Miten saada lapsen käymään kakalla pytyllä/potalla?

Meillä nyt 2v. 2kk vanha tyttö, joka tuli päiväkuivaksi kesällä. Päiväunilla ja öisin on vaippa käytössä, päikkäreiden jälkeen se tosin usein on kuiva. Ongelmana on se, ettei hän suostu käymään kakalla pytyllä tai potalla, vaan tekee sen aina vaippaan. Välillä on yritetty olla ilman vaippaa päivisin, kun hän on hereillä, jolloin hän ei kakkaa lainkaan ja kerran kakkasi jopa sitten yöllä unissaan vaippaan, kun ilmeisesti oli pantannut sitä koko päivän... Koska tällainen panttaaminenkaan ei ole hyvä, niin pidämme hänelle edelleen aika paljon vaippaa, jolloin hän usein myös pissaa siihen, kun tietää, ettei kastu. Jos on ilman vaippaa, pissaa aina potalle/pyttyyn. Hän ei myöskään paljon ilmoittele, kun on kakkahätä, vaan menee äkkiä johonkin piiloon päästämään vaippaan eikä saa häiritä. Jos silloin yrittää ehdottaa potalle menoa, tulee kauhea huuto ja hän juoksee karkuun ja kakkaaminen voi loppua siihen. Onko teillä hyviä vinkkejä, miten lapsen saa tajuamaan, että pytylle kakkaaminen on paljon mukavampaa? Meille syntyy toinen lapsi marraskuussa ja olisi tosi kiva saada tämä esikoinen suht kuivaksi ennen sitä...
 
Ei meidänkään tyttö aluksi suostunut käymään potalla, sen vaan sitten myöhemmin huomasin että EI SAANUT KYSYÄ, ETTÄ MENNÄÄNKÖ POTALLE/PYTYLLE. Sillon onnistui parhaiten kun ruoan jälkeen kyselin että kakattaako, ja kun alkoi etsiä kakkaamispaikkaa, niin otin kädestä kiinni ja sanoin, nyt mennään potalle/pytylle. Tai kannoin suoraan vessaan, sanomatta mitään ja otin vaipan ja housut alas ja sanoin, teeppäs hieno kakka pottaan. :D Joskus onnistui, mutta ei läheskään aina.
Toinen konsti oli se, kun hoidossa muutkin lapset menivät potalle, niin hän meni mukaan, vaikka aina pottaan ei tullut mitään. Eli olisiko joku kaveri mukaan potalle? Yhteiset kakkahetket :D
Moittia ei saa, jos kakka tulee housuun/vaippaan, kaksi vuotias on kuitenkin aika pieni vielä.
Kirja mukaan potalle.
kamalasti kehuja, jos sinne ilmestyy edes pieni pieru.
 
Meillä Pips oli juuri samanlaista vielä reilut viikko sitten. Lapsikin samanikäinen ja toinen tulossa lokakuussa, joten kovasti toivoin isekin että olisi halukas kakkapotalle. Tosin olin varautunut siihenkin, että on pian kaksi kakkavaipallista :p Mutta... meillä todellakin auttoi (kai) tuo toisten lasten esimerkki.

Olimme reilu viikko sitten mummolassa, jossa oli serkkuja myöskin. Lapseni ehkä näki, kun isompi serkkunsa kävi kakkaamassa pönttöön, kun yksi kaunis päivä hän ilmoitti mummolassa, että "kakkahätä, haluu potalle!" Olihan siinä äippäkin vähän ihmeissään, että tulikohan kuultua ihan oikein =) Siihen asti oli aina pyytänyt kakkavaipan, vaikka pissat oli tehnyt reippasti pottaan koko kesän ajan. Niinpä se kakka sitten tuli ja koko suku pääsi kehumaan lastani upeasta suorituksesta :LOL: Lisäksi annoin palkkioksi jonkin kuvan, jonka nyt satuin löytämään. Olipahan äitikin otettu. Aiemmin oli saanut pienen tarran jo pelkästään kakan yrittämisestä pottaan, mutta tämä ei oikein kuitenkaan toiminut. Lapsi ehkä halusi hallita tilannetta joko panttaamalla kakkaa tai pyytämällä vaipan. Mutta tuo yksi päivä oli käänteentekevä koko "projektille".

