit hartioilla. Eniten tuli käytettyä bodyja ja puolipotkuhousuja/sukkahousuja ja sellaisia potkuhousuja, joissa oli haaroissa napitus, että sai vaipan vaihdettua riisumatta koko pukua. Ja yövaatteina käytettiin kokopotkupukua.

Yksi kaverini käytti melkein aina vauvalla collegehaalaria, koska se oli hänen mielestään tosi kätevä, itse en tosiaan keksinyt sille oikeastaan mitään käyttöä. Eli neuvoni on, että ei kannata ihan kamalasti ostaa etukäteen kaikkea mahdollista varsinkaan yli 60 cm koossa, koska sulle varmasti tulee semmoinen oma tapa pukea lapsi ja alat suosia syystä tai toisesta tiettyjä vaatteita.

Mutta siis ihan alkuun varaisin 50-60 senttisiä vaatteita (jos on tiedossa, että lapsesta tulee iso, niin sitten ei kannata 50-senttisiä varata kuin ehkä muutama) esim. 10 bodya ja potkuhousua/puolipotkuhousua, muutama trikoohaalari yövaatteeksi (sellainen, jonka voi avata alhaalta, niin että vaipan voi vaihtaa helposti riisumatta koko asua) ja muutama päällysvaate oman maun mukkaan eli kotona vauva voi olla ihan hyvin bodyssa ja potkuhousuissa, mutta esim. kyläillessä on kiva olla jotain siinä päällä. Ja tietysti sitten jotain lämmintä viileämpiin päiviin, itse suosin villavaatteita kotonakin pakkaspäivinä.

Äitiyspakkauksen vaatteiden lisäksi kannattaa siis hankkia ainakin noita 60-senttisiä vaatteita ja sitten loput ehtii hankkia myöheminkin, kun huomaat mitä haluat käyttää ja mitä tarvitset.
 
"vieras"
Eri vaatevalmistajan välillä on ihan hirveästi eroa noitten vaatteiden mitoituksessa, meillä oli jollain lapsella yhtä aikaa käytössä bodyja koossa 56 ja 70! Ja kaikki siis ihan sopivan kokoisia lapselle... Jotkut vaatteet kutistuu heti ekassa pesussa, jotkut ovat pitkää ja kapeaa mallia ja toiset lyhyttä ja leveää.
 
örrr
äitiyspakkauksessa on paljon tarpeellista, mutta vastasyntyneen kokoa ei juurikaan, joten 56 bodyja, housuja,potkareita kandee ostaa jonkun verran sit vastasyntyneen sukkia, myssyjä ja haalari tietysti jos syntyy silloin kun haalaria tarvitsee.
 
"vieras"
Meillä oli poika 50cm ja 4kg syntyessään ja silti meillä oli 50cm vaatteet käytössä varmastikin kuukauden päivät. Osa Tutasta jopa pidempään. Ja kaikista parhaita oli kietaisubodyt ja potkarit, kun meillä ei alkuun pysyneet puolipotkarit jalassa ja sukat vielä vähemmän. Kietaisubodyt olivat helppoja pukea päälle sellaiselle oienelle, kun ei tarvinnut vetää pään yli. Ja yöpukuina pidettiin ihan koko pukuja.

Määrällisesti kaikki aoli varmaan jotain 6-8kpl. Ja tosiaan nuo 50cm vaatteetkin olivat todella hyviä, kun olivat oikean kokoisia ja pientä oli musta paljon mukavampi käsitellä kun ei ollut paljoa ylimääräistä kangasta sen lapsen ympärillä. Varsinnin kun on esikoisesta kysymys ja se käsittely on hiukan outoa vielä alkuun. :)

Ja talvivauvalle vinkkinä kaukalopussi, joka oli AIVAN loistava olla olemassa. Ei joutunut niin kauheasti toppaamaan kauppareissuille jne. vauvalle vaatetta päälleja oli helppo aukaista aina kauppaan mennessä, niin ei tullut toiselle kuuma.
 
