Miten annatte Losec Mups - tabletit vauvalle (poika 11kk+)

Moi
saimme lääkäriltä reseptin Losec Mups - tabletteihin pojan refluksioireiden hoitamiseksi.

Olisiko kenelläkään vinkkejä, miten nämä tabletit voi antaa vauvalle? Pakkausselosteessa lukee ettei saa murentaa.

kiitos jo etukäteen!
 
Meidän lääkäri käski liuottaa veteen ja antaa ruiskulla. Kuulemma pitäisi imeskellä, mutta koska ton ikänen ei osaa, niin liuottaa. Ei vaikuta kuulemma samalla lailla, jos kokonaisena nielaisee.. Meidän poika 9kk. Soita teidän lääkärille ja kysy, miten hän on ajatellut? Onko teidänkin pojalla muuten refluksi?
 
Refluksi on pojalla. Todettiin 4-kuisena pH-mittauksella, oireina mm. pätkäunet, ei viihtynyt selällään, veti selkää kaarelle. Ei juuri pulautellut. Paino ja pituus kehittyneet OK, tuossa 9-kuisena tuli tosin notkahdus pituuden kehityksessä joka korjaantui sittemmin.

Lääkkeenä tosiaan meillä ensin Zantac mutta se muutettiin nyt Loseciin. Samalla maito (Tutteli Omneo) vaihdettiin Nutrilon Soijaksi, koska pojalla epäillään maitoallergiaa (kakat kaamean hajuisia vihreitä liejuja jo pitkään). Kuukauden päästä kontrolli ja altistus.

Mutta tosiaan tuosta Losecista...meille määrättiin 10 mg tabu josta pitäisi ottaa 5 mg iltaisin.

Eli jos sen liuottaa veteen, niin pitäisikö siitä ottaa sitten ruiskulla puolet? Miten sinä olet toiminut, ihan veteen vain liuottanut ja ruiskulla suuhun? Annatko koko tabletin kerralla?

Yritän lääkäriä kiinni, mutta ottaa vastaan vain perjantaisin...eli menee ensi viikolle.
 
Mä sain lääkäriltä ohjeen laittaa teelusikkaan pieni liru vettä ja siihen Losec Mups liukenemaan itsekseen (ei saa murskata yms.). Kun tabletti on lionnut, se voi syöttää sellaisenaan lusikasta, jos lapsi suostuu (usein ei...). Tai voi laittaa sen liuenneen tabletin päälle pieni tilkka lapselle sopivaa sosetta tai hedelmäsokeria/sokeria. Tai sekoittaa seos johonkin ruoka-annoksen kulmaan, jonka syöttää ensimmäiseksi. Jotkut on antanut ruiskulla, kannattaa silloin vaan katsoa, että lääkemuruja ei jäisi paljon ruiskun sisään (riippuu siis ruiskustakin).
 
Kiitos vastauksista.
Mikä teillä on muuten Ahmutar annostus? Mietin vaan sitä, että miten ihmeessä saan tarkkaan sen määrätyn 5mg kerrallaan tuosta 10mg tabusta, jos sen liuottaa vesi- tai maitotilkkaan.
 
Meillä aloitettiin Losec Mups 6-kk iässä 2 kertaa 10 mg vuorokaudessa (eli yksi tabletti aamuin ja illoin). Sitäkin olisi lääkärin mukaan ollut vara nostaa tarvittaessa. Siihen nähden kuulostaa tosi pieneltä annostukselta tuo teille määrätty puolikas tabletti. Lääkäreillä on eri näkemyksiä Losecin käytöstä...

Puolitusoperaatio on hankalan kuuloista, jos ensin liuotat yhden tabletin ja sitten yrität saada puolet lääkkeestä (=arvioida määrä ) jotenkin lapsen mahaan asti. Saakohan tabletin leikata ensin kahtia ja sitten liuottaa puolikas? Voisi kysyä apteekista miten puoliksi leikkaaminen vaikuttaa. Jos et saa lääkäriä kiinni kuin vasta pe, apteekista voisit kysellä miten toimia. Siellähän myös tunnetaan hyvin lääkkeiden ominaisuudet ja voisi saada apua/vinkkejä käyttötapoihin.

Me lopetettiin Losec hieman yli 1 v iässä. Muutaman kuukauden päästä käytettin muutaman viikon ajan kuurimaisesti, koska korvatulehduskierre ärrytti refluksiakin (yöllä nieleskelyä ). Nyt ollaan taas ilman Losecia, kun korvat putkitettiin ja korvat ovat paranemaan päin.