Tuon suuren päivän jälkeen oli matkustus päivä, jolloin ei kakkaa tullut. Matkapäivää seuraavana päivänä tuli kakkahätä ja lapsi oli halukas palaamaan entiseen eli kakkavaippaan. Mutta selitin hänelle, että "kakka tuli hienosti pottaan mummolassa, joten vaippaa ei enää tarvita." Jonkin aikaa protestoituaan ja kiemurellessaan kakkahädässään, lapsi suostui tulemaan potalle ja pysymään siinä kirjan avulla niin kauan, että kakka tuli. Vaati kyllä äidiltä jopa lievää painostusta, jolloin mietin kovasti teenköhän oikein. No kakan tultua taas isot kehut ja halit. Lisäksi laitoimme vessan seinälle paperin, johon lapsi saa laittaa tarran kakan tultua. Nyt lapsi tekee kakkaa pottaan innoissaan jopa 3 kertaa päivässä ja välillä oikein äheltää sitä, vaikkei varmaan niin hätä olisikaan ja katsoo mistä se kakka tulee :LOL: Meillä vielä päivä+yöunilla vaippa, joskin päivävaipasta luopumista harkitsen lähipäivinä. Otan pois heti herättyä, ettei vain ehtisi kakka tulla vaippaan. Lisäksi annan luumuja, ettei kakka menisi kovalle. Tsemppiä "projektiin" ja suosittelen siis toisten esimerkkiä ja tarrapalkkoita iiisojen kehujen kera. :hug:
 
Minulla on neiti joka on 2v5kk ja nyt ollut 4 päivää täysin kuiva, tietysti päikkäreille ja yöksi laitan vaipan ihan varmuuden vuoksi.Päiväunien jälkeen vaippa on kuiva,yön jälkeen on yksi korkeintaan kaksi pissaa vaipassa. Kakannut hän ei ole vaippaan enää moneen kuukauteen. Ei pytylle mene mutta potalle kyllä menee jo ihan itse kun on pissahätä. Eli rohkeasti se vaippa vain pois ja vaihtovaatteet mukaan, rattaissa pidän äitiyspakkauksesta tullutta froteemuovia ja pyyheliinaa sen päällä jos sattuu tulemaan pissa, mutta kertaakaan ei ole tullut. Tsemppiä, koska kyllä ne lapset nopeasti oppiii kun huomaa kuinka ikävää on olla kun pissa housussa. :) !
 
Omalla pojalla oli vajaa 3-vuotiaana ihan samoja ongelmia. Pissata kyllä pysty pönttöön mutta kakkonen ei onnistunu mitenkään muutenkuin hirmu tappelun kera. kehitin sitte yks päivä ihan oman satu olennon - kakkakeijun. Aina kun asiat potalla oli onnistunut oikein, oli kakkakeiju käynyt nakkaamassa karkin tyynyn alle. Muutaman lahjomis kerran jälkeen homma alkoi toimimaan oikein, kun ensin saatiin potalla käyminen hauskaks ja mukavaksi asiaksi.. Suosittelen lämpimästi tätä maagista Taruolentoa muillekin.. :D
 
Meillä poika alkoi tehdä pottaan kakan reilu 2-vuotiaana ja muutaman kuukauden päästä siitä halusi tehdä kaikki tarpeensa pönttöön niin kuin isot pojat tekee. ;) Eli meillä ei tarvittu mitään "vippaskonsteja" vaan tapahtui ihan itsekseen.
 
Lapset on niin tosi erilaisia ton kakkaamistouhun kanssa. Meillä vanhin poika kakkasi vaippaan vielä yli kolme vuotiaana. Panttasi välillä viikonkin kakkaa, kun se vaippaan kakkaaminen ei tainnut enää tuntua kovin mukavalta niin isolla pojalla. Oli ihan tuskissaan tietty. Potta ja pytty olivat ihan kauhun paikkoja ja hirveä huuto tuli kun niille koetettiin saada menemään. Lahjottiin ja puoliväkisinkin välillä yritettiin, mikä tietty vaan pahensi asiaa. En itsekään oikein tiedä, mikä lopulta sai pojan pytylle ekaa kertaa menemään, mutta kun sinne kerran kakat sai tehtyä niin sen jälkeen ei ongelmaa enää ollut. Hirveästi kehuttiin tietty ja otettiin valokuviakin :D .
Kahden nuoremman kanssa olen pottatouhut aloittanut jo ennen kuin kunnolla istumaan oppivat ja toinen oppi kakkaamaan pottaan 10kk iässä ja nuorimmainen 7kk iässä. Että oma kokemukseni on, että tosi varhain kannattaa tutustuminen pottaan ja pyttyynkin aloittaa niin ne on sitten luontevia paikkoja alusta alkaen.
 

Yhteistyössä