Miten opettaa lapsi luistelemaan?

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja eka kerta, 16.01.2010.

 1. eka kerta

  eka kerta Vieras

  Tänään käytiin 4 v tytön kanssa ensimmäistä kertaa luistelemassa. Lapsella uudet kaupasta ostetut ja terotetut luistimet. Puolet ajasta tyttö oli kontallaan tai peffallaan, lopun ajasta käveli luistimilla.

  Potkuista ei ollut tietoakaan. Miten niitä voi opettaa? Yritin myös vetää ja lapsi olisi liukunut, mutta ei osannut vielä pitää tasapainoa, vaan meinasi kaatua aina selälleen. Potkukelkkaa tyttö myös työnsi välillä, muttei siinä pysty harjoittelemaan potkutekniikkaa.

  Onko alku aina näin takkuista? Kuinkan kauan kestää, että oppii edes jotenkin luistelemaan ja hallitsemaan tasapainonsa?
   
  #1
 2. vieras

  vieras Vieras

  Jäällä kävely luistimilla on ihan hyvä aloitus. Lapsi oppii itse hakemaan tasapainoa. Ne potkut ja liuút tulevat sitten, kun tasapaino on hallinnassa.
   
  #2
 3. aamuntorkku

  aamuntorkku Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  20.01.2005
  Viestejä:
  15 181
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä se ihan ekakerrat sellaista kävelyä ja pystyssä pysymisen opettelua on. Mut pian lapset oppivat. Käykää vaan ahkerasti, mutta kuitenkin niin, että lapsen into säilyy :)
   
  #3
 4. Ei ole alku aina noin takkuista, jokainen meidän lapsi on pysynyt pystyssä kun vedän ja liukunut perässä, ja osannut alusta saakka edetä pikkaisen ihan itsekin.
  Harjoitus tekee mestarin eli uudestaan jäälle vaan, seuraavalla kerralla menee paremmin!
   
  #4
 5. täti

  täti Vieras

  limsakori, tuoli tai joku tuki joka on lapsen kokoinen. ja ahkerasti harjoitellen esim. useita kertoja viikossa. tuolla tuen avulla lapsi oppii sen että jää on liukas ja siinä tarvii potkuja jaloilla että pääsee eteenpäin
   
  #5
 6. hei

  hei Vieras

  Hyvin se sitten meni, jos pysyi jo pystyssä ja käveli! Meidän juuri 5 täyttänyt tyttö on jonkun verran jo luistellut viime vuonna, myös päiväkodissa. Yhä vielä enimmäkseen kävelee, mutta siitähän se lähtee. Maila on hyvä apuväline, autta pysymään pystyssä ja voi opetella potkujakin. Mutta niiden aika tulee vasta, kun on ensin varmasti oppinut sen tasapainon. Ehkä ensin voi yrittää harjoitella liukumista. Vedät vaikka sillä mailalla.
   
  #6
 7. vieras

  vieras Vieras

  Tyttö 6v kävi tänää toisen kerran luistelemassa ja meni paljon paremmin kuin viimeks, vein kaukalon keskelle tytön ettei heti roiku laidoissa. Ekalla kerralla ei uskaltanu päästää laidoista irti ollenkaan.
  Pidin kiinni sen verran että sai tasapainon.Ja lopulta luisteli kaukalon päästä toiseen.
  Sellasta kävelyähän se ensin on, nyt saatoin jo vähän nähä välillä liu´untaakin, uskon että kun jaksan käyttää tyttöö ahkeraan jäällä niin tänä talvena luistelee ja kovaa :D
   
  #7
 8. maranooka

  maranooka Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  31.01.2005
  Viestejä:
  2 602
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nämä hyviä konsteja, joita käytetään myös päikkärissä luistelun opetuskerroilla. :)

  Itse pidän ehkä tärkeimpänä ensimmäisiä luistelukertoja ajatellen oikeaa luistinten asentoa: eli opasta lasta pitämään luistimet "aku ankka"- asennossa ja kävelemään niin, että luistimet koko ajan osoittaisivat sivuille.. Pepulleen kaatuminen ja itse ylös nouseminen ovat seuraavat askeleet luisteluopettelussa. Kyllä se siitä! Ahkerasti harjoittelua vaan.. :)
   
  #8
 9. Sikke1

  Sikke1 Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  17.08.2004
  Viestejä:
  4 133
  Saadut tykkäykset:
  0
  Äkkiä noi lapset oppii. Olen vienyt meidän nuorempia (toukokuun lopussa nuorin täyttää 5v ja ekaluokkalainen) tänä talvena joitain kertoja luistelemassa. Nuorin myös käveli ensin. Nyt jo menee tosi kovaa, pääsee melkein yhtä kovaa kuin isompikin. Itse en osaa luistella. Lapset ottaa toisista mallia. Nuorempikin osaa jo "potkia" vauhtia. (Nuorin kokeili muutaman kerran viime talvena luistelua )
   
  #9
 10. ;D

  ;D Vieras

  Mun viisvuotias ei suostunut luistelemaan, seuraavana talvena ilmoitti luistelevansa. Keroin , että täytyy opetella. Tyttö sanoi osaavansa. Luistimet jalkaan ja neiti kysyi näinkö luistellaaan? Juuri niin, oli sopiva kehityskausi sitten sille jutulle.
   