"Esikoista odottava"
Kiitos paljon vastauksista! :)
Siksi lähinnä aloin kyselemään teidän mielipiteitä, etten turhaan osta liian paljoa innostuksissani, enkä oikein sitten tiedä sitäkään mikä on liian vähän :D
 
"vieras"
Äitiyspakkauksen vaatteet on tosi isoja, eli niitä ei kyllä ensimmäisena parina kuukautena tule käytettyä. Itse hankkisin sisävaatteita pari body+housut settiä koko 50. Vauvalla on epäkäytännöllistä pitää isoja vaatteita. Nämä jää nopeaan pieneksi, siksi niitä kannattaakin olla vain muutamat. 56 vaatteita tarvitsee jo enemän. Meillä ainakin meni suuri osa melkein pari kk. Talvivauvalle tarvitset pitkähihaisia bodyja ja niihin housuja. Kokopuvut on hyviä kunhan ne saa haaroista auki. Kannatta varata muutama paksumpi kokopuku jos sisällä on kylmä. Villatakit nousee ton ikäsillä korviin nostaessa, ne on söpöjä mutta epäkäytännöllisiä. Villasukkia tarvitsee talvella, sukkia myös jos housut ei ole potkarimalliset. Käsiin tarvitsee ohuet tumput. Itse tykkäsin kovasti sellaisista bodyista, joissa voi hihat kääntää käsien lämmikkeeksi, tumput kun tippuu helposti käsistä. LIsäksi yöksi tarvitsee yöpukuja. Yöksi pienellä voisi olla hyvä vanu/fleece unipussi ettei kylmä yllätä. Äitiyspakkauksen peitto on aika ohut.

Ulkovaatteita tarvitsee talvella pientä kokoa paksun pipon ja mahdollisesti kypärämyssyn. Vaunuihin hankkisin 62 kokoisen pussimallisen toppapuvun. Tässä on kasvunvaraa eli mene mahdollisesti koko talven, mutta ei ole ihan älyttömän iso vastasynyneellekään. Toppapuvussa ehdottomasti käsien suojaksi käänneetävät hihat. Autoiluun suosittelen kaukaloon sopivaa makuupussia tai vaihtoehtoisesti ihan tavallista paksua peittoa jolla suojaa vauvan kylmältä. Näiden alle vanupuku jota on syytä hakkia koot 56 ja 62. Turvakaukalossa vauvalla pitää olla istuvat vaatteet, jotta vauvan saa tukevasti kiinnitettyä vöihin. Varaisin myös fleece pukuja koot 56 ja 62, nämä ovat hyviä leudommilla keleilla makuupussin kanssa tai kovilla pakkasilla puvun alle. Menevät myös kylmissä sisätiloissa.

Nämä siis omasta kokemuksesta. Tarkkoja määriä en osaa esim. bodeille sanoa. Pienellä vauvalle meni meillä 1-4 vaatekertaa päivässä kakkavahingon tai oksennuksen seurauksena. pyykkiä ei jaksanut pestä useita kertoja viikossa. Varaisinki vaatteita n. 15 vaatekertaa (esim. body+housut tai trikoo/collegepuku). Jos pyykkiä pesee usein niin vähempikin riittää. Tämä vaihtelee myös hyvin paljon sen mukaan miten paljon vauvalla sotkeentuu vaatteita. 50 ja 56 koon vaatteet pyrkisin hankkimaan kaikki etukäteen, mutta siitä isommilla koilla ei ole kiire, koska niitä kerkeää hakkimaan myöhemminkin. Ota huomioon myös, että vasta käytännössä näkee mitkä vaatteet teillä toimii. Moni tykkää esim. pään yli vedettävistä bodeista, mutta me ei saatu niitä vauvan päälle ekaan 2 kuukauteen. Kaikilla on omat mieltymyksensä. Myös vaivan piano vaikuttaa siihen mitkä vaatteet ovat hyviä. Meillä on todella hoikka poika (nyt. 8kk) ja hänelle istuu hyvin erilaiset vaatteet kuin ystävämme 8kk joska on huomattavasti jykevämpi rakenteinen.
 
"vieras"
Meillä taas tyttö syntyessään 49cm ja käytti 56 bodyja pari kuukautta, muutamaa isompaa mitoitusta olevaa pidempääkin. On hoikka ja nytkin menee vielä jotkut 68 bodyt, vaikka pituutta 75cm. Housut pitääkin sitten olla isommat, mutta on pitkäjalkainen. Eli riippuu paljon vauvan vartalon mallista mikä menee mitenkin pitkään.
Yöpukuja oli jokunen, mutta ei meillä niitä juuri käytetty. Samoin kun en kietaisubodeista tykännyt, kun pitää sitä vauvaa edestakas nostella ja ne narut ei ole kovin mukavat, joissain oli kyllä nepparit. Ohuita sukkia oli hyvä olla myös, ne laitettiin puolipotkarien päälle, että pysyvät paremmin jalassa.
 
"vieras"
Hankkisin ennakkoon 6-8 kpl noita pienen koon vaatteita (50/56 tai 56). Ne eivät välttämättä mene kovin kauaa, ja jos osoittautuu että vauva on kovin pulauttelevaa sorttia ja vaatteita kuluu paljon, niin niitä saa helposti hankittua lisää. Meillä tuli muutenkin paljon pyykkiä, kun jouduin imettämään pitkään makuultani (synnytyksestä toipuminen vei aikaa) ja suihkutissien takia oli pakko peitellä sänkyä pyyhkeillä, niin melkein joka päivä sai laittaa pesukoneen joka tapauksessa pyörimään.

Esim. Lindexin bodyt ovat aika naftia mitoitusta, meillä meni jo melkein vastasyntyneestä asti nuo koon 56 bodyt oikein hyvin, vaikka vauva ei ollut mikään suurikokoinen (3300 g ja 50 cm). (Tutan vaatteet taas ovat pääsääntöisesti todella reiluja, oikeastaan yhtä kokoa isompia kuin mitä lapussa lukee.) Lisäksi ostin Babystylen verkkokaupasta halpoja koon 50/56 bodyja. Minäkin suosittelisin alkuun kietaisumallisia, ettei tarvitse varoa niskoja - varmaan viimeistään koosta 68 eteenpäin ne pään yli sujautettavatkin alkavat mennä helposti (tietysti riippuu myös vauvan syntymäkoosta ja jäntevyydestä). Puseroita en tykännyt käyttää, kun vauvaa käsitellessä helma nousi aina kainaloihin ja pikkuiselta jäi vatsa paljaaksi...

Yöpuvuista helpoimpia olivat sellaiset nepparikiinnitteiset, joista pystyi avaamaan pelkät haarat - vetskarimallisen yöpuvun joutui aina riisumaan kokonaan, kun yöllä vaihtoi kakkavaippaa ja pesi pyllyä, ja kylmähän siinä ehti tulla vauvalle. Myöhemmin, kun vauva lakkasi kakkaamasta yöaikaan eikä vaippaa tarvinnut enää nousta vaihtamaan, tuolla ei ollut enää niin väliä.

Koska vauvalta ei saa ensimmäiseen pariin viikkoon leikata kynsiä, käsien peitoksi olisi hyvä olla joko puuvillaiset tumput tai sitten kääntöhihaisia bodyja, ettei pikkuinen pääse raapimaan itseään verille.

Ja sitten tietysti ulkovaatteita kelien mukaan... Talvivauvalle ostin käytetyn toppahaalarin kokoa 56, se oli sopivan kokoinen sen pari kuukautta mitä tarvitsikin. Päähän silkkinen kypärämyssy ja lämmin pipo, käsiin ja jalkoihin villaa.
 
makuasioita tosiaan
Tuo on muuten hyvin sanottu, että meille jokaiselle tulee oma tapa pukea lapsi eikä voi etukäteen tietää millaiset vaatteet osoittautuu käytössä parhaaksi.

Esim meillä ei kumpikaan vauva ole käyttänyt potkuhousuja tai puolipotkuhousuja, koska niiden väljä sukkaosa ei pysy jalassa tai sitten sukkaosa on liian lyhyt vauvan jalkaterään nähden. Meillä on alusta asti suosittu yhdistelmää body + sukat + tavalliset housut jotain pehmeää mukavaa materiaalia. Talvella lisäksi sukkahousut ja vaikka villatakki ja villasukat. Niitä on helppo lisätä ja poistaa tilanteen mukaan. Myös villahaalaria ollaan käytetty kotona sisävaatteiden päällä kylmällä säällä. Yöpukuja meillä ei oikeastaan käytetä, vaikka sellaisia tuli esikoiselle hankittua; samat päivävaatteet menee yölläkin mutta saatan vaihtaa vähän ohuemmat housut jalkaan yöksi. Samat päivävaatteet menee pikkuvauvalla hyvin 2-3 päivää kerrallaan jollei tule kakka/pissavahinkoa tai paljon puklua. Kun ei ne vaatteet likastu mistään muusta syystä.

Minusta noin 5 bodya ja 3 housut riittää joka koosta pienelle vauvalle eli kokoon 68 saakka, enempää ei edes ehdi käyttää. (50-senttisiä en ostaisi edes viittä, 2-3 bodya riittää.) Jos ostaa 10 vaatekertaa niin hyvä jos ne kaikki ehtii edes päällä käydä ja sehän harmittaa! Minusta oli kiva että oli vähemmän vaatetta mutta niitä kaikkia ehti nähdä vauvan päällä useita kertoja. Pestiin sitten vaan vähän useammin.

Huom varsinkin alle 3 kk ikäiset kakkaa monta kertaa päivässä, jopa puolen tunnin välein, joten kannattaa miettiä mikä vaate olisi nopea riisua ja pukea taas takaisin. Tyttövauvalla taas mekot on epäkäytännöllisiä siihen asti kunnes lapsi oppii seisomaan, en suosittele vaikka söpöltä näyttävätkin.

Äitiyspakkauksen lisäksi ostaisin 56/62-senttisen villahaalarin, koska pakkauksen villahaalari on aluksi liian iso. Toppahaalari saa liian iso ollakin, vauvahan vain makaa haalarissa vaunulenkeillä (yleensä nukuksissa), joten pieneen toppahaalariin on turha rahojaan sijoittaa. Äitiyspakkauksen pipo + kypärämyssy on kuitenkin liian isot vastasyntyneelle, ostaisin jo valmiiksi pienemmät.
 
"vieras"
Kannattaa huomioda myös mitoitus - esimerkiksi Tuttan 50-senttiset vastaa monen koon 56-senttisiä. Meillä ei h&m:n, lindexin ym. 50-senttisiä vaatteita tullut käytettyä yhtään, olivat heti pieniä. 56 jäi myös tosi nopeasti pieneksi. Molemmat syntyivät 51-senttisinä, mutta esikoinen oli yli nelikiloinen ja toinen hoikempi. Kumpikaan vauva ei ole pulautellut oikeastaan ollenkaan, joten vaatteita ei sen takia tarvinnut vaihtaa, mutta mun suihkutissien takia kastui välillä myös vauvan vaatteet. Kummallakin oli pitkät kynnet ja naamaa raavittiin, joten tykkäsin eniten bodyista, joissa oli käännettävät hihansuut - ei tarvinnut erikseen mitään tumppuja. Kietaisumalli oli paras varsinkin esikoisella, joka huusi aina kuin syötävä, jos pään yli puki jotain. Sellaisista housuista en oikein pitänyt, joissa oli kuminauha vyötäröllä, se tuntui painavan helposti vatsaa - mielummin sellainen leveä resorikastale, tai potkuhousut (ne olkaimelliset - mä tykkään sekä niistä perinteisistä jotka puetaan avaamalla olkapäältä nepparit, sekä niistä joissa on haaroissa napit).

Mä ostaisin ehkä sen 6-8 vaatekertaa, ja tarvittaessa hankkisin lisää. Sitten myöhemmin on helpompi ostaa sellaista, minkä on todennut käytössä hyväksi, toiset mallit ei istu niin hyvin ja tietynlaiset vaatteet voi osoittautua epäkäytännöllisiksi, tai niistä ei muuten vain tykkää käytössä. Esikoisella hamstrasin kirpparilta vaikka ja mitä, mutta moni jäi käyttämättä kun en tykännytkään - esimerkiksi paitoja ei tullut käytettyä ollenkaan, bodeja vaan.
 
Nokke
Hyvä vinkki ois että älä kauheesti ostele etukäteen kaikkia vaatteita, vaan vaan sen verran et on puhdasta jos pesussa muut. Sitten kun vauva on siinä ja näät mitä kokoa menee ja minkälaisia vaatteita tykkäät käyttää ni hommaa sitten lisää niitä. On helpompi ostaa sellaista vaatetta mitää tulee käytettyä kuin se et kaapit täynnä vaatetta mitä ei tuu käytettyäkään.

Ite en esim. käyttäny vauvalla ollenkaan t-paitoja, ainoastaan bodyja ja myös potkuhaalarit jäi käyttämättä.
 
vieras#18
Niin, ja kietaisubodyista ehdottomasti nepparillisia malleja! Ne nyörit olivat mielestäni tosi hankalia käyttää.
Mä taas en kokenut niitä yhtään hankaliksi, vaan käytin siinä missä nepparillisiakin :) Ja yöpuvuista tykkäsin enemmän vetoketjullisista kuin nepparillisista, mun mielestä on kivempi vetää se yksi vetokeju kiinni kuin näprätä monen nepparin kanssa. Mutta vetskarin piti olla sellainen kaksipäinen, että sen saa avattua alhaalta, jolloin koko pukua ei tarvitse riisua kun vaihtaa vaipan :)

Kietaisubodyista sanoisin vielä, et mun mielestä parhaat on sellaisia, että siinä pääntiellä on myös neppari, koska ilman sitä olevat bodyt alkoi joskus ärsyttävästi lörpöttää, niin että rintakehä ei ollut hyvin peitettynä. TÄmäkin riippui bodyn mallista. En tiedä osasinko selittää, niin lainasin kuvan netistä: Tuossa siis pääntien keskellä neppari.
 
"vieras"
Meillä ei paljoa vaatteita ollut esikoiselle. Äitiyspakkauksessa oli tuolloin 50-70 cm kokoisia vaatteita. Nuo 50 cm vaatteet oli heti jo pieniä, kun lapsi oli syntyessään 53 cm. Käytettiin heti alkuun 56-62 cm vaatteita, mutta parissa viikossa 56 cm vaatteet oli pieniä. Tuo koko 62 cm meni pari kuukautta. Vaatteita oli äitiyspakkauksen lisäksi jotain 6 kpl 62 cm bodyjä ja 6 potkupukua. Niillä selvittiin hyvin, kun ei pulautellut lapsi. Yksi vaatekerta päivässä meni. Aina siis oli jotain pyykissä ja jotain kaapissa puhtaana. Pyykkikone pyöri kuitenkin n. joka toinen päivä.
 
"vieras"
Meidän yli 50 senttiselle ja neljäkiloisella pojalle eivät hm:n 50-52cm. potkarit mahtuneet edes jalkaan vastasyntyneenäkään, joten meilä siirryttiin suoraan kokoon 62cm.Äitiyspakkauksen 50cm. vaatteet menivät varmaan viikon tai kaksi,, koska kotimaisina trikoovaatteina olivat onneksi sen verran reilumpaa kokoa. Onneksi en ostanut yhtään 50cm. vaatteita, koska käytännössä eivät olisi mahtuneet kuopuksen päälle. Esikoinen taas käytti varmaan kuukauden 50cm.vaatteita, kun oli kooltaan puoli kiloa pienempi. En siis suosittelisi kauheasti ostamaan kaikkein pienintä kokoa, vaan suosiolla paneutumaan 62cm. vaatteisiin. Myöskin pieni toppapuku on ihan turha hankinta, monesta isommasta haalarista saa lahkeet käännettyä tumpuiksi ja ihan turvallisesti kaukaloon lapsen siinäkin kiinni.Nykyinen äp:n haalari ei ole mitään hirveän reilua kokoa, vaikka se vastasyntyneellä toppapussista käykin.Kevätvauvalla sitä emme tarvinneet, vaan 62cm.pileehaalari riitti autoreissuilla tai sitten kevytvanupuku, mikä löytyy äp:stakin käännettävin lahkein.Meilläkin oli turvakaukaloon sopiva kevyttoppapussi, vaikka se aluksi tuntui vähän isolta, mutta ajoi sen asiansa ja päästiin sairaalasta kotiin. Muuten sitä ei sitten tullutkaan käytetyksi.
 
akava
En kyllä tajua miten jollekin ei mahdu ollenkaan 56:kaan?? Miten lörppöjä te haluatte niitten vaatteiden olevan? Ihan Lindexin yms 50 ja 56 mahtu kyllä meidän 54cm 4350g kokoselle tytölle pari kuukautta. Nyt 6kk ja 68 vasta menossa. Miten jollain pari viikkosella voi olla 62 :D
 
En kyllä tajua miten jollekin ei mahdu ollenkaan 56:kaan?? Miten lörppöjä te haluatte niitten vaatteiden olevan? Ihan Lindexin yms 50 ja 56 mahtu kyllä meidän 54cm 4350g kokoselle tytölle pari kuukautta. Nyt 6kk ja 68 vasta menossa. Miten jollain pari viikkosella voi olla 62 :D
No en lörppöjä vaatteita, mutta jos puolpotkareissa ei mahdu jalat suoriksi tai bodista vilkkuu ranteet ni on liian pieni.
 
Meidän vähän päälle 4kg ja 53cm käytti ekat pari viikkoa kokoa 56cm ja sitten ne jäi pieneksi. Nyt ikää n.7vkoa, pituutta toissa viikolla 57cm ja nyt koon 70 body päällä-> riippuu paljon merkistäkin mikä koko sopii milloinkin. Osa vaatteista on nyt myös kokoa 62 mutta 5alkavat koot ovat liian lyhyet lahkeista ja paidat tiukkoja pituudesta.
 

Yhteistyössä