Meillä refluksi on/oli pääosin allergista. Eli sopiva ruokavalio on ollut tärkein hoitokeino.
 
Meillä oli ensin käytössä tuo ruiskussa liottaminen, mutta siinä tahtoi jäädä tosi helposti niitä murusia ruiskuun ja monta kertaa piti täyttää ruiskua uudelleen vedellä ennen kuin kaikki lääke oli mennyt alas. Hiukan myöhemmin aloin sitten liottamaan lääkettä lusikassa ja kippaamaan pehmenneen tabletin lusikalla suuhun. Kun löytyi eka kiinteä, niin sitten sekoitin pieneen määrään sosetta ja syötin lusikalla.

Meillä muuten ensin tavallinen lastenlääkäri, jolla ei ollut niin hirveästi kokemusta refluksista suostui kamalan suostuttelun ja painostuksen jälkeen kirjoittamaan meille reseptin Loseciin. Annostukseksi hän määräsi tuon saman puolikkaan tabletin kuin teillä. Olimme jo vaihtamassa hoitoa allergologille ja sain hänelle soittoajan samalle päivälle. Puhelimessa allergologi käski antaa Losecia aamulla ja illlalla kokonaiset tabletit. Välillä annos oli isompi ja kunhan ruokavalio oli viimein kunnossa tiputettiin ensin toinen lääke pois ja viimein 1,5 vuoden lääkityksen jälkeen voitiin se jättää kokonaan pois. Puolikas tabletti on siis aika pieni annos minunkin mielestäni.

Losecin puolittaminen on käytännössäkin aika hankala toimenpide. Siinä tabletissa ei ole sitä puolitusviivaa eli lääkeaine ei jakaudu takaisesti tabletin molemmille puolille. Edes puolittamalla ei siis saa tarkasti annosteltua lääkettä. Ilmeisesti tablettia ei saisi muutenkaan katkaista. Olen myös käsittänyt, että vaikuttava aine on niissä pienissä rakeissa, joita liotetussa tabletissa näkyy. Jos ottaa puolet lionneesta mössöstä, ei siinä ole kuitenkaan välttämättä puolia lääkeaineesta. Onhan siinä nyt varmaan noin suurinpiirtein, mutta ei tarkasti. Itse ehdin tuota "puolitusta" kokeilla kerran ja huomasin sen haastavaksi. Ehdin jo soitella silloin apteekkiinkin ennen kuin allergologi soitti.

Pharmacan mukaan se perusannos muistaakseni 1v ikäiselle on yksi tabletti, mutta lääkettä käytetään nuoremmillekin. Meillä alotettiin 6 kkk ikäiselle. Itse ehkä juttelisin vielä lääkärin kanssa annoksen nostamisesta ainakin tuohon yhteen tablettiin vuorokaudessa ihan senkin takia, että tuo puolittaminen on aika pelaamista muuten.
 
Soitin tänään lääkärille ja juteltiin pitkään (on muuten superhyvän tuntuinen lastenlääkäri); koska poika täyttää kohta 1 v ja on yli 10kg niin oli sitä mieltä että 10mg kerran päivässä on OK! Eli puolitusongelma poistui. Tätä 10mg kokeillaan nyt sitten 2 viikkoa ja sitten katsotaan, onko auttanut.

Onko teillä muuten tullut sivuvaikutuksia minkäänlaisia....oli kuitenkin aikamoinen lista niistä tuossa pakkausselosteessa? Lääkäri kuitenkin kertoi, että etenkin kirurgit ovat kehuneet tätä lääkettä paljon paremmaksi kuin esim. Zantac.

Kiitos vielä vastauksista!
 
Hyvä, että asia selvisi. Meillä ei minun muistaakseni ole esiintynyt sivuvaikutuksia. Olisikohan alkuun ollut jotain pientä reagointia pari päivää, allerginen kun on, mutta taisi olla jotain tosi pientä ja mennä nopeaan ohi. Lähinnä kai pari löysempää kakkaa tai jotain ja sen jälkeen homma normalisoitui. Muuten käyttö on aina mennyt ongelmitta isommillakin annoksilla.
 
Moi! Meillä 3kk ikäinen saa yhden 10mg tabun aamuisin. Alkuun tuli ummetus riesaksi, mutta nyt sekin tuntuu poistuvan. Losec ei ihan vielä meillä helpota, välillä on yksi hyvä päivä, sitten vastaavasti toinen huono. Tavallinen lastenlääkäri meillä määräsi annoksen ja kuulemma ei vielä voi nostaa annostusta?!
 

Yhteistyössä