  #10
 11. Oho!

  Oho! Vieras

  Et oo tosissas??? Meidän 6 v tyttö tekee jo piruettejakin ja luistelee takaperin lujaa....luistelee todella taitavasti.
   
  #11
 12. pimu

  pimu Vieras

  riippuu lapsesta. Toisia ei kiinnosta ehkä edes yrittää, toiset ovat kömpelömpiä, toiset arkoja ja toiset huimapäitä. Meidän toinen lapsi oppi 3 vuotiaana heti ja toinen on ollut jäällä viime talven ja tämän talven ja vasta nyt on oppinut hieman liukumaan jäällä ja hän on jo yli 6 v.
   
  #12
 13. pimu

  pimu Vieras

  Voi voi, ja kaikki lapsethan on aivan samanlaisia!!????

   
  #13
 14. Nimimerkitön

  Nimimerkitön Vieras

  On kyllä musta aika myöhään jos vasta 6v viedään luistelemaan...
   
  #14
 15. Oho!

  Oho! Vieras

  Eivät ole mutta onneksi meille on siunaantunut se parempi tapaus eikä 2v lapsen lailla luisteleva tuleva koulukiusattu:D
   
  #15
 16. Sanna

  Sanna Vieras

  Minä sanoisin, että jopa liian myöhään.
   
  #16
 17. pimu

  pimu Vieras

  Ja on siinä siunaantunut yksi koulukiusaajakin samalla, jos tyttö on äitiinsä tullut..

   
  #17
 18. oijoi

  oijoi Vieras

  No oho tosiaan, oletpa nolo....tai nolo ja nolo, törkeä olisi ehkä parempi ilmaus tähän kohtaan
   
  #18
 19. Hilpuri Tilli

  Hilpuri Tilli Tunnettu jäsen

  Rekisteröitynyt:
  21.06.2007
  Viestejä:
  6 796
  Saadut tykkäykset:
  51
  Meidänkin 6-v poika oli tänä talvena ensimmäistä kertaa luistimilla. Niin muistan itsestänikin, että ensimmäisen kerran äiti vei luistelemaan edellisenä talvena ennen koulun alkua ja kyllä sitä luistelemaan opittiin. Nykyään on vain ilmiö, että kaikki pitäisi opetella niin varhain. O
  Poika ollut aina aranpuoleinen uusia asioita kokeilemaan, mutta se oli kyllä meistä vanhemmista sohvaperunoista kiinni, ettei viime talvena viety jo luistelemaan,.

  Siskoni puolestaan aikanaan murehti viedessään 3-vuotiaan poikansa luistelukouluun, että teki sen aivan liian myöhään että pojasta olisi voinut tulla ammattilaista. Poika kyllästyi luisteluun jo 5-vuotiaana.
   
  #19
 20. vieras

  vieras Vieras

 21. Nalkuttava Talonmies

  Nalkuttava Talonmies Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  29.08.2007
  Viestejä:
  28 309
  Saadut tykkäykset:
  0
  No en minä olisi yhtään huolissani. Tänään omani kanssa olin ja juhlin sitä, että vihdoin jätkä köpöttelee luistimilla ympäri jäätä. Ikää 3.5vee ja sentään kahtena talvenä päässyt jo luistimille. Tosin ei kyllä mitenkään ahkerasti oltu.

  Hiljaa hyvää tulee on mun periaate. Maila ja pallo lienevät meillä motivaattorit, kai se askel alkaa jossain vaiheessa lentää ja täytyy antaa vinkkejä jossain vaiheessa kuinka potkaista vauhtia. Nyt ei ainakaan tyyppi ole kiinnostunut ohjeista. Vähän sellainen minä itte.

  Vai että ekalla kerralla olisi pitänyt luistella jo oikein :LOL:
   
  #21
 22. Tanja

  Tanja Vieras

  Meidän kolme vuotias kävi tänään ekaa kertaa harjoittelemassa luistelemista :). Tarkoitus oli kokeilla, miltä luistimet tuntuvat jalassa ja miten pysyy pystyssä, siis ihan alkeista aloittelimme. Ja voi sitä pienen riemua, kun huomasi pysyvänsä pystyssä! Hissuksiin hilas itseensä eteenpäin, jännitti kovasti, hiukan työnti potkukelkkaakin... Hyvä mieli jäi ekasta kerrasta, ja huomenna olis tarkoitus mennä uudestaan ellei veljen röhä ehdi tarttumaan... Isovelikin kävi aamupäivästä jäällä; poikaa pelottaa kaatuminen (on isokokoinen kaveri) ja omat kuvitteelliset käsitykset taidoistaan kun eivät sitten taaskaan vastanneet todellisuutta, niin...olihan se kova paikka, kun heti pitäisi osata. Mutta sitkeästi harjoitellen ja hissuksiin...lapsen omaan tahtiin.
   
  #22
 23. "Voivoi"

  "Voivoi" Vieras

  Nykyään just kaikki odottaa että lapsi itsenäistyy niin aikaisin ja osaa kaiken. Lapsien odotetaan myös itsenäistyvän tosi nuorena. Sitten ollaan siellä kampin nurkilla 12v tarjoamassa isoille pojille palveluksia, että saadaan vaatteita tai jotain muuta.

  Meidän 8 v tyttö on vaan niin pelokas, että vaikka sitä pari vuotta on jo jonkin verran jäällä käytetty, niin ei vaan osaa. Tasapainokaan ei vahvin puoli. Ei se tietysti itsestä hyvältä tunnu, mutta ei sillä ole mitään merkitystäkään. Kyllä se oppii jossain vaiheessa, mutta mihin sitä taitoa edes tarvitaan? Siihen että ei kiusattaisi vai? Ei jeesus. Voisivat vanhemmat opettaa lapsilleen vähän parempia arvoja jos kiusata pitää erilaisuudesta. Toki lapseni on luokan parhaita uimareita ja jotkut ei edes osannut luokassa uida. Pitäisikö sanoa että ne sun luokkakaverit on ihan luusereita ja vauvoja kun eivät edes uida osaa?
   
  #23
 24. pumpulissa

  pumpulissa Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  09.02.2011
  Viestejä:
  74
  Saadut tykkäykset:
  0
  mä vedän tähän varmaan pohjat, mutta meillä poika oppi vasta tänä talvena, hieman ennen joulua luistelemaan, eli just ennen kuin täytti kahdeksan. ollaan me käyty aikaisemminkin luistelemassa, mutta poika ei ole siitä silloin kiinnostunut ja nyt kun tuli koulusta ilmoitus että jääkiekkoon haetaan pelaajia/maalinvahtia, niin siitä innostui ja oppi luistelemaan parin kerran jälkeen.

  Lapset on erilaisia ja eri jutut kiinnostavat, enkä kyllä ollut lainkaan huolissani vaikkei luistin luistanut aikaisemmin :)
   
  #24
 25. aina ei opi

  aina ei opi Vieras

  [QUOTE="Voivoi";25467705]Nykyään just kaikki odottaa että lapsi itsenäistyy niin aikaisin ja osaa kaiken. Lapsien odotetaan myös itsenäistyvän tosi nuorena. Sitten ollaan siellä kampin nurkilla 12v tarjoamassa isoille pojille palveluksia, että saadaan vaatteita tai jotain muuta.

  Meidän 8 v tyttö on vaan niin pelokas, että vaikka sitä pari vuotta on jo jonkin verran jäällä käytetty, niin ei vaan osaa. Tasapainokaan ei vahvin puoli. Ei se tietysti itsestä hyvältä tunnu, mutta ei sillä ole mitään merkitystäkään. Kyllä se oppii jossain vaiheessa, mutta mihin sitä taitoa edes tarvitaan? Siihen että ei kiusattaisi vai? Ei jeesus. Voisivat vanhemmat opettaa lapsilleen vähän parempia arvoja jos kiusata pitää erilaisuudesta. Toki lapseni on luokan parhaita uimareita ja jotkut ei edes osannut luokassa uida. Pitäisikö sanoa että ne sun luokkakaverit on ihan luusereita ja vauvoja kun eivät edes uida osaa?[/QUOTE]

  Mun 13 v tyttö luistelee, mutta rauhalliseen, omaan tahtiinsa. Ja se riittää hänelle ja minulle. Kaikki eivät vain opi luistelemaan. Koulun luistelutunnit olivat/ovat edelleen itsetunnolle kova paikka. Mutta esim. juuri uinnissa hän on samaa tasoa kuin muut ikäisensä. Itsetunnollehan se käy kun huomaa olevansa huonompi kuin muut, mutta eipä siinä auta kuin jutella asiasta ja kannustaa. Pahin aika oli ehkä 2lk - 5 lk.

  Hän oli ekoista luistelukerroista alkaen hyvin varovainen ja luistelu oli "tönkköä", ei osannut rentouttaa itseään luistimet jalassa. Ja jäälle mentiin ekan kerran noin 5 veenä. Onhan sitä kehitystä tapahtunut luistelussa, mutta hitaasti.

  Pitäisi vanhempienkin miettiä, että mitä asenteita lapsillensa opettaa. Ei toinen ole yhtään sen huonompi kuin toinenkaan vaikka ei osaisi luistella tai hiihtää kuten muut. Opettakaa lapsenne kannustamaan muita!
   
  #25
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti